OM MIG         PORTFOLIO          HEMSIDA             ARKIV           KONTAKT

 

Instant Ramen Upgrade

 

 

Kommer ni ihåg när man typ tretton år och precis hade upptäckt MAMA-nudlarna i mataffären? Det var grejer det. Jag åt snabbnudlar minst tre gånger per vecka och tyckte det var coolare och godare än alla Saarionens mikropizzor och snabbmakaroner i världen. Självklart har min kärlek för nudlar fortsatt upp i vuxen ålder och jag tänkte idag tipsa om att man mycket enkelt kan uppgradera sina snabbnudlar med gamla grönsaker från kylskåpet.

 

 

Det här behöver du:

- MAMAs risnudlar med grönsaksbuljong (föredrar risnudlar, de oljiga "vanliga" vetenudlarna gillar jag inte riktigt). Ta två paket om du är riktigt hungrig!

- Buljong: Kokhett vatten, den gröna kryddpåsen från nudelpaketet, sojasås, sesamolja, mörk vinäger (använde kinesisk röd vinäger)

- Ingredienser: Röd chili, koriander, vårlök, champinjoner, kinakål, löskokt ägg & sesamfrön. Andra grönsaker som funkar i detta är morotstärningar, majs, spenat, sjögräs, silken tofu eller valfri överbliven tunt skivad köttbit från gårdagens middag. Använd fantasin!

 

1. Koka ägget som du önskar (jag kör med löskokt ägg) och koka vattnet till nudlarna.

2. Ta en stor skål och hacka dina grönsaker i önskad form (inte för smått) och lägg dem i skålen tillsammans med nudlarna och den gröna kryddpåsen. Hacka inte koriandern utan klipp av långa stjälkar med blad och allt från växten och lägg i dom med, ju mer koriander desto godare! Det där med att bara använda bladen och inte stjälkarna är ett västerländskt påhitt. Skippa den gula kryddpåsen, det är en olja som smakar  överdrivet mycket fejkad vitlök.

3. Häll över det kokande vattnet (inte för mycket! Använd en lämplig mängd så att inte buljongen blir smaklös) i skålen och blanda lite om du tycker det behövs. Smaka av med sojasås och kinesisk vinäger. (Om du använder silken tofu är det nu som den ska i, den kan nämligen vittra sönder om du rör om i skålen eller häller hett vatten direkt på den.)

4. Medan skålen med nudlar/grönsaker/buljong gottar till sig kan du skala ägget, dela det på hälften och hacka vårlökens gröna del. Lägg i ägghalvorna och dekorera med sesamfrön (jag hade svarta) och hackad vårlök. Häll över en tesked sesamolja and you're good to go!

 

 

* för dom som råkar märka det - ja, jag lade i gröna bönor för jag hade det i kylen. De passade inte alls in. Inkluderade det därför inte i receptet.

 

Publicerad 22.08.2016 kl. 15:59

Sommarmat

 

 

Finns det något bättre än sommarmat?

Bruschetta (som jag lärde mig av Caroline förra sommaren) gjord på tomater, finhackad vitlök, basilika, salt, svartpeppar + lite vinäger och socker för att smaka av. Detta med en bit turkiskt bröd, hummus och en pastasallad med kikärter, paprika, spenat och soliga kryddor var bästa sommarmaten jag ätit so far.

 

Publicerad 14.05.2016 kl. 21:18

Vad jag ätit på senare tid

 

 

Ni vet när man har en massa random ingredienser hemma och ingen inspiration? Har nämnt det tidigare, men fusk-bibimbap är mitt bästa tips.

1. Laga ris (ni vet väl hur man lagar gott ris aka INTE så som ens föräldrar lagat ris i ens barndom? Jasminris ska det vara (skippa allt vad uncle bens heter och köp helst riset i en etnisk affär), skölj riset väl och mät upp exakt hur mycket vatten som behövs och puttra på svag värme).

2. Stek upp random saker som finns i kylen (i mitt fall morotsstavar, tofu & bok choi. Krydda dem med t.ex. spanskt (sött) paprikapulver och äkta ljus kinesisk soja.

3. Skiva lite avokado och något asiatiskt grönt (t.ex. korianer, vårlök eller i mitt fall hemmagrott peppargräs).

4. Stek ett ägg och lämna gulan hel.

5. En god sås kan du göra på sesamolja, röd currypasta, finhackad vitlök & ingefära, vit risvinäger, sojasås & brunt socker.

6. Lägg riset i en stor djup tallrik eller i en skål. Placera alla ingredienser snyggt ovanpå och häll över såsen. Blanda och ät!


 

Sushi hann jag laga en dag också. Min granne introducerade mig till konceptet att ha philadelphiaost eller en sötsur majonäs inuti sushin och jag är helt fast. Den sötsura majonäsen lagar du genom att blanda majonäs, sriracha, sötsur chilisås, kinesisk röd vinäger, salt och ev. socker för att smaka av.

 

Publicerad 05.05.2016 kl. 16:50

Bibimbap

 

 

 

Inser att det ser ut som att jag endast äter asiatisk mat, men dessvärre är det faktiskt nästan så. Äter helst asiatiskt och lagar sällan något annat. Den här stunden längtade jag efter hela förra veckan. Stunden då jag skulle kunna återvända till de belgiska mataffärerna köpa ingredienserna till Bibimbap utan att ruinera mig och sedan bara äta.

___ Edit ___

Eftersom Alexandra frågade efter kryddorna i kommentarerna kan jag skriva upp lite snabbt hur jag gjorde:

Originalreceptet finns i en sjukt snygg youtubevideo här (klick klick).

Detta är en sjukt god snabbversion av Bibimbap. Du behöver jasminris och ett stekt ägg med rinnig gula. Som grönsaker kan man ha hackad spenat, sojaskott, avocado och chili. Som varm topping kan man ha stekt aubergine eller morot samt stekt tofu, båda kryddade med sojasås och paprikapulver. Koriander är också jättegott ovanpå!

Såsen är allra viktigast. Till två personer behövs 1msk röd currypasta, 1msk sambal oelek/chilipasta, 1msk sesamolja, 2 pressade vitlöksklyftor, 2msk kokossocker (eller brunt socker), 2 msk risvinäger och 3 msk ljus sojasås.

Lägg alla ingredienser snyggt ovanpå det varma riset och häll över sås i önskad mängd. Blanda allt och njut!

 

Publicerad 15.02.2016 kl. 22:05

Hönshuset

 

Hej! Jag tycker ni ska gå och besöka vår sommarblogg Hönshuset! Jag och Jeroen huserar om somrarna i Hönshuset på Stora Ängesön och i flera år har vi renoverat det lite åt gången. På Hönshuset-bloggen får man följa med vad som händer i huset - matrecept, inredning och sommarkänslor utlovas!

Jag skulle säkert ha kunna lägga upp allt här på min personliga blogg istället, men håller den helst för mer personliga texter och bilder. Hönshuset-bloggen får stå för fräscha bloggbilder, recept och mer ytliga grejer.

 


Publicerad 12.06.2015 kl. 21:05

Foodie!

 

vad åt du senast?
Frysta blåbär som snacks

den sista måltiden, om du fick välja?
Just nu lutar det mot farmors risgrynsgröt med saftsoppa som jag inte ätit på minst 10 år. Eller paling in 't groen, ål kokt i sås med mynta, körvel & harsyra

bästa matstaden?
Har aldrig ätit något äckligt i Paris. Annars Guangzhou pga att jag saknar riktig kinesisk mat mer än något annat!

bästa restaurangmåltiden?
Beror på landet. I Finland någon spännande pasta, i Belgien Stoofvlees (Carbonare Flamande) eller annan kötträtt som involverar öl och i Kina äter jag helst hotpot (stark buljongfondue som man doppar tillbehör i och delar med andra). Eftersom jag sade Paris som bästa matstad får jag väl säga att fransmän är väldigt bra på att tillaga anka, stekt i sitt eget fett. Otroligt gott! Blev mycket kött nu men när jag äter ute äter jag oftast kött pga att jag aldrig ätit något supergott eller mättande vegetariskt när jag varit på restaurang. Känns inte värt pengarna om det inte är gott ju.

bästa snackset?
Snacks är min största last. Allt duger som snacks! Men om jag får välja äter jag helst frukt. Halvtorkade fikon (SERIOUS NAM), rostade kastanjer. I Kina åt jag supergoda kinesiska äpplen (smakar inte alls lika tråkigt som all-around-äpplena i Europa) och kumquat.

vad orsakade förra bakfyllan?
Champagne, herregud vad töntigt det låter, men ja

mat du älskar att ha hemma?
Batat, koriander, färsk spenat, kinesisk svamp, butternut squash, överblivna musslor från min mans föräldrars musselkok (dom ska man badda i vetemjöl och steka i smör, familjerecept från min mans sida!)

vad blir det till middag?
Rödbetor, batat, knölselleri, courgette, vitlök och potatis med getost över i ugnen (tack för receptet Frida<3)

mat du hatar?
Allt med tonfisk, dålig pizza, low fat-ost, stinky tofu... koagulerat grisblod på kantonesiskt vis eller chicken feet är inte heller någon hit

om du bara fick äta en dessert för resten av ditt liv?
Jag gillar creme brûlée men samtidigt känns det så... tråkigt. Säger väl fruktsallad, då kan man variera lite.

typisk skollunch?
Två bananer. Om jag haft mer tid så har jag lunchbox med någon form av sallad.

vad är det knäppaste i din kyl?
Okej, detta är något bara belgare fattar - Speculoospasta. Det är en kräm gjord på olja och speculooskex, ser ut som jordnötssmör. Belgare älskar sina speculooskex, du hittar inte ett belgiskt hem utan dem. Någon gammal tant i Puurs i närheten av var jag bodde för två år sen kom på att smula kexen och blanda med olja, så att man kunde bre det som ett smör på vitt bröd som skollunch. Blev jättehit och sändes på TV. Only in Belgium.

och vad har du i grönsakslådan?
Just nu? Rödbetor, batat, potatis, morot, knölselleri, lök, vitlök, courgette, tomat, gurka, sallad. Och så en massa inlagda grönsaker, typ atjar tjampoer och augurkjes.

och ost?
Ooooh! Oud Brugge, Oud Amsterdam, brieost, getost och edam.

bästa stället att handla mat?
Marknader, definitivt. Var du än är. Fast här i Antwerpen går jag mest till Aldi, lågprisaffär.

mat som du önskar du vore allergisk mot?
Ingen!

vem får äta från din tallrik?
Alla som vill! Men jag blir irriterad om man vill ha mer än en tugga.

Publicerad 04.05.2014 kl. 19:13

.

Publicerad 18.10.2013 kl. 12:01

Vegetarisk matinspiration

 

Det här blir lite som ett påminnelseinlägg åt mig själv. Det finns en massa fina recept som jag sparat länkarna på men aldrig kommer mig för att laga, så här kommer lite matinspiration! Alla bilder under denna text kommer från länkarna som är presenterade under bilderna.


 



Kikärtssallad med lime och spenat. Recept HÄR!



Croque med avokado, spenat & getost. Recept HÄR!



Ibland behöver man bli påmind om vilken god råvara potatis faktiskt är. Exempelvis tunt skivad med timjan i ugnen, fy vad gott. Recept HÄR!



Rolls med gurka & avokado. Recept HÄR!



Glass gjord på endast banan, kakao och peanut butter (fast jag kommer att använda spekuloos-kräm!) Recept HÄR!



Stekta courgette/zucchini-kakor! Recept HÄR!



Kokos-citron drömmar, nästan raw food! Recept HÄR!



Sist men inte minst så måste jag ju testa på att laga Elsas björnbärspizza någon dag. Här i Belgien är björnbär typ det vanligaste bäret. Fast sparrisen sätter jag nog på sidan om, och inte på pizzan! Recept HÄR!
 

(märks det att jag är hungrig eller?)

 

Publicerad 06.10.2012 kl. 16:10

 

 

Nanó
// Brabo Babe

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Finland för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 
Kärleksbreven kan ni skicka till
nano@ratata.fi

 

 

Mer information om vad jag gör finns på min hemsida och i min kreativa portfolio.

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången

 

 

Mina bästa 

Astrid

Caroline

Emily

Fia

Hani

Hanna

Julia

Karin

Liisa

Linnéa

Maggie

Mikaela

Milia

Miilo

Peppe

Riina

Rofa

Sara

Satu