Sex saker jag lärde mig för sent om mensskydd och preventivmedel

05.01.2016 kl. 21:44

Ikväll tänkte jag gå in på ett ämne jag faktiskt aldrig tidigare skrivit om, nämligen menstruationsskydd och preventivmedel. Hej hej alla bekanta där ute i cybervärlden som nu kommer få lära sig allt om mina erfarenheter av tamponger, lukter, preventivmedel och vad som är bäst för just MIN fitta, men jag är så jävla trött på allt hyschandet av fitt- och mensprat. På grund av bristande sexualundervisning i skolan samt att min mamma tyckte det var pinsamt att snacka mens (fast hon var såklart bra på andra sätt) fanns det gap i mina kunskaper vilket ledde till att jag lärde mig en hel del om min kropp funkar först efter att jag fyllt tjugo. Är inte det ganska skevt för att vara Norden, 2000-tal?

Man hittar egentligen väldigt få texter här på nätet med temat menstruation med tanke på att de berörda ändå utgör hälften av jordens befolkning. Jag upplever att det snackas alldeles för lite om mensskydd och mens i allmänet. Att prata om preventivmedel och mensskydd är ju inte heller något man direkt börjar snacka om med vem som helst. Jag brukar tänka på det så här - ju snabbare man börjar prata om dessa ämnen med en ny person, desto större är chansen att den personen kommer bli din vän. Så låt oss alla bara dra ner våra sociala barriärer en stund och förenas i lite prat om mens, fittor och andra underbara ting.

 

För att gå tillbaka till de kroppsrelaterade saker jag lärde mig alldeles för sent, here we go:

 

1. Jag luktar egentligen inte under mens. Hela livet har jag gått runt och trott att det är helt normalt att jag luktat illa mellan benen under mensen. När jag började använda menskopp försvann dock lukten helt och hållet. I efterhand har jag kommit fram till att det var tampongerna som drog åt sig all fukt i vaginan och därmed skapade ett dåligt klimat som ledde till lukt. Det leder vidare till upptäckt nummer två:

2. Tamponger torkar ut fittan. Ja, det hade jag inte fattat förrän jag började med menskopp. Menskoppen var en riktig räddare på många sätt - både plånboken, planeten och min slida blev plötsligt mycket gladare platser.

3. Det finns tamponger i både syntet och bomull. De med syntetmaterial är de vanligaste (eller iaf de vanliga jag alltid köpt) och det är här vi kommer in på tampongsjukan, eller toxic shock syndrom (TSS) som det heter. Jag läste om en studie som visade att tampongerna i syntetmaterial är de största bovarna bakom TSS-fallen och att de i 100% bomull är mycket säkrare. Varför lärde vi oss inte detta i skolan?

4. Menskopp är inte så himla konstigt. När jag var yngre pratades det om menskoppen som om det var en produkt endast för hippies. Nej, menskoppen är inte för hippies, den är för dig och mig, den angår oss alla då den både är slidvänlig, miljövänlig och plånboksvänlig. Jag tror inte den nämndes en enda gång i sexualundervisningen i skolan. Idag använder många av mina vänner i Finland menskopp. Här i Belgien känner någon knappt till menskoppen, men fick en belgisk kompis intresserad idag (score!) och jag sprider ordet så gott jag kan!

5. P-piller är inte alltid svaret du letar efter. Jag körde själv med kondom tills jag var 20 då jag fick p-piller utskrivet för första gången. Jag fick dock ganska dåligt med information om biverkningar hos läkaren. Kan dock tillägga att detta skedde i Belgien, kan bra tänka mig att barnmorskor/gynekologer som skriver ut p-piller är bättre på att berätta om vad p-piller kan göra med din kropp och ditt humör. Själv blev jag ett hormonellt känslomonster de första två månaderna, jag gick upp 10kg och min redan jobbiga pms blev ännu värre. Dessutom lär det hålla på att bli ett stort miljöproblem med alla hormoner som kissas ut i våra vattendrag.

6. Jag kan bli gravid endast några dagar varje månad. Det var först när jag började med Natural Cycles (en app som funkar som en p-dator) som jag förstod hur fertilitetscykeln och menscykeln faktiskt fungerade. Herregud när jag tänker på alla de gånger mitt tonåriga jag gått runt och typ spytt av oro över att bli gravid när jag hade oskyddat sex eller när kondomen gick sönder! Ingen hade någonsin berättat att det endast handlar om ett par dagar per månad och jag i min naivitet trodde alltid att man kunde bli gravid när som helst. (obs obs vill i efterhand tillägga att det här inte är en rekommendation för NC trots att appen fungerat utmärkt för mig med regelbunden mens. Läs alltid på och överväg ev. risker innan du testar en ny preventivmetod!)

 

För tillfället använder jag dock bara kondom då jag inte har sex särskilt ofta (hej distansförhållande). Vad gällande mensskydd använder jag menskopp (och ibland tampong om jag är lat) och är ganska nöjd även om koppen kan läcka när jag lagt in den på fel sätt. Om det är något jag verkligen hatar av hela mitt hjärta är det bindor. De är sunkiga, svettiga och plastiga - bara hat från min sida rakt igenom. Jag blöder rätt mycket i början av mensen och brukar då ha både menskopp och binda nattetid. Snart är dock plastbindans tid förbi, för idag spontanköpte jag tygbindor med en kompis! Bästa spontanköpet någonsin, hoppas jag. Kanske jag återkommer med recension efter en månad eller två.

Är det förresten något viktigt någon annan som läser som lärt sig alldeles för sent när det gäller mensskydd och preventivmedel? Jag kan ju knappast vara den enda! Är genuint nyfiken. Ni kan naturligtvis vara anonyma om ni så önskar.

 

 

Kommentarer (15)
Jätte bra inlägg och det galna är ju att säkert hela vår generation har samma uppfattning om mens och bindor och sådant. Dvs det är inget en direkt öppnar en konversation med främlingar , föräldrarna bidrar inte med mycket information eller överhuvudtaget och att vi har vetat alldeles för litet under vår uppväxt! Det som jag också skulle vilja att infördes i undervisningen är just de supervanliga tillstånden som vestibulit, vaginism, vulvodyni och endometrios. Kvinnor har en massa besvär som hindrar användning av preventivmedel och mensskydd (jag kan ju varken använda tampong eller menskopp utan är tvungen att använda binda och kan inte äta p-piller eftersom östrogen halten ökar mina smärtor) som inte är könssjukdomar. Minns inte att jag en endaste en gång skulle ha hört om vanliga underlivssjukdomar som inte var sjukdomar man kunde få av samlag!
Amanda06.01.16 kl. 16:51
Ja herregud, vart försvann endometrios, vestibulit m.m. i sexualundervisningen? Helt galet med tanke pâ hur mânga som är drabbade! Beundrar själv dig för att du vâgar tala sâ öppet om dina erfarenheter och tänkte att "vâgar hon sâ vâgar jag!" när jag skrev detta. Och om jag känner mig själv rätt kommer mina ev. framtida ungar säkert tycka JAG är pinsam för jag kommer typ inte kunna sluta prata om allt detta med dom när dom kommer in i puberteten :`) Men bättre att dom lär känna sina kroppar än att de gâr omkring med helt fel information. Objektiv information och utbildning är det viktigaste vi har i samhället! Har du förresten testat tygbindor nâgon gâng?
06.01.16 18:25
Åh vilket fantastiskt inlägg! Har haft liknande erfarenheter. Brukade också tro att mensen luktade. Började med bindor vilket jag hatade. Hade sedan tampong några år men det var väldigt uttorkande. Nu har jag menskopp och älskar den!! Så himla bra att det börjar spridas mer nu, men önskar seriöst att det kunde komma reklam på tex. tv eller att den blir bättre omnämnd i sexualundervisningen så att ordet sprids! Ang. Natural cykles så är jag supernyfiken, jag visste inte heller innan jag hörde talas om det att det endast var vissa dagar man kunde bli gravid, eller knappt ens hur en menscykel fungerade. (Dålig sexualunvervisning från skolan eller vad?!) Jag har för tillfället inte behovet av preventivmedel, men är väldigt nyfiken då jag inte alls vill stoppa i mig massa hormoner. Dock är jag rädd att det ska vara osäkert då jag hörde någonstans om någon som ändå blev gravid? Jag tror att jag inte skulle klara av att göra en abort och därför har jag inte vågat mig på de ännu. Samt eftersom det tydligen inte är ett "godkänt" preventivmedel. (?) Men samtidigt så känns det ju som att det rent biologiskt borde fungera helt perfekt och vara säkert? Men som sagt, vilket toppen inlägg!
Anonym06.01.16 kl. 17:35
Ja, jag vill ocksâ se menskoppen i tv-reklamer! Visst är det knasigt att man bara lär sig om bindor och tamponger? Natural Cycles har ju faktiskt fâtt en hel del kritik för att inte vara en fullvärdig preventivmetod, men än sâ länge har det funkat för mig, men dâ vill jag tillägga att jag är supernoga med mätning och har en regelbunden mens. Tror att det är en osäker preventivmetod om man slarvar med mätning och har oregelbunden menstruation. Och under röda dagar eller om man är osäker är det ju bara att använda kondom. Jag förstâr att abort kan vara en helt fruktansvärt sak att gâ igenom men själv är jag inte särskilt sentimental när det gäller oönskade graviditeter dâ jag inte likställer ett foster med ett barn. Sâ ifall jag skulle veta att jag emotionellt inte skulle klara av en abort sâ tror jag att jag skulle skippa NC och använda kondom istället. P-piller är ju inte heller en helt säker preventivmetod! Och du, tack för de fina orden!
06.01.16 18:39
Bra inlägg! Jag använder själv delvis tygbindor och delvis vanliga. Borde övergå helt till tyg men har för tillfället bara tre stycken och de tar en evighet att tvätta, alltså jag snackar dagar. haha. Menskoppen tänkte jag skulle vara det bästa i universum med tanke på hur liten effekt den har på miljön men den passade inte mig alls och jag grät nästan av smärta då jag skulle ta ut den. kanske jag ger den en ny chans någon gång men just nu är jag bara rädd. bra skrivet!
Grön i Åbo06.01.16 kl. 19:55
Oj och ajaj! Tekniken är ju inte superduperenkel att lära sig med en gång. Och så finns det olika storlekar på menskoppar, fast det kanske du redan visste. Om inte annat så kanske du kan hitta en i en mindre storlek? Har också hört att olika koppar har olika mjukhet/hårdhet. Min kompis som hade varit på en föreläsning var dom berättade om återanvändbara menstruationsskydd berättade att dom på föreläsningen hade rekommenderat att man skulle ha 7 tygbindor, en för varje dag. Då behöver man inte tvätta som en tokig under mensen!
07.01.16 19:06
Jättebra inlägg! Det är superviktigt att prata om saker som dessa!
Jag tycker att jag själv knappt lärde mig någonting alls under sexualkunskapen i skolan. Mest av allt kändes det pinsamt just då, eftersom allt var så himla hysch hysch. Jag började söka upp information om olika preventivmedel när jag var äldre och gått ut skolan, eftersom det då blev mer aktuellt för mig.
Olika mensskydd har jag dock endast nyligen börjat söka mer information om. Jag skulle själv vilja prova menskopp, verkar bättre på alla sätt än bindor, vilket jag använder nu.
Charlotta / Den fnittrande filifjonkan06.01.16 kl. 22:27
Testa menskoppen vettja :) Rekommenderar! Vi hade inte så mycket "hysch hysch" i skolan kring sexualundervisningen men det enda vi pratade om heeeela tiden var sexuellt överförbara sjukdomar. Och så satte vi en kondom på en gurka. Typ så. En gång i lågstadiet hade tjejerna en lektion om mens men har inget minne av att man skulle ha pratat om tygbindor eller menskoppar.
07.01.16 19:08
Jättebra skrivet och superviktigt inlägg! Heja dig!
Louise07.01.16 kl. 09:31
Tack! Heja dig med, du skriver så fint!
07.01.16 19:08
Amen to that, kan skriva under typ alla punkter.

Det blev så mycket roligare, eller ja - trevligare kanske snarare, att ha mens efter att menskoppen gjorde entré i mitt liv. Blev riktigt irriterad i våras när jag skulle skaffa den och det inte gick att få tag på en från apoteken här i trakten (karis-ekenäs), utan fick vänta tills jag hittade en i Helsingfors. Borde ju finnas i alla apotek! Så lycklig över att få ta adjö till äckliga bindor och uttorkande tamponger. Blir riktigt upprörd när jag tänker på att jag säkert lagt ut typ 750 euro (sådär snabbt räknat) under åren på dessa då det mycket billigare/bättre alternativet menskopp alltid funnits :(

Är också frustrerade så här i efterhand över hur dåliga lektionerna i sexualkunskap (eller då "familjefostran" som det så fint hette i mitt högstadium) var, hade inte heller någon koll på att det bara är under några få daga per månad man egentligen kan bli gravid. Var ändå en ganska flitig elev så tvivlar på att det var jag som inte hade hängt med under lektionerna..

Har aldrig ätit eller velat äta p-piller, utan ägglossninsappen (qlue) är min bästa vän. Har på to-do listan att ladda ner NC också + skaffa termometer för ännu säkrare resultat, men min kropp är verkligen som en klocka, så hittills har bara appen funkat bra.

Bra skrivet inlägg Nanó!
Miilo07.01.16 kl. 12:31
Tack så mycket Miilo! Ja, i mina tonår när jag kollade på menskoppar för första gången fanns det endast i ekobutiken. Fast kanske det även fanns något apotek som hade av dem? Var ju inte i varenda apotek liksom. Familjefostran??? haha bästa namnet ever. Hos oss hette det hälsokunskap men familjefostran är väl att överdriva! Jag använder faktiskt också Clue + kondom just nu, känns lite väl surt att betala för NC ett helt år när man ser killen bara varannan månad!
07.01.16 19:21
Ja! Bra inlägg. Jag älskar också menskoppen. Och anledningen till att jag testade den var så klart inte för att den hade presenterats i skolan utan för att kompisar på senare år rekommenderat. Först tyckte jag det var kämpigt med både att sätta in och ta ut men med övning blev det lättare och lättare. Och nu känns det SÅ smidigt och bra på alla sätt.

Vill passa på och tipsa alla här om mitt och min väns projekt Menskligt.fi inom vilket vi samlar in mensberättelser (kan vara kort eller långt, stort eller litet). Målet är att kunna ge ut en bok med en massa olika, personliga mensberättelser (incidenter, tankar, erfarenheter, lärdomar). Alla är supervälkomna att bidra - mera info på www.menskligt.fi. Där finns också en del mensberättelser att läsa.

Hoppas det är ok att jag delar detta inlägg på Menskligts fb-sida? :)
/Hanna (Hannas Virrvarr-Hanna :))07.01.16 kl. 14:09
Ja, övning ger färdighet! Ooh har missat det där projektet, ska absolut blogga om det! Tack för tipset och såklart var det okej att du delade!
07.01.16 19:22
Amen! Plus att menskoppen är så himla BEKVÄM, så skönt att bara kunna stoppa in den hemma på morgonen och sen inte behöva tänka på saken innan till kvällen. Har hänt mig några gånger att jag helt glömt bort den eftersom den inte känns av alls, hehe... Innan jag prövade trodde jag det skulle vara ett stort problem att behöva tömma den på allmänna toaletter men i praktiken har jag nästan aldrig behövt göra det.

Håller verkligen med om att sexualundervisningen kunde förbättras på så många plan, kan tex. inte minnas att vi nånsin skulle ha fått info om svamp och urinvägsinfektioner fast det är väldigt vanligt (mvh en som sitter här med urinvägsinfektion just nu). Lärde mig också först när jag var 23 att man faktiskt kan minska sin mensvärk med att tex. undvika tamponger, socker, alkohol med mera som torkar ut kroppen, har hjälpt mig väldigt mycket. Så mycket man gärna hade vetat tidigare!
koltrast07.01.16 kl. 14:24
Dessutom har de flesta offentliga toaletter jag varit på i Finland ett handfat inne i toalettbåset. Så för mig har det inte heller direkt varit ett problem :) Fast här i Belgien är det tyvärr lite besvärligare på den fronten.... Ja, minns inte heller att vi skulle ha fått så himla mycket info om svamp och UVI. Det enda jag kommer ihåg är att vår hälsokunskapslärare sa åt oss att vi måste kissa efter sex. Och mer info om hur man minskar mensvärk vore också välkommet!
08.01.16 00:34
Jag tycker nte att jag fick speciellt mycket information om biverkningar när jag fick p-piller utskrivet av en gynekolog här i Finland. I och för sig handlade det kanske om att han bedömde mig som påläst eftersom jag ställde frågor om en del av biverkningarna, dvs att jag tog upp dem.
Jag har länge varit jätteskeptisk till p-piller. Har tyckt att det låtit obehagligt att stoppa i sig hormoner. Men. Efter att stänkblödningarna och de ömma brösten (som var de biverkningar jag märkte av) försvunnit när kroppen vant sig vid det här nya hormontillståndet (det tog typ två månader) här jag faktiskt trivts förvånansvärt bra med att äta p-piller. Den största anleningen är att jag som tidigare hade korta menscykler, blödde mycket och länge numera har så oerhört lite mens att det känns som om jag inte har mens alls nuförtiden. Det är som att ha börjat ett nytt liv! Jag har använt menskopp i flera år och tycker att den gjort livet lättare, men ville ändå aldrig simma i bassäng under de dagar jag blödde som mest och suckade över att behöva vara på resa sådana dagar (eftersom jag måste tömma menskoppen med max tre timmars mellanrum när det var som värst). Nu när jag inte har riktig mens utan bara p-pillrens ersättningsblödning kommer den faktiskt aldrig i vägen för något. Plus att jag har haft lättare att stå ut med vintermörkret den här hösten och vintern (men det är ju en mer komplex sak som kanske också påverkas av att jag är i ett fast förhållande med regelbunden närhet och beröring).

Ibland har jag lite dåligt samvete för att jag är så här pass förtjust i mina p-piller. jag vet att de inte är så bra för miljön. Jag vet inte hur de påverkar min kropp på sikt. Men det är så himla skönt att blöda så här lite och att slippa oroa sig för att ha blivit gravid (kondom fungerade jättedåligt för oss, så att jag övervann min skepsis mot p-piller berodde på att jag var i desperat behov av ett annat preventivmedel efter en angstig väntan på att få mens).
Hepp07.01.16 kl. 15:12
Inte tycker jag att du ska ha dåligt samvete för att du trivs med p-piller! Olika preventivmedel fungerar olika för människor. Det du beskriver låter ju faktiskt jättebra, du ska vara glad att det funkade för dig! Det där med miljöeffekter är ju naturligtvis jättetråkigt men jag hoppas och tror att dom någon gång ska kunna uppfinna bättre filtreringssystem för avloppscentralerna. Det är ju inte bara p-piller som ställer till det för vår natur, det är även andra mediciner. Desperationen var faktiskt också orsaken till att jag började med p-piller! Det funkade helt enkelt inte just då med kondom för min sexpartner så jag förstår precis vad du menar.
08.01.16 00:40
Jag hörde talas om menskopp när jag var 28+. Tänk alla dessa år som jag dragits med äckliga bindor som luktar skunk när jag hade kunnat ha en menskopp. Tamponger fick jag aldrig att funka och vågade knappt testa pga så skräckslagen att få tampongsjukan!

Efterfrågar också menskoppsreklam på tv och hörde heller ldrig talas om endometrios, vestibulit och dylikt i skolan. Det är sjukt stora brister i undervisningen.
Ystran goes No Poo07.01.16 kl. 17:10
Undervisningen är ju det som tar oss framåt! Blir så himla trött när jag tänker på bristerna den har :(
08.01.16 00:42
Super!! Älskar att ämnen som dehär tas upp mer och mer också i Finland, Sverige har varit lite före i tiden.
Jag har tänkt köpa en menskopp i ett antal år men det har inte blivit av. Igår efter jag läst detta inlägg så beställde jag en direkt, bara sådär. Hittade dessutom en meganajs sida som donerar en menskopp till flickor i Afrika för varje köp. Att de får menskoppen medför att de kan vara i skolan under mens. http://www.ruby-cup.com/ är sidan om det kanske är någon annan som också ska köpa :) Nu hoppas jag att den hinner fram till nästa mens! hihi
Alexandra07.01.16 kl. 17:21
Åh är superglad att jag lyckades inspirera till ett menskoppsköp! Hoppas hoppas hoppas du kommer gilla den lika mycket som jag gillat min!
08.01.16 00:45
Jaaa! Viktigt ämne att ta upp!
Jag har själv alltid varit snabb att ta reda på saker inom det här området och började använda menskopp som 16-åring, men det var nog inte sexualundervisningens förtjänst. Minns inte att vi någonsin i skolan skulle tagit upp något annat än teorin kring mensen och fortplantningen, och sedan om könsbobbor som kan bosätta sig i ens byxor om en inte är försiktig. Skamligt lite.
ett ritstift i din rumpa07.01.16 kl. 17:36
Wow, hardcore :) Minns att jag försiktigt kollade på menskoppar i Ruohonjuuri under mina tonår men var lite för blyg och osäker för att köpa en. Ja, vi snackade också bara om en massa könssjukdomar och om fortplantning och graviditet. Antar att allt evinnerligt prat om gonorré, klamydia, syfilis och what not var för att skrämma oss till säkert sex (vilket ju i sig är bra) men det tog liksom över hela undervisningen. Himla tråkigt att det blev så.
08.01.16 00:49
Så fiffigt inlägg Nanó!

Jag kommer ihåg att när jag hade min första pojkvän (alltså gick på 8an i högstadie) introducera skolhälsovårdaren mig till p-piller och tyckte att det var en bra idé att jag började äta trots att jag och min dåvarande pojkvän inte hade ett sexuellt förhållande. Nu i efterhand är jag besviken på hur systemet fungerar eftersom jag nu på senare år har läst på lite mer om det där med p-piller och kommit fram till att jag inte vill utsätta min kropp för onödiga hormontillskott (nu är ju dethär bara vad jag känner passar bäst för mig, tror nog att p-piller fungerar för vissa personer och kanske sämre för andra). När jag för drygt två och ett halvt år sedan gick till min gynekolog berättade jag till henne att jag gärna skulle sluta med hormoner (sade till henne att jag ju är i ett fast förhållande och inte ligger runt så känner att p-piller bara är onödigt för mig och min kropp), hon lyssnade men vad hon istället föreslog åt mig var en p-ring eller sen mini-piller. Jag blev lite konfunderad för jag hade ju sagt att jag helst av allt skulle sluta med hormoner men gav ändå den där ringen ett försök. Testade den 1 år ungefär och sen kom jag, och min sambo också för den delen, att den ringen bara var i vägen och bråkade. Så nu har jag varit utan hormoner i ett år och för mig har det fungerat jättebra! Tycker dock att skolorna borde ha bättre upplysning vad gäller hormonpreventiv.

När det kommer till mensskydd är jag en trogen menskoppsbärare since 2012. Köpte ifjol julas min andra menskopp åt mig själv som en julklapp till mig själv. Tycker känslan i underlivet är helt annan när man använder menskopp, tamponger torkar ut så sjukt mycket! Alltså ååå sku kunna skriva hur mycket som helst här! Men jag brukar ibland uppleva samma som du, att den läcker lite om den inte är helt på plats. Men tycker nog det är helt värt det, både för min egen vulva och ur miljösynpunkt :)
fia linnéa emelie08.01.16 kl. 09:34
Hej! Tack för bra inlägg. Jag har delat det till flera av mina vänner och propagerat för menskopp.
Angående nr 6, vill jag fråga ifall du har nån uppfattning om utsträckningen av inducerad ägglossning? Jag har hört om en som blev gravid vid helt fel tidpunkt på månaden och kvinnan har också många barn, bl.a. ett som hon fick i 44 års ålder (!). Mycket fertil med andra ord. Det finns en svag vetenskaplig grund för det, som är bevisad för kor, men inte människor (ännu). I artikeln framkommer att vissa ämnen i mannens sädesvätska tas upp i blodet hos kvinnan och kan orsaka ägglossning vid en ovanlig tidpunkt i menscykeln.
Anders19.01.16 kl. 14:41
Tack och fint gjort! Ja, säkert finns det en massa saker vi inte känner till om kroppen och fertiliteten ännu (t.ex. inducerad ägglossning som du nämner, mycket intressant!). Inte vet man ju heller direkt varför vissa blir gravida trots att de tar p-piller utan att slarva. Har även hört om vissa som använt NC och blivit gravida så man får se till att vara medveten om att det finns risker med samtliga preventivmedel (förutom kondom då möjligtvis) när man börjar med en ny preventivmetod.
19.01.16 18:04
Ursäkta missen. Här är artikeln: https://www.psychologytoday.com/blog/quilted-science/201208/surprising-stowaway-in-semen
Anders19.01.16 kl. 14:42

Att lägga konsten på hyllan

En utställning jag besökte i ett riktigt gubbgalleri en gång. Den får representera en hel drös med frustration.

 

Igår var jag på .tiff-talks på fotomuséet i Antwerpen. Det är ett konstevenemang var tio noga utvalda fotografitalanger får utrymme att berätta om sin konst. Jag gick med en kollega för att stöda en av de utvalda, Ulla Deventer, vars konst och arbetstillvägagångssätt jag verkligen respekterar. Det är inte många konstnärer vars arbetsmetoder jag finner lika respektfulla. Hon jobbar med sexarbetare i bland annat Ghana. Sexarbetare är som känt en väldigt utsatt grupp världen över. Dock sätter hon oerhört med tid och ansträngning för att verkligen lära känna personerna hon jobbar med istället för att bara dokumentera från ett ensidigt, eget perspektiv. Hon för även en konstant dialog med dessa personer angående deras liv och historia, och är mycket angelägen med att få deras synpunkter och feedback på vilka bilder som ska användas. Det behövs flera som henne!

Men nu skulle inte inlägget handla om henne, utan om konst. Om mitt val att lägga konsten på hyllan, om att jag inte vill kalla mig konstnär längre. På evenemanget igår fick jag det än en gång bekräftat att jag inte känner särskilt stor samhörighet med många människor som kallar sig konstnärer. Ulla är ett undantag, och såklart finns det "skitstövlar" inom alla arbetsområden, men - för mig är det fortfarande ett rätt infekterat ämne som skaver för mycket hos mig för att jag ska orka ta mig igenom den tankeprocessen som krävs för att jag ska kunna kalla mig det igen. Det fick mig att tänka på ett inlägg som jag skrev på instagram för ett år sedan. Tänkte att det skulle vara på sin plats att publicera det här (med vissa små förändringar).

 

 

Master of Fine Arts.

Fem år har jag spenderat på studier som lett till detta diplom.

Som jag nämnt tidigare här på bloggen har jag tillfälligt tagit en paus från konsten och riktat mig mera in på design. Det är svårt att skriva om detta utan att förminska konst eller säga vad som är rätt eller fel, för det vet jag inte. Det är svårt att ge en offentlig förklaring när det handlar om något mycket personligt. Men jag gör ett försök.

För ett tag sedan började en inre process hos mig som ledde till att jag började se gamla klasskamrater och kollegor från ett annat perspektiv. Efter att jag själv varit mitt i denna konstnärsbubbla och sett allting inifrån, började jag se saker utifrån. Jag började förstå saker jag inte tidigare sett och tänkt på. Jag lärde känna människor som vuxit upp utan kulturellt och ekonomiskt kapital över huvud taget. Det blev lite av en ögonöppnare för mig. Vad är bra konst enligt vem? Vem bestämmer i konstvärlden? Varför behöver jag konst i mitt liv men inte du? Vad är de bakomliggande orsakerna? Vem har råd att skaffa konstutbildning i en så osäker värld? Kan konst vara elitistisk?

Sexismen inom konstvärlden blev även rätt påtaglig för mig. Orkar inte ens gå in på detta. Bara det att en av mina (manliga) favoritlärare drämde till med "Varför ska kvinnliga fotografer alltid fota med sina känslor?" (för att vi lärt oss att kommunicera med känslor unlike många konstnärsmän pga könsstereotypisk uppfostran, you minimalizing jerk).

Jag kan också bli fruktansvärt irriterad på vilken typ av konst som får plats i offentligheten och som anses "bra". Det handlar så mycket om trender och kontakter. Sedan har jag ju även min personliga smak som jag själv också from time to time ifrågasätter efter att jag för ett år sedan började se vilken liten klubb för inbördes beundran jag befann mig i. För det är ju precis det som dom som får plats också befinner sig i, fast med en standard med andra parametrar.

Olika typer av design känns för tillfället som en bekväm tillflyktsort. Såklart finns där också ovan nämnda problem, men det känns mera relevant och nyttigt för mig att fundera på målgrupper, funktion, material och form än på om mitt koncept är tillräckligt konceptuellt och går i linje med min konstnärliga identitet. Jag hade helt enkelt rätt höga krav på mig själv som konstnär. Allting skulle passa ihop, mina koncept skulle vara perfekt komplexa, aldrig för banala och allting måste vara fläckfritt, jämt jämt jämt, annars kunde man lika gärna låta bli. Att skapa konst var inte roligt längre och i slutändan visste jag inte längre vem jag ens skapade konst för. Det betyder såklart inte att jag inte har höga krav på mig som designer, men det känns lättare på något sätt?

Kanske konsten åter gör entré i mitt liv efter ett par år. Antagligen kommer gnistan någon gång tillbaka. Min process är långt ifrån klar. Jag behöver tid till att bearbeta och hitta förhållningssätt till tidigare nämnda tankar. Just nu ger jag formgivningen mera plats.

04.10.2018 kl. 17:35

Utsikt med dimension

 

Vädret här är så bipolärt. Vaknar upp till sol och när man går ut är det spöregn. Tur att utsikten från vårt vardagsfönster alltid är fin, oavsett väder. Det är mysigt med dimension när man tittar ut, jag har aldrig tidigare bott så nära ett gatuhörn.

Igår hade jag ett möte med en tjej vars magisterprojekt jag handleder. Jag har ju handlett praktikanter tidigare men det känns djupare att handleda ett magisterprojekt. Det handlar  liksom mer om att lära känna en person, hens uttryck och att pusha personen i rätt riktning. Mötet fick mig nästan att tveka på beslutet jag tog angående att pausa min lärarutbildning. Jag har alltid funnit mening i att handleda/guida/lära personer. Å andra sidan känner jag starkt att jag behöver fokusera på grafisk design och visuell kommunikation i år så att det så småningom kan börja bli en huvudsyssla. Just nu behöver jag ett fokus, inte två. Under mitt möte med magisterstudenten råkade jag dessutom träffa en från min lärarutbilningsklass, hon sa att det var kaos och alldeles för mycket kurser. Så kanske det var lika så bra.

 

03.10.2018 kl. 11:08

Vecka 40 + önskeinlägg

 

 

Så var det vecka 40.

Det finns alltid kvar doftspår av örnträd och björnbär i hallen, precis vid ytterdörren, när han gått. De hänger kvar där hela dagen tills han kommer hem för då doftar det så överallt. Följande morgon doftar det i hallen igen.

Jag har vant mig vid den kalla inomhustemperaturen. Tänker mig att vi kanske inte behöver sätta på värmen riktigt ännu. Vädret under veckan ska tydligen nå 20 grader vissa dagar även om nätterna är kyliga.

Idag står illustrationsjobb, organisering av min arbetshörna och evenemang i Iittala-affären i kalendern. Och så ska jag beställa kluriga badrumslampor. Just nu kissar vi nämligen i mörker.

Förresten - trots att ni inte är så himla många som läser längre så är jag himla nyfiken på vad ni skulle vilja läsa om eller se här. Det kan vara något visuellt, det kan vara något privat eller också något riktigt allmänt om det råkar ha väckt er nyfikenhet. Och ifall det är pinigt att kommentera under eget namn så tar jag inte illa upp alls av anonyma kommentarer! Så ifall ni har något ni skulle vilja veta mera om, bring it on. Och läser ni inlägget först en vecka efter att det publicerats går det också att kommentera, jag läser alltid kommentarerna.

 

01.10.2018 kl. 10:15

Effortless energy

 

Lilja nummer två har slagit ut i vasen på köksbordet. Det doftar nu dubbelt så mycket lilja i vårt vardagsrum.

Onsdagen var ingen bra dag och jag somnade med en stor klump i magen som jag också vaknade upp med. Igår morse ringde en kompis mig helt oväntat och det kunde inte ha kommit mer lägligt. Det var ett av de mest värdefulla samtalen jag haft på länge. Vissa vänner är värda mer än guld. Det är med så himla få personer man har den där nästintill telepatiska förmågan, när man säger exakt det som den andra behöver höra och båda parterna tar vara på råden man får av varandra och ser saker ur ett större perspektiv än bara sitt eget. Hon är en sådan vän. Vi har en relation där vi utan att ens behöva försöka, automatiskt ger energi till varandra bara av att prata. Vi har samma värden, samma humor, samma arbetsmoral och stressiga livsstil som också drar ner oss i skiten ibland. Vi bestämde att ta tag i våra patetiska liv och spara ihop till en längre resa tillsammans. Vi förtjänar att chilla.

Efter att vi pratade mådde jag så himla mycket bättre. Det är knäppt ibland hur det kan svänga så snabbt?

Fredagen är här och nu är det dags att beta av veckans sista arbete och sedan tar jag helg.

 

 

 

 

28.09.2018 kl. 12:46

Överdådigt blomster och Aalto-vaser

 

Som jag nämnde igår köpte jag blommor till min kille för att överraska honom. När han kom hem hade han också med sig en stor bukett så plötsligt stod vi där med två  buketter. Men! Detta blev dock det ypperliga tillfället jag väntat på - att använda och kombinera vaserna i vårt nya hem.

Sedan jag började jobba med inredning har jag ju även jobbat med styling en hel del. En av höjdpunkterna var typ morsdag och liknande då vi beställt in tjugo buketter som vi stylade i olika vaser i affärens alla vråar. Som jag har suktat efter att ha en pompös blomsterhörna i mitt eget hem.

Jag köper sällan själv snittblommor men min kille har överöst mig med blomster under vårt förhållande så det kändes rätt naturligt att inhandla några vaser under vårt personalrabattevenemang i våras.

 

 

Innan jag började jobba med Iittalavaror hade jag aldrig någonsin tänkt att jag skulle äga en Aalto-vas själv. För mig symboliserade Aalto-vasen trötta tulpaner från K-market hemma hos farmor. Hade till och med fått en 95mm-version av farmors väninna i dopgåva som stod och dammade i ett skåp tills nu. När jag genom mina kollegor lärde mig se med nya ögon på Aalto-vaserna blev jag såld. Aalto-vasen är typ världens bästa vas att kombinera med olika färger och former och buketter får ett fantastiskt fall i den klassiska 160mm-modellen.

Nu blev det här ju kanske inte den mest optimala blomkombinationen då jag slog samman två lite random buketter men jag tycker faktiskt det är rätt charmigt när det får se spontant och lite överdådigt ut (typ såhär, såhär eller såhär).

Så ja. Vasen jag fick i dopgåva står nu tillsammans med mina två Aalto-vaser och en Aalto-skål jag fått på köpet en gång. Kanske dags att byta ut min bloggbeskrivning i sidospalten nu.

26.09.2018 kl. 16:13

Svenskans förfall

 

Och så var det tisdag.

Det var fyra grader när jag vaknade i morse. Fyra. Enligt min väderapp är det varmare på sommarstugan ute på Hitis hav än här. Vad hände?

Inomhustemperaturen här var 18,5 grader vilket inte heller är tillräckligt för att sätta på värmen. Då får man få upp värmen på annat vis. Jag beslöt mig för att gå ut och springa för första gången sedan jag blev frisk. Innan mononukleosen sprang jag 5-10 km per gång, men det tänker jag inte tvinga mig själv att göra nu. 2,5 km var tillräckligt. På vägen hem köpte jag en bukett blommor för att överraska min kille när han kommer hem från reklambyrån ikväll. Vi brukar fira varandra med små gester den 25 varje månad.

Det känns rätt bra att skriva mer aktivt här igen. Under dessa sex år utomlands har min svenska långsamt börjat förfalla eftersom jag typ aldrig talar eller skriver på språket längre (förutom under julen och sommaren). Det problemet ville jag ta tag i i höst. Det började bli pinsamt med alla skriv- och syftningsfel samt de uttryck och metaforer som jag direktöversätter från engelska och nederländska i huvudet. Bloggen är min svenskspråkiga frizon. Ställer inte heller lika höga krav på den som tidigare.

Den nyaste intervjun ligger förresten uppe på Ratatas framsida! Det är ingen mindre än Hanna Nordenswan som berättar om sitt dokumentärfilmande och sina studier i NYC.

Klicka på länken för att komma till intervjun!

Brustna hjärtan och mörka klipprumsnätter

 

 

25.09.2018 kl. 10:55

Mensvärksmåndag

 

Sov extremt dåligt inatt. Tror morgonens påsar under ögonen vägde minst ett kilo per öga. Hade även halva ansiktsmasken kvar i fejset när jag genom regnet travade iväg till Kolonel Koffie som jag hade tänkt att skulle bli dagens arbetsplats. Efter att ha fixat lite med bokomslag och skrivit en intervju som jag ser fram emot att publicera så fort den blivit okejad fick jag en sån mördande mensvärk. Ville dessutom inte riskera att blöda ner mina byxor från Acne Studios som jag av någon anledning valt att bära just idag så jag fick gå hem igen. Hem och byta trosor, byta byxor, ta smärtstillande, tvätta fejset och dricka en hel kanna menstruationste som min kusins fästmö blandat ihop till mig. Nu känns det som tur lite bättre.

Imorgon kommer Julia hit och hjälper mig att sätta ihop vår garderob! Halleluja. Äntligen får vi in våra kläder någonstans!

Nu tänker jag fortsätta med illustrationer som jag gör till en bok. Det är så himla lugnande att göra dessa illustrationer, men det är ett stort arbete. Runt 36 illustrationer blir det sammanlagt. Samtliga ska tecknas med ritkol. Tror det blir en välbehövlig paus från ritkol när boken är klar, höhö.

 

Här kan ni få ett smakprov:

 

 

Back to work!

 

24.09.2018 kl. 16:47

Syrlig söndag

 

Idag har inte särskilt mycket hänt då det spöregnar ute. Pannkaksfrukost, städning, organisering av köksskåp och tvätt har stått på schemat. Sedan kom vi på att vi kanke kunde pickla lite grönsaker och laga ingefärsshots. Så fick det bli!

 

 

Att pickla grönsaker är ju inte samma sak som att syra grönsaker (vilket jag också nån gång vill göra). Så vad är skillnaden då? Att syra grönsaker går mer eller mindre att jämföra med fermentering och det tar längre tid, men resulterar i mjölksyrebakterier som är väldigt bra för oss att äta. Att pickla med en snabb 1-2-3-lag resulterar inte vad jag vet i några duktiga bakterier, men gott är det ändå. Om du vill läsa en mer ingående förklaring mellan de olika begreppen rekommenderar jag denna läsning!

 

Så vad är en 1-2-3-lag? Jo, du har en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Du löser upp sockret enklast genom upphettning av blandningen och låter den sedan svalna lite. Steg tre är att fylla en tät glasburk eller liknande med dina favvogrönsaker (tunt skivade) och hälla över lagen. Sedan sätter du på locket och förvarar burken i kylen. Godast är det efter att det ha fått stå och dra någon dag. Jag älskar pickles på varma ostmackor och pasta med mycket ost, det tar fram umamismaken i osten så himla bra.  Det är även supergott i sushi bowls och poké bowls! Eller i sallad. Eller var som helst nästan.

Idag picklade vi lite ingefära, vitkål och morot. I kylen står redan en burk picklad rödlök till vårt förfogande. Ingefärsshotsen tog jag ingen bild på, snubben lagar det på fri hand med riven ingefära och kokande vatten, tillsatsfri äppelmos för bebisar, lime, citron och sedan smakar han av med lite honung. Sedan är vi hurtbulliga och dricker av det varje morgon innan kaffet i en vecka!

 

 

 

23.09.2018 kl. 18:40

Skitsnack om konstvärlden och andra överlevnadsstrategier

 

Sov extremt dåligt inatt p.g.a. något tråkigt som hände igår kväll men lyckades ändå skriva ihop en artikel till framsidan innan lunch. Visst följer ni artiklarna som dyker upp där två gånger i veckan? Det är så himla kul och intressant att skriva dem!

 

Här är länkar till artiklarna som ligger uppe på framsidan just nu:

 

Foto:Theo Elias

 

Skitsnack om konstvärlden och andra överlevnadsstrategier

 

Pinfärsk intervju med konstnären och konstkritikern Helen Korpak om hennes tankar om konst och övriga aktualiteter. Håller så med Helen om problemen i konstvärlden. Så sjukt att en värld som ska slå ett slag för kreativiteten ändå är precis lika gubbsjuk, rasistisk och kapitalistisk som resten av världen. En av orsakerna till att jag tagit paus från konstvärlden.

 

Foto: Staffan Sundström för Mannström Jewellery

 

Yrket med den mytiska auran

 

Jag bad den otroligt talangfulla smyckesdesignern Matilda Mannström berätta om sitt mytomspunna yrke. Den här tjejen, hon vet exakt vad hon vill göra och hon gör det så himla snyggt. 

 

 

En låt om den krympande människan

 

Poeten och musikern Rickard Eklund har nyligen släppt en himla vacker singel. Förresten - aå himla befriande med människor som testar crowfunding för sina projekt! Tror själv jag är för blyg för att våga en sådan sak.

 

 

"Jag satt ett halvår med uppspärrade ögon och undrade vad jag missat. Varför är alla så arga?"

 

Jag kollade läget med författaren Anna Lindholm. En artikel om att upptäcka feminismen på en arg, feministisk kurs i högskolan. Och vad blir bok nummer två efter Projekt Ines?

 

 

Finlandssvensken som jobbade med Vogue

 

Rubriken säger allt! Vem vill inte veta hur det är att jobba med så tunga namn inom modeindustrin? Plus att Henrika verkar vara en himla trevlig person.

 

 

Jag skulle förpassa mig själv i kategorin mikroinfluencer

 

En snabb koll med vad Ratatas grundare Karin Lindroos håller på med! Hon pratar om sommaren som gått, hösten som kommer emot och lite bloggar såklart!

 

 

20.09.2018 kl. 14:05

Köket

Det är dags att visa glimtar från köket i den nya lyan! Ifall jag måste välja en plats i lägenheten jag känner mig mest nöjd är det nog det öppna köket. Jag gillar att kunna sitta på soffan och samtala med den som lagar mat och vice versa, att det är så enkelt att hålla rent, att vi hittat en bra kompromiss mellan vad som ska stå framme och vad som ska vara undangömt, att det finns en tydlig struktur och att vi har en diskmaskin och stor lavoar. Något som är viktigt för oss är att det både är funktionellt men också fint, d.v.s. sånt vi använder varje dag får stå framme så man inte behöver öppna skåpen jämt. Det i sin tur leder till att vi investerat i det som syns. För min kille är det dessutom viktigt med mycket öppna, fria, ljusa ytor och för mig är det viktigt att vardagsföremålen som syns inte är fula. Jag tycker vi lyckades rätt bra i vår kompromiss, inte för mycket grejer, men samtidigt väldigt mycket öppna ytor.

 

Här börjar köket. Vårt stora köksbord till höger står mycket praktiskt nära köket. Som bäst är vi på jakt efter svarta köksstolar. Stolen i bild har vi endast ett exemplar av (har fått den gratis av tjejen som bodde i min förra lya) men vi vill gärna ha lite mer massiva stolar.

Köket har alltså ett eget fönster och den svarta dörren som är målad med svart kritvänlig färg leder till badrummet. Kuben som hänger från taket är fläkt + spots för när man lagar mat. Sorry att bilden är sned men orkar inte ta en ny.

 

Om man går ett steg närmare ser det ut så här.

 

Här är vår koffeinhörna (samt två glasburkar med pasta för att dölja den långa sladden från vår espressomaskin...). Kökets viktigaste plats, här lagar vi cappuccino varje morgon. Vi har ingen vanlig kaffebryggare så vi dricker endast italienskt kaffe. Man kunde kanske tro att espressomaskinen var dyr, men det är mitt livs Lidl-fynd! Bra är den också. Vet inte ifall Lidl i Finland säljer maskiner men jag rekommenderar denna starkt. Runt 70€ tror jag den var.

Den svarta förvaringsburken för kaffe har jag fått av mamma och intill den har vi en glasburk med kokossocker (som borde fyllas på, hehe).

 

Vänder man sig åt andra hållet ser man detta. Den gröna metalldosan med halvöppet lock är perfekt för vitlök, ingefära och färsk chili och den bruna tvättbara papperspåsen brukar vi lägga avfallet i medan vi lagar mat, för att sedan tömma den när vi städar efteråt. Mycket bra system. Skåpet undertill är kylskåp.

 

Åt höger ser man detta. Min fina Peugeot-pepparkvarn som jag fyndade på loppis samt olja, salt, hushållspapper och sånt. Hushållspappret är nog kökets fulaste pryl ever. Har precis diskat våra vattenflaskor så de torkar fortfarande och torkar. Vi har även lyckats med konststycket att köpa en för stor soptunna (nere i högra hörnet) som inte ryms in i vårt sopskåp, så hur vi ska lösa den situationen har vi inte kommit fram till riktigt ännu.

 

Här är den största diskhon som jag någonsin haft. Allt går att diska där, t.o.m. ugnsplåtar. Livets diskho <3

 

I högra hörnet av köket har vi en vattenkokare, två lådor (ena med kosttillskott och andra med bröd inuti) samt ett par glasburkar för allt som behövs för att laga gröt.

 

Den gröna skålen fick jag som en del av ett erbjudande i Iittala-affären i våras men vi har inte lagt något i den än. Den får bara stå där och lysa lite.

 

Som jag redan nämnde, man tittar alltså mot soffan när man lagar mat i vårt kök! Det gillar jag så himla mycket. Att laga mat blir så himla socialt då.

 

Har precis hällt upp en kanna te så det får avsluta detta inlägg. Jag föredrar dessa muggar med min marimekko-kanna iställe för marimekkos egna muggar, tycker i allmänhet det är mysigt att dricka från små koppar, kanske det beror på det?

Det är första gången jag någonsin har ett modernt, nyrenoverat kök. Vår hyresvärd berättade att hon anlitat en inredningsarkitekt för att renovera lägenheten och det märks verkligen. Yta är ju inte allt, men jag älskar att Antwerpen är en så pass chic stad att det är relativt enkelt att hitta snygga, nyrenoverade lägenheter till bra priser. Vår hyra är mycket mindre än vad vi skulle betala för samma i Åbo, kanske t.o.m. hälften så billigt. Sen finns det en massa andra tråkiga saker med att bo i Belgien såklart, men för mig som visuell person kan jag offra vissa saker för att leva lite finare, iaf just nu.

 

18.09.2018 kl. 13:48

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången