Arsresumé - Juni 2011

JUNI.

Vacker manad.

Den borjade kallt men slutade varmt.

Jag kande mig melankolisk och arg. Nu tanker jag skriva det jag sa lange tankt skriva, men aldrig vagat eftersom det fatt mig att kanna mig sa fruktansvart vardelos - jag sokte in till Konstindustriella hogskolan i Juni, fotografi. Over 450 manniskor sokte till fotografi och jag hamnade efter en vecka fylld av jobb, jobb, jobb, tarar och prestationsangest pa tredje reservplats om nu minnet inte sviker mig. De tog in 9 eller 8 elever. Jag fick en komplett lista med allas poang for varje uppgift kompletterat med NAMN. Vi var rangordnade sa att alla kunde se hur illa/bra det gick for varandra. Sant dar vill jag bara spy av. Rangordning ar fan det varsta jag vet. Jag slangde pappershelvetet sa fort jag oppnat kuvertet, rev det i sma sma bitar, spolade ner skiten i toaletten. Men jag skams inte langre over att jag inte kom in. Skams snarare over att jag satt i bilen och tankte intensivt pa hur mycket jag ville kora in i ett trad nar jag precis fatt beskedet. Ni ska inte heller skammas om ni inte kommer in dit. Sok er nagon annanstans, nagonstans dar ni inte blir rangordnade infor alla era medsokandes ogon. Sant dar ska hallas privat, anser jag.

Juni bjod ocksa pa nagot alldeles underbart. Jag fick nyckeln till det nya huset pa Angeso. Flyttade in saker och kande mig hemma. Kunde inte forsta att jag fick bo i ett sant vackert, ljust hus. Det kandes nastan lite smutsigt att jag hade fatt flytta in hit. Tankte pa mina morforaldrar och pa hur mycket jag saknade dem, tankte pa att min mormor lekt i det har huset som liten. Jag raknade dagar tills jag skulle fa se Jeroen igen och ta honom till mitt lugna, blâa, skandinaviska paradis.


 
20.12.2011 kl. 15:58

Arsresumé - Maj 2011MAJ. I Maj flyttade jag till Kimito och borjade jobba pa muséet 6 dagar i veckan. Perfekt satt att distrahera sig, tankte jag. Funkade sadar. Kunde anda inte stanga av hjarnan. Langtan efter min skatt jag hade hittat i Belgien gjorde fysiskt ont och jag började snyfta lite varsomhelst. Nagonstans haremellan fotograferade jag Milia for Heart Magazine (nu ser ni varifran min header ar).
20.12.2011 kl. 14:48

Årsresumé - April 2011

APRIL. Jag vet inte riktigt i vilken ända jag ska börja. Inga ord eller bilder är tillräckliga för beskriva det som skedde i April 2011. Jag berättade nog aldrig heller för er om vad som egentligen hände, men jag kan tänka mig att det var möjligt att läsa mellan raderna.

Det smärtar i mig eftersom jag inte kan skriva något som motsvarar den frigörelse jag gick igenom. Det är inte det att jag inte vill eller vågar dela med mig - det är för att jag är okapabel att göra det. Vanligtvis för jag privata anteckningar över det som händer i mitt liv - men om denna månad skrev jag inte särskilt mycket. Det harmar mig så innerligt i efterhand. Jag är besatt av tanken att dokumentera mitt liv eftersom jag avskyr när någon viktig detalj glöms bort, eller kanske till och med en hel scen. Det är troligen därför jag älskar att fotografera. Men när inte ens fotografierna jag har från den här tiden duger enligt mina egna mått - hur ska då en text någonsin vara tillräckligt bra? Jag skrev nästintill ingenting. Jag var upptagen med att uppleva något som var för stort för att skriva om.

Först av allt är det viktigt att säga att mitt April 2011 spenderades utomlands. Jag besökte Budapest, kom hem för en natt som spenderades hos min bästa Lotta (åh gud vad jag saknar dig fina, när jag kommer hem ska det bli fantastiskt att få filosofera på café Voltaire med dig), sedan var jag tillbaka i ett nytt flygplan med en ny destination - Belgien.

Flygfältet i Bryssel bjöd på leende efter leende. Jag log. Jag log! Alla jag tittade i ögonen log tillbaka, okända människor hälsade på mig som om de visste vad som väntade mig. Jag log för allt i världen - det var som en drog. Jag kom på mig själv att skratta rakt ut ett par gånger. Vilken fantastisk känsla. Än en gång var jag utomlands, borta från allt som jag inte kan beskriva som något annat än förjävligt.

Det var soligt utanför flygplatskomplexet.

Efter ett par tågbyten satt jag på en parkbänk i ett småkyligt Mechelen, en stad mellan Antwerpen och Bryssel. Tio minuter senare hade en gänglig drasut satt sig ner bredvid mig. Han frågade mig om det var okej om han tände en cigarett och jag sade ja. Han hette Jeroen.

Jeroen. Jeroen! Inte Jerunn. Inte Djerånn. Man uttalar det Jöroon. Med o, inte å!

Och sedan uttalade jag hans namn fel i tre månader.(När jag återvände till Belgien lärde han mig hur jag skulle uttala hans namn och sen bestämde vi oss för att aldrig lämna varandra igen.)
18.12.2011 kl. 00:59

Arsresumé - Mars 2011

MARS. En ganska intetsägande manad. Ljuset flyttade in och jag planerade April. Jag väntade, spelade piano och drack te som mamma och pappa hämtat hem från Riga.
16.12.2011 kl. 18:27

Arsresumé - Februari 2011FEBRUARI. Februari var fortfarande vantan pa att ett nytt kapitel skulle borja, stundals en vantan pa att boken skulle ta slut. Utanfor fonstret var det kristallvitt och pa alla hjartans dag fick jag hem ett brev fran posten om att ett paket anlant. Nagot emotionellt omtumlad hamtade jag hem belgisk choklad fran posten den dagen. Mamma bokade dessutom oss en resa till Rom och jag langtar fortfarande tillbaka. En dag ar jag dar igen.
16.12.2011 kl. 17:51

Arsresumé - Januari 2011JANUARI. Aret borjade med att allting var fel. En lang vantan. Jag minns inte sarskilt mycket fran den har tiden forutom att det fanns hiskeliga mangder med sno, det var morkt och kallt och allt var bara en dimma. Min basta moster gav mig kreativa strojobb som gjorde att jag borjade sta lite stadigare och min mammas famn var den basta platsen i varlden.
12.12.2011 kl. 15:26

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången