Ratatakalendern 2016 nu till salu online!

30.12.2015 kl. 21:50

 

 

Efter en massa jobb och hundratals e-mail fram och tillbaka har praktikant-Josefin och jag lyckats planera och producera årets Ratatakalender som nu äntligen finns till salu online. Jag är SÅ himla glad att det var just Josefin som ville göra praktik på Ratata/KSF Media i höstas. Hon visste exakt vilken känsla som behövdes för att designa årets aboslut snyggaste fickkalender. All heder till henne - ni kan läsa mer om vem Josefin är och vad hon gör här! Jag vill även skicka en hel massa kärlek till alla talangfulla ratataiter som bidgragit med texter och bilder (ni hittar listan för medverkande här), samt den fantastiska illustratören Emilia Kannosto som gjort vår underbara omslagsbild. En intervju med henne kommer snart upp på Ratatas framsida.

I år är upplagan mindre än tidigare år, så se till att beställa kalendern i god tid!

 

Hejdå Ratata ♥

It's an end of an era.

Det är verkligen så. Den här bloggportalen har betytt enormt mycket för mig. Jag har träffat så många fina människor och utvecklats så himla mycket som person under de år jag använt bloggen som en kreativ kanal. Men visst har vi alla känt av hur det sociala medieklimatet förändrats. Det är få bloggar som faktiskt överlever och har läsare. Instagram och Youtube har tagit över när det kommer till vardagsreflektioner. Bloggen har blivit som ett magasin som man läser när man vill unna sig en längre läsestund. Dessvärre har ju dock Ratata inte haft budgeten för att skaffa den teknik som behövts för att stay up-to-date i användarvänlighet.

Det är alltså dags för mig att säja adjö till Ratata. Jag har tackat nej till att ta över plattformen efter KSF Media eftersom jag helt enkelt inte har tid. För en månad sedan blev jag befodrad på Arket. Just nu jobbar jag heltid och jag får träning i Visual Merchandising. Utöver mitt heltidsjobb jobbar jag dessutom som grafisk designer för ett par bokprojekt. Jag har för många åtaganden just nu även om det skulle ha varit kul att fortsätta här med såklart.

Om DU däremot känner dig manad att ta över Ratata så finns den möjligheten. Mejla ant@webbhuset.fi för mer information.

Jag kommer finnas tillgänglig fram till september för er bloggare för frågor och dylikt på adressen nanowallenius@icloud.com. Dessvärre har jag inte fått alla tekniska detaljer ännu, så ifall du har frågor om just detta (t.ex. export av bloggen) så kommer svaret dröja. Mer information kommer på Ratatas framsida när jag väl fått all information jag efterfrågat.

Det är verkligen lätt att bli sentimental över den här fina platsen! Så många fina minnen. Jag kommer alltid att titta tillbaka på Ratata-tiden med ett leende på läpparna.

Så var hittar ni mig framöver? Inte på särskilt många platser faktiskt. De enda platserna jag använder just nu är Instagram, Spotify och Pinterest. Ni kan klicka på logona nedan för att följa mig där istället.

 

  

 

 

18.06.2019 kl. 18:09

Skitsnack om konstvärlden och andra överlevnadsstrategier

 

Sov extremt dåligt inatt p.g.a. något tråkigt som hände igår kväll men lyckades ändå skriva ihop en artikel till framsidan innan lunch. Visst följer ni artiklarna som dyker upp där två gånger i veckan? Det är så himla kul och intressant att skriva dem!

 

Här är länkar till artiklarna som ligger uppe på framsidan just nu:

 

Foto:Theo Elias

 

Skitsnack om konstvärlden och andra överlevnadsstrategier

 

Pinfärsk intervju med konstnären och konstkritikern Helen Korpak om hennes tankar om konst och övriga aktualiteter. Håller så med Helen om problemen i konstvärlden. Så sjukt att en värld som ska slå ett slag för kreativiteten ändå är precis lika gubbsjuk, rasistisk och kapitalistisk som resten av världen. En av orsakerna till att jag tagit paus från konstvärlden.

 

Foto: Staffan Sundström för Mannström Jewellery

 

Yrket med den mytiska auran

 

Jag bad den otroligt talangfulla smyckesdesignern Matilda Mannström berätta om sitt mytomspunna yrke. Den här tjejen, hon vet exakt vad hon vill göra och hon gör det så himla snyggt. 

 

 

En låt om den krympande människan

 

Poeten och musikern Rickard Eklund har nyligen släppt en himla vacker singel. Förresten - aå himla befriande med människor som testar crowfunding för sina projekt! Tror själv jag är för blyg för att våga en sådan sak.

 

 

"Jag satt ett halvår med uppspärrade ögon och undrade vad jag missat. Varför är alla så arga?"

 

Jag kollade läget med författaren Anna Lindholm. En artikel om att upptäcka feminismen på en arg, feministisk kurs i högskolan. Och vad blir bok nummer två efter Projekt Ines?

 

 

Finlandssvensken som jobbade med Vogue

 

Rubriken säger allt! Vem vill inte veta hur det är att jobba med så tunga namn inom modeindustrin? Plus att Henrika verkar vara en himla trevlig person.

 

 

Jag skulle förpassa mig själv i kategorin mikroinfluencer

 

En snabb koll med vad Ratatas grundare Karin Lindroos håller på med! Hon pratar om sommaren som gått, hösten som kommer emot och lite bloggar såklart!

 

 

20.09.2018 kl. 14:05

Tipsa mig!

 

Efter en supertrevlig get-together igår med ett gäng Åbokompisar känns det återigen trist att lämna det fina man har här. Samtidigt vet jag att det säkert kommer kännas hur bra som helst att vara tillbaka i Antwerpen igen bara vi fått allting flyttat, fått alla våra papper i ordning och fått mitt vårt hemmakontor klappat och klart. Jag är redo för hösten!

Visst har ni sett att jag uppdaterat layouten både på Ratatas framsida samt här inne? Tyckte det var dags att fräscha upp allting inför hösten (obs syns bäst på laptop!). Kan dessvärre inte börja bygga om och fixa till i den utsträckning som jag önskar vore möjligt eftersom det kostar. Men man gör så gott det går. Artiklarna  på framsidan kommer fortsätta dyka upp under hösten! Har många intressanta intervjuer på lut. Ifall du inte vill missa dom rekommenderar jag att börja följa Ratata på Bloglovin så dyker dom upp i din feed. Och jag tar fortfarande tacksamt emot tips på intressanta personer att intervjua. Kommentera fast detta inlägg med tips!

24.08.2018 kl. 09:57

April

 

 

Månadens stordåd utfördes av praktikant-Sofie, som trots att det verkligen inte direkt hörde till hennes praktikuppgifter, avaktiverade resten av spambloggarna som registrerades på Ratata förra veckan. Vi väntar fortfarande på att tekniksupporten ska radera rubbet (att avaktivera tog kortare tid för oss än att radera, att radera allt skulle ta sinnessjukt lång tid) men skiten är iaf väck från framsidan. Tråkigt att vi var tvungna att stänga "skapa ny blogg"-funktionen också men vad kan man göra. På Webbhuset lär de iaf jobba på en ny spamspärr just nu som vi förhoppningsvis kan ta i bruk snart.

April har börjat lite dubbelt. Vi fick akuta problem med våra närmaste grannar som resulterade i att vi bestämde oss för att flytta. Hade tänkt att nästa lägenhet jag skulle bo i skulle vara köpt, men så blev det inte den här gången ändå. Vi kommer fortsätta hyra. Att köpa någonting passar inte in i vår livssituation just nu, det får vänta. Först kände jag mig rätt ledsen över att vi var tvungna att flytta men nu har jag landat i beslutet och ser fram emot det (INREDNING HALLÅ).

April är även första månaden sedan juli 2017 som jag känner mig frisk. Jag hade glömt bort hur det kändes. Hela sjukdomsförloppet började alltså med mononukleosen som jag fick förra sommaren. Fick fel medicin på grund av slarvig läkare som inte ens kollade mitt blod och jag blev ännu sjukare. I en och en halv månad sov jag knappt och kunde inte gå till skola, jobb eller vistas utomhus på grund av glödande eksem över hela kroppen till följ av slarv. På grund av den felaktiga medicinen fick jag även en kronisk tandinfektion som jag drogs med fram till tandkirurgin i början av mars. Och till följd av att jag fått försvagat immunförsvar på grund av tandinfektionen och mononukleosen, fick jag även ett jobbigt virus på stämbanden som gjorde att jag fick avbryta min praktik i februari. Inget toppenår hälsomässigt precis!

Idag sprang jag för första gången sedan sommaren 2017. Det gick uruselt och jag har uppenbarligen tappat all muskelmassa i benen jag hade för ett år sedan, men ändå. Jag sprang. Den här dagen kom till slut. Jag hade tillräckligt med energi för att prova.

Trots sjukdomarna har jag två praktikplatser bakom mig, en halv lärarutbildning och massor av jobb. Fattar inte hur jag har orkat.

 

18.04.2018 kl. 22:41

Instagram

 

 

 

Vill för övrigt tipsa om att jag instagrammar en vecka från Antwerpen på Ratatas instagram. Första gången jag gjorde det var det direkt efter terrordåden och det var terroristjakt på gång i Belgien just då, men nu har läget lugnat sig och allting är nästan som vanligt igen. Kommer skriva om stan som gör mig levande, konst och lite annat.

 

08.03.2016 kl. 01:27

#HatersGonnaHateButThisIsWhatIAte

 

 

Miilo skapade den mest fenomenala hashtaggen igår efter att  irritation mot Ratata hade samlats och gottat till sig på en annan blogg. Tänkte nu passa på och ge min personliga syn på saken eftersom det var flera som var kritiska.

1. Det går inte att göra alla nöjda. Det är heller inget tvång att varken blogga på Ratata eller att besöka framsidan. Ratata är dessutom en helt gratis bloggtjänst.

2. Jag tycker en anti-inflammatorisk smoothiebowl låter som en väldigt god idé när man håller på att bli sjuk. Ser inte vad det är att göra sig rolig över. Receptskriverierna fungerar dessutom också som en inkomstkälla för Fia, varför skulle jag inte lyfta fram dem? Fia har Ratatas absolut kvalitativaste receptblogg ju. GO FIA!

3. För mycket feminism/mens på framsidan. Med tanke på hur många av våra användare som skriver innehåll med feministisk twist så vore det väldigt märkvärdigt om jag skulle försöka undvika att lyfta fram deras inlägg. Tyvärr, det här kommer jag inte att ändra på, då skulle jag gå emot hela idén med Ratatas framsida, d.v.s. att vi lyfter innehåll som kan tänkas intressera våra aktiva användare. Om vi kollar på vilka inlägg som är de mest kommenterade på Ratata handlar de ofta om just feminism, vilket betyder att de skapar aktivitet. Finns för övrigt väldigt många andra webbplatser och bloggtjänster man kan besöka om man önskar mindre feminism. Räknade f.ö. snabbt ihop till 6 bloggpuffar med tydlig feministisk koppling på framsidan under december+januari och endast en enda bloggpuff om mens. Sedan är det ju en annan sak att Ratatapodden har mycket feministiskt innehåll men ni ska veta att jag inte får extra betalt för att hålla igång Ratatapodden och att det är en helt frivillig uppgift jag åtagit mig. Det är alltså någonting jag gör gratis. Jag skulle också ha kunnat strunta i podden är därmed producera mindre innehåll för Ratata. Nu är det bara så här - ni får leva med att jag själv väljer innehållet i Ratatapodden och då väljer jag att prata om mens, feminism och sexuella trakasserier. Otroligt viktiga ämnen.

4. De aktiva männen, var är de? Under samma period (december+januari) som det fanns 6 feministiska bloggpuffar fanns det 10 st bloggpuffar för bloggar skrivna/delvis skrivna av män. Om två månader är ca 60 dagar så har 10 dagar av dessa innehållit bloggpuffar skrivna av män på Ratatas framsida, alltså en sjättedel av dagarna. Dock gissar jag att färre än var sjätte Ratatabloggare är man. Dessutom besitter jag inte magiska krafter för att trolla fram fler män till Ratata. Vilken bloggportal man än vänder sig till är kvinnorna i stor majoritet. Att skriva dagbok är en traditionellt kvinnlig syssla och en blogg fungerar ju också lite som en nätdagbok. Vet att detta kommer reta många, men varför ska jag med våld försöka få män till Ratata när de uppenbarligen inte är lockade av tanken att blogga på någon annan portal heller? Tror dessutom att de män som önskar börja blogga på Ratata är tillräckligt intelligenta för att inse att deras bloggar inte nödvändigtvis behöver ha pastelliga färger och inlägg om mens bara för att framsidan är turkos och Ratatas nyaste podcast handlade om mens. Stor tumme upp till de män som är normbrytande och vågar blogga. Ni behövs!

5. Inredningsbilder. Alltså. Vad är det för fel på att många bloggare gillar inredningsbilder? Kan det månne ha att göra med att inredning är ett traditionellt kvinnligt intresse? Varför ska alltid traditionellt kvinnliga intressen hamna i skottgluggen? Det finns inget fult i att uppskatta saker man tycker är fina.

6. Gemenskapskänslan och att man lyfter upp varandra på Ratata tycks reta gallfeber på någon. Allright. Jag kan också bli irriterad på grupper jag inte identifierar mig med och deras jargong. Fine. Det kan jag leva med. Finns inte så mycket att göra åt det. Personligen tycker jag det är otroligt fint med människor som kan berömma varann och lyfta varann, men alla har ju rätt att tycka olika!

 

07.02.2016 kl. 16:04

Ratatapodden #4 - Menssnack, bristfällig utbildning & sexuella trakasserier

 

 

Jag åker en snabbis till Finland och än en gång joinar Astrid och Julia för ytterligare ett poddsamtal. Vad togs upp i skolundervisningen angående menstruation och fertilitet, vilken information lämnades bort och på vilket sätt var informationen vinklad? Hur ska man försöka tänka om ens föräldrar har upplevt det som svårt att prata om tabubelagda ämnen under ens barndom? Varför lärs det så lite ut om Afrikas länder i finsk skolundervisning? Och vad är det som gör att barn upplever mammor som vardagliga och pappor som lite extra roliga? Jag kröner mig själv till Svenskfinlands underlivssvampqueen och berättar om hur det lektes gruppvåldtäkt på skolgården under min lågstadietid, Julia berättar om Kamratpostens roll i sitt liv och Astrid jämför finska polischefers uttalanden om sexuella trakasserier med svenska.

 

30.01.2016 kl. 21:56

Ratatapodden - Bokmässan-eftersnack, Århundradets kärlekssaga, fantasy och feministiska rants

 

 

Tänkte tipsa om nyaste Ratatapodden! Jag blir förvirrad av grundläggande litteraturvetenskaplig terminologi, förklarar krig mot likes och upvotes och ironiserar kring att ha låg konsumtion av manliga författare med bästa Julia och Astrid.

Har för övrigt bandat in tre Ratatapoddar som ännu väntar på att jag ska klippa och redigera dem - en med (Grön i Åbo) Julia, en med Fina Lina samt en med Vanessa! De släpps under vintern.

 

06.12.2015 kl. 23:20

En födelsedagspresent från mig till er

 

Idag fyller jag tjugofem år.

Efter en hel vecka med återkommande angst över att bli äldre surfade jag in på mitt gamla bloggarkiv i Get Nanóismed-bloggen (sorry, har dolt den för allmänheten!). Bläddrade runt och läste lite vad 16-20-åriga jag hade att säga och herregud. Finns nog ingen gräns för hur mycket trams och pinsamma saker man skrev i den åldern. Det är dagens tips för alla er med åldersangst - gå tillbaka till tokiga saker ni skrivit när ni var några år yngre och känn er glada för att den tiden är förbi. Nu känns det helt okej att vara 25.

Men för att återkomma till rubriken - för att fira min födelsedag här på bloggen har jag en liten present till er! Ni ser min navigationspanel ovanför inläggsspalten? Ni Ratatabloggare som önskar en likadan - säg till t.ex. i kommentarsfältet så lägger jag till en sådan modul på er blogg!

Navigationspanelen går i sann DIY-anda och är inte ett "officiellt" tillägg till bloggen, utan något som jag själv petade ihop från en tom textmodul. Här är vad jag tänkte på när jag skapade min:

 

1. Stora bokstäver, korta ord med länkar. Jag har använt rubrikfont 4 och ett visst antal mellanrum mellan orden för att göra den jämn och i bredd med inläggsspalten.

2. Gör om gamla "onödiga" inlägg till undersidor. T.ex. sidan "Om mig" och "Kontakt" går till gamla inlägg på min blogg vars innehåll jag tagit bort. Sedan har jag format inläggen så att det som ser ut som en undersidor. Om du inte vill göra om gamla inlägg, skriv ett nytt inlägg med det innehåll du önskar.

3. För att slippa understräckningen av länkar, lägg in följande kod i "källa" för varje länk:

<a href="http://nano.ratata.fi/blogg/article-48244-356488-?offset_48244=80" style="text-decoration:none;">KONTAKT</a>

Såhär ser html-koden ut för en länk. Den röda koden skall alltså klistras in mellan URL:en och ordet som blir länkat, så som i exemplet.

 

Det var väl inte så mycket mer än så tror jag? Låt mig veta ifall ni vill ha en sådan så fixar jag en tom textmodul till er när jag ser er kommentar. Ni behöver en administrator (dvs mig) för att skapa basen till en sådan modul. Om ni ångrar er senare kan jag också mycket enkelt ta bort den. Ha en finfin söndag!

 

29.11.2015 kl. 15:35

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången