OM MIG         PORTFOLIO          HEMSIDA             ARKIV           KONTAKT

 

Sommarlovsillusion

Ett litet hej från Arlanda i väntan på flyget till Bryssel.

Ibland önskar jag att ingen skulle göra en grej av att jag åker, att ingen skulle säga hejdå. För jag kommer ju alltid tillbaka. Och det gör så ont att gå.

Redan på bussen till flyget började allt för många meddelanden välla in om både dittan och dattan och nu fattar jag inte riktigt hur jag ska hinna med så mycket samtidigt. Jag lever fortfarande i en sommarlovsillusion.

Kanske det löser sig när jag kommer fram.

 

 

 

Publicerad 04.09.2016 kl. 16:50

Min smyckesfilosofi

 

Jag har tidigare nämnt att jag föredrar äkta smycken framför costume jewellery. Samtidigt som det känns lite snobbigt att prata om något som är dyrt och egentligen rätt onödigt (vi använder ju smycken endast av estetiska skäl, inte för att vi verkligen behöver dem) så känner jag att det är fånigt att sitta och tänka att jag inte alls kan skriva om ämnet. Anyway, här kommer ett litet inlägg om hur jag tänker kring smycken.

Att endast ha smycken av ädelmetall håller ens smyckessamling liten (vilket jag eftersträvar) eftersom det kräver mera eftertanke och är kostsammare. Äkta smycken går sällan sönder, ändrar färg/form och ger inte missfärgningar eller utslag på huden. Jag tycker inte heller om att tröttna på "trendiga" smycken som ingen vill köpa efter en säsong. Om man däremot köper färre smycken men satsar på silver och guld och sedan tröttnar så kan man ändå sälja vidare eller till och med smälta ner och göra om. Sen är det ju en annan sak att alla inte har råd att köpa äkta smycken (egentligen har jag inte heller råd!) men jag har haft privilegiet att få ett antal smycken i gåvor och jag kollar ofta efter smycken i andra hand vilket sänker priset drastiskt.

Guld är min favoritmetall och jag har ett par guldsmycken som liksom alltid hänger med mig. Det är mina kvinnosymboler i guld (örhängen) från feministsmeden, en guldring jag köpt på en utförsäljning för ett par år sedan, två guldringar från en avliden släkting och en diamantring jag fått i studentgåva. V-ringen på bilden är i oäkta metall från & Other stories och jag ångrar verkligen att jag köpte den då den efter bara några månader började tappa färgen. Men den var ju så fin! Tills den började ändra färg, alltså...

 

Några tips till dig som funderar på var man ska börja ifall äkta smycken låter intressant:

- Utförsäljningar. När en guldsmed/smyckesaffär flyttar sänker dom ofta priset på sina smycken kraftigt. Det är då det lönar sig att kolla på basic-smycken.

- Smycken i andra hand. När du köper äkta metall i andra hand betalar du oftast endast för materialet och inte för designen. Nästan alla äkta smycken jag köpt själv har jag köpt i andra hand på antikmässor och liknande. Ibland har även guldsmeder en sektion med begagnade smycken.

- Kolla med släktingar. Ibland vet man inte vilka skatter som ligger i någon låda och skräpar hemma hos farmor. Har du tur kanske en släkting har gamla ringar som blivit för stora som du kan ta över.

 

Publicerad 01.09.2016 kl. 15:56

Lägesuppdatering

 

 

Vet inte varför men vaknar nuförtiden med såna påsar under ögonen (obs syns ej på bilden haha). Bidrar inte till att motverka min ålderskris liksom.

 

- Söker febrilt efter en 160cm madrass i Antwerpen men det är svårt att hitta i andra hand. Har varken lust eller tid att ta mig till Ikea när jag är tillbaka i Belgien liksom.

- Har börjat se på the OC nu. Var typ 13 när jag såg den bara för att alla i skolan kollade. Serien är faktiskt mycket bättre än vad jag minns.

- Brittans nya album Glory är ute och jag är överlycklig! Håller på med ett inlägg om det som troligen kommer upp i morgon.

- Är inte ens säker på att jag kan bära dessa kläder idag? Det är troligen för kallt.

 

 

Publicerad 31.08.2016 kl. 10:29

Tre år sedan Kina

 

 

Idag är det exakt tre år sedan jag landade i Guangzhou, Kina för att vara på utbyte vid konstakademin där. Jag åkte egentligen dit helt utan förväntningar. Det var mest för att utmana mig själv och för att det var en once-in-a-lifetime-chans att bo och studera där. Minns att början var otroligt svår eftersom jag hade lätt till att få panikattacker och jag var liksom rädd för allting och höll mig undan för minsta lilla som kunde trigga mig. Det är konstigt hur mycket ett utbyte kan förändra hela ens förhållningssätt till omvärlden. Idag har jag svårt att identifiera mig med 22-åringen som åkte dit. Det är som att jag var en helt annan person då.

 

Publicerad 30.08.2016 kl. 16:28

Anteckningar från min mobil

 

 

Har funderat ett tag på att dela med mig av alla trivialiteter och hemligheter i mina mobilanteckningar. Let's go!

 

Första skrev jag när jag var på klubb med ett gäng kompisar och jag & Vivian ville att dj:en skulle sluta spela techno och spela lite Brittan istället. Var för högt ljud för att prata så då fick mobilanteckningarna agera röst.

Andra är ytterst snurriga anteckningar från en av mina lektioner med Hans Theys. Han pratade om att konststuderanden ofta är dysfunktionella och att man måste bestämma sig för att ta en paus från detta beteende om man någonsin ska orka leva sitt liv typ. Förvirrade anteckningar som verkligen inte makes sense om man inte var där just då. 

Första är något jag skrivit ner utan att tänka & har ej använt i någon text p.g.a. så förutsägbart skrivet och inte så innovativt.

Den andra är måtten på mina ytor i Antwerp Tower.


 

Den första är också från ett möte angående exhibition space med klasskamrater då jag var ansvarig för hela vår examensutställning.

Nummer två är lite random saker jag skrivit ner i förbifarten. Anteckningar från livet är de bästa anteckningarna.

 

 

Första är från när jag var på en klubb och en kille (som tydligen hette Lukas) dansade med mig höll i mig i dom där små grejerna som håller i bältet vid byxlinningen, ni vet? Var rätt full och fastnade i att jag inte visste rätt ord. Antar att jag googlade när jag kom hem på morgonkvisten och vet fortfarande inte om byxhälla är rätt ord eller inte?

Den sista är också lite random ord jag skrivit ner men aldrig använt. PLUS länk till en finfin artikel på Huffington Post med rubriken "Why do I poop so much during my period?". Har troligen sparat den för att skicka till någon kompis.

 

Publicerad 29.08.2016 kl. 16:21

Detaljer i en drömlya del två

 
 

Källa 1 & 2

 

 

Har tänkt att mitt sovrum i övrigt ska bli grått/vitt men tänkte att en färgglad matta gärna skulle få pryda golvet. Här vet jag inte alls hur mattan kommer att se ut eftersom jag kommer att leta second hand, men är ute efter en färgexplosion. I vardagsrummet tänkte jag mer någonting stort, vitt, fluffigt och gärna assymmetriskt (en moroccan wedding rug vore typ drömmen men det förblir troligen en dröm pga $$$).

 

 


Källa

 

 

Sedan tänkte jag att jag fått nog av plastkassar som uppsamlingsplats för smutskläder. I år ska jag skaffa korgar. Vuxenpoäng.

 

I övrigt har jag funderat på att istället för en soffa skaffa en schäslong och en tillhörande sittpall med förvaringsplats. En schäslong alltid varit någon slags vuxendröm för mig. Ifall jag skulle råka stöta på en på något loppis alltså. Är inte så sugen på att köpa för mycket nytt. Det mesta förutom HEMA-porslinet och akrylförvaringen kommer jag söka efter på loppisar. Kommer låta hela processen ta tid, jag har ingen lust att söka efter snabba lösningar när jag faktiskt bor själv och ingen kan irritera sig på att jag saknar en soffa, ett matbord eller vad som helst.

Dessutom kommer kanske min "skandinaviska syster" (som jag tidigare pratat om här på bloggen) Frida och sover över de fem första dygnen i min lägis då hon gör praktik i Bryssel. Alltså blir det en mycket bättre start på mitt boende eller?!

 

Publicerad 27.08.2016 kl. 09:43

Kiasma

 


Vill förresten tipsa om Choi Jeong Hwas utställning på Kiasma. Gillar också Kiasmas samlingsutställning som finns på våningen ovanför. Är som bekant inget stort fan av staden Helsingfors (no hate plz) men Kiasma är typ min favoritorsak till att ta bussen österut.

 

Publicerad 26.08.2016 kl. 11:26

"Hatar att jämt ha kaos i mitt huvud. Det är som en storm som aldrig mojnar."

 

 

Eftersom jag i år har bloggat i hela tio år tänkte jag att det kanske skulle vara intressant med en mini-throwback till hur min blogg såg ut för typ åtta år sedan. Jag gick sista året i gymnasiet, köpte kläder för alla pengar jag tjänade och bloggade om dem. Dessutom mådde jag rätt dåligt och visste inte alls vad jag ville göra med mitt liv.

 

"Tre år av tankar som "när tar det här slut?" gör inte gott för själen. Jag längtar till framtiden. Längtar. Otroligt mycket."
 

 

Ett tag hade jag dille på 40- och 50-tal. På den här tiden bodde jag ännu hemma hos mina förlädrar men frilansade för Papper och var ungdomsjournalist på HBL. Det bästa jag visste var second hand och vintage och jag skrev ett antal loppisguider för olika tidningar.

 

 

Utöver 40- och 50-talsfrossan hade jag mot slutet av gymnasiet en väldigt svartvit stil med bucklig silhuett samt någon enstaka annorlunda detalj. När jag tänker efter spenderade jag nog största delen av min fritid på att kolla in modevisningar på nätet, gå runt i klädaffärer och skriva om kläder och stil. Men ju närmare bloggens slut jag kommer, desto mer personlig text dyker upp.

 

"Man vaknar upp på fel sida. Man vill göra en massa saker men orkar inte ta initiativ till någonting. Man börjar oroa sig för en massa saker. Man känner att det inte är någon vits med någonting.
Allt är bara åt helvete.
Vad gör man en sådan dag?"

 

 

"Fantiserar om mitt liv i olika dimensioner. Jag blir liksom helt isolerad i mina egna tankar. Det är lite samma sak när jag läser en bok eller en text. Jag försvinner helt och hållet från denna värld. Och det är så fantastiskt skönt."

 

Det är nästan läskigt att bläddra igenom de sista sidorna på min gamla lösenordsskyddade blogg. Det känns så fult på något vis. Som att jag inkräktar på en tonårings mest privata tankar. När jag läser och bläddrar bakåt förstår jag inte att jag faktiskt skrev så öppet om något som alldeles tydligt var ångest. Ju mera jag tänker på det, desto mer tänker jag på att jag borde ha fått hjälp. Den enda personen som någonsin såg att jag mådde dåligt var min nog grupphandledare. Jag hade som ovana att gråta i tomma klassrum i skolan och efter att han såg mig en gång skickade han mig till skolkuratorn.

 

 

"Jag hatar att jämt ha kaos i mitt huvud. Det är som en storm som aldrig mojnar."

 

"Jag är så rädd att jag inte blir antagen. Så himla rädd. Det är min största ångest just nu om kvällarna. Därför är det ett stort plus att jobba som lärare hela dagarna, jag somnar bättre om kvällarna. Jag är så otroligt slut, i både hjärnan, kroppen och munnen varje dag jag kommer hem. Jag har inte lika mycket tid att tänka på någonting som gör mig ledsen, jag somnar nästan helt utan att tveka, så dödstrött är jag. Jag fattar inte att jag orkar socialisera hela dagarna. Men man tvingar sig själv, axlar lärarrollen, lever sig in. Jag spelar teater."

 

"Tänker på saker jag inte vill tänka på, minns saker jag inte vill minnas, blir irriterad på människor jag inte borde bli irriterad på, är en person jag inte vill vara."
 

 

 

"Feminism är nämligen så jävla, jävla, JÄVLA viktigt. Jag är feminist tills döden skiljer åt mitt intellekt från min kropp, så viktigt tycker jag det är."

 

Det var i början av gymnasiet som jag upptäckte feminismen och såklart skrev jag en del om det också. Minns hur jag försökte berätta åt totalt ointresserade kompisar om hur jag hade slutat raka benen och att jag funderade på att sluta raka mig under armarna också. Under den här perioden av mitt liv saknade jag verkligen någon att prata med om sådant som faktiskt intresserade mig.

 

 
"Detta är förmodligen det sjukaste jag sagt på länge, men Louis Garrel ser ut som en kille som doftar väldigt gott."

 

Samtidigt dryper min gamla blogg av en del gulliga citat blandat med svordomar (helt sjukt hur jag kan ha svurit så mycket i skriven text?!) och klockrena tonårsvisdomar:

 

"Innan självständighetsfesten köpte jag ett par platåskor av en väldigt dålig orsak, nämligen att jag inte kunde sluta tänka på dem. "

 

 

Det var väl ungefär den bloggen (som för övrigt hette Get Nanóismed, vilket namn). Åtta år är en lång tid och mycket har man hunnit gå igenom sedan dess. Att vara 25 är nog rätt skönt.

 

 

Publicerad 25.08.2016 kl. 17:28

Detaljer i en drömlya del ett

 

Om det är något som känns lite småfånigt så är det att sitta i fel land och planera hur ens följande boende ska se ut (när man ändå inte kommer ha pengar att köpa exakt vad man vill men aja ni fattar). Min inredningsgen har nu hoppat sig gul och blå av excitement och jag har typ pinterestat sönder mitt nät på senare tid. Här kommer min bloggs första pinterest-inlägg! Försöker endast att inkludera realistiska saker här så att jag inte sedan blir allt för deppad när jag inte kan köpa t.ex. mina drömglas från Kate Spade... I alla fall, min nästa lya är alltså en tvårummare, har högt till tak, stora fönster och vita väggar. Där har ni basen. Nu kör vi!
 

 


bildkälla

 

Förvaringslådor i akryl är en dröm jag haft i flera år och det är nu eller aldrig liksom. Mitt skrivbord är ett stycke fiber board jag hittat i en container med skräp och stolsbenen är såna där obehandlade bockar i ljust trä från byggaffären. Drömmer om att ha öppna hyllor (även dom av fiber board) ovanför skrivbordet med vanliga obehandlade trätrianglar som stöd. Alltså fatta hur snyggt.

 

bildkälla


Efter att ha letat runt på nätet efter växter stötte jag på elefantörat som kändes väldigt bekant. Sedan kom jag på att de växte vilt överallt i Guangzhou och nu är jag typ såld. Sedan ska jag ha succulenter, svärmorstunga och kaktusar. En stor kaktus skulle vara hur fint som helst men jag tror jag satsar på större elefantöron och en mellanstor kaktus. Vill för övrigt att alla mina krukor ska vara terracottafärgade, känns mest lättmatchat då plus att jag tänker mig att färgen kommer passa bra tillsammans med ljusgrått som ska bli vardagsrummets basicfärg. Vill så gärna ha en grå, mjuk soffa. Skulle vara drömmen att hitta en begagnad grå Kivik-soffa från Ikea på något loppis någonstans.

 


bildkälla 1 & 2

Assymetriskt svart-vitt-grått porslin i kombination med HEMAs Amsterdam-serie. Behöver alltså inte vara just de vit-svarta kärlen ovan, vill bara ha det lite assymetriskt liksom. Angående Amsterdamserien - den är billig och har en fin smutsgrön färg och kommer matcha jättefint med terracottakrukorna + svart/vitt/grått. Allt detta gärna i kombo med muggar i stil med denna, denna eller denna mugg.

 

bildkälla

Synlig förvaring för mina skor. Detta står högt på min prioritetslista! Är väldigt enkelt att bygga en likadan som på bilden dessutom, allt man behöver är två stegar och några hyllor av olika längd. Helst i obehandlat trä.


Okej, det var nog med inredningsnörderi för idag. Kanske kommer en annan del en annan dag.

 

Publicerad 24.08.2016 kl. 23:28

Var man oftast hittar mig

 

 

Internet:

1. Här såklart. Min blogg är mitt snurriga anteckningsblock och jag försöker gå tillbaka till att skriva i här en gång om dagen nu.

2. Instagram som Brabo_babe och nanowallenius. Och varför har jag två? Jo, Brabo babe gör jag på nederländska och funkar som storage för bloggbilder och där använder jag inga vita ramar. Det andra kontot är mera representativt och där gäller färgkoordinering och vita ramar. Ja ja hej hej jag är något obsessed med instagram.

3. Snapchat som nanowallenius. Älskar detta medium <3

4. Min kreativa portfolio på cargocollective, min hemsida som konstnär, och mina tre olika tumblrs; nanowallenius, Ouzhuang (överloppsbilder) & Ninetyninephotos (gammalt projekt).

5. Facebook såklart. Men skulle nog avsluta mitt facebookkonto om det inte vore för att jag bor utomlands och det är lätt att hålla kontakt med kompisar via fejjan.

6. Pinterest. Kan spendera ohälsosamt lång tid här.

7. Spottan. Har ytterst luddiga spellistor här men jag har haft mitt konto sedan 2008 då det lanserades och har delat det med två andra personer så det är väldigt rörigt här. Men om någon följer mig följer jag gärna tillbaka, gillar att se vad andra lyssnar på.

 

Åbo:

1. Studentbyn. Brukar bo här när jag är i Åbo och jag går en del promenader i området för jag tycker arkitekturen är jättehäftig.

2. Fabbes café. När jag är i stan går jag helst hit eftersom de har rimliga priser och det är supermysigt + mitt emellan studentbyn och stan.

3. Stadsbiblioteket. Brukar sitta på golvet i bibban och bara bläddra i böcker.

4. Frälsningsarméns lopptorg på universitetsgatan. Går hit jämt eftersom det råkar ligga intill mina föräldrars hem.

5. Yangtze på tavastgatan. Efter att mitt kinesiska favoritmatställe vid torget bytte ägare och blev sämre har jag en känsla av att jag kommer gå till Yangtze rätt ofta, de har autentisk kinesisk mat och lunchbuffén inkluderar också autentiska rätter. Är inte förvånad att Yangtze ligger på plats nummer 15 på Tripadvisors restauranger i Åbo.

6. Pho Ngon i forum. Pho är mitt knark.

 

Antwerpen:

1. Akademin och vad som finns i kvarteret där runt - caféet Tartine och caféet Normo särskilt.

2. MHKA & Fotomuséet. Gillar särskilt MHKA som har modern konst.

3. Park Spoor Noord & området kring Het Mas. Förr gick jag ofta här men nu när jag flyttar till Berchem tror jag jag kommer röra mig mer t.ex. på Statiestraat för att köpa råvaror & i Berchem i allmänhet. Lovar blogga massor om mitt nya område i Antwerpen!

4. Opnieuw & co i Mortsel. Hit brukar jag ta spårvagnen för att köpa billiga loppisgrejer. Hög fyndfaktor!

5. Min säng eller arbetsbord. Jag gillar att ha folk över och särkilt när nära vänner sover över.

 

Publicerad 23.08.2016 kl. 16:39

 

 

Nanó
// Brabo Babe

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Finland för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 
Kärleksbreven kan ni skicka till
nano@ratata.fi

 

 

Mer information om vad jag gör finns på min hemsida och i min kreativa portfolio.

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången

 

 

Mina bästa 

Astrid

Caroline

Emily

Fia

Hani

Hanna

Julia

Karin

Liisa

Linnéa

Maggie

Mikaela

Milia

Miilo

Peppe

Riina

Rofa

Sara

Satu