Årsresumé 2012 - April


 

Solen fortsatte värma och min hud som inte var van vid vårvärme brändes om och om igen.

Det hade varit du och jag i ett år denna månad. Ett år sedan jag satt utanför tågstationen i Mechelen. Ett år sedan du satte dig ner bredvid mig. Ett år sedan du och jag gick på en knäpptyst promenad i Parc d'Ursel, ett år sedan jag drack den där beska koppen med belgiskt kaffe, ett år sedan vi kysstes för första gången i De Oude Post.  Det var också ett år sedan alla gamla tanter högljutt förfärades över vårt grovhångel vid uteserveringen och vi sprang därifrån fulla i skratt.

April spenderades även den på långa promenader, du och jag med varsin kamera. På påsklovet åkte vi till ett efterlängtat Finland som var tjugo grader kallare än Flandern. Vi fotograferade i Kimito, du lät din bok om Ängesö bindas in i vackert läder och vi tog det lugnt.
 

 

30.12.2012 kl. 16:21

Årsresumé 2012 - Mars 
Plötsligt blev det 25 graders tryckande värme i vårt lilla land.

Vi rörde oss utomhus, klädde oss i sommarkläder och picknickade i Parc d'Ursel. Lyssnade på musik på en duk framför slottet, dansade barfota på gräsmattan och retades. Gick till Spar och inhandlade kalla hamburgare med bäst före-datum som sträckte sig flera år framåt när det inte fanns någonting i kylen. Matade våra favorithästar i Wintam och bröt av grenar från de blommande Magnoliorna trots att de vissnar på direkten.

Musen flyttade in i vårt hus. Sömnlösa nätter, råttgift under vår säng och musfällor precis överallt.

Månaden avslutade i Tyskland var jag och alla från fotografidepartementet gick på massor av muséer, och för en gångs skull förstod jag lika mycket som alla andra i klassen när allt gick på tyska/engelska istället för nederländska.
 

 

29.12.2012 kl. 17:21

Årsresumé 2012 - Februari

 
 
 

 

Vi Skype-sov många nätter igenom. Jag fick nästintill ingen sömn av att ligga med en ljus skärm framför mig vars fläkt surrade som den aldrig skulle ha gjort något annat. Men jag tyckte om att vakna och se dig framför mig, sovandes, med ditt svullna, trötta ansikte och stela axlar. Vi fortsatte gräla. Lämna mig aldrig igen, sade du. När köper du biljetten hem?

Mamma tog mig till Polen och jag satte i samma kalla trappuppgång varje kväll för att kunna prata med dig. Mitt starkaste minne är när Schubert spelades i radion i nedrevåningen och jag kände doften av det polska, starkt kryddade téet medan jag inspekterade dina nyaste målningar. Du, jag och trappuppgången. Smyga in till mitt rum när någon närmade sig. Ville inte känna mig pinsam.

Du grät inte längre och jag köpte biljetten hem.

Du hade gömt små lappar med meddelanden i hela sovrummet när jag kom hem. Gömt godis. Lapparna ligger nu bland med mina pappershögar på mitt skrivbord på Prins Leopoldlei 87. När jag letar efter ett viktigt papper brukar jag stöta på en av dina lappar från februari. En våg av hetta slår igenom min kropp.

Jag stod på trappan och väntade på att du skulle komma till mig. Du slog armarna om mig och utbrast - "du är ju så liten!"

Sen rörde vi oss inte utanför huset på ett par dagar. Jag behövde insupa din doft. Vänja mig vid dig, det kändes som att vi slungats bakåt till juli året innan, då vi inte hade setts på månader. Du somnade. Jag tittade bara på dig.

Kunde inte sluta titta.

 

29.12.2012 kl. 03:10

Årsresumé 2012 - Januari 

Året började inte som vi hade önskat oss. Du var stressad, deprimerad och hade migrän som hade pågått i flera dagar, som kom att pågå i flera veckor. Tur att vi ändå förstår varandra. Jag dras ju själv ner i samma helvete när jag minst anar eller vill.

Vi åkte hem till Belgien och tog motgång efter motgång. Jag fick nog. Skulle tillbaka till Finland, behövde inspiration, behövde frihet. Du protesterade. Jag behövde utrymme. Du behövde mig. Jag behövde dig också, men du behövde mig alldeles för mycket.

Den där morgonen i slutet av januari satt vi på tåget som vanligt. Klockan var kvart över åtta, vi hade stigit upp ungefär två timmar tidigare. Jag kände inte så mycket. Vi klev ut vid centralstationen, gick i samma fotspår som alla andra morgonar. Vi kom till rulltrappan som ledde uppåt, iväg från tunnelbanestationen du brukade ta. Vi grälade om något. Vi skildes åt i ilska men jag grät när jag såg dig gå.

Januari var redan mörk, jag reste till etter mörkare trakter och jag saknade dig hela tiden.
 
27.12.2012 kl. 23:54

Årsresumé - December 2011DECEMBER. I december träffade vi katten på kyrkogården som tog oss med storm. Vi kom överens om att skaffa en hund och en katt, hunden ska heta кошка och katten собака och nästan ingen annan än vi två kommer att förstå varför det är roligt. Vi träffade även hästarna puss och kram som är två alldeles fantastiska personligheter och vi återvände till dem flera gånger om och gav dem morötter och bröd.

Min första jul utomlands upplevdes även i år och jag älskade varje sekund.
25.12.2011 kl. 23:27

Årsresumé - Oktober & November 2011

OKTOBER & NOVEMBER. Jag jobbade hårt i skolan, blev officiellt inskriven i Belgien, fick belgiskt id-kort och beundrade ett höstigt, varmt Flandern. Efter allhelgona var det smockfullt av blommor på gravgårdarna i närheten och jag gick även nattliga turer i parken jag bor vid i jakt på att fotografera kojor. Mamma var på besök och kort därefter åt vi upp två av våra tuppar. Schatje började dricka kaffe till min stora förvåning och i slutet av månaden fyllde jag 21 och vi firade med raclette!
25.12.2011 kl. 22:45

Årsresumé - September 2011
SEPTEMBER. Inträdesproven till akademin började exakt den första september och det var i och med en inträdesuppgift jag knäppte bild nummer ett. Bild nummer två var den första uppgiften jag gjorde som inskriven vid akademin och bild nummer tre är från de blindteckningar jag producerade i September.
24.12.2011 kl. 18:19

Årsresumé - Augusti 2011


LONDON. Vi bodde i Greenwich och bara vandrade omkring, var sjukt hett och jag var nervös över att inte veta vad jag skulle göra nästa läsår.

Jag och min man!

Jag besökte konstakademin jag kom in till i September och idag trivs jag jättebra där.

Sedan blåste vi bort i strandstaden Oostende och åt spaghetti i Mechelen.
24.12.2011 kl. 17:54

Årsresumé - Juli del 2, FinlandBilderna får tala för sig själva.
22.12.2011 kl. 15:03

Årsresumé - Juli del 1, Belgien"...nar jag aterigen steg in huset sag jag mitt ansikte, min kropp, min skepnad och handelser i mitt liv representerade at vilket hall jag an tittade.
Jag sag mig sjalv pa hans vaggar, pa anslagstavlan, pa hyllorna och pa skrivbordet. Tavlan han malade av mig sist jag var har hanger nu pa hans vagg. Bredvid den hanger en annan tavla, den han tvingade mig att mala for att han ville se hur bra jag hanterade akrylfarg. Pa hans anslagstavla ser jag det forsta vykortet jag nagonsin skickat honom, fran Paris, november 2010." ... "Den resan jag bara grat och ville do eftersom jag trodde att mitt liv var slut. Det var inte allt - pa hans anslagstavla hanger aven ett par brev han inte hunnit skicka mig an, en sketch av hans ansikte jag skickat honom, papper med noteringar om vilken tid mitt flyg anlander, datum for vilken tid vi tillsammans lamnar Belgien och nar vi kommer tillbaka. Pa hans skrivbord och i hans tak hanger rosor som han torkar at mig. Pa hans hylla ser jag ett av mina fotografier fran sommaren 2010, tva foton av mig och annu fler vykort som jag skickat honom. Kortet jag skickade honom i julas, kortet jag skickade honom fran Italien i vintras, kortet jag skickade honom fran Budapest i varas och ett sista kort som jag bara skickat honom pa skoj. Runt hans buddhastaty hanger halsbandet med tro, hopp och karlek som jag skickade honom pa alla hjartans dag. Och precis som forra gangen jag var har sa ar jag bakgrunden pa hans ipod, hans dator och hans mobil."

- från ett mail jag skrev åt en vän i Juli


 
22.12.2011 kl. 14:52

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången