Feministiska lördagstips

 

bild - Marvel // Agent Carter

 

1. 12 filmer som uppmanar till en mer jämställd värld. Bland annat finns där Jeanne Dielman, 23, Quai du Commerce, 1080 Bruxelles av belgiska Chantal Akerman som dog alldeles nyligen, en film som jag ska försöka ta mig an inom kort.

2. Gatupatruller, ni kan inte skydda mig från våldtäkt av Alexandra här på Ratata. Fick ont i magen av att läsa men sprider vidare för att det är så himla viktigt.

3. Tv-serien Agent Carter (i bild). Gillade inte det överdrivna pilotavsnittet och är verkligen inget stort fan av superhjältegrejs, men tyckte ändå om Agent Carter. Jeroen försöker få mig att se på Jessica Jones som också är av Marvel men vill ännu avvakta lite.

 

Började för övrigt se på HTGAWM men det gick inte så jättebra. Det gick alldeles för snabbt, växlingarna från scen till scen gick tokfort och jag blandade jämt ihop skådespelarna då jag aldrig hade sett någon av dem förut. Hängde inte med och kände mig trög och gammal (tänker på dagens barnprogram som går så snabbt att inte ens jag fattar). Är iofs inte någon van tv-tittare och har aldrig ägt en tv. Har någon annan problem med tv-program som går för snabbt?
 

16.01.2016 kl. 17:17

Kvinnan som tar barnet till jobbet

 

Licia Ronzulli med sin dotter i EU-parlamentet. Bild - The Guardian

 

Läste nyligen om den spanska parlamentsledamoten Carolina Bescansa som skapade rabalder i Spanien när hon tog med sin bebis till jobbet i Spanska parlamentet. Italienska Licia Ronzulli som redan länge tagit med sitt barn till jobbet i EU-parlamentet tweetade att hon stödde Bescansa. Inte för att detta skulle vara den ultimata lösningen på att många länder har för kort föräldraledighet och att kvinnor inte har samma förutsättningar till att skapa sig en karriär som män men det ger i alla fall uppmärksamhet åt en fråga som är långt ifrån färdigdiskuterad i många länder. Jag tänker ibland på hur det skulle vara ifall jag och Jeroen någon gång skulle få barn i Belgien. Där har mannen rätt till max tio dagar pappaledighet och kvinnan 15 veckors mammaledighet, knappt 4 månader. Pappan får alltså tydligen inte skapa en närmare relation till barnet alls, men det struntar mansrättsaktivisterna i för barn är inte viktigt för män (obs ironi).

Även i Finland tycker jag det är intressant att det inte är 50-50, eller att man ens skulle få välja helt efter egen preferens. Är det verkligen så svårt att lagstifta jämställt? Tänker mig hur våra framtida barnbarn och barnbarnsbarn kommer att skratta åt hur tokigt det var och hur långsamt det gick. Jag har en gång sett med egna ögon när en arbetsgivare valt bort gifta kvinnor utan barn ur högen med arbetsansökningar för att det skulle bli för dyrt ifall den nyanställda skulle bli mamma. Ifall det vore lagstiftat att föräldrarna delade 50-50 på ledigheten skulle detta problem inte finnas. Jag tror att detta fenomen är mer utbrett än vad vi tror, men att ingen pratar om det. Istället vill vi inbilla oss att hela Norden är en enda zon av jämställdhet och att alla som pratar om det borde tänka på hur illa det är för kvinnor i andra världsdelar. Jo, tjena.

 

16.01.2016 kl. 07:50

Fyra fredagstips

 

 

Ikväll är det sjukstuga som gäller för min del. Här kommer ett par fredagstips på diverse intressanta klipp och internet-tv som man kan kika på om man har lika tråkigt som jag:
 

1. Gina Dirawis program EditSvtplay. Intressanta gäster och fantastiska Gina som programledare. Har följt henne sedan hennes dagar på youtube och tycker om nästan allt hon gör i tv-väg!

2. Youtubeklipp inifrån olika flygplan världen över. Här är t.ex. inifrån Emirates First Class (störande snubbe som filmar men sjukt intressant att se denna överflöd av lyx) och Nordkoreas flygbolag Air Koryo som flyger med plan från sovjettiden.

3. ALLT med Bianca Kronlöf på youtube. Hennes klipp från Hårdvinklat är bäst; Bianca Kronlöf läser en dikt om sexljud & Bianca Kronlöfs genomgång av svensk politik. Finns även ett par klipp från när hon är med i parlamentet.

4. Detta åttaminutersklipp när Moder Mothanna Magid berättar om hans resa till Sverige och gripandet då han för någon månad sedan falskeligen misstänktes för terrorbrott i Sverige.

 

08.01.2016 kl. 20:23

Projektet Menskligt

 

 

Vill tipsa om någonting jag tycker ni ska delta i! Det är ett projekt som heter Menskligt och bakom idén står min gamla pysselkompis Hanna och hennes kollega Jenny. Mensen är ju som vi redan konstaterat ett känsligt ämne som definitivt behöver snackas mera om och Hanna & Jenny samlar in historier om mens med målet att ge ut en bok. Så här skriver tjejerna själva projektet:

"Vi vill lyfta fram berättelser om mens och avdramatisera. Vi vill kunna skratta och gråta åt mensen tillsammans istället för att må dåligt i ensamhet. Vi upplever att den här boken behövs, det finns ett tomrum att fylla. Berättelser som behöver berättas."

Jag tycker detta är jätteviktigt. Tänk hur många berättelser som involverar mens som glömts bort genom historien eftersom det aldrig varit socialt acceptabelt att prata om det! Hur var det att ha mens på 70-talet, 50-talet eller rentav i början av 1900-talet? Det mina vänner är bortprioriterad historia - historier som inte berättats. Och om ni inte har en menshistoria på lager så är det superintressant att surfa runt och läs andras menshistorier på Menskligt. Heja Hanna och Jenny!

 

08.01.2016 kl. 01:09

Tre ting en måndag

 

          1. I Sverige får alla andraårselever i gymnasiet boken "We should all be feminists" av Chimamanda Ngozi Adichie. Det sändes t.o.m. på nyheterna här borta i Belgien igår kväll. Undrar om något liknande kommer hända i SSS-Finland under min livstid?

 

          2. Idéhistorikern Karin Johannissons bok "Den sårade divan" (här är Malous intervju med författaren) verkar jätteintressant. Den handlar om tre geniala konstnärer, författaren Agnes von Krusenstjerna, målaren Sigrid Hjertén och nobelpristagaren i litteratur Nelly Sachs, som sattes in på mentalsjukhus för att de inte passade in i dåtidens kvinnonormer.

 

          3. Denna låten:

 

 

07.12.2015 kl. 18:26

Ratatapodden - Bokmässan-eftersnack, Århundradets kärlekssaga, fantasy och feministiska rants

 

 

Tänkte tipsa om nyaste Ratatapodden! Jag blir förvirrad av grundläggande litteraturvetenskaplig terminologi, förklarar krig mot likes och upvotes och ironiserar kring att ha låg konsumtion av manliga författare med bästa Julia och Astrid.

Har för övrigt bandat in tre Ratatapoddar som ännu väntar på att jag ska klippa och redigera dem - en med (Grön i Åbo) Julia, en med Fina Lina samt en med Vanessa! De släpps under vintern.

 

06.12.2015 kl. 23:20

Fem torsdagstips

 

Utmärkta screenshots (från The Fall) som hittades hos Caroline, som i sin tur hittade den på HejBlekks instagram.

 

1. Malou von Sivers youtube-kanal med intervjuer från Efter tio. Brukar se på dem medan jag äter frukost. Vet att jag nämnt Märta en miljon gånger men nu det råkade sig så att just Märta Tikkanen var där igår morse!

2. Den här insändaren om den usla finskaundervisningen i våra skolor. Jag lärde mig absolut ingenting av att rabbla ordlistor, plugga grammatik och läsa uråldriga, tråkiga skolbokstexter.

3. Amandas blogg "Nästan för lycklig". Läs t.ex. inlägget "Tusen gånger mer normal".

4. Emil & Artur Sallinens essädokumentär om livet på Ängesö. Våra familjer har vuxit upp sida vid sida genom många generationer och jag ser dem nästan som en del av min släkt. Vacker dokumentär om den mest bestâende platsen i mitt liv och som ett plus,  briljant musik av Walter Sallinen. Dokumentären ligger ännu 12 dagar uppe på arenan, så missa inte!

5. Serierna The Fall och Bron (The Bridge) på Netflix. Starka kvinnliga huvudkaraktärer och mordutredningar. Vet att alla redan upptäckt Bron men för er som inte gjort det, stort tips!

 

 

12.11.2015 kl. 11:49

Hönshuset

 

Hej! Jag tycker ni ska gå och besöka vår sommarblogg Hönshuset! Jag och Jeroen huserar om somrarna i Hönshuset på Stora Ängesön och i flera år har vi renoverat det lite åt gången. På Hönshuset-bloggen får man följa med vad som händer i huset - matrecept, inredning och sommarkänslor utlovas!

Jag skulle säkert ha kunna lägga upp allt här på min personliga blogg istället, men håller den helst för mer personliga texter och bilder. Hönshuset-bloggen får stå för fräscha bloggbilder, recept och mer ytliga grejer.

 


12.06.2015 kl. 21:05

Tiden går, flickskap består


Jag till vänster, farmor till höger

En av mina kurser i genusvetenskap har deadline på söndag. Sådär passligt dagen innan sätter jag igång med slutuppgiften - en lagom flummig text om klasskillnader och jämförande av flickskap generationer emellan. Min mormor växte upp i ett överklasshem i staden medan min farmor växte upp på landsbygden där hon som ensamt barn arbetade på gården från sex års ålder. Det är synnerligen intressant att tänka på sin egen trygga medelklassiga uppväxt à la 2000-tal och hur mina föräldrar haft möjlighet att säga åt mig att jag kan bli precis vad jag vill. Detta driv formade mig som tonåring och jag valde i slutändan att börja syssla med konst och journalistik.

Sedan jag flyttat utomlands har min liberala lilla finlandssvenska bubbla mer eller mindre spruckit. Ju fler människor jag träffat, desto mer uppenbart har det blivit det att det bara är en viss del av samhället som fått detta tankesätt via modersmjölken. Och det finns en gräns för hur många framgångssagor ett samhälle klarar av - för vem ska sköta alla andra jobb då?

Ett av de bästa podcastavsnitt jag någonsin lyssnat på handlar faktiskt delvis om detta, samt att inte känna igen sig i "finlandssvenskhet". Jag talar om Kristoffer Triumfs Värvet-intervju med briljanta Johanna Koljonen. Det är bland det mest ögonöppnande och tröstande jag lyssnade på år 2012.

 

25.04.2015 kl. 19:19

Vernissage + Christoffer Relander

 
 

Snart är det dags för ett av vårens mest efterlängtade evenemang! På onsdag 25.3 avslöjas vinnarna i Picturas årliga tävling Årets bild, vi delar ut pris för de tre bästa bilderna och håller vernissage för de 20 bidrag som tagit sig ända till utställningen i Arkens aula.

 

Tillställningen börjar i auditoriet Helikon/Parnassos kl 18 då vi har äran att få presentera månadens gäst, konstfotograf Christoffer Relander som gjort sig känd internationellt tack vare sina multiexponeringar där naturen och människan står i fokus. Upplägget blir denna gång ett “Artist talk” snarare än en föreläsning, där alla som vill får ställa frågor till Christoffer och delta i den öppna diskussionen. Inspiration inför kvällen hittar ni på hans hemsida  http://www.christofferrelander.com!

 

Pictura bjuder på vin och festligt tilltugg under vernissagen, alla intresserade är hjärtligt välkomna!

 

Tid: Onsdag 25.3.2015, start kl 18.15

Plats: Helikon/Parnassos (ovanför Armfeldt-auditoriet), Arken, Fabriksgatan 2, Åbo

 

 

16.03.2015 kl. 16:26

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången