Klänningar och klass

27.04.2015 kl. 15:21

 

Min farmors konfirmationsfoto

 

*Observera att jag ser ordet flicka som en social konstruktion när jag skriver om flickor & flickskap. Ordet flicka är ett ytterst mångfacetterat begrepp som ej bör reduceras till vissa inre och yttre attribut. Samtidigt är det otroligt associationsrikt och beroende på socio-kulturell kontext finns det vissa återkommande element inom flickskap, t.ex. fokus på utseende, vissa lekar, intressen och beteenden.
** För eventuella släktingar som läser detta vill jag påpeka att jag älskar min mormor, farmor & mor precis lika mycket, men att det måste få vara tillåtet att prata om klassskillnader, uppfostran och analysera hur det påverkar människors beteenden.

För att spinna vidare på flickskap, klasskillnader och generationer av flickor blev jag jätteinspirerad av att analysera min farmors och mormors klassbakgrunder till min slutuppgift. Något jag upplever som tätt sammankopplat med flickskap är kläder. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så kommer min mormor och farmor från väldigt olika hem. Min farmor växte upp på landsbygden, arbetade sig genom hela barndomen, utbildade sig inte akademiskt och blev ensamstående förälder. Mormor däremot växte upp i ett överklasshem och under hennes ungdom avlöste studentbalerna och festerna varandra.

Jag tänkte citera min mormor angående klänningar:

"På balen var jag klädd i en helt ny aftonklänning i cyklamenfärgad chiffong. Jag tyckte själv att jag såg ut som prinsessan Törnrosa. Den var ganska vid och hade en eller två rader volanger som höll ut vidden i fållen. Upptill hade den små korta puffärmar och en kokett som var finplisserad och dessutom omgiven av en smal yvig volang. Jag blir lyrisk ännu när jag tänker på den."

Sedan kan vi titta på en av de få saker min farmor har att berätta om klänningar:

“Eftersom det inte fanns några tyger fick vår präst skriva ett speciellt utlåtande för att tyg till konfirmationsklänningar skulle kunna inhandlas. De var gjorda i ett lakantyg - det enda tyget som fanns tillgängligt. Annars så återanvände vi allt vi hade och gjorde nya kläder av av gamla.”

Vi kan avsluta med ett citat från min ungdoms "modeblogg", angående balen i gymnasiet:

“Paljettoppen är i och för sig köpt från en vintageaffär, men idén är ju min design! Kjoldelen sydde jag i all hast igår kväll. Väskan är en jättegammal clutch från Sokos. Söta Kadi sade att jag såg ut som en sjöjungfru med min tonade paljettop. Splash!”

För det första är det intressant att se hur återanvändning av kläder, som tidigare var något man kopplade ihop med fattigdom, nu har blivit en trend. Att köpa nya (billiga) kläder i plastmaterial är snarare något som nu kopplas samman med brist på kunskap och "klass".

När jag var liten var det av relativt stor vikt att jag skulle kläs i kläder som passade min mormors och mors idéer om hur en proper flicka bör klä sig. Jag har flera minnen av klänningar jag själv upplevde som tråkiga och obekväma. När jag sedan blev några år äldre tog min farmor mig med ut på shoppingtur. Kläderna jag bär på bilden undertill är resultatet av shoppingturen - en lila topp i polyester med leopardmönster och ett par lösa jeans med broderade blommor längst ner på byxbenet. Jag minns ännu idag min mors förskräckelse när jag kom hem med dessa "smaklösa" kläder. Själv tyckte jag att jag hade de coolaste kläderna i världen!

Fokuset på kläder, och särskilt klänningar, är alltså tätt sammankopplat med flickor. Detta plagg ter sig dock olika beroende på klassbakgrund och tid. Det är väl precis därför jag också valt att fokusera på klänningen (som motsats till arméklädsel) som en del av mitt magisterprojekt.

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

Mina favoriter i Stockholm

 

 

 

 

Det är nåt speciellt med Stockholm. Att man känner sig  hemma när allting går på svenska och att man samtidigt känner sig som en utomjording när man själv öppnar munnen. Vi bodde i gulliga Gröndal i fem dagar, Bagheera och jag.

 

 

 

Mamawolf.

 

 

Äta

 

Mamawolf En japansk streetfood-restaurang nära Hornsgatan med många olika smårätter för 30-40 kr per rätt. Vi åt vitkålsplättar, tofu, olika sorters luftfriterad kyckling, långkokt kött och början av 2010-talets stora bloggmattrend edamamebönor. Prisvärt, gott och kul att kunna äta många smårätter utan att ruinera sig!

Katarina Ölkafé På en av mina favoritgator Katarina Bangata kan man käka judisk-amerikansk husmanskost och dricka öl. Skönt att vila fötterna och titta på folk som går förbi. Deras Mac and Cheese var yumz.

Sushi Gröndal Ifall man bor just i Gröndal är detta mycket prisvärt och perfekt för takeaway eftersom deras lokal var mindre mysig. Vi åt vår sushi på bryggorna 5 minuter bort och simmade efteråt. Deras halstrade laxbitar smälter i ens mun.

Fabrique Konditorikedja som inte känns som en kedja öht. Färska sockerkringlor, kanelbullar och kardemummasnurror, otroligt goda.

 

 

Katarina Ölkafé.

 

 

 

Njae...

 

Shanti Gossip Indisk restaurang på Söder. Otroligt gott, men onödigt dyrt för att vara indisk mat och tråkig uteservering. Hade förväntat mig mer.

Calexio's Tacoställe vid Hornstull strand, precis bredvid Debaser. Också onödigt dyrt och maten var okej men inte wow. Här sitter man kanske hellre för utsikten och beställer in en kanna sangria.

Flippin burgers Burgerstället som alla verkar älska. Brödet var najs men köttet hade enligt mig för låg fetthalt och tillbehören var tråkiga. Onödigt dyrt.

 

 

Ormberget i Gröndal.

 

Afro Art.

 

 

Shoppa

 

Afro Art Inredningsaffär på Hornsgatan som jag älskar. Går helt bananas här. Korgar, porslin, kimonos, sjalar, allt <3.

Jus Klädaffär på Brunnsgatan med bra mix av intressanta märken, typ Margiela, Ann Deulemeester, Raf Simons och Dries van Noten (allihop belgare kom jag nyss på lol). Fanns med på Bagheeras lista på places to visit. Hade även fina parfymer (från franska 19-69 och Stora skuggan) som jag var mer intresserad av, tyckte det var för mycket svarta kläder.

Judiths Kvalitetssecondhand på Hornsgatan. Smådyrt men himla kul att kolla runt. Bagheera ger tummen upp för Herr Judith.

Stadsmissionen & Myrorna Alla Stockholms Stadsmission & Myrorna är så himla prisvärda och riktiga fyndarställen. Jag hittade en stor pepparkvarn från Peugeot för 200kr som annars skulle ha kostat runt 800. Fantastiskt då exakt den pepparkvarnen fanns på vår lista till grejer som vi tänker inhandla till följande lägenhet.

Aplace Superbra klädaffär både för män och kvinnor. Sjukt intressant mix av märken (Ganni, Marimekko, Rodebjer etc) och bra utbud av sneakers. Finns både i centrum vid PK-huset och på Söder.

Acne Archive Bästa Acne-affären då en stor del säljs till halva priset. Superbra service. Tråkigt område att promenera i dock.

Wiklands boklåda Mitt favoritantikvariat i Gamla stan som av någon anledning alltid har mycket nyutgivna samt äldre finlandssvenska böcker.

NK Älskar NK. Spenderade mycket tid i deras nya doftavdelning. Nästan hela mitt liv har jag varit överkänslig för parfymer och dofter men det har växt bort och en ny värld har liksom öppnat sig? Jag har börjat nörda lite försiktigt i parfymer och tycker det är så himla spännande! Köpte Stora skuggans Moonmilk som ska bli min nya finparfym. Om ni någonsin ser Moonmilk, dofta på den! Har aldrig doftat något liknande. Den doftar utomjordiskt av lime och kardemumma.  

Tehuset Java Julia introducerade tehuset Java till mig när vi var i Stockholm ihop, himla bra utbud av teér och deras te i lösvikt är inte alls dyrt! Ligger vid Odenplan.

Pen Store Vi typ snubblade över Per Store på Hornsgatan som var en himla fin affär med massvis av tuscher och skissblock. Här kan man spendera lång tid i på att testa tuscher och pennor om man gillar att teckna. 

Blåkulla Fin liten klädaffär, även den på Hornsgatan! Bra mix av färgglada märken. I närheten fanns även en affär med superfina solbrillor men minns inte vad den hette.

Brandstationen Om vi nu en gång snackar så mycket om Hornsgatan så är Brandstationen ett måste. Nu var det Bagheeras tur att gå bananas, han är ett fan av statement-inredning. Lite för rörigt för mig men man hittar definitivt saker att titta på här. Rätt dyrt dock.

 

 

 

 

 

 

Njae...

 

Grandpa Alltså jovisst, kul kläder, välutvalda märken och fina inredningsprylar men det var på tok för mycket folk och jag såg ingen under 35? Mycket turister och barnvagnar. Presentationen av kläderna kändes inte heller så himla strukturerad, då föredrar jag Aplace som kändes luftigare och hade liknande utbud fast bättre. Kanske hade jag otur och besökte stället vid helt fel tidpunkt? 

Beyond Retro Jag vill gilla Beyond Retro men det känns som de fastnat var de var för 10 år sedan. Eller så är det jag som förändrats. 

Sneakersnstuff Bra utbud av specialsneakers på Söder men otroligt ostrukturerat med osynlig rea (man måste gå in på nätet för att se vilka skor i affären som var på rea, wtf) och personalen gav ingen bra energi alls.

Arket Jag älskar Arket i Bryssel men jag tycker de verkligen misslyckats med placeringen av affären i Stockholm som ligger mitt i rushen på Drottninggatan. Det var väldigt rörigt, dåligt stukturerat och gav en helt annan stämning än i affären i Bryssel. Det är så himla tydligt hur de vill porträttera sig på marknaden men det faller tyvärr på att de valt fel lokal och läge enligt mig. Tycker även det var märkligt att de placerat Arket-caféet så långt in i affären. I Bryssel ligger Arket också på en stor shoppinggata men när man kommer in möts man av AC, högt till tak, stora ytor, caféet på högra sidan, lugn musik och pratglada biträden.

 

 

 

06.08.2018 kl. 12:14

Soffor för svindlande summor

 

De senaste veckorna har jag stängt av allting (dock ej instagram pga beroende) och bara försökt njuta av värmen, badat, tecknat, vilat och åkt på lite sommaräventyr.

Åker av och an till Stockholm i veckan för att vänja mig vid civilisationen igen. Börjar även vara så van vid att vara i Finland nu att det kommer bli riktigt jobbigt att åka tillbaka till Antwerpen. Ständigt denna känsla av FOMO och att sakna sitt andra hem, var man än är. Har även köpt en soffa till vår nya lägenhet för en svinlande summa och är typ rädd att den inte kommer passa in eller att det kommer vara nåt fel på vår nya lägenhet eller gud vet vad. Soffan tillverkas just nu i fabriken och anländer och monteras in i lägenheten om tio veckor när vi flyttar in.

Tills jag uppdaterar igen vill jag dela med mig av min bästa sommarmusik just nu, en blandning av Japansk åttiotalssoul + funk + vaporwave + hiphop:

 

 

23.07.2018 kl. 13:29

Kulturtimmen

 

Det var ett tag sedan jag gjorde ett inlägg om kulturkonsumtion. Under året som gått har jag dessvärre konsumerat extremt lite kultur, troligen för att jag varit för stressad och det inte riktigt funkar då. Nu under sommaren har det dock gått lite bättre på kulturfronten - låt oss ta en titt på vad som passerat de senaste veckorna.

 

 

Senaste tidens...

...Böcker:

Fyndade nyligen tre olästa böcker av Märta Tikkanen på ett bokloppis för småslantar. Läser just nu Personliga angelägenheter som hittills verkar lovande! Kommer fortfarande ihåg när jag "fann" Tikkanen i sjuan i högstadiet och sträckläste flera av hennes böcker och ingen annan i skolan visste ens vem det var. Där och då blev hon min favoritförfattare. Hon var liksom en del av min tonårsidentitet, den bittra feministiska nördtjejen - identiteten som hamnade längst ner på alla åtråvärdhetslistor i varenda högstadium nationwide. Anyways, kul att Tikkanen nu blivit poppis i vår generation i och med att feminismen nått så långt att den t.o.m. fått komersiell status, men visst finns det också en liten del av mig som får blandede känslor då det absolut inte var coolt att gilla henne när jag började gilla henne. Dessa känslor måste ju ha ett namn, inte sant? Lite som att det plötsligt blev coolt/gulligt att vara "geeky" ett årtionde efter att man blivit hånad hela skoltiden för att vara en nörd. Oj vilket sidospår detta blev nu alltså. Let's move on!

 

...Tv-serier:

Började kolla på danska Någon som du som till formatet påminner lite om SKAM, fast med twenty-something-karaktärer som är lite allmänt lost i livet. Verkade lovande till en början och jag tyckte det var lite roligt att vissa drag och karaktärer är som tagna ur mitt liv i Antwerpen. Huvudkaraktären Rose bor i kollektiv med sina vänner, jobbar som butiksbiträde trots att hon egentligen skulle vilja vara musikartist, grälar med sina föräldrar och dejtar diverse män (bl.a. kalsongsnubben) tills hon träffar en snygg advokat som ramlar ner från himlen. Advokaten blir kär vid första ögonkastet, får livskris och gör slut med sin forskarfästmö med "tråkiga kläder", d.v.s motsatsen till Rose, tjejen som alltid klär sig i starka färger och verkar ha en samling av stora örhängen utan dess like. Serien är långt ifrån SKAM-standard och karaktärerna är platta och manuskriptet känns tveksamt. Musiken var inte heller något jag skulle vilja ha som playlist på Spotify (i motsats till SKAM). Huvudkaraktären Rose är störigt självisk mest hela tiden, advokatkillen är utan djup öht och den enda karaktären jag på något sätt kunde sympatisera med var the token black girl Simone som fick stå ut med sina kompisars egoism i ur och skur. Henne skulle jag ha velat se mer av. Skulle även önskat se en förändring hos Rose under första säsongen för att gilla henne mer i slutet, men jag hoppas på att det kommer i andra säsongen som ryktas komma upp på Svt Play inom någon vecka. Sevärd serie ifall man har tråkigt.

 

Musik:

Började sommaren med att lyssna på Kanye Wests Ye på repeat som textmässigt känns, väldigt, hmm, Kanye West. Gillar det melodiska i Kanyes hiphop och tycker är intressant att han gör ett helt album tillägnat hans mentala ohälsa. Sedan har jag lyssnat på Jorja Smiths album Lost & Found. Upptäckte brittiska Jorja för ett år sedan och från L&F älskar jag låten Blue Lights som känns väldigt rätt i tiden med det japanska 80-talssoundet. Sedan har jag också knackat på dörren till Drakes nyaste album Scorpion som känns mindre lättsmält än förra årets More Life. Smart marketing strategy dock att han drar in sin relativt okända son i albumet (samt pre-releasen av God's Plan - I only love my bed and my mommy i'm sorry (My bed / Mahbed, Drakes då okända son vars existens nyligen uppdagades, något inte alla lyssnare visste om innan Scorpion kom ut, ifall man nu inte råkat följa hans beef med Pusha T). Har inte hunnit lyssna tillräckligt än, men känns som att målet är att tillfredsställa vanare hiphoplyssnare än att skapa ett album fullproppat med global hits. Vad som ännu väntar  är Kanyes Kids See Ghosts samt Nicki Minajs nya album som också borde komma ut inom kort! 

 

Podcasts:

Har inte lyssnat på särskilt mycket podcasts, endast Mark Levengoods sommarprat. Planerar att lyssna på P3 Dokumentären om Beyoncé till näst.

 

Bildkälla

Design:

Har fyndat Kastehelmi-glas i moss green, desert och seville orange från Iittala på sommarrean till mer än 50% rabatt. Efter att min snubbe tappat 5 glas i golvet hemma hos oss var det dags för påfyllning. Ser så fram emot att använda dem i vår nya lägenhet! Hittade även i mina gömmor på Ängesön min mormors gamla Bordallo Pinheiro-porslin som nyligen börjat stiga i popularitet som jag tänkte ta med till den nya lägisen i Antwerpen.

 

Evenemang:

Imorgon ska vi på utflykt till Fiskars antikmarknad! Hoppas på inspiration till soffbord samt en visuell djupdykning i finsk glaskonsthistoria. Ses vi där?

 

04.07.2018 kl. 14:22

Ekorrhjulet och skammen

 

Jag kom att tänka på när jag innan studierna ännu bodde i Finland och hela den där balunsen kring sommarjobbssökandet och att man kände en sådan skam i ifall man inte fick något jobb. Vissa somrar sökte jag jobb på runt 20 arbetsplatser utan resultat. Det låg en sådan enorm prestige i att jobba under hela min uppväxt i Finland. Alltså det här ekorrhjulet som finländare verkar ha sprungit i sedan urminnes tider, vilken nytta gör det oss? Varför ska vi skämmas över att inte få jobb, eller varför ska vi skämmas över att rentav ta ledigt en hel sommar? Man ser det så tydligt när man hoppat av det finska ekorrhjulet och flyttat någon annanstans. Känns som det hör ihop med hela "sluta slöa/tänka så mycket och gör något vettigt istället"-attityden som genomsyrar stora delar av finska samhället. Sen är det ju såklart en helt annan sak när man måste jobba för att överleva ekonomiskt, men det ska jag inte gå in på nu (läs: insert obligatorisk politiskt korrekt text here om att man är medveten om sin position om hur priviligerad man är som inte behöver jobba heltid för att man vet att man har ett skyddsnät som fångar en ifall man skulle råka falla blabla ni fattar grejen ni har läst detta 1000 ggr förut).

Träffade en finsk barndomsvän för några dagar sedan. Jag berättade att jag haft problem med hälsan hela året och att jag nu blivit ordinerad vila i sommar så att mitt immunförsvar kan repa sig, men att jag ändå kommer jobba med tre större frilansjobb medan jag spenderar två sommarmånader på Ängesön. Hans förbryllade reaktion var "Två månader på sommarstugan? Åhå. Det var länge."

När jag berättade exakt samma sak till en kompis i Antwerpen var hennes reaktion "Oh my god, I'm so happy for you that you can do that! You really need some rest, it's incredibly important to sometimes take it easy and listen to your body."

Nu är detta endast två personer som jag tagit som exempel, men jag måste säga att jag känner av en stor attitydskillad vad gällande arbete när jag rör mig mellan Finland och Belgien. Jag tycker det är rätt knasigt att vi vaggats in i ett samhälle där man ska börja jobba så tidigt som möjligt, var arbetet går före hälsan, var "man alltid måste göra sitt bästa och var man alltid kan göra bättre" (ordagrant citat från min pappa under hela min uppväxt lol), och sedan undrar folk varför unga idag bränner ut sig och inte känner sig tillräckliga. 

Näe, jag känner att det är helt okej att jag nu har hoppat av det där ekorrhjulet. Jag tänker jobba just så mycket jag just nu orkar och jag är tacksam över att jag kan ha det så.

 

27.06.2018 kl. 16:17

Sommarlistan

 

Lyckades med konststycket att bli sjuk igen trots minimal kontakt med andra människor. Till och med nätet känns dött idag p.g.a. sommaren, så himla trist att vara sjuk när man inte ens kan slösurfa för att alla är lediga? Tänkte liva upp denna sjukdagen i sängen med att fylla i Ratatas sommarlista.

 

Vilka tre saker börjar du tänka på när du hör ordet ”sommar”?

Min takterrass i Berchem, Ängesön och hur skönt det är att ligga i solen (vilket jag inte kan göra nu p.g.a. solallergin :'( )


Kommer du jobba i sommar eller ha semester?

Både och! Jag formger två olika böcker i sommar men gör det från Ängesön, skönt att vila här.


Vad gör du helst en ledig kväll?

Beror på situationen. Här på Ängesön vill jag helst sitta utanför huset och dela något gott att dricka med min snubbe i kvällssolen. I Antwerpen går jag gärna på en promenad eller äter middag med en kompis.


Vad är enligt dig, den ultimata sommarmaten?

Allt som går att grilla! Men alla former av matiga sallader är också mycket nice.


Vad är ditt favoritställe att vara på under sommaren?

Ängesön, eller kanske vår nya lägenhet, vem vet! Gamla lägenheten i Berchem var iaf en mardröm sommartid, så jävla varmt.


Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?

En blandning av att vakna sent, äta gott och fräscht, få någonting vettigt gjort men samtidigt njuta av att känna sig ledig.


Ett fint sommarminne?

Midnattssimningen efter bastun med Bagheera förra sommaren.


Finns det någon låt du förknippar med sommaren?

Inte direkt, de varierar så himla mycket. Men Electric Light Orchestra kanske för att jag oftast lyssnar på dem sommartid på Ängesön.


Vad är fem saker du vill hinna göra i sommar?

Åka till Farmors café på Högsåra, åka till Stockholm, gå på arkitektonisk rundvandring i Helsingfors, bada massor bastu och vila.

 

 

24.06.2018 kl. 16:32

Bye bye man cave

 

 

Nu är jag här sedan två veckor tillbaka. På semester i Åbolands skärgård.

Innan jag anlände gjorde jag en undersökning hos min husläkare och fick probiotika utskrivet samt rekommendationer på kosttillskott. Den här sommaren tänker jag bli frisk. Har bunkrat upp med solkräm speciellt för solallergiker (en annan "trevlig" bieffekt jag fick av antibiotikan), enbart plantbaserad kost i skafferiet och försöker som bäst att städa igenom huset för att hitta arbetsro. Har även tagit tag i projektet "städa exet ut ur huset" som jag inte hade lust med förra året då jag hade bättre saker för mig. The man cave ("vårt arbetsrum" lol) fick bli ett mysigt gästrum som Milia, Caroline och Edvin redan hunnit använda. Även alla "mycket bra pinnar" hamnade tillbaka varifrån de kom, d.v.s. skogen.

 

 

Städningen kändes osentimental och det fanns varken ånger eller ilska kvar, bara mycket skratt över hur tokigt livet ibland kan vara och konstateranden som gjort mig smartare och starkare. Om jag tittar tillbaka på mitt liv från separationen tills idag har jag blivit bättre på att ta bra beslut, blivit mer realistisk och fått sundare värderingar. Jag har blivit mera självsäker och mindre vilsen. Innebär detta att jag är vuxen?

 

 

Det är en lättnad att äntligen få vila och inte stressa. Helt fantastiskt att jag fått börja sommaren me att ha en massa vänner på besök och underbart att Bagheera anlände igår och vi bara har frilansjobb som vi kan sköta från Hönshuset.

Livet är så fint just nu. Som jag har väntat på dessa två månader.

 

10.06.2018 kl. 13:21

Ett halvt hus vs. att bo vägg i vägg med en galning

 

 

Vi hade inte tänkt gå på fler lägenhetsvisningar innan semestern. Men så kom detta emot - ett nyrenoverat halvt hus med cykelförråd och privat källare (sällsynt för lägenheter i Belgien). Utan någon mäklare som mellanhand, direkt kontakt med ägarinnan som dessutom visade sig vara grafisk designer. Efter att ha träffat hennes familj och blivit bjudna på en drink en kväll i hennes trädgård skrev vi på kontraktet. Flyttlasset går i september!

Så vad var felet på min förra lägenhet? Tja, nästan allting i slutändan. Det funkade att bo där som frisk, vilsen singeltjej med låg levnadsstandard med målet att spara pengar. Efter att jag fick mononukleosen var jag dock tvungen att börja omprioritera. Nu har jag inte energi eller ork med en svårskött lägenhet som dessutom hade möss och mögel. Sedan gjorde mina grannar slut och grannkillen gick totalt bananas. Injicerade heroin med öppen dörr (han var dessutom konstant hög på olika substanser), drog in kriminella i byggnaden, ljög mig flera gånger rakt upp i ansiktet, hade inbrott och fick sin ytterdörr sönderslagen p.g.a. sina nya "vänner", han grälade med, slog och hotade att döda sin ex-flickvän och ja ni hör ju hur det var. Han slutade även städa och ett tag trodde vi någon hade dött därinne för det stank något så fruktansvärt i trappuppgången. Vi fick tillkalla polis upprepade gånger. Hyresvärden var även för mesig för att göra något åt detta.

Så vad väljer man, ett halvt nyrenoverat hus vs. att bo vägg i vägg med en komplett galning?

Valet var ändå rätt enkelt. Visst skrämmer det mig att inte kunna spara pengar längre (min största obsession) men det är säkert bäst att försöka satsa på något som håller i längden istället som inte äter min energi. Trots att det svider i plånboken.

 

 

Vi har två våningar (tre om man räknar med vår rymliga privata källare) i ett underbart område i Antwerpen med nära till allting. Vi kommer att betala dubbelt så mycket som för förra lägenheten men så kommer vi ändå ha dubbelt så mycket utrymme (100m2), nyrenoverat, diskmaskin, två toaletter och fancy bostadsområde. Rätt bra deal ändå.

(ps. och våra nya grannar är advokater och inte heroinister ds.)

 

 

Alltså behöver jag ens säga hur mycket jag ser fram emot att använda detta kök?! Mitt förra kök byggde jag själv med träbitar från en byggaffär. Dessa bilder är från ägarna själva så de visar inte hur lägenheten är uppbyggd så himla bra, men ni får iaf en idé om hur stilen är. Observera att köket på bilden fortfarande är under renovering, så den saknar köksfläkt som nu finns installerad.

 

Nu blir den största utmaningen hur jag och min snubbe kommer inreda lägenheten. Mer om det i ett annat inlägg!

09.06.2018 kl. 13:11

Att bygga ett immunförsvar

 

Förra inlägget handlade om hur frisk och kry jag kände mig. Ja tjena. Har nu dubbel ögoninflammation och influensa sedan en vecka tillbaka.

 

Länge har jag förundrats över folk som är sjuka jämt men så har jag själv hamnat där. Alltså, jag har ju redan kronisk migrän, men det har jag iaf mediciner mot och ett migränanfall varar sällan mer än en dag. Men att vara sjuk i infektioner, förkylningar och influensor gör mig ärligt talat rätt nedstämd. Det gör verkligen en stor skillnad i ens humör och energinivå. De egenskaper jag alltid värderat högst hos mig själv är min effektivitet, min energi och min uthållighet. Men sedan förra sommaren har jag verkligen fått tänka om. 

Är mononukleosen den enda boven i dramat? Är det normalt att få så pass mycket sämre immunförsvar efter en utdragen mononukleos?

Den här sommaren tänker jag försöka bygga upp mitt immunförsvar. Fortsätta äta hälsosamt, men addera saker som kan hjälpa till på traven. Tänker typ ännu mer probiotisk kost och kanske kosttillskott.

Ifall någon sitter och ruvar på tips för ett bättre immunförsvar så är detta ett gyllene läge att kläcka ur sig allehanda hemligheter!

 

07.05.2018 kl. 17:26

April

 

 

Månadens stordåd utfördes av praktikant-Sofie, som trots att det verkligen inte direkt hörde till hennes praktikuppgifter, avaktiverade resten av spambloggarna som registrerades på Ratata förra veckan. Vi väntar fortfarande på att tekniksupporten ska radera rubbet (att avaktivera tog kortare tid för oss än att radera, att radera allt skulle ta sinnessjukt lång tid) men skiten är iaf väck från framsidan. Tråkigt att vi var tvungna att stänga "skapa ny blogg"-funktionen också men vad kan man göra. På Webbhuset lär de iaf jobba på en ny spamspärr just nu som vi förhoppningsvis kan ta i bruk snart.

April har börjat lite dubbelt. Vi fick akuta problem med våra närmaste grannar som resulterade i att vi bestämde oss för att flytta. Hade tänkt att nästa lägenhet jag skulle bo i skulle vara köpt, men så blev det inte den här gången ändå. Vi kommer fortsätta hyra. Att köpa någonting passar inte in i vår livssituation just nu, det får vänta. Först kände jag mig rätt ledsen över att vi var tvungna att flytta men nu har jag landat i beslutet och ser fram emot det (INREDNING HALLÅ).

April är även första månaden sedan juli 2017 som jag känner mig frisk. Jag hade glömt bort hur det kändes. Hela sjukdomsförloppet började alltså med mononukleosen som jag fick förra sommaren. Fick fel medicin på grund av slarvig läkare som inte ens kollade mitt blod och jag blev ännu sjukare. I en och en halv månad sov jag knappt och kunde inte gå till skola, jobb eller vistas utomhus på grund av glödande eksem över hela kroppen till följ av slarv. På grund av den felaktiga medicinen fick jag även en kronisk tandinfektion som jag drogs med fram till tandkirurgin i början av mars. Och till följd av att jag fått försvagat immunförsvar på grund av tandinfektionen och mononukleosen, fick jag även ett jobbigt virus på stämbanden som gjorde att jag fick avbryta min praktik i februari. Inget toppenår hälsomässigt precis!

Idag sprang jag för första gången sedan sommaren 2017. Det gick uruselt och jag har uppenbarligen tappat all muskelmassa i benen jag hade för ett år sedan, men ändå. Jag sprang. Den här dagen kom till slut. Jag hade tillräckligt med energi för att prova.

Trots sjukdomarna har jag två praktikplatser bakom mig, en halv lärarutbildning och massor av jobb. Fattar inte hur jag har orkat.

 

18.04.2018 kl. 22:41

Vecka 12

 

 

Det här är nog den kallaste vintern/våren i mannaminne här i Antwerpen. De flesta år har påsklovet i Belgien bjudit på 25 grader och sol men den här påsken kommer nog bli kall. Mannen i huset köper hem en ny snittblomma den tjugofemte varje månad för att fira oss. Det gör mig hoppfull. Blommor existerar alltså fortfarande, åtminstone någonstans i ett grått växthus.

För jag vill ha världens bästa vår. Jag menar det, jag behöver det. Jag har haft ett så himla tungt läsår. Jag vill köpa en symaskin, återuppta mitt stora tonårsintresse, att sy. När det blir tillräckligt varmt vill jag gå på picknick med mina bästa kompisar i parken i fina kläder. Jag ska äntligen skura köket och måla om det bara luften blir varmare och torrare. Jag tänker köpa en ny dammsugare (för min nuvarande är djävulens verk, seriöst). Jag tänker fira att jag, trots två virusinfektioner, en kronisk tandinfektion, en operation samt övriga förkylningar och influensor, tog mig igenom halva min lärarutbildning på mitt fjärde språk, nederländska. Att jag orkat med två praktikplatser, frilansjobb, jobb i affären och att (oftast) vara en trevlig person. Bara det sistnämnda tar ibland så mycket energi och det gör mig så ledsen. Jag vill vara mitt energiska, pigga, glada jag men ibland känns bara ett leende som en enorm anstränging när man är så trött i kroppen att det känns som om man håller på falla ihop.

Jag vill aldrig mera vara sjuk. Jag känner inte igen mig i den här personen vissa dagar knappt orkar mer än att gå till mataffären. Det är vidrigt.

Snart kommer våren.

 

22.03.2018 kl. 13:54

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången