.
 
12.09.2013 kl. 05:10

Årsresumé 2012 - Juli & Augusti

 Frihet.

Vi hamrade, sågade, målade, spottade och pärklade. Men vi renoverade en del av vårt sommarhus tillsammans! Det var inte det enda vi gjorde. Du ville göra allting hela tiden, du ville inte låta en sekund gå förlorad.

"Kan vi inte anlägga en trädgård här?"
"Kan vi inte ta båten och åka ut till någon ö?"
"När ska du hjälpa mig att tömma uthuset?"
"Jag vill gå på loppis!"
"Är det okej om jag bygger en kompost av de här gamla dörrarna?"
"Titta vilka snygga plåtburkar jag hittade i skjulet!"
"När ska vi tälta på toppen av det där berget?"
"Kommer du med i bastun?"
"Jag går och simma nu."

"Fungerar eldstaden? Men då behöver vi ju ved!" utbrast du, och sen spenderade du en hel månad i skogen på att hugga ner ett trettiotal stora träd trots att det är slitsamt utan motorsåg, släpa dem upp till vår kulle och sen högg du ved tills vi hade ved så det kom ut genom öronen. Det blev en hel vägg av ved utanför köksdörren.

Sommaren innan var vi upptagna med att vara nyförälskade och gjorde inte så mycket annat än att känna varandras varma andedräkter på huden, kyssa ömt, ömt, ömt och dela kokosnötter medan vi tittade ut mot havet.

Nu var det upp till bevis - var livet utanför förälskelsens tjocka dimma lika underbar som den var när man stod mitt i den tillsammans med sin älskade?

Dina ord är inte tomma, när du håller om mig så håller du hårt, hårt och jag kommer nog aldrig någonsin att ha tråkigt så länge jag hänger med dig.

"Nästa år vill jag anlägga ett potatisland här. Vi borde dra ner delar av den överväxta skogen där borta också. Och borra ett hål i berget så att vattenpölen vid huset töms för all framtid. Inte ska väl våra barn bo i ett hus som riskerar att börja mögla?"

 

31.12.2012 kl. 23:21

Årsresumé 2012 - April


 

Solen fortsatte värma och min hud som inte var van vid vårvärme brändes om och om igen.

Det hade varit du och jag i ett år denna månad. Ett år sedan jag satt utanför tågstationen i Mechelen. Ett år sedan du satte dig ner bredvid mig. Ett år sedan du och jag gick på en knäpptyst promenad i Parc d'Ursel, ett år sedan jag drack den där beska koppen med belgiskt kaffe, ett år sedan vi kysstes för första gången i De Oude Post.  Det var också ett år sedan alla gamla tanter högljutt förfärades över vårt grovhångel vid uteserveringen och vi sprang därifrån fulla i skratt.

April spenderades även den på långa promenader, du och jag med varsin kamera. På påsklovet åkte vi till ett efterlängtat Finland som var tjugo grader kallare än Flandern. Vi fotograferade i Kimito, du lät din bok om Ängesö bindas in i vackert läder och vi tog det lugnt.
 

 

30.12.2012 kl. 16:21

Årsresumé 2012 - Februari

 
 
 

 

Vi Skype-sov många nätter igenom. Jag fick nästintill ingen sömn av att ligga med en ljus skärm framför mig vars fläkt surrade som den aldrig skulle ha gjort något annat. Men jag tyckte om att vakna och se dig framför mig, sovandes, med ditt svullna, trötta ansikte och stela axlar. Vi fortsatte gräla. Lämna mig aldrig igen, sade du. När köper du biljetten hem?

Mamma tog mig till Polen och jag satte i samma kalla trappuppgång varje kväll för att kunna prata med dig. Mitt starkaste minne är när Schubert spelades i radion i nedrevåningen och jag kände doften av det polska, starkt kryddade téet medan jag inspekterade dina nyaste målningar. Du, jag och trappuppgången. Smyga in till mitt rum när någon närmade sig. Ville inte känna mig pinsam.

Du grät inte längre och jag köpte biljetten hem.

Du hade gömt små lappar med meddelanden i hela sovrummet när jag kom hem. Gömt godis. Lapparna ligger nu bland med mina pappershögar på mitt skrivbord på Prins Leopoldlei 87. När jag letar efter ett viktigt papper brukar jag stöta på en av dina lappar från februari. En våg av hetta slår igenom min kropp.

Jag stod på trappan och väntade på att du skulle komma till mig. Du slog armarna om mig och utbrast - "du är ju så liten!"

Sen rörde vi oss inte utanför huset på ett par dagar. Jag behövde insupa din doft. Vänja mig vid dig, det kändes som att vi slungats bakåt till juli året innan, då vi inte hade setts på månader. Du somnade. Jag tittade bara på dig.

Kunde inte sluta titta.

 

29.12.2012 kl. 03:10

Årsresumé 2012 - Januari 

Året började inte som vi hade önskat oss. Du var stressad, deprimerad och hade migrän som hade pågått i flera dagar, som kom att pågå i flera veckor. Tur att vi ändå förstår varandra. Jag dras ju själv ner i samma helvete när jag minst anar eller vill.

Vi åkte hem till Belgien och tog motgång efter motgång. Jag fick nog. Skulle tillbaka till Finland, behövde inspiration, behövde frihet. Du protesterade. Jag behövde utrymme. Du behövde mig. Jag behövde dig också, men du behövde mig alldeles för mycket.

Den där morgonen i slutet av januari satt vi på tåget som vanligt. Klockan var kvart över åtta, vi hade stigit upp ungefär två timmar tidigare. Jag kände inte så mycket. Vi klev ut vid centralstationen, gick i samma fotspår som alla andra morgonar. Vi kom till rulltrappan som ledde uppåt, iväg från tunnelbanestationen du brukade ta. Vi grälade om något. Vi skildes åt i ilska men jag grät när jag såg dig gå.

Januari var redan mörk, jag reste till etter mörkare trakter och jag saknade dig hela tiden.
 
27.12.2012 kl. 23:54

Ett år


Alltså du. Du får mig att må bra, riktigt bra.

Jag kunde inte ha spenderat dessa 365 dagar på en bättre plats än vid din sida.

Du sitter och jobbar på designen av omslaget till en flora och jag spricker av stolthet.

Snart går vi till nedre våningen och lagar middag ihop.

Men först - tack för det bästa året i mitt liv, Jeroen.
21.04.2012 kl. 19:23

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången