Sex saker jag lärde mig för sent om mensskydd och preventivmedel

05.01.2016 kl. 21:44

Ikväll tänkte jag gå in på ett ämne jag faktiskt aldrig tidigare skrivit om, nämligen menstruationsskydd och preventivmedel. Hej hej alla bekanta där ute i cybervärlden som nu kommer få lära sig allt om mina erfarenheter av tamponger, lukter, preventivmedel och vad som är bäst för just MIN fitta, men jag är så jävla trött på allt hyschandet av fitt- och mensprat. På grund av bristande sexualundervisning i skolan samt att min mamma tyckte det var pinsamt att snacka mens (fast hon var såklart bra på andra sätt) fanns det gap i mina kunskaper vilket ledde till att jag lärde mig en hel del om min kropp funkar först efter att jag fyllt tjugo. Är inte det ganska skevt för att vara Norden, 2000-tal?

Man hittar egentligen väldigt få texter här på nätet med temat menstruation med tanke på att de berörda ändå utgör hälften av jordens befolkning. Jag upplever att det snackas alldeles för lite om mensskydd och mens i allmänet. Att prata om preventivmedel och mensskydd är ju inte heller något man direkt börjar snacka om med vem som helst. Jag brukar tänka på det så här - ju snabbare man börjar prata om dessa ämnen med en ny person, desto större är chansen att den personen kommer bli din vän. Så låt oss alla bara dra ner våra sociala barriärer en stund och förenas i lite prat om mens, fittor och andra underbara ting.

 

För att gå tillbaka till de kroppsrelaterade saker jag lärde mig alldeles för sent, here we go:

 

1. Jag luktar egentligen inte under mens. Hela livet har jag gått runt och trott att det är helt normalt att jag luktat illa mellan benen under mensen. När jag började använda menskopp försvann dock lukten helt och hållet. I efterhand har jag kommit fram till att det var tampongerna som drog åt sig all fukt i vaginan och därmed skapade ett dåligt klimat som ledde till lukt. Det leder vidare till upptäckt nummer två:

2. Tamponger torkar ut fittan. Ja, det hade jag inte fattat förrän jag började med menskopp. Menskoppen var en riktig räddare på många sätt - både plånboken, planeten och min slida blev plötsligt mycket gladare platser.

3. Det finns tamponger i både syntet och bomull. De med syntetmaterial är de vanligaste (eller iaf de vanliga jag alltid köpt) och det är här vi kommer in på tampongsjukan, eller toxic shock syndrom (TSS) som det heter. Jag läste om en studie som visade att tampongerna i syntetmaterial är de största bovarna bakom TSS-fallen och att de i 100% bomull är mycket säkrare. Varför lärde vi oss inte detta i skolan?

4. Menskopp är inte så himla konstigt. När jag var yngre pratades det om menskoppen som om det var en produkt endast för hippies. Nej, menskoppen är inte för hippies, den är för dig och mig, den angår oss alla då den både är slidvänlig, miljövänlig och plånboksvänlig. Jag tror inte den nämndes en enda gång i sexualundervisningen i skolan. Idag använder många av mina vänner i Finland menskopp. Här i Belgien känner någon knappt till menskoppen, men fick en belgisk kompis intresserad idag (score!) och jag sprider ordet så gott jag kan!

5. P-piller är inte alltid svaret du letar efter. Jag körde själv med kondom tills jag var 20 då jag fick p-piller utskrivet för första gången. Jag fick dock ganska dåligt med information om biverkningar hos läkaren. Kan dock tillägga att detta skedde i Belgien, kan bra tänka mig att barnmorskor/gynekologer som skriver ut p-piller är bättre på att berätta om vad p-piller kan göra med din kropp och ditt humör. Själv blev jag ett hormonellt känslomonster de första två månaderna, jag gick upp 10kg och min redan jobbiga pms blev ännu värre. Dessutom lär det hålla på att bli ett stort miljöproblem med alla hormoner som kissas ut i våra vattendrag.

6. Jag kan bli gravid endast några dagar varje månad. Det var först när jag började med Natural Cycles (en app som funkar som en p-dator) som jag förstod hur fertilitetscykeln och menscykeln faktiskt fungerade. Herregud när jag tänker på alla de gånger mitt tonåriga jag gått runt och typ spytt av oro över att bli gravid när jag hade oskyddat sex eller när kondomen gick sönder! Ingen hade någonsin berättat att det endast handlar om ett par dagar per månad och jag i min naivitet trodde alltid att man kunde bli gravid när som helst. (obs obs vill i efterhand tillägga att det här inte är en rekommendation för NC trots att appen fungerat utmärkt för mig med regelbunden mens. Läs alltid på och överväg ev. risker innan du testar en ny preventivmetod!)

 

För tillfället använder jag dock bara kondom då jag inte har sex särskilt ofta (hej distansförhållande). Vad gällande mensskydd använder jag menskopp (och ibland tampong om jag är lat) och är ganska nöjd även om koppen kan läcka när jag lagt in den på fel sätt. Om det är något jag verkligen hatar av hela mitt hjärta är det bindor. De är sunkiga, svettiga och plastiga - bara hat från min sida rakt igenom. Jag blöder rätt mycket i början av mensen och brukar då ha både menskopp och binda nattetid. Snart är dock plastbindans tid förbi, för idag spontanköpte jag tygbindor med en kompis! Bästa spontanköpet någonsin, hoppas jag. Kanske jag återkommer med recension efter en månad eller två.

Är det förresten något viktigt någon annan som läser som lärt sig alldeles för sent när det gäller mensskydd och preventivmedel? Jag kan ju knappast vara den enda! Är genuint nyfiken. Ni kan naturligtvis vara anonyma om ni så önskar.

 

 

Kommentarer (15)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Jätte bra inlägg och det galna är ju att säkert hela vår generation har samma uppfattning om mens och bindor och sådant. Dvs det är inget en direkt öppnar en konversation med främlingar , föräldrarna bidrar inte med mycket information eller överhuvudtaget och att vi har vetat alldeles för litet under vår uppväxt! Det som jag också skulle vilja att infördes i undervisningen är just de supervanliga tillstånden som vestibulit, vaginism, vulvodyni och endometrios. Kvinnor har en massa besvär som hindrar användning av preventivmedel och mensskydd (jag kan ju varken använda tampong eller menskopp utan är tvungen att använda binda och kan inte äta p-piller eftersom östrogen halten ökar mina smärtor) som inte är könssjukdomar. Minns inte att jag en endaste en gång skulle ha hört om vanliga underlivssjukdomar som inte var sjukdomar man kunde få av samlag!
Amanda06.01.16 kl. 16:51
Ja herregud, vart försvann endometrios, vestibulit m.m. i sexualundervisningen? Helt galet med tanke pâ hur mânga som är drabbade! Beundrar själv dig för att du vâgar tala sâ öppet om dina erfarenheter och tänkte att "vâgar hon sâ vâgar jag!" när jag skrev detta. Och om jag känner mig själv rätt kommer mina ev. framtida ungar säkert tycka JAG är pinsam för jag kommer typ inte kunna sluta prata om allt detta med dom när dom kommer in i puberteten :`) Men bättre att dom lär känna sina kroppar än att de gâr omkring med helt fel information. Objektiv information och utbildning är det viktigaste vi har i samhället! Har du förresten testat tygbindor nâgon gâng?
06.01.16 18:25
Åh vilket fantastiskt inlägg! Har haft liknande erfarenheter. Brukade också tro att mensen luktade. Började med bindor vilket jag hatade. Hade sedan tampong några år men det var väldigt uttorkande. Nu har jag menskopp och älskar den!! Så himla bra att det börjar spridas mer nu, men önskar seriöst att det kunde komma reklam på tex. tv eller att den blir bättre omnämnd i sexualundervisningen så att ordet sprids! Ang. Natural cykles så är jag supernyfiken, jag visste inte heller innan jag hörde talas om det att det endast var vissa dagar man kunde bli gravid, eller knappt ens hur en menscykel fungerade. (Dålig sexualunvervisning från skolan eller vad?!) Jag har för tillfället inte behovet av preventivmedel, men är väldigt nyfiken då jag inte alls vill stoppa i mig massa hormoner. Dock är jag rädd att det ska vara osäkert då jag hörde någonstans om någon som ändå blev gravid? Jag tror att jag inte skulle klara av att göra en abort och därför har jag inte vågat mig på de ännu. Samt eftersom det tydligen inte är ett "godkänt" preventivmedel. (?) Men samtidigt så känns det ju som att det rent biologiskt borde fungera helt perfekt och vara säkert? Men som sagt, vilket toppen inlägg!
Anonym06.01.16 kl. 17:35
Ja, jag vill ocksâ se menskoppen i tv-reklamer! Visst är det knasigt att man bara lär sig om bindor och tamponger? Natural Cycles har ju faktiskt fâtt en hel del kritik för att inte vara en fullvärdig preventivmetod, men än sâ länge har det funkat för mig, men dâ vill jag tillägga att jag är supernoga med mätning och har en regelbunden mens. Tror att det är en osäker preventivmetod om man slarvar med mätning och har oregelbunden menstruation. Och under röda dagar eller om man är osäker är det ju bara att använda kondom. Jag förstâr att abort kan vara en helt fruktansvärt sak att gâ igenom men själv är jag inte särskilt sentimental när det gäller oönskade graviditeter dâ jag inte likställer ett foster med ett barn. Sâ ifall jag skulle veta att jag emotionellt inte skulle klara av en abort sâ tror jag att jag skulle skippa NC och använda kondom istället. P-piller är ju inte heller en helt säker preventivmetod! Och du, tack för de fina orden!
06.01.16 18:39
Bra inlägg! Jag använder själv delvis tygbindor och delvis vanliga. Borde övergå helt till tyg men har för tillfället bara tre stycken och de tar en evighet att tvätta, alltså jag snackar dagar. haha. Menskoppen tänkte jag skulle vara det bästa i universum med tanke på hur liten effekt den har på miljön men den passade inte mig alls och jag grät nästan av smärta då jag skulle ta ut den. kanske jag ger den en ny chans någon gång men just nu är jag bara rädd. bra skrivet!
Grön i Åbo06.01.16 kl. 19:55
Oj och ajaj! Tekniken är ju inte superduperenkel att lära sig med en gång. Och så finns det olika storlekar på menskoppar, fast det kanske du redan visste. Om inte annat så kanske du kan hitta en i en mindre storlek? Har också hört att olika koppar har olika mjukhet/hårdhet. Min kompis som hade varit på en föreläsning var dom berättade om återanvändbara menstruationsskydd berättade att dom på föreläsningen hade rekommenderat att man skulle ha 7 tygbindor, en för varje dag. Då behöver man inte tvätta som en tokig under mensen!
07.01.16 19:06
Jättebra inlägg! Det är superviktigt att prata om saker som dessa!
Jag tycker att jag själv knappt lärde mig någonting alls under sexualkunskapen i skolan. Mest av allt kändes det pinsamt just då, eftersom allt var så himla hysch hysch. Jag började söka upp information om olika preventivmedel när jag var äldre och gått ut skolan, eftersom det då blev mer aktuellt för mig.
Olika mensskydd har jag dock endast nyligen börjat söka mer information om. Jag skulle själv vilja prova menskopp, verkar bättre på alla sätt än bindor, vilket jag använder nu.
Charlotta / Den fnittrande filifjonkan06.01.16 kl. 22:27
Testa menskoppen vettja :) Rekommenderar! Vi hade inte så mycket "hysch hysch" i skolan kring sexualundervisningen men det enda vi pratade om heeeela tiden var sexuellt överförbara sjukdomar. Och så satte vi en kondom på en gurka. Typ så. En gång i lågstadiet hade tjejerna en lektion om mens men har inget minne av att man skulle ha pratat om tygbindor eller menskoppar.
07.01.16 19:08
Jättebra skrivet och superviktigt inlägg! Heja dig!
Louise07.01.16 kl. 09:31
Tack! Heja dig med, du skriver så fint!
07.01.16 19:08
Amen to that, kan skriva under typ alla punkter.

Det blev så mycket roligare, eller ja - trevligare kanske snarare, att ha mens efter att menskoppen gjorde entré i mitt liv. Blev riktigt irriterad i våras när jag skulle skaffa den och det inte gick att få tag på en från apoteken här i trakten (karis-ekenäs), utan fick vänta tills jag hittade en i Helsingfors. Borde ju finnas i alla apotek! Så lycklig över att få ta adjö till äckliga bindor och uttorkande tamponger. Blir riktigt upprörd när jag tänker på att jag säkert lagt ut typ 750 euro (sådär snabbt räknat) under åren på dessa då det mycket billigare/bättre alternativet menskopp alltid funnits :(

Är också frustrerade så här i efterhand över hur dåliga lektionerna i sexualkunskap (eller då "familjefostran" som det så fint hette i mitt högstadium) var, hade inte heller någon koll på att det bara är under några få daga per månad man egentligen kan bli gravid. Var ändå en ganska flitig elev så tvivlar på att det var jag som inte hade hängt med under lektionerna..

Har aldrig ätit eller velat äta p-piller, utan ägglossninsappen (qlue) är min bästa vän. Har på to-do listan att ladda ner NC också + skaffa termometer för ännu säkrare resultat, men min kropp är verkligen som en klocka, så hittills har bara appen funkat bra.

Bra skrivet inlägg Nanó!
Miilo07.01.16 kl. 12:31
Tack så mycket Miilo! Ja, i mina tonår när jag kollade på menskoppar för första gången fanns det endast i ekobutiken. Fast kanske det även fanns något apotek som hade av dem? Var ju inte i varenda apotek liksom. Familjefostran??? haha bästa namnet ever. Hos oss hette det hälsokunskap men familjefostran är väl att överdriva! Jag använder faktiskt också Clue + kondom just nu, känns lite väl surt att betala för NC ett helt år när man ser killen bara varannan månad!
07.01.16 19:21
Ja! Bra inlägg. Jag älskar också menskoppen. Och anledningen till att jag testade den var så klart inte för att den hade presenterats i skolan utan för att kompisar på senare år rekommenderat. Först tyckte jag det var kämpigt med både att sätta in och ta ut men med övning blev det lättare och lättare. Och nu känns det SÅ smidigt och bra på alla sätt.

Vill passa på och tipsa alla här om mitt och min väns projekt Menskligt.fi inom vilket vi samlar in mensberättelser (kan vara kort eller långt, stort eller litet). Målet är att kunna ge ut en bok med en massa olika, personliga mensberättelser (incidenter, tankar, erfarenheter, lärdomar). Alla är supervälkomna att bidra - mera info på www.menskligt.fi. Där finns också en del mensberättelser att läsa.

Hoppas det är ok att jag delar detta inlägg på Menskligts fb-sida? :)
/Hanna (Hannas Virrvarr-Hanna :))07.01.16 kl. 14:09
Ja, övning ger färdighet! Ooh har missat det där projektet, ska absolut blogga om det! Tack för tipset och såklart var det okej att du delade!
07.01.16 19:22
Amen! Plus att menskoppen är så himla BEKVÄM, så skönt att bara kunna stoppa in den hemma på morgonen och sen inte behöva tänka på saken innan till kvällen. Har hänt mig några gånger att jag helt glömt bort den eftersom den inte känns av alls, hehe... Innan jag prövade trodde jag det skulle vara ett stort problem att behöva tömma den på allmänna toaletter men i praktiken har jag nästan aldrig behövt göra det.

Håller verkligen med om att sexualundervisningen kunde förbättras på så många plan, kan tex. inte minnas att vi nånsin skulle ha fått info om svamp och urinvägsinfektioner fast det är väldigt vanligt (mvh en som sitter här med urinvägsinfektion just nu). Lärde mig också först när jag var 23 att man faktiskt kan minska sin mensvärk med att tex. undvika tamponger, socker, alkohol med mera som torkar ut kroppen, har hjälpt mig väldigt mycket. Så mycket man gärna hade vetat tidigare!
koltrast07.01.16 kl. 14:24
Dessutom har de flesta offentliga toaletter jag varit på i Finland ett handfat inne i toalettbåset. Så för mig har det inte heller direkt varit ett problem :) Fast här i Belgien är det tyvärr lite besvärligare på den fronten.... Ja, minns inte heller att vi skulle ha fått så himla mycket info om svamp och UVI. Det enda jag kommer ihåg är att vår hälsokunskapslärare sa åt oss att vi måste kissa efter sex. Och mer info om hur man minskar mensvärk vore också välkommet!
08.01.16 00:34
Jag tycker nte att jag fick speciellt mycket information om biverkningar när jag fick p-piller utskrivet av en gynekolog här i Finland. I och för sig handlade det kanske om att han bedömde mig som påläst eftersom jag ställde frågor om en del av biverkningarna, dvs att jag tog upp dem.
Jag har länge varit jätteskeptisk till p-piller. Har tyckt att det låtit obehagligt att stoppa i sig hormoner. Men. Efter att stänkblödningarna och de ömma brösten (som var de biverkningar jag märkte av) försvunnit när kroppen vant sig vid det här nya hormontillståndet (det tog typ två månader) här jag faktiskt trivts förvånansvärt bra med att äta p-piller. Den största anleningen är att jag som tidigare hade korta menscykler, blödde mycket och länge numera har så oerhört lite mens att det känns som om jag inte har mens alls nuförtiden. Det är som att ha börjat ett nytt liv! Jag har använt menskopp i flera år och tycker att den gjort livet lättare, men ville ändå aldrig simma i bassäng under de dagar jag blödde som mest och suckade över att behöva vara på resa sådana dagar (eftersom jag måste tömma menskoppen med max tre timmars mellanrum när det var som värst). Nu när jag inte har riktig mens utan bara p-pillrens ersättningsblödning kommer den faktiskt aldrig i vägen för något. Plus att jag har haft lättare att stå ut med vintermörkret den här hösten och vintern (men det är ju en mer komplex sak som kanske också påverkas av att jag är i ett fast förhållande med regelbunden närhet och beröring).

Ibland har jag lite dåligt samvete för att jag är så här pass förtjust i mina p-piller. jag vet att de inte är så bra för miljön. Jag vet inte hur de påverkar min kropp på sikt. Men det är så himla skönt att blöda så här lite och att slippa oroa sig för att ha blivit gravid (kondom fungerade jättedåligt för oss, så att jag övervann min skepsis mot p-piller berodde på att jag var i desperat behov av ett annat preventivmedel efter en angstig väntan på att få mens).
Hepp07.01.16 kl. 15:12
Inte tycker jag att du ska ha dåligt samvete för att du trivs med p-piller! Olika preventivmedel fungerar olika för människor. Det du beskriver låter ju faktiskt jättebra, du ska vara glad att det funkade för dig! Det där med miljöeffekter är ju naturligtvis jättetråkigt men jag hoppas och tror att dom någon gång ska kunna uppfinna bättre filtreringssystem för avloppscentralerna. Det är ju inte bara p-piller som ställer till det för vår natur, det är även andra mediciner. Desperationen var faktiskt också orsaken till att jag började med p-piller! Det funkade helt enkelt inte just då med kondom för min sexpartner så jag förstår precis vad du menar.
08.01.16 00:40
Jag hörde talas om menskopp när jag var 28+. Tänk alla dessa år som jag dragits med äckliga bindor som luktar skunk när jag hade kunnat ha en menskopp. Tamponger fick jag aldrig att funka och vågade knappt testa pga så skräckslagen att få tampongsjukan!

Efterfrågar också menskoppsreklam på tv och hörde heller ldrig talas om endometrios, vestibulit och dylikt i skolan. Det är sjukt stora brister i undervisningen.
Ystran goes No Poo07.01.16 kl. 17:10
Undervisningen är ju det som tar oss framåt! Blir så himla trött när jag tänker på bristerna den har :(
08.01.16 00:42
Super!! Älskar att ämnen som dehär tas upp mer och mer också i Finland, Sverige har varit lite före i tiden.
Jag har tänkt köpa en menskopp i ett antal år men det har inte blivit av. Igår efter jag läst detta inlägg så beställde jag en direkt, bara sådär. Hittade dessutom en meganajs sida som donerar en menskopp till flickor i Afrika för varje köp. Att de får menskoppen medför att de kan vara i skolan under mens. http://www.ruby-cup.com/ är sidan om det kanske är någon annan som också ska köpa :) Nu hoppas jag att den hinner fram till nästa mens! hihi
Alexandra07.01.16 kl. 17:21
Åh är superglad att jag lyckades inspirera till ett menskoppsköp! Hoppas hoppas hoppas du kommer gilla den lika mycket som jag gillat min!
08.01.16 00:45
Jaaa! Viktigt ämne att ta upp!
Jag har själv alltid varit snabb att ta reda på saker inom det här området och började använda menskopp som 16-åring, men det var nog inte sexualundervisningens förtjänst. Minns inte att vi någonsin i skolan skulle tagit upp något annat än teorin kring mensen och fortplantningen, och sedan om könsbobbor som kan bosätta sig i ens byxor om en inte är försiktig. Skamligt lite.
ett ritstift i din rumpa07.01.16 kl. 17:36
Wow, hardcore :) Minns att jag försiktigt kollade på menskoppar i Ruohonjuuri under mina tonår men var lite för blyg och osäker för att köpa en. Ja, vi snackade också bara om en massa könssjukdomar och om fortplantning och graviditet. Antar att allt evinnerligt prat om gonorré, klamydia, syfilis och what not var för att skrämma oss till säkert sex (vilket ju i sig är bra) men det tog liksom över hela undervisningen. Himla tråkigt att det blev så.
08.01.16 00:49
Så fiffigt inlägg Nanó!

Jag kommer ihåg att när jag hade min första pojkvän (alltså gick på 8an i högstadie) introducera skolhälsovårdaren mig till p-piller och tyckte att det var en bra idé att jag började äta trots att jag och min dåvarande pojkvän inte hade ett sexuellt förhållande. Nu i efterhand är jag besviken på hur systemet fungerar eftersom jag nu på senare år har läst på lite mer om det där med p-piller och kommit fram till att jag inte vill utsätta min kropp för onödiga hormontillskott (nu är ju dethär bara vad jag känner passar bäst för mig, tror nog att p-piller fungerar för vissa personer och kanske sämre för andra). När jag för drygt två och ett halvt år sedan gick till min gynekolog berättade jag till henne att jag gärna skulle sluta med hormoner (sade till henne att jag ju är i ett fast förhållande och inte ligger runt så känner att p-piller bara är onödigt för mig och min kropp), hon lyssnade men vad hon istället föreslog åt mig var en p-ring eller sen mini-piller. Jag blev lite konfunderad för jag hade ju sagt att jag helst av allt skulle sluta med hormoner men gav ändå den där ringen ett försök. Testade den 1 år ungefär och sen kom jag, och min sambo också för den delen, att den ringen bara var i vägen och bråkade. Så nu har jag varit utan hormoner i ett år och för mig har det fungerat jättebra! Tycker dock att skolorna borde ha bättre upplysning vad gäller hormonpreventiv.

När det kommer till mensskydd är jag en trogen menskoppsbärare since 2012. Köpte ifjol julas min andra menskopp åt mig själv som en julklapp till mig själv. Tycker känslan i underlivet är helt annan när man använder menskopp, tamponger torkar ut så sjukt mycket! Alltså ååå sku kunna skriva hur mycket som helst här! Men jag brukar ibland uppleva samma som du, att den läcker lite om den inte är helt på plats. Men tycker nog det är helt värt det, både för min egen vulva och ur miljösynpunkt :)
fia linnéa emelie08.01.16 kl. 09:34
Hej! Tack för bra inlägg. Jag har delat det till flera av mina vänner och propagerat för menskopp.
Angående nr 6, vill jag fråga ifall du har nån uppfattning om utsträckningen av inducerad ägglossning? Jag har hört om en som blev gravid vid helt fel tidpunkt på månaden och kvinnan har också många barn, bl.a. ett som hon fick i 44 års ålder (!). Mycket fertil med andra ord. Det finns en svag vetenskaplig grund för det, som är bevisad för kor, men inte människor (ännu). I artikeln framkommer att vissa ämnen i mannens sädesvätska tas upp i blodet hos kvinnan och kan orsaka ägglossning vid en ovanlig tidpunkt i menscykeln.
Anders19.01.16 kl. 14:41
Tack och fint gjort! Ja, säkert finns det en massa saker vi inte känner till om kroppen och fertiliteten ännu (t.ex. inducerad ägglossning som du nämner, mycket intressant!). Inte vet man ju heller direkt varför vissa blir gravida trots att de tar p-piller utan att slarva. Har även hört om vissa som använt NC och blivit gravida så man får se till att vara medveten om att det finns risker med samtliga preventivmedel (förutom kondom då möjligtvis) när man börjar med en ny preventivmetod.
19.01.16 18:04
Ursäkta missen. Här är artikeln: https://www.psychologytoday.com/blog/quilted-science/201208/surprising-stowaway-in-semen
Anders19.01.16 kl. 14:42

En skärva av vem jag var

 

Herregud vilken energi nu. Ingenting är omöjligt. Jag vill skriva klart min reflektionsrapport för lärarpraktiken. Jag vill illustrera den där sista bilden till boken jag formgiver för det där muséet. Nej, först vill jag vattna växterna. Vänta, jag vill skriva ett blogginlägg. What the fuck? Det känns som att... allting fixar sig. Allting fixar sig. Är detta på riktigt? Okej. Stopp. S T O P P. Andas. A N D A S. Andas igen.

Babette hade sin födelsedag igår. Tjugosex år gammal. Tjugosex år ung. Hon, liksom alla mina andra vänner, är lika borttappade som jag. Vi kämpar för att få ihop ekonomin, hittar inga jobb inom vår bransch. Den kreativa branschen, en bransch utan säkra utsikter. När vi blir trötta på livet i affärerna vi jobbar i tar vi våra sista sparpengar och drar en eller två månader utomlands. Eller så shoppar vi kläder. Med personalrabatt, såklart. Vi shoppar i varandras affärer med varandras rabatt. -90% på Other stories. -50% på Iittala. -50% på Artek. -25% på Weekday. -25% på Cos. -25% på Arket. Och så vidare.

Det får mig att tänka på när jag jobbade på Bagheeras hemsida inför de tio ansökningarna han ska skicka till tio eventuella praktikplatser. Praktikplatser på reklambyråer, branding agencies. Designbyråer. De som klär Kendrick Lamar i hans nyaste musikvideo. De som får dig att vilja besöka den där nya restaurangen vid Groenplaats för att den har en fantastisk interiör på alla bilder på sociala medier. De som får dig att välja det där kaffet i affären för att den har en snyggare förpackning än de andra kaffesorterna.

Älskling, vi borde jobba ihop. Du gör interiörer, hemsidor och skrivandet. Jag tar hand om branding och grafisk design. Jag har en säker framtid, det är inte som som att jag ska bli journalist eller nåt annat utdöende jobb. We could make good money together.

När jag kommer in genom dörren till Royal Palace får jag kramar av tjejerna. Sjunger Happy Birthday för Babette. Får den längsta kramen av Vivian.

Du ser så bra ut! Vad har hänt? Du ser yngre ut. Nej, jag menade inte så! Du är inte gammal! Men du ser bara så fräsch ut. Vilan har gjort dig gott. Du behövde det.

Jag vet inte om det är den där nya ansiktsmasken jag köpte genom en reklam på Instagram eller om det faktiskt är vilan som gjort sitt. Det är fem dagar sedan operationen. Första dagen spydde jag åtta gånger. Nu är det bättre. Jag kan i alla fall äta flytande föda. Ikväll serveras det batatsoppa och cava i Royal Palace. Och kermakakku som Oona bakat. Eller heter det kanske täytekakku, säger hon frågande. Jag går in i hennes rum för att titta på gratispublikationerna hon illustrerat tillsammans med sin kompis. Jag säger att jag är rädd för framtiden. Hon ser besviken ut.

Alltså, jag vägrar jobba i Weekday resten av mitt liv. Jag måste hitta ett jobb jag gillar snart. Det kommer bara bli så. Går det för andra går det för mig också. Jag tänker inte sluta hoppas.

Efter cava och batatsoppa äter vi täytekakku. Vispgrädde och jordgubbar. Sedan vill tjejerna gå och lägga sig. Jag hyr en scooter via min scooterpool-app på telefonen. Någon har parkerat den 200 meter bort. Do you have your driver's license? frågar appen. Nej, tänker jag. Jag klickar på Yes, sätter på hjälmen som ligger i scooterns bagagelucka och kör hem. Någon hade lämnat ett paket kex i bagageutrymmet också. Jag förbannar att jag inte kan äta fast föda och överräcker kexpaketet till Bagheera när jag kommer hem.

Dagen efter vaknar jag med all den här energin. Jag vill vattna växterna. Jag vill skriva min praktikrapport. Jag vill illustrera den där sista teckningen. Jag vill skriva detta blogginlägg. Stopp. Andas. A N D A S. Andas igen. Vad händer?

Jag vill saker.

Trots att jag egentligen borde så måste jag inte.

Jag vill.

 

12.03.2018 kl. 12:58

10 tankar just nu

 

 

 

1. Efter min magisterexamen konstaterade jag att det var både onjutbart och ohållbart att försöka försörja sig på konst. I ren panik började jag studera igen. Min tredje examen blir alltså i pedagogik. Gjorde min första praktik i december och har precis gjort klart praktik nummer två. Allt går på nederländska och jag är helt utmattad av tempot, det nya studiespråket (studerade tidigare på engelska) och alla sena kvällar (vi har lektioner om kvällarna så att vi kan gå till jobbet på dagen). Nästa år får det bli lite lugnare studietakt!

2. Jag behöver en paus från konstvärlden just nu. Finns så många aspekter i detta som jag kunde skriva om men främsta orsakerna är kanske att jag är trött på alla klubbar för inbördes beundran, rasismen, sexismen och hur jag knappt känner några konstnärer från sämre förhållanden. Tycker också det är jobbigt att se så mycket dålig konst få plats och har ingen lust att ge mig in i debatten om vad som är bra och dålig konst för jag inser ju att vad jag tycker är dålig konst kanske är bra i någon annans ögon för att den har en annan bakgrund än jag etc etc alla kan göra konst etc vad är konst etc BA NEJ. Det blir liksom en subjektiv, oändlig cirkel av detta. Det tar så mycket tankekraft. Orkar inte med det just nu. Just nu vill jag hellre observe än participate.

3. Drömmer secretly om att ba skita i all konst och all utbildning och ge mig in i reklambranschen med min snubbe som studerar reklamdesign. Vi skulle kunna starta en egen branding/design studio och göra sjukt roliga grejer och tjäna fett med pengar. Jaja. Den som lever får se ¯\_(ツ)_/¯.

4. Nästa lägenhet jag bor i ska vara köpt.

5. Försöker säga "nej" oftare än tidigare. Jag vill sluta säga ja till  precis allt som låter kul för i slutändan när man har tio kul saker man borde göra är det inte särskilt kul längre. Det är dags att hitta fokus.

6. Jag jobbar fortfarande deltid på Iittala i Antwerpen men planerar att byta jobb snart med bättre arbetstimmar. Gillar att ha ett sådant deltidsjobb och skulle inte vilja jobba med något annat medan jag studerar.

7. Försöker ha så kravlösa hobbies som möjligt. Just nu vill jag bara matcha färger och material i inredning och kläder. Gillar också att ta långa söndagspromenader med Bagheera.

8. Jag älskar att resa bort i längre perioder men har inte tid för något sånt på ett tag nu. En dröm är att åka tillbaka till Kina på en längre resa snart. Var planerat att jag skulle ha åkt tillbaka i december men studierna tog över.

9. Sedan jag hade mononukleos i höstas har jag varit sjuk och trött jämt (obs på att jag normally har ett kick-ass immunförsvar och oändligt med energi). Om två dagar ska alla mina fyra visdomständer opereras ut. En av dem fick en infektion efter mononukleosen och jag antar att det har lett till att jag varit mottagligare för nya virus och bakterier som har fått fäste under vintern. Har lovat mig själv att äta fucking hälsosamt och ta hand om mig själv efter operationen. Då kanske immunförsvaret äntlligen repar sig, tänker jag.

10. Dagens tips är Netflix serie Queer Eye. Mysig realityserie med fem homosexuella män som gör make-overs på diverse snubbar i USA. Gör gott för din mentala hälsa att se på detta, lovar!

 

04.03.2018 kl. 22:11

Virus i Paris

 

 

Virus och brist på röst till trots åkte jag och Bagheera ett par dagar till Paris. Vi bokade en lägis via Airbnb och billiga tågbiljetter med Izy (dotterbolag till Thalys). Älskar med att bo på kontinenten att man bara kan ta tåget eller bussen till Paris för ett överkomligt pris typ när man vill. Har varit i Paris ett flertal gånger men upptäcker nya saker varje gång.

Jag har nyligen haft (och har egentligen fortfarande) en virusinfektion på stämbanden som till och med tvingade mig att ställa in en del av min praktik som konstlärare, men bokat är bokat. Vi åkte ändå till Pais. Tji fick jag då åkte på en förkylning på köpet. Nu har jag alltså både något slags virus på stämbanden plus förkylning. Score!

Plus och minus med Paris:

- Folk klär sig inte lika snyggt som jag kom ihåg. Typ alla bär bara svart och grått?! I Antwerpen klär sig folk mycket mer varierat, medvetet och framförallt i mer färg. Kan i och för sig ha att göra med att de flesta populära klädmärken baserade i Antwerpen använder sig av mycket färg och färgmatchning.

+ Folk i Paris är däremot mycket trevligare än folk i Antwerpen. Håller uppe dörrar och ler mer och så. Obs att jag stöter på rätt mycket otrevliga människor i Antwerpen eftersom jag servar folk från överklassen i en designeraffär. Borde skriva ett separat inlägg om det någon gång, det är rätt intressant men också vidrigt jobbigt ibland. Man får ha mycket skinn på näsan. Kanske jag iofs också skulle tycka att folk i Paris var otrevliga ifall jag jobbade i Printemps eller Le Bon Marché eller nåt sånt. Upplevde iaf Parisarna betydligt mer uppmärksamma på folk i sin omgivning, de ger mer plats åt en i kollektivtrafiken och står ogärna i vägen.

+ Paris metrosystem slår alla metrosystem i alla andra städer jag någonsin besökt. Snabbt, effektivt, stort och extremt lättnavigerat. Blir lika förbluffad varje gång.

- Cappucino i Paris är fortfarande vedervärdigt. De håller fast vid sin Café au lait trots att man beställer en cappucino.

- Colette hade stängt! 

+ Merci-affären i Marais. Skulle kunna ta med hela affären hem. Upptäckte även att belgiska Serax har gjort en kollektion som främst riktar sig in på tapas och sushi för Merci. Köper kanske ett set senare, de finns såklart även till salu i Antwerpen. Öht känns det inte så speciellt att köpa saker i Paris längre då nästan allt ändå finns i Antwerpen.

+ Maten. Franska croissanter. Franska bakelser. Fransk baguette. Franskt smör. Franska ostar. Croque madame. Confit de canard. Allt detta får ett stort plus. På alla hjärtans dag åt vi Bo La Lot på Bistro Indochiné vilket iofs inte alls var franskt men fy fan vad gott. Rekommenderar. Paret som ägde krogen var också himla trevliga.

 

 

Här är en bild från Airbnb-lägisen. Hare bäst! xx

 

16.02.2018 kl. 23:14

Tvåtusenarton

 

Första bilden av mig i år. Klippte av håret sista dagen förra året. Känns klichéaktigt att tänka på det som en symbolisk handling men det kändes i varje fall väldigt skönt att se något nytt i spegelbilden när jag vaknade dagen efter.

Ord som jag vill att ska definiera mitt nya år är struktur, prioriteringar, fokus och stresshantering. Jag vill fortsätta tänka stort men jag vill inte glömma bort vad jag behöver för att må bra. Vill bli bättre på att säga nej. Bättre på att fokusera på vad jag verkligen vill göra, på vem jag vill vara. 

 

02.01.2018 kl. 17:45

tvåtusensjutton

2017 var året när jag:

Hittade en ny röd tråd efter att ha irrat runt i en märklig garnaffär i lite på ett halvår.

 

Fem ord som beskriver 2017:

Terapeutiskt, kaotiskt, festligt, insiktsfullt, ibland ledsamt.
 

Årets höjdpunkt:

Att Bagheera kom in i mitt liv och gav mig allt han har. Att Julia kom och hälsade på i maj, det var så kul ❤  Att jag bott i en så fin lägenhet som jag gillar. Att jag började i kognitiv beteendeterapi.

Året genom Spotify:


Årets maträtter:

Allting asiatiskt! Men även hemlagad pizza.
 

Årets kulturupplevelser:

Min största kulturupplevelse skulle ha varit att se King Kruel live i De Roma i december. Kom inte iväg dock på grund av att hela Antwerpen stängde ner sina bussar, metron och spårvagnar på grund av snöstorm. Alla taxibilar var upptagna och telefonkön var evighetslång. Hyrde av ren desperation en vespa efter att ha stått och väntat på bussen i 45min men det gick inte att köra genom snön. Detta svider fortfarande i hjärtat alltså!!
 

Årets samhällsfenomen:

Vem har missat #MeToo? Ingen! Har dock inte varit så aktiv på samhällsfronten detta år p.g.a. för trött.
 

Årets somarminne:

Sommaren med Bagheera. Särskilt tältandet.


 

Årets gimme more: 

Tid med vänner. Sol. Jag fick inte nog med sol i somras! Saknar den.
 

Årets gimme less:

Stress och sjukdomar. Tänker på mononukleosen. I början av året gav jag också för mycket av mig själv till personer som inte var beredda att ge samma tillbaka till mig. Men det är som tur talked out!
 

Årets utmaning:

Att acceptera min barndom och uppväxt. Att inte vara arg längre.


 

02.01.2018 kl. 17:40

Som om jag ömsade sinn


 

Det har ju som ni märkt ekat rätt tomt på min blogg i höst. Kanske för att det återigen känns som jag slungats in i en slags vag identitetskris. När jag precis trodde att jag hade hittat vem jag var och vad jag ville för lite mera än ett år sedan revs mina framtidsplaner i tusen bitar. Det tog slut mellan mig och personen som jag trodde skulle förbli min person.

Jag hann egentligen aldrig ens sörja men å andra sidan vet jag inte om jag är en person som har ett behov av att sörja och älta. Istället för att sörja har jag konsumerat. Konsumerat människor, konsumerat äventyr och konsumerat vin. Kanske det också är en form av bearbetning.

En av de saker som kanske hindrat mig mest från att blogga är att jag nästan skäms för att jag inte bara kan vara samma person jämt. Från ett år till ett annat förändras mina drömmar. När något går i kras förnyar jag mig själv. Det är som om jag ömsade skinn.

 

 

22.12.2017 kl. 17:40

Ett gult inlägg

.           

 

Har printat och bundit böcker precis hela dagen. På lördagen ska en av mina böcker vara med på bokmässan i Akademin och i morgon åker jag till Liège för att ett galleri vill träffa mig för att diskutera en utställning.

Jag är himla mycket hemma nuförtiden. Förra hösten flängde jag fram och tillbaka mellan olika platser och nätverkade och höll på. Morgondagens möte är i och för sig två timmar bort med tåg men annars försöker jag att vila efter mononukleosen. Det känns verkligen i kroppen att jag varit ruskigt sjuk.

Funderar på vad jag borde göra på tåget i morgon. Skulle helst försöka läsa en bok men tror datorn får hänga med istället för jobb.

 

12.10.2017 kl. 00:39

Ett blått inlägg

Jag är med vinterkappa. En blå fick det bli. Hade först klickat hem en vit teddyjacka från Monki men det såg ut som om jag hade tappat bort mig inuti en isbjörn så den fick åka tillbaka. Drömmer nu våta drömmar om intressanta färgkombinationer som jag kan skapa med t.ex. en burgundy- eller smutsgulsfärgad tröja undertill.

 

Jag var på Collectiv Nationals utställning med Valentinas arbeten på Plein Publiek. Fotografierna av mig ovan ingår i hennes nyaste serie. Tog ett par glas vin och insåg sedan att det kanske inte var en så bra idé eftersom min läkare förbjudit mig att förtära alkohol på grund av dåliga levervärden (tack mononukleosen). 


Lördagen bestod av Iittalajobb och nykter födelsedagsfest på kvällen. Söndagen också fin. Bagheeras mamma bjöd oss på frukost i Café Impérial!


Mycket instagramvänligt som ni kan se.


Idag är ingen vidare dag känner jag. Jag var på terapi i morse och sedan köpte jag en Pomelo till lunch som visade sig vara helt omogen. Just nu borde jag förbereda ett tal om ett socialt tema till dagens föreläsning i Akademin samt printa och binda en bok som jag ska ta med mig till ett möte i Liège på torsdagen men istället ligger jag på soffan utan inspiration och med ont i magen :'(

 

09.10.2017 kl. 15:15

Sommaren som kom och gick

 

Var höll jag egentligen hus under sommaren? Bloggen gick på tomgång och jag gjorde verkligen inget av det jag hade planerat att göra. Mest har jag stressat runt med jobb, olika ansökningar och utställningsgrejer och så har vi ju den där förälskelsebubblan.


Sommaren bjöd på grötfrukostar ur mina nya tallrikar i mitt kök.


 

Det blev också en del frukostar med denna hunk, Bagheera. Kan även avslöja att han är den bakomliggande orsaken till tidigare nämnda förälskelsebubbla.Sedan var jag ju till Sverige på Fridas och Pis 70talsgangsterbröllop. Valentina var min plus one och jag fick tårar i ögonen när jag såg Frida och Pi vigas i den skånska sommaridyllen.


Tillbaka i Antwerpen hittade jag och Bagheera ett nytt favoritcafé, PAKT. Det ligger i 't groen kwartier och det är sjukt fräscht och najsigt på alla sätt. 'T groen kwartier är ett område med bland annat ett gammalt militärsjukhus som rustats om till nya lägenheter och det är ett sånt trevligt promenadstråk. Flera moderna företag med ekologiskt tänk ligger även i området och så växer det grönsaker på taken. Och så ligger ju även Antwerpens berömda restaurang The Jane i knutarna.


I sommar har jag levt i vad Valentina döpte till "pussy pants". Så himla sköna även om tygets mönster ser ut som ett gäng vaginor.

 

Jag var en sväng till Finland och fortsatte förälskelsebubblan där. Sjukt hur fort tiden gick där borta. Nästa sommar vill jag stanna lite längre än två veckor, det var alldeles för kort, hann med ingenting alls. Men jag fick i alla fall hänga med till Caroline och Freddys landställe Fallholmen och så kom Julia av och an till Ängesön!

 

Väl tillbaka i Antwerpen igen började Bagheera extraknäcka som cykelbud för Deliveroo.
Alltså.
Ja sku nog buda hem mat lite oftare om en sån där hottis kom och knackade på min dörr med pizza i handen.

 Förutom pussypantsen har jag även burit min puderrosa favorittröja i scubamaterial.

 

Innan jag blev sjuk åkte vi ca 51 gånger till Ikea med buss och transporterade hem diverse möbler. Jag var helt slut efter varje gång minns jag. Inte så konstigt då jag hade mononukleos liksom.


En gång kom en galen kund till Iittala som gav mig en massa choklad. Vet inte om han var pervers eller bara lite konstig med tanke på vad han sa till mig men det var ju kul att få choklad iaf.
Sen hade jag ju öppning i Oude Beurs för residensutställningen. Herregud minns hur slutkörd jag var på öppningen. Fattar inte hur jag orkade vara där ens.
Och så - det sista som hände i sommaren var även det bästa. Bagheera flyttade in hos mig. Folk i min omgivning tycker att vi är galna men vi har det sjukt najs.

Lovar att skriva lite mer om kärlek och att gå vidare inom kort. Måste bara vila lite till först.

puss & kram <3

 

 

05.10.2017 kl. 16:14

Postmononucleosis

 

Det känns som om jag återbegåvats med livets krafter efter en månad sängliggandes. Befinner mig fortfarande i konvalecens men jag har i varje fall börjat se ljuset i slutet av tunneln. Igår var jag på min första lektion i Akademin, imorse kände jag äntligen för att klä min halvsjuka kropp i något annat än pyjamas och på lördagen går jag tillbaka till jobbet på Iittala.
 

Igår tillverkade jag dessutom min kalender inför skolåret som komma skall (eller egentligen har det ju redan börjat men jag har  som bekant varit dödssjuk). Jag printar och binder helst mina kalendrar själv av överloppsmaterial jag hittar i mina gömmor. I år fick det bli en pärm av gammal kartong, svart bokbindningstyg och marimekkomönster på pärmen.

 

04.10.2017 kl. 15:14

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången