Fantastiska kvinnor - Viola Smith

04.05.2015 kl. 15:02

 

 

I bussen på väg hem från Helsingfors (besök hos min extramamma med finaste vännerna samt smashing fest hos Vanessa! Och kolla på Miilos fina bilder från den!) tänkte jag att jag skulle reda upp min blogg lite. Jag skapade kategorier för mina inlägg och kategoriserade för 4 år bakåt.

Jag skapade även en ny kategori som än så länge heter "Fantastiska kvinnor". Att lyfta fram bortglömda kvinnor och kvinnor som aldrig fick sin förtjänta plats i historieböcker är inget nytt koncept, men kommer inte sluta vara viktigt tills den dag kvinnor faktiskt får det utrymme dom förtjänar i historien!

Jag tänkte börja med den fenomenala trummisen Viola Smith, en av dom första professionella kvinnliga trummisarna. Ni bara måste kolla in henne i videon ovan, helt otrolig! Hon växte upp som en av nio systrar i Wisconsin. Hon var aktiv trummis under 30- och 40-talet och lever faktiskt ännu idag, 102 år gammal!

 

Kommentarer (1)
Viola Smith är så fantastisk!

svar; Ja, precis så tänkt vi också :)
Sara's10.05.15 kl. 20:27
visst är hon!
12.05.15 00:02

Kvinnan som tar barnet till jobbet

 

Licia Ronzulli med sin dotter i EU-parlamentet. Bild - The Guardian

 

Läste nyligen om den spanska parlamentsledamoten Carolina Bescansa som skapade rabalder i Spanien när hon tog med sin bebis till jobbet i Spanska parlamentet. Italienska Licia Ronzulli som redan länge tagit med sitt barn till jobbet i EU-parlamentet tweetade att hon stödde Bescansa. Inte för att detta skulle vara den ultimata lösningen på att många länder har för kort föräldraledighet och att kvinnor inte har samma förutsättningar till att skapa sig en karriär som män men det ger i alla fall uppmärksamhet åt en fråga som är långt ifrån färdigdiskuterad i många länder. Jag tänker ibland på hur det skulle vara ifall jag och Jeroen någon gång skulle få barn i Belgien. Där har mannen rätt till max tio dagar pappaledighet och kvinnan 15 veckors mammaledighet, knappt 4 månader. Pappan får alltså tydligen inte skapa en närmare relation till barnet alls, men det struntar mansrättsaktivisterna i för barn är inte viktigt för män (obs ironi).

Även i Finland tycker jag det är intressant att det inte är 50-50, eller att man ens skulle få välja helt efter egen preferens. Är det verkligen så svårt att lagstifta jämställt? Tänker mig hur våra framtida barnbarn och barnbarnsbarn kommer att skratta åt hur tokigt det var och hur långsamt det gick. Jag har en gång sett med egna ögon när en arbetsgivare valt bort gifta kvinnor utan barn ur högen med arbetsansökningar för att det skulle bli för dyrt ifall den nyanställda skulle bli mamma. Ifall det vore lagstiftat att föräldrarna delade 50-50 på ledigheten skulle detta problem inte finnas. Jag tror att detta fenomen är mer utbrett än vad vi tror, men att ingen pratar om det. Istället vill vi inbilla oss att hela Norden är en enda zon av jämställdhet och att alla som pratar om det borde tänka på hur illa det är för kvinnor i andra världsdelar. Jo, tjena.

 

16.01.2016 kl. 07:50

Fridatje

 

 

 

 

10.12.2014 kl. 00:22

Årets fynd

 

Förstår ni lyckan när jag hittade denna på ett antikvariat i Gamla Stan? <3 !

 

16.07.2013 kl. 09:41

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången