Om mig

Publicerad 09.04.2014 kl. 14:42

 

Jag är skribent, konstnär och gravt internetskadad. Lever i princip på avokado, äger för många växter och är magister i konst. Arbetar och bor i Antwerpen, Belgien.

Min kreativa portfolio och CV.

Min konstnärsportfolio.

Är alltid på jakt efter nya jobb och uppdrag, tveka inte att ta kontakt! nano@ratata.fi

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:

September 2010-2015

 

Idag är det den 30 september och jag tänkte att vi kunde ta en titt på hur mitt liv såg ut i september under tidigare bloggår. Först tänkte jag inte alls publicera detta eftersom det kändes så konstigt att jag verkligen ändrats så mycket, men å andra sidan vet jag inte vad det tjänar till att skämmas över den jag varit tidigare och jag har mått dåligt väldigt länge. Alla kan inte jämt må bra. Och ifall jag inte skulle ha mått dåligt tidigare år skulle jag inte må bra idag!

Vi börjar från min Ratatabloggs äldsta septemberinlägg, nämligen det från 2010.

 

September 2010

 

 

"Flera bra dagar resulterar ofta i ett par hemska dagar, så även denna gång. Jag önskar jag kunde vara balanserad men det är jag inte."

September 2010 spenderades delvis i Köpenhamn med min pappa. När jag kom hem hände dock en massa jobbiga saker och jag gick in i en depression och lämnade knappt mitt rum på två månader. Sämsta året i mitt liv.

 

September 2011

 

 

"Jag har inte riktigt fattat det ännu... men det här är min nya skola. Koninklijke academie voor schone kunsten i Antwerpen. Jag har fått studieplats i fotografi, kandidatprogrammet!!! Jag fattar det inte, det är så bisarrt bra, kan inte smälta det. Jag kom in!!!"

September 2011 bosatte jag mig på riktigt i Belgien efter att ha kommit in på min drömskola. Det var en av mina lyckligaste höstar i mitt liv trots att det var svårt för mig att vänja mig vid allt nytt.

 

September 2012

 

 

"Jag vill inte riktigt bo inne i Antwerpen eftersom jag sover dåligt när det är mycket oljud, så istället skaffade vi oss en sekelskiftslägenhet i mormorsförorten Mortsel. Passar mig som hand i handsken, ju. Idag besökte jag dessutom en vän inne i Antwerpen - hennes trappuppgång luktade fränt av urin och dom borrade för fullt i gatan utanför. Nattetid festas det dessutom redlöst inne i Antwerpen. Näe, Mortsel känns fint!"

Alltså, jag förstår knappt att jag är samma person som september 2012. Idag behöver jag typ oljud (fast borrande grannar gillar jag inte) för att kunna somna, jag har vant mig vid urinluktande trappuppgångar och jag festar själv nätterna långa. Idag skulle jag aldrig flytta tillbaka till Mortsel.

 

September 2013

 

 

"Jag har en egen toalett, en dusch och en vattenkokare. Jag har ännu inte blivit matförgiftad. Jag är mitt i en bra bok av Nina Björk. Jag har lärt känna Valentina som är en jäkla tuff brud."

September 2013 hade jag precis flyttat till Guangzhou och lärt känna min kollega Valentina. Det där med toalett, dusch, vattenkokare och matförgitning var mycket viktigt att poängtera då eftersom jag hade återkommande panikattacker av att inte veta var närmaste toalett fanns, att svettas, hetta, smutsig mat och att inte ha rent dricksvatten. Alltså gud. Jag var verkligen ett vrak när jag åkte till Kina. Att utmana mig själv och bara åka var det bästa och jobbigaste jag gjort och jag kom hem tusen gånger starkare.

 

September 2014

Jag hade precis flyttat till Finland för ett mellanår och publicerade knappast nåt på bloggen eftersom jag inte kände mig inspirerad. Sökte förtvivlat efter jobb eftersom jag inte hade något studestöd och fick ingenting trots att jag hade erfarenhet av de jobb jag sökte. Det var ett början på ett mellanmjölksår med mycket ekonomisk stress och massor nya bekanskaper och fina vänner. Den enda bilden jag publicerade på bloggen i september 2014 var en bild på min tomma lägenhet i Mortsel som jag lämnade bakom mig i Juli. Det säger kanske något.

 

September 2015

 

 

"Jag har precis flyttat in till en minimal etta mitt i Antwerpen var jag studerar ett sista år. Jag tänkte att det skulle vara mysigt att bo ensam igen då jag för två år sedan bodde ensam i Kina i ett halvår. Men att bo ensam i Antwerpen, en plats där jag är van vid att ha en sambo vid min sida, känns ganska grått just nu. Guangzhou var mer distraherande än Antwerpen. Att vara i Antwerpen känns som att vara hemma, fast ändå inte."

Förra året flyttade jag tillbaka till Belgien för att göra klart min magister och bodde i den där mörka växtdödande ettan vid Paardenmarkt. Trots att fragmentet ovan är lite deppigt var detta början på ett år som blev så fantastiskt att jag beslöt mig för att stanna i Antwerpen!

 

 

Publicerad 30.09.2016 kl. 12:32

Torsdag

Här hemma går inredandet långsamt framåt. Först visste jag inte riktigt vilka färger jag ville ha men det börjar så småningom klarna.

När jag flyttade in här i Berchem fick jag den babyblåa stolen ovan gratis men tyckte aldrig färgen kändes bra. Den fick alltså byta nyans häromdagen.

 

 

Annars har jag funderat mycket på hur köket ska se ut. Just nu har jag mintgröna väggar men det känns liksom inte alls rätt. Det är en alldeles för stark nyans och jag kommer att måla om allting inom kort. Färgen är redan inhandlad och i morgon åker jag och min kollega till byggaffären för att köpa träskivor som ska bli mitt nya, större skrivbord (210cm långt!), brädskivor till nya köksytor (har inga ytor alls där just nu, inte det lättaste att laga mat kan jag säga) terracottakrukor och genomskinligt lack.

Så vad saknas ännu från lägenheten egentligen? Well, jag klarar mig egentligen med det jag har men skulle gärna ha följande:

☾ 140cm säng + madrass. Väntar på rätt tillfälle (kanske någon vill bli av med en gratis) eftersom jag inte har råd och klarar mig med att sova på en liten madrass på golvet just nu.
☾ Kuddar + filt till schäslongen. Väntar på att de perfekta ska dyka upp!
☾ Mattor. Väntar även här på att de perfekta ska dyka upp.
☾ Pallar till matbordet i köket.
☾ Tyg att hänga under min nya bänkskiva i köket för att dölja allt jag gömmer undertill (papperskorg osv).
☾ Lerkrukor till växterna.
☾ Golvlampor (helst rispapperslampor utan synlig fot, inte så lätt att hitta).
☾ Någon slags skåpsmöbel som inte tar livet av mig när jag bär den upp för min smala trapuppgång till översta våningen.
☾ Extra tjockt tyg som extragardiner för att isolera fönstren bättre till vintern.
 

Nu ska jag dra till en kompis för att låna hennes nät, mitt eget är nämligen alldeles för dåligt för att använda Skype!

 

Publicerad 29.09.2016 kl. 13:01

Jag ska bli storasyster

 

Hej tonårsangstig 13-åring på en suddig webcambild.

 

Okej, jag ska inte bli storesyster som i att jag ska få en biologisk syster.

Däremot ska jag få lära känna en tonårig tjej med problem i skolan/hemmet/med sig själv och bli hennes storasyster för ett år framåt.

Igår var jag på ett möte med organisationen CAW inne i Antwerpen där jag ska gå en intensivutbildning som leder till ett certifikat som ger mig fler möjligheter att jobba med ungdomar i framtiden. Buddycoach-programmet finns till för att stöda ungdomar med identitetsproblem, problem hemma eller problem i skolan. Det handlar ofta (fast inte alltid) om barn till immigranter eller andra generationens immigranter eftersom de lätt ställs inför situationer där familj och samhälle krockar. Antwerpen är en stad där hundratals olika kulturer möts och att hitta hur man ska förhålla sig till sin omgivning är inte det lättaste!

Min "lillasyster" kommer att matchas ihop med mig efter gemensamma intressen (hoppas så att det blir en tjej som gillar konst, musik eller att skriva!) och i början av nästa år ska jag gå på möten med föräldrarna och skolan. Sedan kommer jag få en budget varje månad som möjliggör att jag och min syrra kan göra något kul ihop en gång i veckan. Min uppgift är liksom att vara en tredje person som varken är förälder eller lärare, utan en slags äldre kompis som kan lyssna på problem, uppmuntra till att sköta skolan och bara finnas där. 

Alltså är det inte toppen att det finns såna här program? Har aldrig hört talas om något liknande i Finland. Jag vet att tjejen på bilden högst upp i mitt inlägg iaf hade varit i stort behov av en person utanför hem och skola som kunde ha lyssnat och gett stöd när det var kaotiskt. Jag vill så gärna ge det jag aldrig själv fick till någon annan. Är superpepp!

 

Publicerad 28.09.2016 kl. 23:36

Aldrig tillbaka till mörkret

 

 

När jag tänker efter har aldrig bott i en ljus lägenhet i hela mitt liv och nu när jag äntligen gör det har jag kommit fram till att jag troligen aldrig frivilligt kommer gå tillbaka till mörkret. Tänk att det gör en så glad när man ser att ens växter bara ploppar ut en massa nya blad på löpande band? En viss skillnad från min tidigare lägis var alla växter dog av mörkret.

 

Publicerad 28.09.2016 kl. 10:18

Böcker + publikationer på senare tid

 

 

God morgon från mitt hemmakontor! Idag tänkte jag visa lite publikationer och böcker som jag inhandlat på senare tid. Dessvärre handlar det inte om litteratur men dessbättre handlar det om konst!

Först ut är böckerna från BredaPhoto festival - Tilt, Songs from the heart och Homo empathicus. De var på rea i Breda eftersom de är från tidigare festivaler. De innehåller mängder av info om projekt av både toppfotografer och ung talang.

Sedan har jag såklart köpt katalogen från Unseen i Amsterdam. Är så himla glad att jag åkte dit även om jag faktiskt inte hade någon energi alls pga hade gått ut kvällen innan och planerade gå ut igen samma kväll #yolo

 

 

På Unseen köpte jag även denna lilla läckerhet. Namnet är lite väl pretentiöst för min smak men kolla innehållet.

 

 

 

Det är konstnären Marta Bisbal som fotograferat ljuset i ett rum under 24h och tillverkat en publikation som jag närmast skulle beskriva som ett objekt snarare än en bok. Det var troligen därför jag drogs till den, jag tycker om konstnärer som experimenterar med bokmediumet utanför de klassiska "bokramarna" eftersom jag själv gör det.

 

 

 

Tyckte bara den var så sjukt fin. Det får bli min nya coffee table book istället för New Horizons av Bruno van den Elshout som jag petat på i PhotoQ bookshop i Breda. Den kostade liksom en tiondel av New Horizons också. Ps om ni någonsin ser New Horizons, ni MÅSTE bläddra i den. Den är ett litet mästerverk i grafisk design.

Nu ska jag skriva en massa jobbmejl och sedan gå ut och ta mig an utmaningen att testa tvätta på ett self-service tvätteri för första gången i mitt liv.

 

Publicerad 27.09.2016 kl. 10:48

Shakiratoppen

 

 

Jag gick på en maskeradfest i lördags med temat kändis och klädde såklart upp mig i min Britney Spears-topp, vad annars liksom. Dock har jag också en topp som påminner mig om Shakira i början av hennes karriär med tanke på färg och snörning. Den hade jag på mig idag, bara annars. Köpte den på loppis i våras.

 

 

Publicerad 26.09.2016 kl. 22:16

Unseen Amsterdam

 

 

 

I lördags var jag till Unseen Amsterdam. I morgonskymningen startade jag och tre tjejer i en bil från 80-talet från Borgerhout till Amsterdam och efter smärre trafikstockning (varför är det trafikstockning varje gång jag bilar i Nederländerna?) på vägen var vi framme vid 11-tiden. Rekommenderar förresten vår parkering ifall någon undrar var man kan parkera billigt i Amsterdam, 13€ för 24h var det på Oosterdok och det ligger 7 minuter från centralstationen. Billigare parkering finns det knappast på gångavstånd till centrum.

På Unseen träffade jag (som alltid på liknande tillställningar) gamla bekanta och nya ansikten inom branschen. Efter ett par timmar minglande och ett par rundturer på alla de viktigaste gallerierna i norra mellaneuropa åkte vi dödströtta hemåt och på kvällen träffades jag och Frida på centralstationen i Antwerpen för att bege oss mot en fest i Merksem. Sjukt bra dag.

 

 

 

Publicerad 26.09.2016 kl. 12:24

Lifehaxxx

 

 

 

Så här såg jag ut idag idag när jag cyklade in till stan för att skaffa ett par häften.

Jag känner mig lätt underklädd bara med yogapants och sweatshirt men om man tar en skjorta med krage och snygga skor till får man plötsligt en helt annan framtoning. Annars älskar jag att bara dra runt i yogapants och sweatshirt. Det är typ min grej. Gillar också att ha silkiga yogapants istället för vanliga bommullstights eftersom jag gillar att blanda material, jag tycker man ser mera uppklädd ut då. Bra lifehack när man vill se uppklädd ut men inte ha obekväma kläder.

Fick förresten nyss en beställning på min första artikel någonsin som jag ska skriva på engelska! Lite nervöst men samtidigt känns det helt rätt.

 

 

 

Publicerad 23.09.2016 kl. 16:31

BredaPhoto-boken

 

 

 

För mig som är en boknörd är BredaPhoto-festivalens traditionsenliga bok en stor glädje. Har plockat på mig böckerna från de tidigare festivalerna eftersom de är så förbannat snygga och har bläddrat genom dem otaliga gånger och hade verkligne aldrig vågat tro att jag skulle hamna där själv en dag. Har också kommit fram till att detta inte är det sista jag gjort inom ramarna för Only Last Spring I Started Wearing Pink. Förresten är projektets publikation till salu även på Unseen Amsterdam i PhotoQ's booth och kommer även snart vara en del av sortimentet  PhotoQs bokaffär i samma stad.

 

 

 

 

 

Publicerad 23.09.2016 kl. 11:00

När man är klar med studierna

 

 

Så fort jag kommer hem börjar tankarna snurra. Det känns tommare än vad jag trodde att ha blivit färdig med studierna. Jag har inte riktigt någon röd tråd känns det som, ingen fast rutin, ingen skola, ingen kille - det betyder inte att jag inte är upptagen, det betyder bara att jag inte riktigt kan greppa det jag håller på med. Jag fyller i ansökningar, minglar, planerar, håller möten och de kvällar när allt känns som spretigast hittar man kanske en orsak till att gå ut och dricka. Dagen efter känns alltid likadan. Meningslös. Ringer min bror och hoppas han ska svara. Skickar meddelanden till kompisar. Jobbar vid datorn. Ser på flygplanen som stiger ner från himlen utanför sovrumsfönstret och ser på karlavagnen genom badrumsfönstret. Kastar ett öga på smutstvätten och önskar att den kunde tvätta sig själv. Får ett meddelande men orkar inte svara.

 

Publicerad 22.09.2016 kl. 20:15

 

 

Nanó
// Brabo Babe

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Finland för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 
Kärleksbreven kan ni skicka till
nano@ratata.fi

 

 

Mer information om vad jag gör finns på min hemsida och i min kreativa portfolio.

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången

 

 

Mina bästa 

Astrid

Caroline

Emily

Fia

Hani

Hanna

Julia

Karin

Liisa

Linnéa

Maggie

Mikaela

Milia

Miilo

Peppe

Riina

Rofa

Sara

Satu