Boklista!

 

Har länge viljat skriva ett inlägg om böcker. Har börjat, skrotat, börjat om, skrotat igen rätt så många gånger nu. Hur som helst hittade jag denna utmärkta lista hos Underbara Clara - det löste ju mitt problem!

Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade.

Sofias egen bok av Märta Tikkanen. Jag minns hur jag precis börjat sjuan i högstadiet och jag tittade runt bland böckerna längs bak i modersmålsklassen. Jag kände igen Märtas namn på ett par av böckerna och frågade min modersmålslärare ifall jag kunde ta hem en bok att läsa. Sofias sätt att vara och tänka fascinerade mig - jag har alltid haft en fascination för människohjärnan och vad som gör att vi fungerar olika. Sedan plöjde jag resten av Märtas böcker i skolbiblioteket. Ännu idag bankar mitt hjärta hårt för Märta Tikkanens böcker, språk och intelligens!

Bok som förändrat mitt liv mest

Döden i grytan av Henrik Ennart & Mats-Eric Nilsson. Min syn på mat är totalförändrad och det är jag glad för. Har bestämt mig för att äta så oprocessat och vegetariskt som möjligt här i Belgien.

Sedan har såklart all feministlitteratur förändrat mig i och med att jag nu har en stadig grund för alla mina argument, men det finns ingen bok som direkt skulle ha förändrat mitt liv. Jag hade ju feministiska åsikter långt innan jag läste något om saken.

Bok jag tycker är överskattad

Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho. Jessus. Jag har varit deprimerad och umgåtts med deprimerade och psykiskt sjuka människor, men Veronika - hon var inte i närheten av det. Otroligt simpel och orealitsisk beskrivning av depression och man får känslan av att självmord är ett väldigt ytligt beslut. Jag blev bara arg och äcklad. Jag gissade mig till hur den skulle sluta efter att ha läst hälften, och tro mig - slutet osar kliché.

Stolthet och fördom var inte heller något vidare. Den kändes så fjantig och skvallrig.

Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med.

Jag försökte förstå mig på August Strindbergs Röda rummet när jag var yngre. För det första så tycker jag ju illa om mannen i sig - vilken misogyn människa! Det är ju meningen att man ska gilla Strindberg, men nu har jag faktiskt bara en sak att säga och det är förlåt. Jag misslyckades med den uppgiften. I och för sig var jag 14 när jag läste boken - kanske jag borde prova en gång till?

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom

Jag har aldrig hävdat att jag läst en klassiker jag inte läst. Brott och straff är dock en bok som jag endast hann skrapa på ytan på innan den blev kvar i Finland, och när någon frågar mig om jag läst den så säger jag typ "nja, är inte klar med den ännu" trots att jag önskar att jag kunde ha avlsutat den när jag nu en gång började.

Författare vars böcker är underskattade

Stieg Larssons trilogi. Jag var sjukligt fängslad av böckerna och var sjukt fascinerad av Lisbeth Salander. En annorlunda, ruffig kvinnlig huvudrollsinnehavare - det är sällsynt.

Jobbigaste bok jag läst

Ordet jobbig har ju många betydelser, men jag väljer att tolka det såhär - Mobergs Utvandrarna fick mig att känna en himla massa medlidande. Jag har nog aldrig läst en bok jag tycker var jobbig att läsa på grund av språk eller så.

Läser helst

Just nu - Siri Hustvedt och Haruki Murakami. Och jag läser väldigt gärna facklitteratur som behandlar feminism och genus!

Önskar att jag läste mer

Klassiker. Jag läser definitivt för få klassiker.

Bästa barnboksförfattaren

L.M. Montgomery (Anne på Grönkulla!!!). Och Astrid Lindgren såklart, men det visste vi ju alla redan.

Gillar jag inte längre som jag gillade förut.

Deckare. Läste en hel del deckare när jag var yngre. Nuförtiden känns det som att jag hittar "mönstret" väldigt snabbt och det tråkar bara ut mig.

Roligaste bok

Nu låter jag tråkig - men jag tycker inte om att läsa "roliga" böcker. Jag får inte ut någonting av dem känns det som. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann var ju i och för sig väldigt underhållande, men jag skrattade inte.

Bok som berört mig mest

Som jag nämnde tidigare - Utvandrarna. Maos siste dansare av Li Cunxin och Stalins barn av Owen Matthews fick mig också att svettas lite. Känner på mig att Sofi Oksanens Utrensning kommer att göra samma sak med mig när jag plöjer den i år (står på min bokhylla och väntar på rätt tillfälle!).

Recensera din senast lästa bok

Vårmarker av Charlotte Roche - det är i och för sig andra gånger jag läser den men jag tycker fortfarande den är skitbra. Väldigt lustig och underhållande beskrivning av en kvinnas sexualitet. Den gjorde mig glad! Jag tycker det är viktigt att läsa en bok som ruskar om ens (ofta skeva) syn på sexualitet då och då. Boken beskriver i och för sig en väldigt twistad sexualitet, men boken känns inte löjligt provokativ. När man läser känns det som att det är världens mest naturliga saker som huvudkaraktären pysslar med!

 

18.09.2012 kl. 23:33

29.8.2012

 Vaknade klockan fyra i morse efter en ganska jobbig natt. Just nu har jag noll lust att åka tillbaka till Belgien för studiernas skull (Finland är så fint), så jag tänkte försöka skolpeppa mig själv med denna lista som du kan ta del av på ratatas förstasida.


Vad studerar du/ vad har du studerat?

Jag studerade tidigare konstvetenskap och visuell perception, nu studerar jag äntligen fotografi!

Känns det som om du har hittat rätt utbildning för dig?

Ja! För första gången i mitt liv känner jag mig tillräckligt stimulerad och inte borttappad. Skulle hellre dö än att sluta skapa. Jag klarade inte av mina akademiska universitetsstudier, är ett o-organiserat kaos - klarade varken av att planera dem, fullfölja uppgifter eller att sitta still på föreläsningar. Jag är evigt tacksam att jag inte behöver sitta på dylika föreläsningar längre. Hu vilken plåga det var, hatar att sitta still. I min skola i Belgien kan jag bara strunta i att dyka upp så länge jag sköter uppgifter och tenter.

Bästa tipset på hur man skall vakna en tidig morgon?

Man bara vaknar. Tänk inte ens på att ägna en fjärdedels sekund på att tänka att sängen känns skönare än vanligt, för då vill du fortsätta sova. Upp ur sängen som en raketprojektil när väckarklockan ringer - enda sättet som funkar.

Vad finns i din skolväska?

Det vanliga. Plus kamera och extra filmrullar.

Vad har gett dig allra mest under skoltiden?

Lärarna, alltid lärarna. Har en tendens att bli väldigt god vän med lärare jag tycker om, skolan blir roligare så. Gick så långt att jag sprang ut på skolgården och grät när jag fick veta att min favoritlärare här i Belgien blev petad från sin tjänst.

Billigaste middagen för en studerandes budget?

Jag har slutat äta på McDonalds av moraliska skäl, men visst är det ju billigt med 1¤ per hamburgare (för billigt).

Bästa spartipset?

Skit i alkoholen. Du har roligt ändå!

Vad annat skulle du kunna tänka dig att studera?

Finns en jättekiva linje med manuell grafisk formgivning vid min skola, skulle gärna göra etsningar, linos och sketcha nakenmodeller på heltid, det ser fantastiskt ut. Inga datorer alltså, bara äkta handarbete. Det är det enda minuset med fotografi idag. Jag får migrän av att sitta vid en dator för länge.

Bästa tipset på hur man skall hålla sig vaken under en lång skoldag?

Om du studerar det du vill studera så går det - minns bara att pausa, snacka av dig och dricka kaffe.

Jobbar du på sidan om? Med vad?

Jobbar sporadiskt vid ett museum.

Ditt värsta gulnäbbsminne?

Har inget, jag gick aldrig på sånt.

Bästa temat på skolfesten?

Maskerad!

Nologaste skolminnet?

Har många. Senaste var när vi i modellteckningen skulle teckna med bläck och Lukas delade ut bläcket åt var och en i en liten plastmugg. Jag frågade honom "är det bläck?", han svarade "nej, det är kaffe" och jag förstod inte ironin och sade "men vad roligt, tack!" varefter jag tog en slurk.

Blyers eller bläck? Mapp eller Häfte?

Bläck + häfte.

Har du alla pennor i penalen?

Jag tror inte det. Min man kanske vet.

 

29.08.2012 kl. 10:54

7saker

Jag fick en liten utmärkelse av Red och samtidigt en uppmaning om att lista nâgra fakta om mig. Sitter för tillfället och scannar negativ i skolan sâ jag passar pâ medan scannern jobbar.


1. Jag fick min första kamera när jag fyllde sju âr och jag minns att jag fotograferade mina iscensatta barbiedockor, min nakna kropp, vâr toalett hemma och vâra husdjur i kläder och smycken. Mamma skämdes och slutade köpa filmrullar ât mig.

2. Jag fick min andra kamera när jag var runt nio, den fick jag av morfar som var fotograf själv. Olympus mju ii - liten, kompakt och point-and-shoot. Ännu idag fotograferar jag med denna kamera, har den alltid i min väska. Här är nâgra bilder jag tagit med den nyligen - 1, 2, 3, 4, 5, 6.

3. Jag drömmer om att en dag kunna leva skärgârden och odla/jaga/fiska en del av min egen mat och arbeta i perioder ute i världen. Jag är inte särskilt dyr i drift längre (bortsett frân dator, scanner, printer, mörkrumskemikalier, papper och annat som hör fotograferandet till). Jag vill leva närmare naturen och tycker illa om tanken pâ massproduktion och -konsumtion, mediciner, fejkad mat, stress och att media alltid finns i stadsmiljön och tutar i mig saker som är dâligt för psyke, planet och plânbok.

4. Jeroen träffade jag via ett online-skjutspel. Ja, det är sant. Det trodde ni inte!

5. En gâng vann jag en tävling i serieteckning i tidningen "barnens bokklkubb". I vinnarmotiveringen skrev juryn att jag säkert hade fâtt lite hjälp av föräldrarna med att teckna. Jag var en ganska arg 9-âring efter att ha läst det. Jag har alltid hatat att fâ hjälp eftersom jag har nâgot i mig som vill vara totalt oberoende av andra människor. Fast sâ är det ju inte riktigt.

6. När jag var 12 och âkte finnair pâ Finlands självständighetsdag sâ trodde flygvärdinnan jag var 18 och jag fick en liten champagneflaska precis som mina medresenärer. Min lillebror fick karameller och jag var arg, som vanligt. Min mamma stoppade snabbt undan min champagneflaska i hennes väska och tröstade mig med att jag kunde fâ godis när vi kom hem.

7. Det blev bara 6 saker om mig eftersom det är roligare att ha sex än sju och nu har scannern scannat klart.
29.02.2012 kl. 13:03

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången