OM MIG         PORTFOLIO          HEMSIDA             ARKIV           KONTAKT

 

Instagram

 

 

 

Vill för övrigt tipsa om att jag instagrammar en vecka från Antwerpen på Ratatas instagram. Första gången jag gjorde det var det direkt efter terrordåden och det var terroristjakt på gång i Belgien just då, men nu har läget lugnat sig och allting är nästan som vanligt igen. Kommer skriva om stan som gör mig levande, konst och lite annat.

 

Publicerad 08.03.2016 kl. 01:27

#HatersGonnaHateButThisIsWhatIAte

 

 

Miilo skapade den mest fenomenala hashtaggen igår efter att  irritation mot Ratata hade samlats och gottat till sig på en annan blogg. Tänkte nu passa på och ge min personliga syn på saken eftersom det var flera som var kritiska.

1. Det går inte att göra alla nöjda. Det är heller inget tvång att varken blogga på Ratata eller att besöka framsidan. Ratata är dessutom en helt gratis bloggtjänst.

2. Jag tycker en anti-inflammatorisk smoothiebowl låter som en väldigt god idé när man håller på att bli sjuk. Ser inte vad det är att göra sig rolig över. Receptskriverierna fungerar dessutom också som en inkomstkälla för Fia, varför skulle jag inte lyfta fram dem? Fia har Ratatas absolut kvalitativaste receptblogg ju. GO FIA!

3. För mycket feminism/mens på framsidan. Med tanke på hur många av våra användare som skriver innehåll med feministisk twist så vore det väldigt märkvärdigt om jag skulle försöka undvika att lyfta fram deras inlägg. Tyvärr, det här kommer jag inte att ändra på, då skulle jag gå emot hela idén med Ratatas framsida, d.v.s. att vi lyfter innehåll som kan tänkas intressera våra aktiva användare. Om vi kollar på vilka inlägg som är de mest kommenterade på Ratata handlar de ofta om just feminism, vilket betyder att de skapar aktivitet. Finns för övrigt väldigt många andra webbplatser och bloggtjänster man kan besöka om man önskar mindre feminism. Räknade f.ö. snabbt ihop till 6 bloggpuffar med tydlig feministisk koppling på framsidan under december+januari och endast en enda bloggpuff om mens. Sedan är det ju en annan sak att Ratatapodden har mycket feministiskt innehåll men ni ska veta att jag inte får extra betalt för att hålla igång Ratatapodden och att det är en helt frivillig uppgift jag åtagit mig. Det är alltså någonting jag gör gratis. Jag skulle också ha kunnat strunta i podden är därmed producera mindre innehåll för Ratata. Nu är det bara så här - ni får leva med att jag själv väljer innehållet i Ratatapodden och då väljer jag att prata om mens, feminism och sexuella trakasserier. Otroligt viktiga ämnen.

4. De aktiva männen, var är de? Under samma period (december+januari) som det fanns 6 feministiska bloggpuffar fanns det 10 st bloggpuffar för bloggar skrivna/delvis skrivna av män. Om två månader är ca 60 dagar så har 10 dagar av dessa innehållit bloggpuffar skrivna av män på Ratatas framsida, alltså en sjättedel av dagarna. Dock gissar jag att färre än var sjätte Ratatabloggare är man. Dessutom besitter jag inte magiska krafter för att trolla fram fler män till Ratata. Vilken bloggportal man än vänder sig till är kvinnorna i stor majoritet. Att skriva dagbok är en traditionellt kvinnlig syssla och en blogg fungerar ju också lite som en nätdagbok. Vet att detta kommer reta många, men varför ska jag med våld försöka få män till Ratata när de uppenbarligen inte är lockade av tanken att blogga på någon annan portal heller? Tror dessutom att de män som önskar börja blogga på Ratata är tillräckligt intelligenta för att inse att deras bloggar inte nödvändigtvis behöver ha pastelliga färger och inlägg om mens bara för att framsidan är turkos och Ratatas nyaste podcast handlade om mens. Stor tumme upp till de män som är normbrytande och vågar blogga. Ni behövs!

5. Inredningsbilder. Alltså. Vad är det för fel på att många bloggare gillar inredningsbilder? Kan det månne ha att göra med att inredning är ett traditionellt kvinnligt intresse? Varför ska alltid traditionellt kvinnliga intressen hamna i skottgluggen? Det finns inget fult i att uppskatta saker man tycker är fina.

6. Gemenskapskänslan och att man lyfter upp varandra på Ratata tycks reta gallfeber på någon. Allright. Jag kan också bli irriterad på grupper jag inte identifierar mig med och deras jargong. Fine. Det kan jag leva med. Finns inte så mycket att göra åt det. Personligen tycker jag det är otroligt fint med människor som kan berömma varann och lyfta varann, men alla har ju rätt att tycka olika!

 

Publicerad 07.02.2016 kl. 16:04

Ratatapodden #4 - Menssnack, bristfällig utbildning & sexuella trakasserier

 

 

Jag åker en snabbis till Finland och än en gång joinar Astrid och Julia för ytterligare ett poddsamtal. Vad togs upp i skolundervisningen angående menstruation och fertilitet, vilken information lämnades bort och på vilket sätt var informationen vinklad? Hur ska man försöka tänka om ens föräldrar har upplevt det som svårt att prata om tabubelagda ämnen under ens barndom? Varför lärs det så lite ut om Afrikas länder i finsk skolundervisning? Och vad är det som gör att barn upplever mammor som vardagliga och pappor som lite extra roliga? Jag kröner mig själv till Svenskfinlands underlivssvampqueen och berättar om hur det lektes gruppvåldtäkt på skolgården under min lågstadietid, Julia berättar om Kamratpostens roll i sitt liv och Astrid jämför finska polischefers uttalanden om sexuella trakasserier med svenska.

 

Publicerad 30.01.2016 kl. 21:56

Ratatakalendern 2016 nu till salu online!

 

 

Efter en massa jobb och hundratals e-mail fram och tillbaka har praktikant-Josefin och jag lyckats planera och producera årets Ratatakalender som nu äntligen finns till salu online. Jag är SÅ himla glad att det var just Josefin som ville göra praktik på Ratata/KSF Media i höstas. Hon visste exakt vilken känsla som behövdes för att designa årets aboslut snyggaste fickkalender. All heder till henne - ni kan läsa mer om vem Josefin är och vad hon gör här! Jag vill även skicka en hel massa kärlek till alla talangfulla ratataiter som bidgragit med texter och bilder (ni hittar listan för medverkande här), samt den fantastiska illustratören Emilia Kannosto som gjort vår underbara omslagsbild. En intervju med henne kommer snart upp på Ratatas framsida.

I år är upplagan mindre än tidigare år, så se till att beställa kalendern i god tid!

 

Publicerad 30.12.2015 kl. 21:50

Ratatapodden - Bokmässan-eftersnack, Århundradets kärlekssaga, fantasy och feministiska rants

 

 

Tänkte tipsa om nyaste Ratatapodden! Jag blir förvirrad av grundläggande litteraturvetenskaplig terminologi, förklarar krig mot likes och upvotes och ironiserar kring att ha låg konsumtion av manliga författare med bästa Julia och Astrid.

Har för övrigt bandat in tre Ratatapoddar som ännu väntar på att jag ska klippa och redigera dem - en med (Grön i Åbo) Julia, en med Fina Lina samt en med Vanessa! De släpps under vintern.

 

Publicerad 06.12.2015 kl. 23:20

En födelsedagspresent från mig till er

 

Idag fyller jag tjugofem år.

Efter en hel vecka med återkommande angst över att bli äldre surfade jag in på mitt gamla bloggarkiv i Get Nanóismed-bloggen (sorry, har dolt den för allmänheten!). Bläddrade runt och läste lite vad 16-20-åriga jag hade att säga och herregud. Finns nog ingen gräns för hur mycket trams och pinsamma saker man skrev i den åldern. Det är dagens tips för alla er med åldersangst - gå tillbaka till tokiga saker ni skrivit när ni var några år yngre och känn er glada för att den tiden är förbi. Nu känns det helt okej att vara 25.

Men för att återkomma till rubriken - för att fira min födelsedag här på bloggen har jag en liten present till er! Ni ser min navigationspanel ovanför inläggsspalten? Ni Ratatabloggare som önskar en likadan - säg till t.ex. i kommentarsfältet så lägger jag till en sådan modul på er blogg!

Navigationspanelen går i sann DIY-anda och är inte ett "officiellt" tillägg till bloggen, utan något som jag själv petade ihop från en tom textmodul. Här är vad jag tänkte på när jag skapade min:

 

1. Stora bokstäver, korta ord med länkar. Jag har använt rubrikfont 4 och ett visst antal mellanrum mellan orden för att göra den jämn och i bredd med inläggsspalten.

2. Gör om gamla "onödiga" inlägg till undersidor. T.ex. sidan "Om mig" och "Kontakt" går till gamla inlägg på min blogg vars innehåll jag tagit bort. Sedan har jag format inläggen så att det som ser ut som en undersidor. Om du inte vill göra om gamla inlägg, skriv ett nytt inlägg med det innehåll du önskar.

3. För att slippa understräckningen av länkar, lägg in följande kod i "källa" för varje länk:

<a href="http://nano.ratata.fi/blogg/article-48244-356488-?offset_48244=80" style="text-decoration:none;">KONTAKT</a>

Såhär ser html-koden ut för en länk. Den röda koden skall alltså klistras in mellan URL:en och ordet som blir länkat, så som i exemplet.

 

Det var väl inte så mycket mer än så tror jag? Låt mig veta ifall ni vill ha en sådan så fixar jag en tom textmodul till er när jag ser er kommentar. Ni behöver en administrator (dvs mig) för att skapa basen till en sådan modul. Om ni ångrar er senare kan jag också mycket enkelt ta bort den. Ha en finfin söndag!

 

Publicerad 29.11.2015 kl. 15:35

Ratatas instagram denna vecka

 

Som de som följer Ratatas instagramkonto kanske såg förra veckan har vi börjat låta en Ratatabloggare ta över kontot varje vecka. Förra veckan var det Grön i Åbo-Julia som tog hand om kontot och med anledning av dåden i Paris tar jag denna vecka hand om kontot direkt från Belgien var jag bott i flera år. Ni kan läsa resten ovan. Denna vecka vill jag prata om mitt andra hemland, utanförskap och konsten. Om du inte har en smartphone med instagram kan du också följa med vad som läggs upp via nätet, klicka här.

 

Publicerad 16.11.2015 kl. 18:15

Mina favoritbloggar på Ratata // del 3

 

 

När man läser Annes blogg får man känslan av att hon är en så mänsklig, rolig, klok och jordnära person. Hon är precis den typen av människa man önskar att man hade haft som storesyster. Jag är ett stort fan.

 

Andas har jag läst rätt länge. Skribenten har precis flyttat till Sverige för att testa på livet där och hon beskriver sin verklighet på ett lyriskt och fångande sätt.

 

Första gången jag läste Karins blogg var nog när jag ännu huserade på bloggen.fi och hon hade sin blogg på papper.fi - vad kan det ha varit, 2006/2007? Jag gick i gymnasiet och Studentbladet tipsade om oss i samma artikel. Karin är den enda finlandssvenska bloggaren mina få finskspråkiga vänner följer. Det säger en hel del.

 

Liksom Miilo så tycker även jag att Lina är värd titeln selfiequeen! Dock är hon självklart även mycket mer än det. Hon skriver även smart om mångt och mycket och jag blev mäkta imponerad av hennes inlägg om sin kandidatavhandlning. 

 

 

 

Risgryn-Matilda är en sjukt duktig illustratör och har bloggen delvis som en portfolio. Rekommenderar er att kolla in den för kreativ inspiration! 

 

Miilo är en riktig Ratataräv och hennes blogg håller alla dar i veckan! Verkligen en kreativ mångsysslare och hon tar både fina rese- och vardagsbilder. Gillar!

 

Alltså, det här är SÅ bloggen för er som är på jakt efter Åbotips. Sjukt proffsigt och bra blogg. Rekommenderar starkt - fyra duktiga och drivna marknadsföringsstuderande vid ÅA står bakom innehållet.

 

Riina skriver nostalgiskt och ett besök på hennes blogg känns verkligen som ett besök i hennes tankevärld. Hon är även en varm och jordnära person. Ser fram emot att se vilka kulturella gärningar hon åstadkommer i framtiden!

 

Saara tar en massa fina bilder och tycks även på senare tid ha börjat med video och lite grafisk design. Alltså - en till kreativ mångsysslare att hålla koll på!

 

Satu skriver så himla, himla bra. Bokrecensioner, feminism och reflektioner. En av Ratatas bästa bloggar just nu enligt mig.

 

En fotoblogg med ett intressant upplägg - kartor varvat med bilder från platserna kartorna visar. Diggar!

 

Ratatas första renodlade feministblogg - bästa namnet, cool header och bra innehåll. Väntar med spänning på flera inlägg!

 

Gillar skarpt bloggskribentens texter, rekommenderar t.ex. denna om selfies. Hon studerar just nu på Island och finns en del bilder därifrån. Förekommer även en del bok- och filmrecensioner.

 

Vanessa - en till Ratataräv! Har nog läst hennes blogg långt innan Ratatatiden, när den ännu fanns på blogspot. Ljuvlig, ödmjuk person som ordar fantastiskt vackra fester och tar minst lika vackra bilder. Kan avslöja att ett Ratatapodd-avsnitt kommer upp med henne i vinter!

 

Publicerad 03.11.2015 kl. 00:16

Mina favoritbloggar på Ratata // del 2

 

 

 

Fanny är en talangfull ung tjej som jag tror att vi kommer se mer av i framtiden! Hon skriver smart och sjunger dessutom.

 

Malin Öhman som bor i Helsingfors har inte bara en snygg blogg, hon fångar dig också i sina välskrivna texter. Missa inte hennes följetong om hennes relation till tro och kyrka, här hittar du länkar till de fyra delarna. 

 

 

 

Fia lyser verkligen igenom i alla hennes inlägg och hon har en särskild estetik som genomsyrar allt hon ger oss en glimt av. Hon studerar just nu fotografi vid en folkhögskola i Sverige och hennes blogg får mig alltid att vilja stanna i hennes värld en stund till. Klar favorit.

 

 

Fridas blogg får mig alltid så nyfiken med sina melankoliska och vackra texter. Vem är hon? Jag vill veta mera om henne!

 

 

Hanna träffade jag för typ en miljon år sedan när hon ännu studerade i Åbo och vi hängde i samma pysselgrupp. Snäll och go' tjej med utsökt blogg - en guldklimp på Ratata. Älskar hennes DIY-tips.

 

 

Följande Hanna skriver också väldigt fint på bloggen Söstra mi. Hit surfar jag för en dos litteraturinspiration. Redan i beskrivningen skriver hon att bloggen är "det mellanrum där jag möter den syster jag aldrig haft." För mig som systerlös (och därmed i ständig längtan efter att prata om allt och inget med nästan vem som helst) fångar hon mig redan här. Hanna är också en person jag är väldigt nyfiken på.

Inga-Stinas blogg är fräsch och snygg och hon verkar ha det liv jag drömde om när jag precis slutat gymnasiet - ung och kreativ med en kamera i högra handen i Helsingfors (istället var jag fast i hemstaden Åbo på grund av separationsångest från ett ex). Inga-Stina har alltid en magisk lekfullhet i sina bilder.

 

Jennas blogg får man ju inte missa. Hon lever också "Helsingforslivet" (så som jag föreställer mig det). Jag tycker om blandningen av lite allt möjligt på hennes blogg och det är alltid spännande att se vad hon hittar på.  

 

 

Här har vi en riktig gammal Ratata-räv! Julia på Jud och bild har bloggat länge och jag tycker det är intressant att följa med hennes liv. Särskilt nu när hon flyttat till Raseborg!

 

Julia från Åbo har troligen Svenskfinlands mest kvalitativa miljö- och ekoblogg. No more info needed. Gå in där och kolla (obs, du behöver inte vara Åbobo!).

 

 

Det kryllar av bra litteratur- och bokbloggar på Ratata. Book.ratata.fi är en av dom. Boktips på löpande band!

 

Koltrast har inte bara en vass penna och en fin och stämningsfull blogg, hon är även en av mina bästa vänner. Vi lärde känna varandra genom Ratata och jag hade nog aldrig förväntat mig att träffa en så ljuvlig och lite snurrig (på ett bra sätt!) person i samma veva. Vi har verkligen gått igenom en hel del och vår vänskap har tagit intressanta vändningar, men det gör också att jag aldrig skulle låta henne gå och att jag vet att hon alltid finns där. Kärlek.

 

 

Rofa på Kaffepausen skriver så bra att jag bara sitter och nickar varje gång han publicerar ett nytt inlägg. Tycker om hans analytiska sätt att skriva på och ifall jag var en förvirrad gymnasietonåring skulle jag skatta mig lycklig om han var min moddalärare.

 

 

Det verkar dessvärre som att Karin har raderat sitt bloggarkiv för en nystart, men jag tycker ändå om hennes blogg som hon beskriver som "personliga reflektioner och vardagligt dravel". Hennes observationer är ofta intressanta och underhållande.

 

 

Sist, men inte minst i del 2, Spice it up. Det känns nästan som att hennes blogg inte behöver någon större presentation - alla känner väl till Kaneli? Om inte, gå in på hennes blogg. NU. 

 

Publicerad 29.10.2015 kl. 17:05

Mina favoritbloggar på Ratata // del 1

 

Med tanke på att inte en enda Ratatablogg fanns med bland Galan 2015-nomineringarna så tycker jag det är på tiden att vi lyfter varandra lite. Kategorierna i Galan vad inte precis till vår fördel, men låt oss inte misströsta! Det är ju här på Ratata som mina guldkorn finns.

Så vad gör en bra blogg då, enligt mig? Om man tittar på de bloggar jag följer så följer många av dessa samma spår. Helst ska skribenten bakom bloggen ska vara intressant och smart och hens texter och bilder ska få mig att sugas in i hens värld för en liten stund. Andra alternativet är att hen sysslar/arbetar med något kreativt och har en nischad blogg och att jag är intresserad av personens tankar kring denna nisch. Det kan såklart även vara en blandning av båda.

Även om jag säger att man ska dela sina inlägg på sociala medier så finns det en ganska tydlig balansgång för mig - jag läser helst inte bloggar som pushar sina inlägg i ansiktet på mig varje gång jag öppnar facebook. Jag är mer intresserad då en person är lite återhållsam och låter läsaren själv gå på upptäcktsfärd. Jag vill hitta länkar till hens blogginlägg men samtidigt inte bli irriterad på att dom okontrollerat flockas i mina flöden.

Sedan tycker jag layouten är viktig, men mitt ledord är hellre för lite än för mycket. Jag är inget fan av moderna, storskaliga headers och layouter med blaffiga bilder. Jag dras till ljusa färger och stilrenhet. Ja, så kräsen och omodern är jag. Haha.

Okej, här kommer första delen av de bloggar jag aktivt följer på Ratata (klicka på bilderna för att komma till bloggarna):

 

 

Amanda som skriver "Magnolia" är en så sjukt stark människa att jag inte vet var jag ska börja. Hon är konstnär och skriver om mycket som gör ont i livet utan att det blir hjälplöst på något sätt. Fantastiskt bildmaterial dessutom.

 

 

 

Amanda i underlandet studerar vid ÅA men fotograferar vid sidan om studierna. Jag gillar hennes färgglada, lite käcka och muntra värld samtidigt som hon ändå låter andra sidor träda fram (t.ex. hennes senaste inlägg). Det är även väldigt intressant att läsa om hennes jordnära livsstil.

 

Feministen Astrid studerar juridik och jag ser fram emot att se vilka underverk hon kommer att uträtta när hon är klar. Hon har lätt en av Ratatas vassaste pennor och jag har även lyxen att ha blivit vän med henne genom Ratata. Hon briljerar med sina resonemang varje gång jag läser hennes blogginlägg och när jag träffar henne i verkliga livet. Hon är även den första gästen i Ratatapodden.

 

 

 

Caroline är så himla bra på akvarellmålning och skriver även då och då om saker som berör henne. Hon är en sådan varm person som är lätt att tycka om och jag följer med stort intresse med hennes bilderboksprojekt

 

 

Det blåa köket skrivs av Fia och har troligen svenskfinlands mest inspirerande och vackra matblogg. Jag vill testa varenda recept på den bloggen. Dör för bilderna.

 

 

Emilia Kannosto illustrerar så sjukt fint och jag kan redan nu avslöja att hennes illustration kommer att pryda årets Ratatakalender! Den blir galet snygg.

 

 

Emily har drömhemmet med drömljuset och har dessutom en inspirerande garderob. Bjuder även på smarriga recept och vackra resebilder. En av mina personliga favoriter och jag hoppas få lära känna henne bättre snart. Genom Emilys kameralins är min hemstad Åbo dessutom alltid så vacker.

 

 

Fanny har bloggen Språklig nudist och jag diggar hennes blogg stort. Hon ritar fint och skriver om livet både när det går upp och ner. Jag tror att jag fastnat i hennes blogg då jag känner igen mig i henne från när jag var i början av mina studier i konstvetenskap vid ÅA (loooong time ago). Hoppas även på att få lära känna Fanny personligen någon gång. Smart och välformulerad brud. Hon är även geniet bakom citatet "Jag är inte min kropp men den är min och den är fin bara för det" som finns på vår Ratata-affisch som vi delade ut på bokmässan (mer om den i ett annat inlägg).

 

Publicerad 27.10.2015 kl. 11:32

 

 

Nanó
// Brabo Babe

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Finland för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 
Kärleksbreven kan ni skicka till
nano@ratata.fi

 

 

Mer information om vad jag gör finns på min hemsida och i min kreativa portfolio.

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången

 

 

Mina bästa 

Astrid

Caroline

Emily

Fia

Hani

Hanna

Julia

Karin

Liisa

Linnéa

Maggie

Mikaela

Milia

Miilo

Peppe

Riina

Rofa

Sara

Satu