Ratatas instagram denna vecka

 

Som de som följer Ratatas instagramkonto kanske såg förra veckan har vi börjat låta en Ratatabloggare ta över kontot varje vecka. Förra veckan var det Grön i Åbo-Julia som tog hand om kontot och med anledning av dåden i Paris tar jag denna vecka hand om kontot direkt från Belgien var jag bott i flera år. Ni kan läsa resten ovan. Denna vecka vill jag prata om mitt andra hemland, utanförskap och konsten. Om du inte har en smartphone med instagram kan du också följa med vad som läggs upp via nätet, klicka här.

 

16.11.2015 kl. 18:15

Mina favoritbloggar på Ratata // del 3

 

 

När man läser Annes blogg får man känslan av att hon är en så mänsklig, rolig, klok och jordnära person. Hon är precis den typen av människa man önskar att man hade haft som storesyster. Jag är ett stort fan.

 

Andas har jag läst rätt länge. Skribenten har precis flyttat till Sverige för att testa på livet där och hon beskriver sin verklighet på ett lyriskt och fångande sätt.

 

Första gången jag läste Karins blogg var nog när jag ännu huserade på bloggen.fi och hon hade sin blogg på papper.fi - vad kan det ha varit, 2006/2007? Jag gick i gymnasiet och Studentbladet tipsade om oss i samma artikel. Karin är den enda finlandssvenska bloggaren mina få finskspråkiga vänner följer. Det säger en hel del.

 

Liksom Miilo så tycker även jag att Lina är värd titeln selfiequeen! Dock är hon självklart även mycket mer än det. Hon skriver även smart om mångt och mycket och jag blev mäkta imponerad av hennes inlägg om sin kandidatavhandlning. 

 

 

 

Risgryn-Matilda är en sjukt duktig illustratör och har bloggen delvis som en portfolio. Rekommenderar er att kolla in den för kreativ inspiration! 

 

Miilo är en riktig Ratataräv och hennes blogg håller alla dar i veckan! Verkligen en kreativ mångsysslare och hon tar både fina rese- och vardagsbilder. Gillar!

 

Alltså, det här är SÅ bloggen för er som är på jakt efter Åbotips. Sjukt proffsigt och bra blogg. Rekommenderar starkt - fyra duktiga och drivna marknadsföringsstuderande vid ÅA står bakom innehållet.

 

Riina skriver nostalgiskt och ett besök på hennes blogg känns verkligen som ett besök i hennes tankevärld. Hon är även en varm och jordnära person. Ser fram emot att se vilka kulturella gärningar hon åstadkommer i framtiden!

 

Saara tar en massa fina bilder och tycks även på senare tid ha börjat med video och lite grafisk design. Alltså - en till kreativ mångsysslare att hålla koll på!

 

Satu skriver så himla, himla bra. Bokrecensioner, feminism och reflektioner. En av Ratatas bästa bloggar just nu enligt mig.

 

En fotoblogg med ett intressant upplägg - kartor varvat med bilder från platserna kartorna visar. Diggar!

 

Ratatas första renodlade feministblogg - bästa namnet, cool header och bra innehåll. Väntar med spänning på flera inlägg!

 

Gillar skarpt bloggskribentens texter, rekommenderar t.ex. denna om selfies. Hon studerar just nu på Island och finns en del bilder därifrån. Förekommer även en del bok- och filmrecensioner.

 

Vanessa - en till Ratataräv! Har nog läst hennes blogg långt innan Ratatatiden, när den ännu fanns på blogspot. Ljuvlig, ödmjuk person som ordar fantastiskt vackra fester och tar minst lika vackra bilder. Kan avslöja att ett Ratatapodd-avsnitt kommer upp med henne i vinter!

 

03.11.2015 kl. 00:16

Mina favoritbloggar på Ratata // del 2

 

 

 

Fanny är en talangfull ung tjej som jag tror att vi kommer se mer av i framtiden! Hon skriver smart och sjunger dessutom.

 

Malin Öhman som bor i Helsingfors har inte bara en snygg blogg, hon fångar dig också i sina välskrivna texter. Missa inte hennes följetong om hennes relation till tro och kyrka, här hittar du länkar till de fyra delarna. 

 

 

 

Fia lyser verkligen igenom i alla hennes inlägg och hon har en särskild estetik som genomsyrar allt hon ger oss en glimt av. Hon studerar just nu fotografi vid en folkhögskola i Sverige och hennes blogg får mig alltid att vilja stanna i hennes värld en stund till. Klar favorit.

 

 

Fridas blogg får mig alltid så nyfiken med sina melankoliska och vackra texter. Vem är hon? Jag vill veta mera om henne!

 

 

Hanna träffade jag för typ en miljon år sedan när hon ännu studerade i Åbo och vi hängde i samma pysselgrupp. Snäll och go' tjej med utsökt blogg - en guldklimp på Ratata. Älskar hennes DIY-tips.

 

 

Följande Hanna skriver också väldigt fint på bloggen Söstra mi. Hit surfar jag för en dos litteraturinspiration. Redan i beskrivningen skriver hon att bloggen är "det mellanrum där jag möter den syster jag aldrig haft." För mig som systerlös (och därmed i ständig längtan efter att prata om allt och inget med nästan vem som helst) fångar hon mig redan här. Hanna är också en person jag är väldigt nyfiken på.

Inga-Stinas blogg är fräsch och snygg och hon verkar ha det liv jag drömde om när jag precis slutat gymnasiet - ung och kreativ med en kamera i högra handen i Helsingfors (istället var jag fast i hemstaden Åbo på grund av separationsångest från ett ex). Inga-Stina har alltid en magisk lekfullhet i sina bilder.

 

Jennas blogg får man ju inte missa. Hon lever också "Helsingforslivet" (så som jag föreställer mig det). Jag tycker om blandningen av lite allt möjligt på hennes blogg och det är alltid spännande att se vad hon hittar på.  

 

 

Här har vi en riktig gammal Ratata-räv! Julia på Jud och bild har bloggat länge och jag tycker det är intressant att följa med hennes liv. Särskilt nu när hon flyttat till Raseborg!

 

Julia från Åbo har troligen Svenskfinlands mest kvalitativa miljö- och ekoblogg. No more info needed. Gå in där och kolla (obs, du behöver inte vara Åbobo!).

 

 

Det kryllar av bra litteratur- och bokbloggar på Ratata. Book.ratata.fi är en av dom. Boktips på löpande band!

 

Koltrast har inte bara en vass penna och en fin och stämningsfull blogg, hon är även en av mina bästa vänner. Vi lärde känna varandra genom Ratata och jag hade nog aldrig förväntat mig att träffa en så ljuvlig och lite snurrig (på ett bra sätt!) person i samma veva. Vi har verkligen gått igenom en hel del och vår vänskap har tagit intressanta vändningar, men det gör också att jag aldrig skulle låta henne gå och att jag vet att hon alltid finns där. Kärlek.

 

 

Rofa på Kaffepausen skriver så bra att jag bara sitter och nickar varje gång han publicerar ett nytt inlägg. Tycker om hans analytiska sätt att skriva på och ifall jag var en förvirrad gymnasietonåring skulle jag skatta mig lycklig om han var min moddalärare.

 

 

Det verkar dessvärre som att Karin har raderat sitt bloggarkiv för en nystart, men jag tycker ändå om hennes blogg som hon beskriver som "personliga reflektioner och vardagligt dravel". Hennes observationer är ofta intressanta och underhållande.

 

 

Sist, men inte minst i del 2, Spice it up. Det känns nästan som att hennes blogg inte behöver någon större presentation - alla känner väl till Kaneli? Om inte, gå in på hennes blogg. NU. 

 

29.10.2015 kl. 17:05

Mina favoritbloggar på Ratata // del 1

 

Med tanke på att inte en enda Ratatablogg fanns med bland Galan 2015-nomineringarna så tycker jag det är på tiden att vi lyfter varandra lite. Kategorierna i Galan vad inte precis till vår fördel, men låt oss inte misströsta! Det är ju här på Ratata som mina guldkorn finns.

Så vad gör en bra blogg då, enligt mig? Om man tittar på de bloggar jag följer så följer många av dessa samma spår. Helst ska skribenten bakom bloggen ska vara intressant och smart och hens texter och bilder ska få mig att sugas in i hens värld för en liten stund. Andra alternativet är att hen sysslar/arbetar med något kreativt och har en nischad blogg och att jag är intresserad av personens tankar kring denna nisch. Det kan såklart även vara en blandning av båda.

Även om jag säger att man ska dela sina inlägg på sociala medier så finns det en ganska tydlig balansgång för mig - jag läser helst inte bloggar som pushar sina inlägg i ansiktet på mig varje gång jag öppnar facebook. Jag är mer intresserad då en person är lite återhållsam och låter läsaren själv gå på upptäcktsfärd. Jag vill hitta länkar till hens blogginlägg men samtidigt inte bli irriterad på att dom okontrollerat flockas i mina flöden.

Sedan tycker jag layouten är viktig, men mitt ledord är hellre för lite än för mycket. Jag är inget fan av moderna, storskaliga headers och layouter med blaffiga bilder. Jag dras till ljusa färger och stilrenhet. Ja, så kräsen och omodern är jag. Haha.

Okej, här kommer första delen av de bloggar jag aktivt följer på Ratata (klicka på bilderna för att komma till bloggarna):

 

 

Amanda som skriver "Magnolia" är en så sjukt stark människa att jag inte vet var jag ska börja. Hon är konstnär och skriver om mycket som gör ont i livet utan att det blir hjälplöst på något sätt. Fantastiskt bildmaterial dessutom.

 

 

 

Amanda i underlandet studerar vid ÅA men fotograferar vid sidan om studierna. Jag gillar hennes färgglada, lite käcka och muntra värld samtidigt som hon ändå låter andra sidor träda fram (t.ex. hennes senaste inlägg). Det är även väldigt intressant att läsa om hennes jordnära livsstil.

 

Feministen Astrid studerar juridik och jag ser fram emot att se vilka underverk hon kommer att uträtta när hon är klar. Hon har lätt en av Ratatas vassaste pennor och jag har även lyxen att ha blivit vän med henne genom Ratata. Hon briljerar med sina resonemang varje gång jag läser hennes blogginlägg och när jag träffar henne i verkliga livet. Hon är även den första gästen i Ratatapodden.

 

 

 

Caroline är så himla bra på akvarellmålning och skriver även då och då om saker som berör henne. Hon är en sådan varm person som är lätt att tycka om och jag följer med stort intresse med hennes bilderboksprojekt

 

 

Det blåa köket skrivs av Fia och har troligen svenskfinlands mest inspirerande och vackra matblogg. Jag vill testa varenda recept på den bloggen. Dör för bilderna.

 

 

Emilia Kannosto illustrerar så sjukt fint och jag kan redan nu avslöja att hennes illustration kommer att pryda årets Ratatakalender! Den blir galet snygg.

 

 

Emily har drömhemmet med drömljuset och har dessutom en inspirerande garderob. Bjuder även på smarriga recept och vackra resebilder. En av mina personliga favoriter och jag hoppas få lära känna henne bättre snart. Genom Emilys kameralins är min hemstad Åbo dessutom alltid så vacker.

 

 

Fanny har bloggen Språklig nudist och jag diggar hennes blogg stort. Hon ritar fint och skriver om livet både när det går upp och ner. Jag tror att jag fastnat i hennes blogg då jag känner igen mig i henne från när jag var i början av mina studier i konstvetenskap vid ÅA (loooong time ago). Hoppas även på att få lära känna Fanny personligen någon gång. Smart och välformulerad brud. Hon är även geniet bakom citatet "Jag är inte min kropp men den är min och den är fin bara för det" som finns på vår Ratata-affisch som vi delade ut på bokmässan (mer om den i ett annat inlägg).

 

27.10.2015 kl. 11:32

Om den nya layouten

 

 

 

 

Som ni kanske har märkt har det kommit en ny layout till Ratata - något lite fräschare, krispigare och förhoppningsvis mer inspirerande! Som färger har jag valt mintgrönt, grått och vitt och som accentfärg "Ratatahjärta-rött". Istället för de fem utbytbara bilderna överst (som tar opropotionerligt mycket tid att hitta och färgmatcha) har vi nu en stor Ratata-header! Visionen är att under året då och då byta ut det mintgröna mot en annan fin färg för att hålla framsidan fräsch och uppdaterad.

Själva headern med marmorn kom till när jag designade Ratata-tygkassen i våras. Det var meningen att det skulle hamna på vår tygkass men det skulle dessvärre ha blivit alldeles för ljust. Då började jag istället fundera på vad som skulle synas bäst och passa hela ens garderob i propotion till ett rimligt pris istället.

 

 

 

Några skisser på hur en Ratata-tygkass skulle ha kunna se ut.

 

 

 

I slutändan blev det ändå ett tryck i grått och svart för att hålla prisnivån nere och jag hoppas att dom som hittills fått tag på en via våra ratata-träffar har varit nöjda! Som bäst väntar vi på att kunna börja sälja dom via nätet, så håll ögonen öppna!

 

 

 

 

 

11.09.2015 kl. 16:01

Mitt hjärta förblir hos Ratata

 

Kära ratataiter!

 

Det har gått exakt två månader och en dag sedan jag fick möjligheten bli innehållsansvarig här på Finlands mysigaste bloggportal. Jag och evenemangsansvariga Jenna har redan hunnit ordna två bloggträffar - en i mina hemkvarter i Åbo i det ljuvligaste caféet i stan och en på Köttkontrollen, den utsökta gastropuben i Karis. Båda platser andades verkligen Ratata och var riktigt lyckade. Självklart har vi även mer på gång - vänta och se! Jag ser så fram emot en höst med kultur i fokus!

Under dessa två månader har vårt lilla community verkligen växt i mina ögon med varenda ratatait jag fått äran att träffa och lära känna. Jenna, Ratatas evenemangsansvariga, kom på uttrycket och hashtaggen #Ratatafamiljen, ett ord som beskriver vårt bloggnätverk mitt i prick. Vi är som en familj som peppar, följer med, stöder och lyfter fram varandra. Vi är ingen exklusiv klubb - vi är öppna för vem som helst, när som helst. 

På Ratata frodas kreativiteten (jag menar, kolla bara in hur många kreativa och kulturella bloggar vi har bland kategorierna!). Jag märker även att många ratataiter satsar på djupare och långsammare innehåll, vilket resulterar i eftertanke och kvalitet på deras bloggar. Bakom varje blogg finns en talangfull människa med drömmar, känslor och rädslor, och det är precis så det ska vara. Hjärtat har sedan starten varit en symbol för Ratata, och hjärtat hängde naturligtvis med när KSF Media blev ny ägare. Här på Ratata vill vi satsa på en personlig kontakt och på att skapa gemenskap, och det tycker jag gör Ratata till en alldeles unik webbplats i Svenskfinland.

Särskilt roligt är det att staden jag växte upp i, Åbo, har så många personligheter som hittat till Ratata. Att en drös med ratataiter går omkring på de soliga gator var jag en gång gått gör att både communityt och staden lever. Det känns helrätt, mina vänner.

Ja. Mitt hjärta förblir åtminstone hos Ratata.

Blogga på medan det ännu är risigt finskt sommarväder, när solen kommer ska ingen sitta inomhus!

 Nanó

 

17.06.2015 kl. 00:08

Hönshuset

 

Hej! Jag tycker ni ska gå och besöka vår sommarblogg Hönshuset! Jag och Jeroen huserar om somrarna i Hönshuset på Stora Ängesön och i flera år har vi renoverat det lite åt gången. På Hönshuset-bloggen får man följa med vad som händer i huset - matrecept, inredning och sommarkänslor utlovas!

Jag skulle säkert ha kunna lägga upp allt här på min personliga blogg istället, men håller den helst för mer personliga texter och bilder. Hönshuset-bloggen får stå för fräscha bloggbilder, recept och mer ytliga grejer.

 


12.06.2015 kl. 21:05

Ratata - en kärleksförklaring

 

Det har förhoppningsvis inte undgått någon ratatait att Karin och People's har stigit åt sidan och KSF Media har gått in som ny ägare för Ratata. Nu är jag dessutom hemma från jobbet i Stockholm (och har lyckats dra på mig en förkylning som resulterat i en dejt med min laptop). Jag tänkte därmed ta tillfället i akt och säga ett par ord om Ratata  KSF Media.

Jag har varit frivillig redaktör och jobbat gratis med Ratata i över ett halvår. Som ni kanske förstått är jag nu innehållsansvarig på frilansbasis. Jag har personligen varit med på möten från allra första början med KSF Media och kommit överens om hur framtiden på Ratata kommer att se ut. Jag och Karin har betonat att Ratata är en grupp med eldsjälar från många olika kreativa branscher och KSF Media har lyssnat. Det är vi ratataiter som kommer att driva sidan vidare, med hjälp av KSF Media, som ger oss synlighet, stöd och kunskap.

Ratata är ett fantastiskt litet forum för ungdomliga, intelligenta och kreativa människor - låt oss ta vara på det! Att låta Ratata rinna ut i sanden skulle vara ett stort misstag. Det är mycket som förändrats sedan denna bloggportal startades. Från att ha varit rätt så huvudstadscentrerad visar statistiken nu på en större geografisk spridning och det känns som att Ratata på det sättet växt till sig. Ratata kretsar inte längre kring samma människor - vissa kanske tycker detta gjort att sajten tappat någon form av mysighetsfaktor. Jag å andra sidan ser aktiva ratataiter titt som tätt springa runt på gatorna i den lilla stad där jag växt upp. Det om något känns häftigt. När jag började blogga på Ratata kände jag typ en eller två Åbo-ratataiter. Resten befann sig i Helsingfors-området.

Jag vill jag uppmuntra er att komma med i utvecklingsgruppen - vi träffas ett någon gång per år, kanske äter vi något tillsammans. Vi brainstormar Ratatas framtid, vad som saknas och vad som skulle vara kul att göra! Ett roligare hedersuppdrag får man leta efter, om ni frågar mig! Skicka iväg ett mejl till min kollega Malin på malin.wikstrom@ksfmedia.fi innan den 29 april!

Det är så himla kul att det äntligen börjar hända saker med Ratata och jag är mycket tacksam för förtroendet jag fått. Dessutom tänkte jag försöka liva upp min egen blogg samtidigt. Nu jävlar ska det hända saker!


 

24.04.2015 kl. 23:14

Bloggöl kl 19 i Koulu!

Vi ses där i morgon! Jag kommer ha röd tomteluva på mig, så hittar ni oss definitivt!

 

 

03.12.2014 kl. 22:21

No more spam!

 
 
 
 
Spambloggarna är borta från Ratatas framsida! Det firar vi med två glada kissor!
 
 
18.11.2014 kl. 00:32

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången