Arkitekturen i Budapest

 

 

Uppskattar alltid Budapest rent visuellt som stad. Särskilt de "farliga" kvarteren Józsefváros som alla varnar mig för jämt, det finns en intressant mångfald av färger och människor där.

 

 

 

 

Gillar när man blir överraskad av hus.

 

 

Fanns såklart även massor Art Nouveau-byggnader.

 

 

Och ett eller två intressanta betongblock.

 

 

 

 

 

 

Sista natten bytte vi hostell till ett sjukt fint som låg vid Deák Ferenc tér. Hann även träffa Hanna på frukost lite snabbt innan vi åkte! Vi hade inte träffats på fem år nästan, kul att vi var i Budapest samtidigt.

Jag gjorde ett projekt på ett sjukhus men det gick inte riktigt lika bra som jag önskat på grund av administrativa orsaker. Funderar på att åka tillbaka eftersom jag sent om sider fick prata med sjukhusets direktör per telefon som gav mig lov att fota på deras förlossningsavledning. Kom nämligen aldrig in just där. Svårt att hitta tid när man kunde åka tillbaka bara - kanske i höst?

 

31.03.2016 kl. 19:16

Påsklov pt.II

 

 

Sitter och fiser ikapp med hundarna på soffan i Bornem. Ganska bra påsklovssyssla för dom som undrar. Vi har alltså två veckors påsklov i Belgien istället för två dagar som i Finland. Blir definitivt inget jobbfritt påsklov men några dagar på landsbygden känns just nu som en nödvändighet. Hade planerat att åka till Rom på fredagen men efter bombningen på Zaventem åker inte flyget jag hade tänkt ta längre. Kanske lika så bra att stanna hemma.

 

31.03.2016 kl. 15:56

Jag kan inte längre ta mig hem

 

 

“Din hud är så himla, himla mjuk. Jag förstår inte hur du kan vara så mjuk”, säger han.

“Det är för att jag äter tillräckligt”, svarar hon.

 

31.03.2016 kl. 01:59

Påsklovet

Vet att det råder en lite längre tystnad än vanligt här inne. Kom nyss hem från Budapest och försöker just nu samla, kategorisera och placera mina tanker lite. Försöker även vila upp mig efter de otroligt stressiga veckorna. Känner mig fortfarande helt slutkörd, både fysiskt och mentalt. Budapest var dessvärre också stressigt. Har dessutom fått fjärde förkylningen detta år vilket är olikt mig som brukar ha ett kick-ass immunförsvar. Jag har hög tolerans mot stress i vanliga fall men på senare tid har det varit lite väl mycket och jag har inte kunnat välja bort något (okej, Budapest skulle jag ha kunnat välja bort men ville göra ett gott intryck på lärarna och hade redan betalat allt).

Jag vaknar med djupa, mörka ringar under ögonen varje morgon, oberoende hur mycket jag sovit. Det är också något nytt.

I förrgår cyklade jag förbi Grote Markt där folk hade lagt ut blommor, ljus och budskap efter attentaten i Bryssel. Kände nackhåren resa sig för första gången och bröt ihop. Hatet kommer mig plötsligt närmare än någonsin. Vill citera en textsnutt jag skrev efter dåden i Paris:

"Är konsten ett sätt att uttrycka utanförskap? Den frågan ställer jag mig efter måndagens föreläsning med Hans Theys, författare och tänkare. Theys är känd för att provocera sina elever och efter att ha konstaterat att en stor del av kursdeltagarna är av utländskt ursprung och att många amerikanska konstnärer är immigranter eller barn till immigranter säger Theys: "You can mix up being different with having a certain descendence. You can also just be a strange guy and not only be "different" because of your descendence". Jag slås av en tanke - är det inte också ett slags utanförskap som präglar de unga som åker iväg och strider för IS? Jag vill inte tro att någon föds ond. Alla söker efter ett sammanhang och vissa av oss hamnar på fel spår. Där vi finner gemenskap mår vi bra, men när man går så långt att man börjar döda för att känna gemenskap och mening måste man ha känt sig väldigt, väldigt ensam och utesluten innan. Det var där samhället eller skola borde ha ryckt in, innan meningslösheten tog över och ett frö av hat började gro."

 

29.03.2016 kl. 15:32

Budapest / Belgien

 

 

Är så otroligt trött på att tänka på attackerna i Belgien. På att en man med terroristkopplingar har jobbat på kärnkraftverket Doel i Atwerpen och extra skydd har satts in runt kärnkraftverken runtom i landet för att terroristcellen i Bryssel tydligen siktat in sig på att genomföra illdåd på ett kärnkraftverk.

En av mina lärare hade kanske omkommit ifall han inte hade missat sitt tåg till flygfältet på tisdagen. Och vi sitter fast i Budapest utan att kanske förstått exakt vad som hänt vårt hemland, inte riktigt säkra på ifall vi har ett flyg hem och var vi i så fall kommer att landa.

Zaventem är fortfarande stängt.

 

 

Vad som hänt känns lite mindre verkligt eftersom vi är utomlands. Här har vi fokuserat på samarbetet med Moholy Nagy-universitetet och jag har försökt ta mig in på sjukhus för att fotografera, dessvärre utan större framgång. Den här staden förblir nog lite av ett mysterium för mig. Att vara här är som att slängas tillbaka i tiden på himla många sätt. Det är så mycket i mitt liv som både börjat och slutat i denna stad.

 

 

24.03.2016 kl. 22:28

De valde den fegaste vägen ut

 

Tre självmordsbombare tar den lättaste vägen som finns och vandrar helt sonika in i ankomsthallen i Zaventem, flygplatsen i Bryssel. Två spränger sig själva till döds. Den tredje självmordsbombaren antingen fegar ur eller så fungerar inte bältet - ett intakt tredje bombbälte har nämligen hittats på flygplatsen. Det finns alltså troligen en tredje person på flykt.

Det gör mig så fruktansvärt äcklad att dessa personer tog den absolut fegaste vägen ut - en terroraktion som nästan känns som en slags hämnd efter gripandet av Salah Abdeslam i Molenbeek förra veckan, en kille som är född i Bryssel och är endast ett år äldre än jag. Självmordsbombarna vandrade in i ankomsthallen, ankomsthallen där jag vandrat in hundra gånger. Ankomsthallen där jag vinkade hejdå till min belgiska pojkvän med gråten i halsen efter första gången vi hade träffats. Där jag sprang in i hans armar fyra månader senare för att vi skulle spendera vårt första sommarlov tillsammans. Där min nya familj alltid väntar på oss varje gång vi kommer hem till Belgien. Där till och med lillebror stod när jag kom hem från Guangzhou för två år sedan.

Man kan inte hindra människor från att vandra in i en ankomsthall.

För mig står Zaventems ankomsthall för kärlek och återförening. Nu ligger flygplatsens tak nere på golvet på grund av några fega personer vars blod kokat av hat.

Idag är dagen då Zaventem blev en symbol för sorg och förlust.

 

 

22.03.2016 kl. 15:31

Explosion på Bryssels flygplats

 

För en timme sedan smällde det till på Bryssels flygplats. Hela taket föll ner var jag stod för 16 timmar sedan. Åtminstone elva är döda i nuläget.

Jag såg soldaterna som stod där innan vi kom, tänkte inte på det mera än så.

 

22.03.2016 kl. 10:06

Budapest vol. 4

Ja, jag vet. Den här gången var jag rädd för social ångest helt i onödan. Kära hjärna, du behöver inte alltid få panik inför intensivumgänge med andra människor. Ibland går det helt bra ändå.

22.03.2016 kl. 02:41

Het Mas

 

 

Efter förra lördagens festnatt tog jag en lugn söndag i eget sällskap och promenerade omkring med min bok och satte mig ner och läste på olika platser. Fick för mig att åka upp för de hundra rulltrapporna i Het Mas och tog mobilbilder i solnedgången. Måste erkänna att jag saknade en partner just i det ögonblicket eftersom det bara var en massa förälskade par på toppen av Het Mas. Ringde Jeroen och satte mig ner på golvet och pratade en timme med honom på nästöversta våningen där det var varmt. Angstade av mig om allt möjligt - bland annat att se en massa föräldrar ta bilder av sina kids i rulltrapporna och tänka "så där vill jag också ha det om tio år" och sedan tänka "nej just det, Jeroen vill inte bo i Antwerpen... Och kommer vi ens någonsin att ha råd att ha barn om Finlands regering förblir blå?".

Önskar det var mindre avstånd mellan Finland och Europa, att man inte alltid behövde ta kostsamma flyg. Önskar det bara var att ta bilen och sedan köra till Belgien på tio timmar. Det är nämligen hur länge det tar att köra mellan Malmö och Antwerpen. Vi har funderat lite på hur det skulle vara att bo i Malmö just av den anledningen, faktiskt. Jag vill inte att det ska vara svårt att röra sig inom Europa. Finland känns väldigt isolerat för mig som bor i ett tåg- och bussparadis. Men att flytta till Sverige skulle kräva att jag byggde upp en helt ny social circle där borta och jag vet inte om jag är så sugen på att bygga upp ett liv nummer fyra i stad nummer fyra.


Tittar man mot öst ser man Borgerhout och Merksem från Het Mas.


Mot nordväst ser man lite av hamnen. Allra längst bort ser ni kärnkraftverken Doel 1 och Doel 2. De är inte så jättemysiga att ha så nära men Belgien är superlitet, så det får man bara leva med.


Tittar man mot väst ser man Linkeroever (direktöversatt betyder det ungefär "Västerom"). 

 

 

Här är Het Mas. Det är ett sjukt snyggt konstmuseum kombinerat med Michelinrestaurang och en massa annat. Högst upp finns en panoramabalkong. Jaja, vet att många hipsterfinländare som älskar gamla pastellhus i sten kommer kissa på sig av obehag när jag säger att Het Mas är en snygg byggnad, men jag älskar nutidsarkitekturen i Belgien/Nederländerna och hur man kombinerar den med de gamla miljöerna.

 

19.03.2016 kl. 19:18

Masterclass i programmering -

 

 

 

(här är vi mitt i att skriva javascript som förändrar webbkamerans bild)

 

Nu är min superintensiva masterclass i programmering över och endast några follow up-lessons återstår. Så här ser man tydligen ut när man stirrar på olika skärmar lite för länge. Masterclassen var iaf sjukt nyttig och kul och jag fick ett rejält lyft i mina avsomnade kunskaper om html, css & javascript samt en massa nya webbidéer. Lärarna var genierna bakom NodeBox som för övrigt organiserat en massa workshops vid Aaltouniversitetet och designinstitutet i Lahtis. NodeBox är en mjukvara som använder Python för att generera lätthanterliga visuella verktyg, för att designers i sin tur lättare ska kunna skapa grafik, animation och text. Sinnessjukt bra.

De flesta på min masterclass studerade grafisk design och jag var rätt förvånad över att knappt någon av dem hade jobbat med webb förut. Jag har gått runt och trott att grafisk design också innebär webbdesign och att alla som studerar grafisk design vet skitmycket om hur man gör snygga grejer på webben, men tydligen är det inte alltid så (obs, i Belgien). Känner mig mindre "efter" i mina kunskaper nu. Har själv studerat noll grafisk design och endast fine arts men har jobbat med både lite design och webb. Har dock en känsla av att jag borde fortsätta lära mig mer på egen hand för att vidga mina kunskaper om jag någonsin ska kunna få ett riktigt jobb (hello karriärspessimismen my old friend). För mig känns det naturligt att förstå hur design fungerar i kombination med webb fungerar år 2016. Vill bemästra båda två.

Kursen hette iaf Actually Useful och jag tycker det var en lite rolig titel på en kurs vid ett konstuniversitet. För om man är lika pessimistisk som jag så är det ju typ sant. Jag älskar att studera konst och har fått unika verktyg att se människor, samhälle, bild och form som ingen annan utbildning kunde ha gett mig, men om jag just nu var 18 år och skulle välja utbildning skulle jag alla gånger välja något mera normalt som skulle ge mig ett fast jobb. Jag med all oro och ångest inkluderat är inte riktigt frilansartypen. Går runt och mår rätt dåligt över vad jag gett mig in på.

 

19.03.2016 kl. 13:39

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången