13:09

 

Varning för något osammanhängande text, men jag märkte något som gjorde mig väldigt lättad idag när jag surfade runt på sociala medier.

Jag känner inte längre att jag måste tycka "rätt" och vara fläckfri i andras ögon. I många år har jag gått runt med ont i magen när jag inte känt att jag inte vetat tillräckligt mycket eller att jag gillat någonting som inte är tillräckligt intellektuellt.

Det är med stolthet jag vill förkunna följande saker: Jag älskar Håkan Hellström trots att han är medelklassens priviligerade lilla älskling som sjunger om personlighetslösa tjejer. Jag är inte en särskilt traditionell kärlekspartner. Jag gillar att läsa Murakamiböcker då och då. Jag gillar lättsmält popmusik. Jag namedroppar ogärna svåra författare och tänkare för jag kommer aldrig ihåg vad dom heter. Jag har svårt för filosofi och tycker det är ganska tråkigt eftersom jag har svårt att koncentrera mig på abstrakta tankar. Jag dras till trasiga människor som gör misstag för det är där jag hittar samhörighet. Jag läser inte längre en massa facklitteratur bara för att verka bildad. Jag ogillar tjocka böcker i allmänhet. Jag ÄLSKAR kärlekshistorier. Min humor är inte intellektuellt ironisk utan mer åt kiss- och bajshållet. Jag är inte särskilt fanatisk med att alltid vara PK.

Länge leve det intellektuella förfallet!

 

20.06.2016 kl. 13:27

+ / -

 

 

+ blev godkänd i juryn & fick bra betyg
+ vann pris!!!!! (PENGAR)
+ blev nominerad till två andra pris som avgörs om några veckor
+ Milia var här!
+ bloggläsare hittade till Antwerp Tower (hej Anne-Carine!)
+ Veronica Maggio i Stockholm i augusti med koltrast!!!

 

- person som betedde sig rätt dåligt idag och jag fick vara den där jobbiga ledarfiguren som sätter ner foten och berättar vad som är okej och inte är okej. Känner mig aldrig bekväm när detta händer.
- inte så mycket mer minus faktiskt!

 

Nu ska jag sova.

 

20.06.2016 kl. 00:20

Slutet är nära

Har så dåligt med tid just nu, trogna bloggläsare känner säkert till orsaken till detta - jag avlägger magisterexamen! Den 29 juni är det proklamation och om allt går vägen borde jag få mina papper då.

Vi började renoveringen av vårt utrymme i Antwerp Tower igår och imorgon är det dags att börja borra och hänga mina verk. På tisdag är det dags att limma mina wallpaper-prints. NERVÖS!

 

12.06.2016 kl. 17:29

Musiklistan

 

Alltså finns få saker som jag älskar lika mycket som att upptäcka ny musik. Är själv gammal musiker och trodde själv jag skulle bli musiker som vuxen. När jag blev äldre tog bildkonsten dock över och idag njuter jag av och utövar musik utan att känna press över att vara särskilt duktig på det. Det pirrar i magen när någon av mina musikintresserade kompisar eller bloggare med bra musiksmak tipsar om ny musik! Tycker det är magiskt att vissa människor har exakt samma musiksmak som jag och jag upptäcker definitivt mest musik genom andra musikintresserade eftersom jag aldrig har tid att leta själv.

 

Nämn dina favoritlåtar/artister från olika årtionden.

1960 - Serge Gainsbourg

 

1970 - Queen, Joni Mitchell, Electric Light Orchestra, Dolly Parton & Simon & Garfunkel

 

1980 - Depeche Mode, Adam & The Ants, Fisher-Z

 

1990 - Jonathan Richman (inte typisk 90-talsmusik men skitbra, känns f.ö. som jag tappat något här?)

2000 - Black Eyed Peas, Destiny's Child

2010 - Beyoncé, Nicki Minaj

 

Vilket är ditt favoritårtionde inom musik?

1970- och 2010-talet.

 

Dina mest episka låtar ever.

Förutom en massa Håkan-låtar så har vi dessa:

Så episk, finner inga ord. Avis på Janis röst.

Denna låt känns så fruktansvärt sorglig och ärlig mellan raderna och trasas sönder inombords när jag hör den. Detta är min och en annan persons låt.

Bästa Bond-låten som någonsin gjorts.

Är ju som bekant kär i Kwabs.

En person spelade den här låten för mig som present och det är bland det vackraste jag någonsin hört. Lämnade mig lite golvad där och då.

 

Vilken musik är din nyaste upptäckt?

Luft av Baya, blev tipsad i Beijers och Broströms musikpodd (finns ej på youtube).

Superpeppig låt! Gillar även Dot Net av Battles.

Den här låten är mitt Antwerpen 2016. Ps, videon typ är en ode till den nypopulära estetiken.

 

Vilka album kommer du lyssna på i sommar?

Veronica Maggios nya. Har nästan redan spelat sönder den men så blir det med nästan allt hon ger ut.

 

Favoritpowerlåtar?

Har en hel lista:

 

 

Har du några guilty pleasures inom musik?

K-pop. Ogillar tanken på att man ska "skämmas" över att gilla viss sorts musik men erkänner att jag aldrig har skrutit om att jag gillar K-pop ibland, haha.

 

Vilket land kommer majoriteten av musiken du lyssnar på ifrån?

Sverige. Lyssnar på extremt mycket svenskt och hittar mycket nytt via P3.
 

Låtar/artister du gillat hela ditt liv.

Britney Spears och Sås & Kopp, haha.

 

Låtar/artister du älskade i högstadiet men inte längre.

Herregud, men okej - System of a Down, Metallica, Slipknot, Iron Maiden osv, lyssnade nästan enbart på detta i högstadiet.

 

Låtar/artister du gillar nu som du ogillat tidigare.

Förstod inte Nicki Minaj riktigt när hon precis blev populär men nu är hon en av mina favoritartister. Samma sak med J-biebs!

 

​Bästa partylåtarna?

Enskilda fantastiska låtar jag älskar att dansa till:

 

Annars har jag en spellista här:

 

Vad är viktigare, melodi eller lyrik?

Melodi. Lyrik kan också vara helt fantastiskt men det är melodin som sätter sig i mitt huvud.

 

Vilken artist sjunger din favoritlyrik?

Håkis <3
 

Vilken musik kan du absolut inte lyssna på?

Har svårt för sån där "typisk klassisk filmmusik" som låter som en blek kopia av något. I så fall lyssnar jag mycket hellre på riktig klassisk musik.

 

Om du bara fick lyssna på 5 artister för resten av ditt liv, vilka skulle dessa vara?

Eftersom döda artister inte kan ge ut ny musik kommer jag bara nämna levande artister - Beyoncé, Nicki Minaj, Veronica Maggio, Håkan Hellström och Zara Larsson eftersom jag gillar henne so far och hon är så ung att hon kommer hinna producera ny mycket musik under resten av mitt liv.

 

01.06.2016 kl. 20:38

Smycken av hår

Känns som jag vill börja varje inlägg med att skriva om hur slut jag känner mig men det är kanske inte så jättespännande. Snart är det i alla fall sommar. Här börjar sommarlovet första juli istället för juni.

Jobbar lite spontant med en annan magister just nu trots att jag inte riktigt har tid, nämligen Pallavi Verma som studerar smyckesdesign. Liksom alla andra linjer vid Akademin är vad man gör väldigt individuellt och när jag såg hur Pallavi jobbar med sina smycken av kunde jag inte säga nej till ett samarbete! Hon jobbar med sitt eget hår och skapar bland annat broscher som kan bäras på olika sätt, både utan och med silverspänne. På den vi fotade till flyersen för hennes magisterutställning i Park Spoor Noord hade hon skrivit "femininitet" på sitt modersmål hindi med sitt eget hår (på bilden ovan minns jag dessvärre inte vad hon hade skrivit). Tycker i alla fall det var väldigt vackert och älskar både konceptet, materialet och resultatet. Kanske visar mera en annan gång!

 

28.05.2016 kl. 23:11

Torsdag

Är så lack på mitt kontorsjobb var jag var förra året. På grund av misskommunikation verkar det som att jag inte kan jobba där i år. Hur typiskt?

I alla fall, som tur är detta Antwerpen var det är lättare att hitta småjobb än i Åbo. Finaste V trollade direkt fram två jobbmöjligheter till mig ifall misstaget i min jobbansökan till kontorsjobbet inte går att rätta till.

Det ekar lite tomt på bloggen just nu eftersom det enda som snurrar i huvudet är utställningen. Den 17 juni närmar sig med stormsteg! Efter månader av möten med kuratorer, yrkesverksamma konstnärer, lärare och tidigare elever som nu är ute i arbetslivet känner jag mig säkrare men samtidigt också lite osäkrare i hur jag kommer att bygga upp min utställning. Det största misstaget jag gjort tidigare år för mina juryutställningar (har ju gjort 3 stycken tidigare som övning inför detta år!) är att jag inte frågat efter tillräckligt mycket feedback från proffs och därmed inte lärt mig att öppna upp mina tankar och våga tänka steget längre. När man lärt sig att tänka på ett visst sätt är det svårt att bryta sig fri från det om man inte kommunicerar tillräckligt med andra som kommit längre än en själv.

Kan ibland även känna att det har stjälpt mig många gånger att jag växt upp i en kultur som strävat efter likriktning och "lagom" istället för en kultur som uppmanar till att man får vara eccentrisk och göra saker på sitt eget sätt. Känner dock att jag efter fem år har mognat tillräckligt både vad gäller konceptuellt tänkande, presentation och det visuella för att jag ska känna mig värd att kalla mig själv Master of Fine Arts när jag får min efterlängtade examen i juni. För mig var det en enorm skillnad hur redo jag är att ta mig an världen efter min kandidatexamen och hur jag känner mig nu, nära inpå magisterexamen. Kan lugnt säga att jag knappt hade en aning om vad jag gjorde när jag fick kandidatexamen. När jag tänker på utställningen jag byggde för två år sedan vill jag helst gömma mig i en buske någonstans. Om jag hade byggt den idag hade jag gjort allting t o t a l t annorlunda!

Nu måste jag gå och köpa (dessvärre dyra) ramar. Hela året har jag fått frågor av olika kompisar om vad jag sparar pengar till och då har jag hävdat att det bara är min livsstil. Nu när jag bygger en utställning som kommer kosta mig över tusenlappen kan jag med gott samvete säga att det inte bara handlade om min livsstil, det handlade om hela min framtid, haha. Det här kommer att låta extremt ofinskt, men - det handlar om vad jag känner att mitt arbete från två år tillbaka är värt. Det handlar om att jag inte förmår köpa billiga ikea-ramar till bilderna jag kämpat med så länge, om att jag inte vill att gallerister och kuratorer ska se mitt arbete printat på "första försöket" utan istället på omsorgsfullt utvalt papper med precis rätt känsla, om att jag själv trycker och handbinder alla 100 böcker som kommer bli den första upplagan av "Only Last Year I Started Wearing Pink" istället för att söka efter en lösning som innebär kompromisser.

Nu känner jag mig lite som en konstnärs-Blondinbella som pratar om det jag gör på det här sättet, men ja - det är sen synd! 

26.05.2016 kl. 11:24

17:59

 

18.05.2016 kl. 18:54

01:09

 

"when i open my eyes, i'm scared of what i will see."

Så jag tog hans hand och när han öppnade sina ögon såg han mig.

(vissa människor föds blinda)

 

17.05.2016 kl. 01:18

Sommarmat

 

 

Finns det något bättre än sommarmat?

Bruschetta (som jag lärde mig av Caroline förra sommaren) gjord på tomater, finhackad vitlök, basilika, salt, svartpeppar + lite vinäger och socker för att smaka av. Detta med en bit turkiskt bröd, hummus och en pastasallad med kikärter, paprika, spenat och soliga kryddor var bästa sommarmaten jag ätit so far.

 

14.05.2016 kl. 21:18

Gröna pauser

 

När jag mötte upp mitt lunchsällskap på Ossenmarkt dök han upp i barbierosa tröja. Detta måste naturligtvis förevigas med blomrekvisita innan jag cyklade vidare till min master class i programmering i judiska kvarteret och han till stammiscaféet för att skriva på sin magisteravhandling. Att äta lunch på en grön plats kan vara bland det mest avkopplande jag vet. Vi behöver helt klart fler gröna pauser i våra hektiska liv.

 

13.05.2016 kl. 15:55

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången