20 frågor

 

 

1. Om du hade fått en dotter nu, vad hade du döpt henne till?
Aino.

2. Sex utan kärlek eller kärlek utan sex?
Hatar antingen-eller-frågor men får väl säga kärlek utan sex för att kärlek är så himla fint.

3. Har du bra självförtroende?
Det skulle jag vilja påstå.

4. Nämn tre saker på din att-göra-lista?
Börja skriva en artikel, börja skriva ett första utkast till en text till ett projekt jag filar på med Oona samt att måla köket (pallar inte vara effektiv och måla det nu, har så himla ont i magen)

5. Beskriv ditt drömutseende.
Jag är rätt nöjd med hur jag ser ut om man bortser från min "arga rynka" jag har mellan ögonen :'( Och vill ha tillbaka gluggen mellan mina framtänder som försvann när visdomständerna kom för 4 år sedan. Det var gulligt.

6. Någon du har kysst?
Några här och där.

7. Har du kvar klädesplagg från då du var liten?
Har ett par blåa lädersandaler med flodhästar på från när jag var bebis.

8. Är du nöjd med din profilbild på Facebook?
Skulle knappast ha bytt till den om jag inte gillade den.

9. Vad väljer du, godis eller chips?
Chips.

10. Hur uppvaktar man dig?
Du ger komplimanger och ställer mycket frågor, du tar mig med till en plats som betyder något för dig, du visar mig saker som får dig att tänka på mig och du rör mig hellre för mycket än för lite. Kroppskontakt <3

11. Har du rykten efter dig?
Har hört att folk pratar om hur det ser ut mellan mig och Jeroen. Vill helst inte skriva om saker jag är mitt i. Hur vår relation ser ut är något som jag bara pratar om med mina närmaste vänner.

12. Din absolut sämsta egenskap?
Självdisciplin när det gäller mat. Jag frossar alltid om det finns snacks tillgängligt och kommer troligen aldrig ha en hälsosam relation till mat efter mina ätstöra tonår. Köper aldrig hem chips eller godis när jag är ensam för att det får mig frustrerad att både ha dem i skåpet och att käka upp det alldeles för snabbt.

13. Din bästa egenskap?
Jag är lite av en mamma-figur. Jag lagar gärna mat, bjuder över folk, peppar och hjälper både människor jag inte känner och människor jag bryr mig om.

14. Kan man vara vän med sitt ex?
Beror på.

15. Har du kysst en kompis?
Ja.

16. Hade du kunnat ha distansförhållande?
Ja. Men det kräver enorm tillit.

17. Hur lång är du?
Cirka 175cm.

18. En vacker person?
Therese Lindgren. Såg hennes vlogg igår och började gråta glädjetårar när hon berättade att hon blivit tillsamman med sitt ex igen. Herregud, rysningarna.

19. Ett boktips?
Känner mig så tråkig eftersom jag inte läst skönlitteratur på så himla längre. Har inga boktips alls just nu.

20. Bäst just nu?
Min lägis, mina vänner och att spännande tider väntar.

 

 

02.10.2016 kl. 15:56

Att vara vän med män

 

I morse när jag vaknade kände jag mig så himla negativ och den känslan har inte riktigt gott om än. En av mina bästa vänner i Antwerpen flyttar utomlands och det påverkar mig mer än vad jag trodde att det skulle göra. Jag kan alltid vara mig själv med honom (ner på fisnivå, om ni fattar) och det inte finns inte i denna värld att han någonsin skulle döma mig. Att inte kunna mata honom med nudlar och reta honom för hans mansplainande när som helst gör ont. Jag känner dessutom att det inte är helt okontroversiellt att som kvinna vara så pass nära vän med en heteroman och jag känner att jag ibland bortprioriterat vår faktiska vänskap på grund av detta.

Byggaffären ringde förresten nyss och lovade hemkörning på alla mina bänkskivor etc. i morgon förmiddag. Så på söndag står köksrenovering på mitt schema - det ska bli SÅ SKÖNT att äntligen kunna lägga ner lite av min själ i köket. Att laga mat är ju bland det mest avslappnande jag vet.

 

01.10.2016 kl. 11:39

Morsan från 90-talet

 

 

Min bror brukar säga att jag ser ut som en morsa från 90-talet med mina hängselbyxor but I can't help it! Så himla bekväma. I byggaffären gick inget som det skulle och mina bänkskivor får vänta till nästa vecka. Sedan hade jag ett möte med en kurator om min artikel och det gick som tur bättre. Nu är jag hemma för att byta om inför kvällens Borger #10. Borger är ett slags konstens natt men istället för en gång per år ordnas det flera gånger per år. Vi ses i vimlet!

 

 

30.09.2016 kl. 19:44

September 2010-2015

 

Idag är det den 30 september och jag tänkte att vi kunde ta en titt på hur mitt liv såg ut i september under tidigare bloggår. Först tänkte jag inte alls publicera detta eftersom det kändes så konstigt att jag verkligen ändrats så mycket, men å andra sidan vet jag inte vad det tjänar till att skämmas över den jag varit tidigare och jag har mått dåligt väldigt länge. Alla kan inte jämt må bra. Och ifall jag inte skulle ha mått dåligt tidigare år skulle jag inte må bra idag!

Vi börjar från min Ratatabloggs äldsta septemberinlägg, nämligen det från 2010.

 

September 2010

 

 

"Flera bra dagar resulterar ofta i ett par hemska dagar, så även denna gång. Jag önskar jag kunde vara balanserad men det är jag inte."

September 2010 spenderades delvis i Köpenhamn med min pappa. När jag kom hem hände dock en massa jobbiga saker och jag gick in i en depression och lämnade knappt mitt rum på två månader. Sämsta året i mitt liv.

 

September 2011

 

 

"Jag har inte riktigt fattat det ännu... men det här är min nya skola. Koninklijke academie voor schone kunsten i Antwerpen. Jag har fått studieplats i fotografi, kandidatprogrammet!!! Jag fattar det inte, det är så bisarrt bra, kan inte smälta det. Jag kom in!!!"

September 2011 bosatte jag mig på riktigt i Belgien efter att ha kommit in på min drömskola. Det var en av mina lyckligaste höstar i mitt liv trots att det var svårt för mig att vänja mig vid allt nytt.

 

September 2012

 

 

"Jag vill inte riktigt bo inne i Antwerpen eftersom jag sover dåligt när det är mycket oljud, så istället skaffade vi oss en sekelskiftslägenhet i mormorsförorten Mortsel. Passar mig som hand i handsken, ju. Idag besökte jag dessutom en vän inne i Antwerpen - hennes trappuppgång luktade fränt av urin och dom borrade för fullt i gatan utanför. Nattetid festas det dessutom redlöst inne i Antwerpen. Näe, Mortsel känns fint!"

Alltså, jag förstår knappt att jag är samma person som september 2012. Idag behöver jag typ oljud (fast borrande grannar gillar jag inte) för att kunna somna, jag har vant mig vid urinluktande trappuppgångar och jag festar själv nätterna långa. Idag skulle jag aldrig flytta tillbaka till Mortsel.

 

September 2013

 

 

"Jag har en egen toalett, en dusch och en vattenkokare. Jag har ännu inte blivit matförgiftad. Jag är mitt i en bra bok av Nina Björk. Jag har lärt känna Valentina som är en jäkla tuff brud."

September 2013 hade jag precis flyttat till Guangzhou och lärt känna min kollega Valentina. Det där med toalett, dusch, vattenkokare och matförgitning var mycket viktigt att poängtera då eftersom jag hade återkommande panikattacker av att inte veta var närmaste toalett fanns, att svettas, hetta, smutsig mat och att inte ha rent dricksvatten. Alltså gud. Jag var verkligen ett vrak när jag åkte till Kina. Att utmana mig själv och bara åka var det bästa och jobbigaste jag gjort och jag kom hem tusen gånger starkare.

 

September 2014

Jag hade precis flyttat till Finland för ett mellanår och publicerade knappast nåt på bloggen eftersom jag inte kände mig inspirerad. Sökte förtvivlat efter jobb eftersom jag inte hade något studestöd och fick ingenting trots att jag hade erfarenhet av de jobb jag sökte. Det var ett början på ett mellanmjölksår med mycket ekonomisk stress och massor nya bekanskaper och fina vänner. Den enda bilden jag publicerade på bloggen i september 2014 var en bild på min tomma lägenhet i Mortsel som jag lämnade bakom mig i Juli. Det säger kanske något.

 

September 2015

 

 

"Jag har precis flyttat in till en minimal etta mitt i Antwerpen var jag studerar ett sista år. Jag tänkte att det skulle vara mysigt att bo ensam igen då jag för två år sedan bodde ensam i Kina i ett halvår. Men att bo ensam i Antwerpen, en plats där jag är van vid att ha en sambo vid min sida, känns ganska grått just nu. Guangzhou var mer distraherande än Antwerpen. Att vara i Antwerpen känns som att vara hemma, fast ändå inte."

Förra året flyttade jag tillbaka till Belgien för att göra klart min magister och bodde i den där mörka växtdödande ettan vid Paardenmarkt. Trots att fragmentet ovan är lite deppigt var detta början på ett år som blev så fantastiskt att jag beslöt mig för att stanna i Antwerpen!

 

 

30.09.2016 kl. 12:32

Torsdag

Här hemma går inredandet långsamt framåt. Först visste jag inte riktigt vilka färger jag ville ha men det börjar så småningom klarna.

När jag flyttade in här i Berchem fick jag den babyblåa stolen ovan gratis men tyckte aldrig färgen kändes bra. Den fick alltså byta nyans häromdagen.

 

 

Annars har jag funderat mycket på hur köket ska se ut. Just nu har jag mintgröna väggar men det känns liksom inte alls rätt. Det är en alldeles för stark nyans och jag kommer att måla om allting inom kort. Färgen är redan inhandlad och i morgon åker jag och min kollega till byggaffären för att köpa träskivor som ska bli mitt nya, större skrivbord (210cm långt!), brädskivor till nya köksytor (har inga ytor alls där just nu, inte det lättaste att laga mat kan jag säga) terracottakrukor och genomskinligt lack.

Så vad saknas ännu från lägenheten egentligen? Well, jag klarar mig egentligen med det jag har men skulle gärna ha följande:

☾ 140cm säng + madrass. Väntar på rätt tillfälle (kanske någon vill bli av med en gratis) eftersom jag inte har råd och klarar mig med att sova på en liten madrass på golvet just nu.
☾ Kuddar + filt till schäslongen. Väntar på att de perfekta ska dyka upp!
☾ Mattor. Väntar även här på att de perfekta ska dyka upp.
☾ Pallar till matbordet i köket.
☾ Tyg att hänga under min nya bänkskiva i köket för att dölja allt jag gömmer undertill (papperskorg osv).
☾ Lerkrukor till växterna.
☾ Golvlampor (helst rispapperslampor utan synlig fot, inte så lätt att hitta).
☾ Någon slags skåpsmöbel som inte tar livet av mig när jag bär den upp för min smala trapuppgång till översta våningen.
☾ Extra tjockt tyg som extragardiner för att isolera fönstren bättre till vintern.
 

Nu ska jag dra till en kompis för att låna hennes nät, mitt eget är nämligen alldeles för dåligt för att använda Skype!

 

29.09.2016 kl. 13:01

Jag ska bli storasyster

 

Hej tonårsangstig 13-åring på en suddig webcambild.

 

Okej, jag ska inte bli storesyster som i att jag ska få en biologisk syster.

Däremot ska jag få lära känna en tonårig tjej med problem i skolan/hemmet/med sig själv och bli hennes storasyster för ett år framåt.

Igår var jag på ett möte med organisationen CAW inne i Antwerpen där jag ska gå en intensivutbildning som leder till ett certifikat som ger mig fler möjligheter att jobba med ungdomar i framtiden. Buddycoach-programmet finns till för att stöda ungdomar med identitetsproblem, problem hemma eller problem i skolan. Det handlar ofta (fast inte alltid) om barn till immigranter eller andra generationens immigranter eftersom de lätt ställs inför situationer där familj och samhälle krockar. Antwerpen är en stad där hundratals olika kulturer möts och att hitta hur man ska förhålla sig till sin omgivning är inte det lättaste!

Min "lillasyster" kommer att matchas ihop med mig efter gemensamma intressen (hoppas så att det blir en tjej som gillar konst, musik eller att skriva!) och i början av nästa år ska jag gå på möten med föräldrarna och skolan. Sedan kommer jag få en budget varje månad som möjliggör att jag och min syrra kan göra något kul ihop en gång i veckan. Min uppgift är liksom att vara en tredje person som varken är förälder eller lärare, utan en slags äldre kompis som kan lyssna på problem, uppmuntra till att sköta skolan och bara finnas där. 

Alltså är det inte toppen att det finns såna här program? Har aldrig hört talas om något liknande i Finland. Jag vet att tjejen på bilden högst upp i mitt inlägg iaf hade varit i stort behov av en person utanför hem och skola som kunde ha lyssnat och gett stöd när det var kaotiskt. Jag vill så gärna ge det jag aldrig själv fick till någon annan. Är superpepp!

 

28.09.2016 kl. 23:36

Aldrig tillbaka till mörkret

 

 

När jag tänker efter har aldrig bott i en ljus lägenhet i hela mitt liv och nu när jag äntligen gör det har jag kommit fram till att jag troligen aldrig frivilligt kommer gå tillbaka till mörkret. Tänk att det gör en så glad när man ser att ens växter bara ploppar ut en massa nya blad på löpande band? En viss skillnad från min tidigare lägis var alla växter dog av mörkret.

 

28.09.2016 kl. 10:18

Böcker + publikationer på senare tid

 

 

God morgon från mitt hemmakontor! Idag tänkte jag visa lite publikationer och böcker som jag inhandlat på senare tid. Dessvärre handlar det inte om litteratur men dessbättre handlar det om konst!

Först ut är böckerna från BredaPhoto festival - Tilt, Songs from the heart och Homo empathicus. De var på rea i Breda eftersom de är från tidigare festivaler. De innehåller mängder av info om projekt av både toppfotografer och ung talang.

Sedan har jag såklart köpt katalogen från Unseen i Amsterdam. Är så himla glad att jag åkte dit även om jag faktiskt inte hade någon energi alls pga hade gått ut kvällen innan och planerade gå ut igen samma kväll #yolo

 

 

På Unseen köpte jag även denna lilla läckerhet. Namnet är lite väl pretentiöst för min smak men kolla innehållet.

 

 

 

Det är konstnären Marta Bisbal som fotograferat ljuset i ett rum under 24h och tillverkat en publikation som jag närmast skulle beskriva som ett objekt snarare än en bok. Det var troligen därför jag drogs till den, jag tycker om konstnärer som experimenterar med bokmediumet utanför de klassiska "bokramarna" eftersom jag själv gör det.

 

 

 

Tyckte bara den var så sjukt fin. Det får bli min nya coffee table book istället för New Horizons av Bruno van den Elshout som jag petat på i PhotoQ bookshop i Breda. Den kostade liksom en tiondel av New Horizons också. Ps om ni någonsin ser New Horizons, ni MÅSTE bläddra i den. Den är ett litet mästerverk i grafisk design.

Nu ska jag skriva en massa jobbmejl och sedan gå ut och ta mig an utmaningen att testa tvätta på ett self-service tvätteri för första gången i mitt liv.

 

27.09.2016 kl. 10:48

Shakiratoppen

 

 

Jag gick på en maskeradfest i lördags med temat kändis och klädde såklart upp mig i min Britney Spears-topp, vad annars liksom. Dock har jag också en topp som påminner mig om Shakira i början av hennes karriär med tanke på färg och snörning. Den hade jag på mig idag, bara annars. Köpte den på loppis i våras.

 

 

26.09.2016 kl. 22:16

Unseen Amsterdam

 

 

 

I lördags var jag till Unseen Amsterdam. I morgonskymningen startade jag och tre tjejer i en bil från 80-talet från Borgerhout till Amsterdam och efter smärre trafikstockning (varför är det trafikstockning varje gång jag bilar i Nederländerna?) på vägen var vi framme vid 11-tiden. Rekommenderar förresten vår parkering ifall någon undrar var man kan parkera billigt i Amsterdam, 13€ för 24h var det på Oosterdok och det ligger 7 minuter från centralstationen. Billigare parkering finns det knappast på gångavstånd till centrum.

På Unseen träffade jag (som alltid på liknande tillställningar) gamla bekanta och nya ansikten inom branschen. Efter ett par timmar minglande och ett par rundturer på alla de viktigaste gallerierna i norra mellaneuropa åkte vi dödströtta hemåt och på kvällen träffades jag och Frida på centralstationen i Antwerpen för att bege oss mot en fest i Merksem. Sjukt bra dag.

 

 

 

26.09.2016 kl. 12:24

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången