Syrlig söndag

 

Idag har inte särskilt mycket hänt då det spöregnar ute. Pannkaksfrukost, städning, organisering av köksskåp och tvätt har stått på schemat. Sedan kom vi på att vi kanke kunde pickla lite grönsaker och laga ingefärsshots. Så fick det bli!

 

 

Att pickla grönsaker är ju inte samma sak som att syra grönsaker (vilket jag också nån gång vill göra). Så vad är skillnaden då? Att syra grönsaker går mer eller mindre att jämföra med fermentering och det tar längre tid, men resulterar i mjölksyrebakterier som är väldigt bra för oss att äta. Att pickla med en snabb 1-2-3-lag resulterar inte vad jag vet i några duktiga bakterier, men gott är det ändå. Om du vill läsa en mer ingående förklaring mellan de olika begreppen rekommenderar jag denna läsning!

 

Så vad är en 1-2-3-lag? Jo, du har en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Du löser upp sockret enklast genom upphettning av blandningen och låter den sedan svalna lite. Steg tre är att fylla en tät glasburk eller liknande med dina favvogrönsaker (tunt skivade) och hälla över lagen. Sedan sätter du på locket och förvarar burken i kylen. Godast är det efter att det ha fått stå och dra någon dag. Jag älskar pickles på varma ostmackor och pasta med mycket ost, det tar fram umamismaken i osten så himla bra.  Det är även supergott i sushi bowls och poké bowls! Eller i sallad. Eller var som helst nästan.

Idag picklade vi lite ingefära, vitkål och morot. I kylen står redan en burk picklad rödlök till vårt förfogande. Ingefärsshotsen tog jag ingen bild på, snubben lagar det på fri hand med riven ingefära och kokande vatten, tillsatsfri äppelmos för bebisar, lime, citron och sedan smakar han av med lite honung. Sedan är vi hurtbulliga och dricker av det varje morgon innan kaffet i en vecka!

 

 

 

23.09.2018 kl. 18:40

Skitsnack om konstvärlden och andra överlevnadsstrategier

 

Sov extremt dåligt inatt p.g.a. något tråkigt som hände igår kväll men lyckades ändå skriva ihop en artikel till framsidan innan lunch. Visst följer ni artiklarna som dyker upp där två gånger i veckan? Det är så himla kul och intressant att skriva dem!

 

Här är länkar till artiklarna som ligger uppe på framsidan just nu:

 

Foto:Theo Elias

 

Skitsnack om konstvärlden och andra överlevnadsstrategier

 

Pinfärsk intervju med konstnären och konstkritikern Helen Korpak om hennes tankar om konst och övriga aktualiteter. Håller så med Helen om problemen i konstvärlden. Så sjukt att en värld som ska slå ett slag för kreativiteten ändå är precis lika gubbsjuk, rasistisk och kapitalistisk som resten av världen. En av orsakerna till att jag tagit paus från konstvärlden.

 

Foto: Staffan Sundström för Mannström Jewellery

 

Yrket med den mytiska auran

 

Jag bad den otroligt talangfulla smyckesdesignern Matilda Mannström berätta om sitt mytomspunna yrke. Den här tjejen, hon vet exakt vad hon vill göra och hon gör det så himla snyggt. 

 

 

En låt om den krympande människan

 

Poeten och musikern Rickard Eklund har nyligen släppt en himla vacker singel. Förresten - aå himla befriande med människor som testar crowfunding för sina projekt! Tror själv jag är för blyg för att våga en sådan sak.

 

 

"Jag satt ett halvår med uppspärrade ögon och undrade vad jag missat. Varför är alla så arga?"

 

Jag kollade läget med författaren Anna Lindholm. En artikel om att upptäcka feminismen på en arg, feministisk kurs i högskolan. Och vad blir bok nummer två efter Projekt Ines?

 

 

Finlandssvensken som jobbade med Vogue

 

Rubriken säger allt! Vem vill inte veta hur det är att jobba med så tunga namn inom modeindustrin? Plus att Henrika verkar vara en himla trevlig person.

 

 

Jag skulle förpassa mig själv i kategorin mikroinfluencer

 

En snabb koll med vad Ratatas grundare Karin Lindroos håller på med! Hon pratar om sommaren som gått, hösten som kommer emot och lite bloggar såklart!

 

 

20.09.2018 kl. 14:05

Köket

Det är dags att visa glimtar från köket i den nya lyan! Ifall jag måste välja en plats i lägenheten jag känner mig mest nöjd är det nog det öppna köket. Jag gillar att kunna sitta på soffan och samtala med den som lagar mat och vice versa, att det är så enkelt att hålla rent, att vi hittat en bra kompromiss mellan vad som ska stå framme och vad som ska vara undangömt, att det finns en tydlig struktur och att vi har en diskmaskin och stor lavoar. Något som är viktigt för oss är att det både är funktionellt men också fint, d.v.s. sånt vi använder varje dag får stå framme så man inte behöver öppna skåpen jämt. Det i sin tur leder till att vi investerat i det som syns. För min kille är det dessutom viktigt med mycket öppna, fria, ljusa ytor och för mig är det viktigt att vardagsföremålen som syns inte är fula. Jag tycker vi lyckades rätt bra i vår kompromiss, inte för mycket grejer, men samtidigt väldigt mycket öppna ytor.

 

Här börjar köket. Vårt stora köksbord till höger står mycket praktiskt nära köket. Som bäst är vi på jakt efter svarta köksstolar. Stolen i bild har vi endast ett exemplar av (har fått den gratis av tjejen som bodde i min förra lya) men vi vill gärna ha lite mer massiva stolar.

Köket har alltså ett eget fönster och den svarta dörren som är målad med svart kritvänlig färg leder till badrummet. Kuben som hänger från taket är fläkt + spots för när man lagar mat. Sorry att bilden är sned men orkar inte ta en ny.

 

Om man går ett steg närmare ser det ut så här.

 

Här är vår koffeinhörna (samt två glasburkar med pasta för att dölja den långa sladden från vår espressomaskin...). Kökets viktigaste plats, här lagar vi cappuccino varje morgon. Vi har ingen vanlig kaffebryggare så vi dricker endast italienskt kaffe. Man kunde kanske tro att espressomaskinen var dyr, men det är mitt livs Lidl-fynd! Bra är den också. Vet inte ifall Lidl i Finland säljer maskiner men jag rekommenderar denna starkt. Runt 70€ tror jag den var.

Den svarta förvaringsburken för kaffe har jag fått av mamma och intill den har vi en glasburk med kokossocker (som borde fyllas på, hehe).

 

Vänder man sig åt andra hållet ser man detta. Den gröna metalldosan med halvöppet lock är perfekt för vitlök, ingefära och färsk chili och den bruna tvättbara papperspåsen brukar vi lägga avfallet i medan vi lagar mat, för att sedan tömma den när vi städar efteråt. Mycket bra system. Skåpet undertill är kylskåp.

 

Åt höger ser man detta. Min fina Peugeot-pepparkvarn som jag fyndade på loppis samt olja, salt, hushållspapper och sånt. Hushållspappret är nog kökets fulaste pryl ever. Har precis diskat våra vattenflaskor så de torkar fortfarande och torkar. Vi har även lyckats med konststycket att köpa en för stor soptunna (nere i högra hörnet) som inte ryms in i vårt sopskåp, så hur vi ska lösa den situationen har vi inte kommit fram till riktigt ännu.

 

Här är den största diskhon som jag någonsin haft. Allt går att diska där, t.o.m. ugnsplåtar. Livets diskho <3

 

I högra hörnet av köket har vi en vattenkokare, två lådor (ena med kosttillskott och andra med bröd inuti) samt ett par glasburkar för allt som behövs för att laga gröt.

 

Den gröna skålen fick jag som en del av ett erbjudande i Iittala-affären i våras men vi har inte lagt något i den än. Den får bara stå där och lysa lite.

 

Som jag redan nämnde, man tittar alltså mot soffan när man lagar mat i vårt kök! Det gillar jag så himla mycket. Att laga mat blir så himla socialt då.

 

Har precis hällt upp en kanna te så det får avsluta detta inlägg. Jag föredrar dessa muggar med min marimekko-kanna iställe för marimekkos egna muggar, tycker i allmänhet det är mysigt att dricka från små koppar, kanske det beror på det?

Det är första gången jag någonsin har ett modernt, nyrenoverat kök. Vår hyresvärd berättade att hon anlitat en inredningsarkitekt för att renovera lägenheten och det märks verkligen. Yta är ju inte allt, men jag älskar att Antwerpen är en så pass chic stad att det är relativt enkelt att hitta snygga, nyrenoverade lägenheter till bra priser. Vår hyra är mycket mindre än vad vi skulle betala för samma i Åbo, kanske t.o.m. hälften så billigt. Sen finns det en massa andra tråkiga saker med att bo i Belgien såklart, men för mig som visuell person kan jag offra vissa saker för att leva lite finare, iaf just nu.

 

18.09.2018 kl. 13:48

Eldstaden

 

Det är dags för de utlovade inredningsinläggen! Jag är helt galen i inredning och har haft de mest tokiga stilar och möbler i mina hem genom åren. Borde nästan sammanställa ett inlägg med throwbacks till mina tidigare hem någon gång.

Liksom de flesta andra lägenheter i äldre hus i mellaneuropa har vi en eldstad som är satt ur funktion. Hur vi ska dekorera den är dock fortfarande ett frågetecken. Den är rätt stilig med sin röda marmor, de mjuka arkitektoniska stödelementen under skivan och sin enkelhet. Jag är inte överförtjust i antik flådighet som syns i många välinredda hem även om det såklart också har sin charm. För att betona de runda formerna i stödelementet vill jag helst ha mjukt rundade dekorationer, eller föremål i blandade former att stå där. Just nu har vi några ljuslyktor, en (smutsig) vas av Gunnel Nyman och min finparfym ståendes där.

Vad vi nu är på jakt efter är en stor spegel. Problemet är dock att de största speglarna man hittar är med mycket ornament, något jag kanske inte är så jättesugen på. Helst ska spegeln vara svart och ganska enkel. Typ den här, den här eller den här (fast högre). Just nu har vi en tillfällig liten pyttespegel som jag hittat på ett sopflak på gatan.

Det känns som att man måste ha så himla mycket tålamod när det gäller inredning. Vi vill inte ta några förhastade beslut och vi har dessutom inte särskilt mycket tid över till att söka i affärer för inredning. Vi har många idéer och tankar men det är en annan sak att faktiskt leta fram den perfekta spegeln, de perfekta stolarna, et cetera.

 

 

Även den lilla Ivar-hyllan med monsteran högst upp ska säljas när vi hittat en snyggare hylla som inte är gjord i trä. Var vi nu sen hittar den. 

 

13.09.2018 kl. 10:09

Struktur

 

Jag gillar att vi har fått en sådan tydlig struktur hemma, både i vår livsstil, mat, interiör (som dock kommer ändras med tiden) och jobb. Om det är någonting jag mår bra av så är det just strukturering. Jag växte upp väldigt oorganiserat och ingenting hade någonsin en tydlig plats, och jag var själv rätt kaosartad tills jag blev vuxen. Viljan att organisera och lugnet som infinner sig när allting är på sin plats är dock något jag haft hela livet, men det blommade först ut efter att ha bott själv ett tag.

Just nu vaknar vi vid 7, tar på våra morgonrockar och tofflor. Jag går upp till övrevåningen var jag gör äggröra och brygger espresso medan Bagheera tränar i nedrevåningen. Sedan äter vi frukost ihop. Sedan städar vi undan och klär på oss, och han går till reklambyrån vid 8:20. Jag jobbar hemma - jobb, lunchpaus och sedan mera jobb. Vid 18 kommer Bagheera hem och då har jag oftast lagat maten medan han är på väg hemåt så att vi har mera tid att chilla istället. Sedan kanske jag träffar en kompis medan han går till gymmet eller till fysioterapeuten. Vi somnar tidigt och sen upprepas proceduren följande dag. Låter kanske astråkigt men det är SÅ SKÖNT. Det enda jag skulle vilja ändra på var att jag önskar jag hade någonstans jag kunde gå och jobba då jag lätt blir stressad av distraktioner hemma. Men vi ska se.

Idag måste jag dock avvika från våra nya vanor eftersom jag mådde apa när jag vaknade. Tog ett par timmar innan migränen gick om och nu känner jag mig lite lullig i huvudet av alla mediciner. Dessutom har jag tid senare i stadshuset för att få ett nytt id-kort, så jag känner mig stressad över att jag knappt hinner jobba idag.

Hoppas ni där ute har en fin tisdag!

 

11.09.2018 kl. 11:16

En hälsning från en ny plats

 

Mardrömsflytten är över. Alla har sagt åt mig att det löser sig, att det kommer gå bra, men hur mycket folk än har försökt lugna mig så har det bara inte gått att omprogrammera hur jag tänker. Tror aldrig jag har känt så mycket ångest, panikkänslor och stress i hela mitt liv. Jag mer eller mindre grät konstant i tre dagar och nätter och mitt sovkonto stod på noll under hela den perioden. Mitt ansikte fylldes av gråtrynkor som inte hann försvinna mellan gråtattackerna. Det kom så himla mycket problem emot under flytten - ägare som inte gick att nå, skåpbil som inte gick att boka, ovisst flyttdatum, kompisar som i vanliga fall skulle hjälpa mig hade jobb just den dagen etc. Jag ville hellre dö än att flytta. Jag kände mig så otrygg och isolerad i mina otrygghetskänslor. Det kändes ungefär likadant som när jag fick panikångest på flyget till Kina första gången, samt varje gång jag skulle åka tåg där borta. Det är en fruktansvärd känsla. I just den stunden känns det verkligen som att döden är tryggare än det man går igenom. Sorry för deppig text, jag vet liksom inte hur jag ska resonera kring detta. Kanske det är de snabba förändringarna som jag är dålig på att hantera, att förflytta sig från plats A till plats B, eller har det att göra med att jag inte har kontroll över situationen? Så skrämmande att det finns sådana starka känslor inom en. Och att de dyker upp så lika snabbt som de försvinner. Jag förstår inte varifrån det kommer.

Nu är det i varje fall över och jag sitter i mitt nya vardagsrum och jobbar. Har liksom inte kunnat jobba med nåt på en vecka på grund av flytthelvetet. Så himla skönt att för första gången kunna sätta på sig rena, snygga kläder, sminka sig, föna håret, sätta på tevatten och sätta sig ner och koncentrera sig på nåt annat än på att överleva. Bagheera gick till praktikplatsen på reklambyrån så jag kan dessutom jobba ostört här hemma.

Ännu saknas det en del möbler och det råder kaos i alla skåp, men det tar jag itu med en annan gång.

 

 

03.09.2018 kl. 11:42

5 recept jag tänker prova i höst

(Ifall ni tycker just den här nudelsoppan såg god ut så har jag skrivit ut receptet här!)

 

Jag älskar asiatisk mat. Föga förvånande är det mest asiatiskt inspirerade recept jag tänkt laga i höst. Ser framför mig hur typ allting som kommer att lagas i det nya köket kommer smaka godare än i det gamla köket. Visst är det konstigt att det känns som att typ alla ens problem bara kommer försvinna med en flytt? Det kommer knappast bli så men nu med flyttstressen är det den känslan som gör att man överlever och över huvud taget orkar.

  • Poké bowl. Detta är en hawaiiansk rätt som är helt fantastiskt god! När jag smakat har det funnits en del pickles i det och det är väl det som gör att det känns annorlunda än sushi bowl. Recept här.
  • Vietnamesisk nudelsallad. Lagade detta en del i vår och ser fram emot att äta det igen hela vintern igenom. Glasnudlar är mina favoritnudlar och tillsammans med färska, tunt skivade grönsaker, syrlig och umami:ig sås, mängder av koriander, mynta och hackade jordnötter blir det även utmärkt som lunchlåda följande dag. Recept här.
  • Mapo Tofu. Min älsklingsrätt från Kina som fick mig att gråta första gången jag åt det. Det handlade dock inte om några glädjetårar, utan det var helt enkelt för starkt för mig just då! Nu fem år senare har jag vant mig vid ordentlig hetta i mat och Mapo Todu är bland det mest värmande som finns under kyliga höst- och vinterkvällar. Har tänkt testa göra det veganskt nästa gång, receptet hittar du här.
  • Pizza på grönsaksbotten. Såg i våras att min näraffär i Antwerpen säljer pizzabottnar gjorda på rödbeta och sötpotatis. Vi gillar att äta pizza när vi är lite trötta så det kommer säkert bli en favorit! Recept här.
  • Bibimbap. Hade en bibimbap-period för två-tre år sedan och glömde sedan bort hur gott det var. I höst tänker jag återuppliva denna koreanska maträtt! Recept här.
  • Sist men inte minst - Elsas asiatiska laxsallad. Påminner säkert lite om Poké bowlen, men så vackert upplagd som den är så blir jag riktigt sugen på det i den här versionen också. Länk här!
26.08.2018 kl. 15:54

Tipsa mig!

 

Efter en supertrevlig get-together igår med ett gäng Åbokompisar känns det återigen trist att lämna det fina man har här. Samtidigt vet jag att det säkert kommer kännas hur bra som helst att vara tillbaka i Antwerpen igen bara vi fått allting flyttat, fått alla våra papper i ordning och fått mitt vårt hemmakontor klappat och klart. Jag är redo för hösten!

Visst har ni sett att jag uppdaterat layouten både på Ratatas framsida samt här inne? Tyckte det var dags att fräscha upp allting inför hösten (obs syns bäst på laptop!). Kan dessvärre inte börja bygga om och fixa till i den utsträckning som jag önskar vore möjligt eftersom det kostar. Men man gör så gott det går. Artiklarna  på framsidan kommer fortsätta dyka upp under hösten! Har många intressanta intervjuer på lut. Ifall du inte vill missa dom rekommenderar jag att börja följa Ratata på Bloglovin så dyker dom upp i din feed. Och jag tar fortfarande tacksamt emot tips på intressanta personer att intervjua. Kommentera fast detta inlägg med tips!

24.08.2018 kl. 09:57

Höstlistan 2018 och var jag står just nu

 

Lätt inspirerad av Andrea (som nyss startat en helt ny blogg för att hon inte är samma person som när hon började sin förra blogg), känner jag mig inspirerad att inviga hösten med att skriva lite om var jag ser mig själv just nu, år 2018. Jag skulle säga att jag är extremt olik den människan jag var när jag startade den här bloggen för åtta år sedan. Tack vare de finaste vännerna, en depression, studier utomlands, jobb på en främmande kontinent, ett par hjärtesorger och en massa osubventionerad och dyr (men livsviktig!) terapi har jag lärt mig så himla mycket om mig själv under de här 8 åren. Jag har studerat konsthistoria, mandarinkinesiska, bildkonst och pedagogik. Jag har jobbat som städare, butiksbiträde, museumguide, skribent, eftistant, lågstadielärare, högstadielärare, universitetslärare, kontorsarbetare, barista, konstnär, redaktör och grafisk designer. Ja, ni hör ju själva hur spretigt det här låter. Ingen rak väg direkt, ingen trygghet. Mitt liv har varit rätt kaosartat ibland, men också extremt roligt i perioder.

Nu är jag 27! Jag bor fortfarande i Antwerpen i Belgien var jag studerat och sedan jobbat. Under hösten 2018 är mitt stora mål att hitta fokus. Efter att ha jobbat med design på olika sätt under två års tid känner jag att jag börjat hitta rätt karriärsmässigt. Jag har jobbat i en designaffär och lärt mig massor om kommunikation och marknadsföring som jag kommer ha stor nytta av i framtiden.

Just nu formgiver jag två böcker och kommer ha fullt upp med det fram till mitten av oktober ungefär. Sedan tänker jag börja söka ett nytt jobb. Tänker mig någonting inom design/kommunikation istället för på säljsidan. Vi får se vad som händer. Ett annat spännande projekt som jag håller tummarna för att blir av är att designa och utveckla en app under vintern/våren! Men mer om det senare. Ifall det blir av innebär det en enorm puff i rätt riktning vad gällande arbetsutsikter eftersom appen skulle innehålla en kombination av exakt allt jag är bra på.

Eftersom jag verkligen vill fokusera på att göra rätt val och därmed få ner min spretighetsnivå en aning, och samtidigt bli bättre på att hushålla med min energi, tänker jag ta en paus från mina pedagogikstudier. Jag är inte den som hoppar av saker och ting men ibland kan man inte göra allt samtidigt, särskilt efter att ha varit sjuk i ett år. Jag måste bli bättre på att göra rätt val och vara snäll mot mig själv.

 

Vad är dina mål i höst?

Att hitta fokus och trygghet i mig själv. Börja i terapi igen. Fortsätta skala bort sånt som skaver (Instagram var en bra start). Hitta ett lugnt stammisställe att jobba i Antwerpen på. Kanske ett co-working space? Fortsätta vara selektiv med vänner och hänga mer med dom som betyder mest.

 

Vad ser du mest fram emot?

Att inreda och bo i vår nya lägenhet!

 

Känner du dig klar med sommaren?

Definitivt. Det är kyligare och jag vill flytta. NU.

 

Hur såg din höst ut för ett år sedan?

Jag hade börjat känna av mononukleosen och hade ingen aning om vad det var som gjorde mig så trasig och sjuk. Kände inte igen mig själv, hade noll energi. Fortsatte ändå att åka till jobbet varje dag och byggde en hel jävla utställning och tillverkade böcker vid sidan om. Sedan kändes det som att min kropp fick en kortslutning och jag kunde inte röra mig ur sängen på flera månader. Inte ens att sova hjälpte. Har nog aldrig sovit så mycket i hela mitt liv som hösten 2017/vintern 2018.

 

Hur såg din höst ut för fem år sedan?

Bästa hösten i mitt liv. Hösten 2013 åkte jag på ett halvårs utbyte till Guangzhou i Kina. Det var det absolut roligaste jag gjort i hela mitt liv.

 

Vad var bäst och sämst med sommaren?

Sämst - att jag inte haft så mycket energi och har haft mycket ångest. Bäst - att jag har kunnat vila.

 

Vad för kultur har du tänkt konsumera i höst?

Väntar som på solens uppgång att Terrace House -  Opening New Doors Part 4 släpps på Netflix. Är totalt beroende Terrace House OND, det är en japansk realityshow om sex unga främlingar som bor ihop i ett vackert hus på landsbygden var de bara lever sina vanliga liv och pratar om vardagliga saker.  Annars vet jag inte om jag tänker pressa mig själv att läsa så mycket. Musikmässigt kommer jag fortsätta lyssna på citypop, hiphop och lo-fi.

 

Vad blir ditt mest använda plagg i höst?

Mina gröna favoritbyxor från Arket, mina vita Fila-sneakers och min vita loppiskimono när jag är hemma.

 

 

20.08.2018 kl. 23:42

Att bygga ett immunförsvar - uppföljningen

 

 

Detta är kanske inte det mest spännande blogginlägg jag skrivit, men jag skriver detta för att dela med mig av erfarenheter av att ha fått dåligt immunförsvar som följd av utdragen mononukleos och hur jag blev bättre. Nu har nämligen två månader av kosttillskott, hälsosamt mycket jobb och vila passerat.

När jag var i Stockholm kände jag en morgon hur det stack till i halsen. Fuck, tänkte jag. Jag känner ju min kropp. Det är ett tecken på att en förkylning/influensa har hittat till mitt system.

Innan jag blev sjuk i mononukleos var detta no big deal. Jag kunde alltid lita på att mitt immunförsvar skulle ta hand om det och jag kom oftast undan med den där känslan i halsen under en dags tid, sedan var det borta. Efter mononukleosen blev det annorlunda. Varje litet stick i halsen utvecklades till en förkylning eller influensa. Jag var sjuk mer än var trettionde dag. Förutom förkylningar fick jag även infektioner på olika ställen. En av infektionerna, som hamnade intill en i övrigt frisk tand, ledde till att jag var tvungen att opereras då infektionen blev kronisk och inte gick bort. Och som the cherry on top utvecklade jag för första gången i mitt liv allergier. Solallergi (i början kunde jag inte ens vistas i skuggan utan att få eksem), någon slags gräsallergi samt allergi mot något i min dusch som jag fortfarande inte lyckats lista ut vad det egentligen var.

Så vad hände med sticket i halsen för två veckor sedan? Det bara försvann, mitt immunförsvar tog hand om det, precis som innan mononukleosen! Jag kan inte beskriva lättnaden, men jag hade anat att jag redan var på väg i rätt riktning eftersom jag inte längre får eksem av solen. Det känns som att ett års kamp kanske börjar leda mot sitt slut. Det är verkligen min högsta önskan. Att jag ska bli helt återställd.

Så vad är min status just nu?

Soleksemen har jag inte sett på en månad, men ännu känner jag inte riktigt igen min hud. Den blir lättare rödflammig än tidigare. Angående gräsallergin är det svårt att säga ifall den fortfarande är där eller inte då gräsen blommar i perioder och det gräset som hade sin blomningsperiod i juni har antagligen blommat ut. Har inte heller under de föregående två månaderna blivit sjuk varesig i förkylningar eller infektioner. Det är alltså den längsta perioden jag varit frisk på ett år.

Min energinivå är fortfarande inte vad den var innan. Jag blir lätt dränerad på energi både av oro, ångest, stress, fysisk aktivitet, för mycket tankeaktivitet och social aktivitet. Ibland är jag rädd för att jag aldrig kommer ha samma energi som innan. Jag liksom levde på energirus från dag till dag, har till och med haft lite svårt att somna pga mina energinivåer. Jag hoppas innerligt att energin kommer att återvända någon dag. Jag har liksom aldrig behövt lära mig fördela min energi jämt över dagen osv och aldrig behövt vila i någon större utsträckning eftersom det tidigare varit svårt att få slut på min energi öht. Min kille säger att det inte var hälsosamt hur jag levde innan, men jag vet inte. Jag saknar det varje dag. Jag saknar att känna mig aktiv, jag saknar att känna mig pepp, motiverad och oövervinnerlig. Det gjorde även att jag mådde bättre mentalt.

Okej, så vilka kosttillskott har jag tagit varje dag? Vad jag tagit är en blandning av vad min läkare rekommenderat mig baserat på en blodundersökning samt egna efterforskningar.

- Omega-3 med högt innehåll av EPA&DHA
- 25 milligram betakaroten
- D-vitamin
- C-vitamin
- Probiotikatillskottet Lactobacillus Reuteri Protectis

Kostmässigt har jag fortsatt äta mycket grönsaker och mycket fullkornsprodukter, men har under sommaren minskat ännu mer på köttkonsumtionen. Vanligtvis brukar jag äta kött då det bjuds hemma hos mina föräldrar men det har jag skippat. Nu har jag bara ätit kött när jag ätit ute eftersom det känns som man betalar på tok för mycket för vegetarisk mat på restaurang. Jag ogillar att betala mycket för något som egentligen kostar väldigt lite.

Det var min uppföljning angående att bygga ett immunförsvar. Verkligen världens tråkinlägg men om det hjälper någon så är det ju kul. Mononukleosen är det värsta som någonsin hänt mig, jag har aldrig varit så sjuk!

 

 

06.08.2018 kl. 12:16

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången