Sex saker jag lärde mig för sent om mensskydd och preventivmedel

05.01.2016 kl. 21:44

Ikväll tänkte jag gå in på ett ämne jag faktiskt aldrig tidigare skrivit om, nämligen menstruationsskydd och preventivmedel. Hej hej alla bekanta där ute i cybervärlden som nu kommer få lära sig allt om mina erfarenheter av tamponger, lukter, preventivmedel och vad som är bäst för just MIN fitta, men jag är så jävla trött på allt hyschandet av fitt- och mensprat. På grund av bristande sexualundervisning i skolan samt att min mamma tyckte det var pinsamt att snacka mens (fast hon var såklart bra på andra sätt) fanns det gap i mina kunskaper vilket ledde till att jag lärde mig en hel del om min kropp funkar först efter att jag fyllt tjugo. Är inte det ganska skevt för att vara Norden, 2000-tal?

Man hittar egentligen väldigt få texter här på nätet med temat menstruation med tanke på att de berörda ändå utgör hälften av jordens befolkning. Jag upplever att det snackas alldeles för lite om mensskydd och mens i allmänet. Att prata om preventivmedel och mensskydd är ju inte heller något man direkt börjar snacka om med vem som helst. Jag brukar tänka på det så här - ju snabbare man börjar prata om dessa ämnen med en ny person, desto större är chansen att den personen kommer bli din vän. Så låt oss alla bara dra ner våra sociala barriärer en stund och förenas i lite prat om mens, fittor och andra underbara ting.

 

För att gå tillbaka till de kroppsrelaterade saker jag lärde mig alldeles för sent, here we go:

 

1. Jag luktar egentligen inte under mens. Hela livet har jag gått runt och trott att det är helt normalt att jag luktat illa mellan benen under mensen. När jag började använda menskopp försvann dock lukten helt och hållet. I efterhand har jag kommit fram till att det var tampongerna som drog åt sig all fukt i vaginan och därmed skapade ett dåligt klimat som ledde till lukt. Det leder vidare till upptäckt nummer två:

2. Tamponger torkar ut fittan. Ja, det hade jag inte fattat förrän jag började med menskopp. Menskoppen var en riktig räddare på många sätt - både plånboken, planeten och min slida blev plötsligt mycket gladare platser.

3. Det finns tamponger i både syntet och bomull. De med syntetmaterial är de vanligaste (eller iaf de vanliga jag alltid köpt) och det är här vi kommer in på tampongsjukan, eller toxic shock syndrom (TSS) som det heter. Jag läste om en studie som visade att tampongerna i syntetmaterial är de största bovarna bakom TSS-fallen och att de i 100% bomull är mycket säkrare. Varför lärde vi oss inte detta i skolan?

4. Menskopp är inte så himla konstigt. När jag var yngre pratades det om menskoppen som om det var en produkt endast för hippies. Nej, menskoppen är inte för hippies, den är för dig och mig, den angår oss alla då den både är slidvänlig, miljövänlig och plånboksvänlig. Jag tror inte den nämndes en enda gång i sexualundervisningen i skolan. Idag använder många av mina vänner i Finland menskopp. Här i Belgien känner någon knappt till menskoppen, men fick en belgisk kompis intresserad idag (score!) och jag sprider ordet så gott jag kan!

5. P-piller är inte alltid svaret du letar efter. Jag körde själv med kondom tills jag var 20 då jag fick p-piller utskrivet för första gången. Jag fick dock ganska dåligt med information om biverkningar hos läkaren. Kan dock tillägga att detta skedde i Belgien, kan bra tänka mig att barnmorskor/gynekologer som skriver ut p-piller är bättre på att berätta om vad p-piller kan göra med din kropp och ditt humör. Själv blev jag ett hormonellt känslomonster de första två månaderna, jag gick upp 10kg och min redan jobbiga pms blev ännu värre. Dessutom lär det hålla på att bli ett stort miljöproblem med alla hormoner som kissas ut i våra vattendrag.

6. Jag kan bli gravid endast några dagar varje månad. Det var först när jag började med Natural Cycles (en app som funkar som en p-dator) som jag förstod hur fertilitetscykeln och menscykeln faktiskt fungerade. Herregud när jag tänker på alla de gånger mitt tonåriga jag gått runt och typ spytt av oro över att bli gravid när jag hade oskyddat sex eller när kondomen gick sönder! Ingen hade någonsin berättat att det endast handlar om ett par dagar per månad och jag i min naivitet trodde alltid att man kunde bli gravid när som helst. (obs obs vill i efterhand tillägga att det här inte är en rekommendation för NC trots att appen fungerat utmärkt för mig med regelbunden mens. Läs alltid på och överväg ev. risker innan du testar en ny preventivmetod!)

 

För tillfället använder jag dock bara kondom då jag inte har sex särskilt ofta (hej distansförhållande). Vad gällande mensskydd använder jag menskopp (och ibland tampong om jag är lat) och är ganska nöjd även om koppen kan läcka när jag lagt in den på fel sätt. Om det är något jag verkligen hatar av hela mitt hjärta är det bindor. De är sunkiga, svettiga och plastiga - bara hat från min sida rakt igenom. Jag blöder rätt mycket i början av mensen och brukar då ha både menskopp och binda nattetid. Snart är dock plastbindans tid förbi, för idag spontanköpte jag tygbindor med en kompis! Bästa spontanköpet någonsin, hoppas jag. Kanske jag återkommer med recension efter en månad eller två.

Är det förresten något viktigt någon annan som läser som lärt sig alldeles för sent när det gäller mensskydd och preventivmedel? Jag kan ju knappast vara den enda! Är genuint nyfiken. Ni kan naturligtvis vara anonyma om ni så önskar.

 

 

Kommentarer (15)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Jätte bra inlägg och det galna är ju att säkert hela vår generation har samma uppfattning om mens och bindor och sådant. Dvs det är inget en direkt öppnar en konversation med främlingar , föräldrarna bidrar inte med mycket information eller överhuvudtaget och att vi har vetat alldeles för litet under vår uppväxt! Det som jag också skulle vilja att infördes i undervisningen är just de supervanliga tillstånden som vestibulit, vaginism, vulvodyni och endometrios. Kvinnor har en massa besvär som hindrar användning av preventivmedel och mensskydd (jag kan ju varken använda tampong eller menskopp utan är tvungen att använda binda och kan inte äta p-piller eftersom östrogen halten ökar mina smärtor) som inte är könssjukdomar. Minns inte att jag en endaste en gång skulle ha hört om vanliga underlivssjukdomar som inte var sjukdomar man kunde få av samlag!
Amanda06.01.16 kl. 16:51
Ja herregud, vart försvann endometrios, vestibulit m.m. i sexualundervisningen? Helt galet med tanke pâ hur mânga som är drabbade! Beundrar själv dig för att du vâgar tala sâ öppet om dina erfarenheter och tänkte att "vâgar hon sâ vâgar jag!" när jag skrev detta. Och om jag känner mig själv rätt kommer mina ev. framtida ungar säkert tycka JAG är pinsam för jag kommer typ inte kunna sluta prata om allt detta med dom när dom kommer in i puberteten :`) Men bättre att dom lär känna sina kroppar än att de gâr omkring med helt fel information. Objektiv information och utbildning är det viktigaste vi har i samhället! Har du förresten testat tygbindor nâgon gâng?
06.01.16 18:25
Åh vilket fantastiskt inlägg! Har haft liknande erfarenheter. Brukade också tro att mensen luktade. Började med bindor vilket jag hatade. Hade sedan tampong några år men det var väldigt uttorkande. Nu har jag menskopp och älskar den!! Så himla bra att det börjar spridas mer nu, men önskar seriöst att det kunde komma reklam på tex. tv eller att den blir bättre omnämnd i sexualundervisningen så att ordet sprids! Ang. Natural cykles så är jag supernyfiken, jag visste inte heller innan jag hörde talas om det att det endast var vissa dagar man kunde bli gravid, eller knappt ens hur en menscykel fungerade. (Dålig sexualunvervisning från skolan eller vad?!) Jag har för tillfället inte behovet av preventivmedel, men är väldigt nyfiken då jag inte alls vill stoppa i mig massa hormoner. Dock är jag rädd att det ska vara osäkert då jag hörde någonstans om någon som ändå blev gravid? Jag tror att jag inte skulle klara av att göra en abort och därför har jag inte vågat mig på de ännu. Samt eftersom det tydligen inte är ett "godkänt" preventivmedel. (?) Men samtidigt så känns det ju som att det rent biologiskt borde fungera helt perfekt och vara säkert? Men som sagt, vilket toppen inlägg!
Anonym06.01.16 kl. 17:35
Ja, jag vill ocksâ se menskoppen i tv-reklamer! Visst är det knasigt att man bara lär sig om bindor och tamponger? Natural Cycles har ju faktiskt fâtt en hel del kritik för att inte vara en fullvärdig preventivmetod, men än sâ länge har det funkat för mig, men dâ vill jag tillägga att jag är supernoga med mätning och har en regelbunden mens. Tror att det är en osäker preventivmetod om man slarvar med mätning och har oregelbunden menstruation. Och under röda dagar eller om man är osäker är det ju bara att använda kondom. Jag förstâr att abort kan vara en helt fruktansvärt sak att gâ igenom men själv är jag inte särskilt sentimental när det gäller oönskade graviditeter dâ jag inte likställer ett foster med ett barn. Sâ ifall jag skulle veta att jag emotionellt inte skulle klara av en abort sâ tror jag att jag skulle skippa NC och använda kondom istället. P-piller är ju inte heller en helt säker preventivmetod! Och du, tack för de fina orden!
06.01.16 18:39
Bra inlägg! Jag använder själv delvis tygbindor och delvis vanliga. Borde övergå helt till tyg men har för tillfället bara tre stycken och de tar en evighet att tvätta, alltså jag snackar dagar. haha. Menskoppen tänkte jag skulle vara det bästa i universum med tanke på hur liten effekt den har på miljön men den passade inte mig alls och jag grät nästan av smärta då jag skulle ta ut den. kanske jag ger den en ny chans någon gång men just nu är jag bara rädd. bra skrivet!
Grön i Åbo06.01.16 kl. 19:55
Oj och ajaj! Tekniken är ju inte superduperenkel att lära sig med en gång. Och så finns det olika storlekar på menskoppar, fast det kanske du redan visste. Om inte annat så kanske du kan hitta en i en mindre storlek? Har också hört att olika koppar har olika mjukhet/hårdhet. Min kompis som hade varit på en föreläsning var dom berättade om återanvändbara menstruationsskydd berättade att dom på föreläsningen hade rekommenderat att man skulle ha 7 tygbindor, en för varje dag. Då behöver man inte tvätta som en tokig under mensen!
07.01.16 19:06
Jättebra inlägg! Det är superviktigt att prata om saker som dessa!
Jag tycker att jag själv knappt lärde mig någonting alls under sexualkunskapen i skolan. Mest av allt kändes det pinsamt just då, eftersom allt var så himla hysch hysch. Jag började söka upp information om olika preventivmedel när jag var äldre och gått ut skolan, eftersom det då blev mer aktuellt för mig.
Olika mensskydd har jag dock endast nyligen börjat söka mer information om. Jag skulle själv vilja prova menskopp, verkar bättre på alla sätt än bindor, vilket jag använder nu.
Charlotta / Den fnittrande filifjonkan06.01.16 kl. 22:27
Testa menskoppen vettja :) Rekommenderar! Vi hade inte så mycket "hysch hysch" i skolan kring sexualundervisningen men det enda vi pratade om heeeela tiden var sexuellt överförbara sjukdomar. Och så satte vi en kondom på en gurka. Typ så. En gång i lågstadiet hade tjejerna en lektion om mens men har inget minne av att man skulle ha pratat om tygbindor eller menskoppar.
07.01.16 19:08
Jättebra skrivet och superviktigt inlägg! Heja dig!
Louise07.01.16 kl. 09:31
Tack! Heja dig med, du skriver så fint!
07.01.16 19:08
Amen to that, kan skriva under typ alla punkter.

Det blev så mycket roligare, eller ja - trevligare kanske snarare, att ha mens efter att menskoppen gjorde entré i mitt liv. Blev riktigt irriterad i våras när jag skulle skaffa den och det inte gick att få tag på en från apoteken här i trakten (karis-ekenäs), utan fick vänta tills jag hittade en i Helsingfors. Borde ju finnas i alla apotek! Så lycklig över att få ta adjö till äckliga bindor och uttorkande tamponger. Blir riktigt upprörd när jag tänker på att jag säkert lagt ut typ 750 euro (sådär snabbt räknat) under åren på dessa då det mycket billigare/bättre alternativet menskopp alltid funnits :(

Är också frustrerade så här i efterhand över hur dåliga lektionerna i sexualkunskap (eller då "familjefostran" som det så fint hette i mitt högstadium) var, hade inte heller någon koll på att det bara är under några få daga per månad man egentligen kan bli gravid. Var ändå en ganska flitig elev så tvivlar på att det var jag som inte hade hängt med under lektionerna..

Har aldrig ätit eller velat äta p-piller, utan ägglossninsappen (qlue) är min bästa vän. Har på to-do listan att ladda ner NC också + skaffa termometer för ännu säkrare resultat, men min kropp är verkligen som en klocka, så hittills har bara appen funkat bra.

Bra skrivet inlägg Nanó!
Miilo07.01.16 kl. 12:31
Tack så mycket Miilo! Ja, i mina tonår när jag kollade på menskoppar för första gången fanns det endast i ekobutiken. Fast kanske det även fanns något apotek som hade av dem? Var ju inte i varenda apotek liksom. Familjefostran??? haha bästa namnet ever. Hos oss hette det hälsokunskap men familjefostran är väl att överdriva! Jag använder faktiskt också Clue + kondom just nu, känns lite väl surt att betala för NC ett helt år när man ser killen bara varannan månad!
07.01.16 19:21
Ja! Bra inlägg. Jag älskar också menskoppen. Och anledningen till att jag testade den var så klart inte för att den hade presenterats i skolan utan för att kompisar på senare år rekommenderat. Först tyckte jag det var kämpigt med både att sätta in och ta ut men med övning blev det lättare och lättare. Och nu känns det SÅ smidigt och bra på alla sätt.

Vill passa på och tipsa alla här om mitt och min väns projekt Menskligt.fi inom vilket vi samlar in mensberättelser (kan vara kort eller långt, stort eller litet). Målet är att kunna ge ut en bok med en massa olika, personliga mensberättelser (incidenter, tankar, erfarenheter, lärdomar). Alla är supervälkomna att bidra - mera info på www.menskligt.fi. Där finns också en del mensberättelser att läsa.

Hoppas det är ok att jag delar detta inlägg på Menskligts fb-sida? :)
/Hanna (Hannas Virrvarr-Hanna :))07.01.16 kl. 14:09
Ja, övning ger färdighet! Ooh har missat det där projektet, ska absolut blogga om det! Tack för tipset och såklart var det okej att du delade!
07.01.16 19:22
Amen! Plus att menskoppen är så himla BEKVÄM, så skönt att bara kunna stoppa in den hemma på morgonen och sen inte behöva tänka på saken innan till kvällen. Har hänt mig några gånger att jag helt glömt bort den eftersom den inte känns av alls, hehe... Innan jag prövade trodde jag det skulle vara ett stort problem att behöva tömma den på allmänna toaletter men i praktiken har jag nästan aldrig behövt göra det.

Håller verkligen med om att sexualundervisningen kunde förbättras på så många plan, kan tex. inte minnas att vi nånsin skulle ha fått info om svamp och urinvägsinfektioner fast det är väldigt vanligt (mvh en som sitter här med urinvägsinfektion just nu). Lärde mig också först när jag var 23 att man faktiskt kan minska sin mensvärk med att tex. undvika tamponger, socker, alkohol med mera som torkar ut kroppen, har hjälpt mig väldigt mycket. Så mycket man gärna hade vetat tidigare!
koltrast07.01.16 kl. 14:24
Dessutom har de flesta offentliga toaletter jag varit på i Finland ett handfat inne i toalettbåset. Så för mig har det inte heller direkt varit ett problem :) Fast här i Belgien är det tyvärr lite besvärligare på den fronten.... Ja, minns inte heller att vi skulle ha fått så himla mycket info om svamp och UVI. Det enda jag kommer ihåg är att vår hälsokunskapslärare sa åt oss att vi måste kissa efter sex. Och mer info om hur man minskar mensvärk vore också välkommet!
08.01.16 00:34
Jag tycker nte att jag fick speciellt mycket information om biverkningar när jag fick p-piller utskrivet av en gynekolog här i Finland. I och för sig handlade det kanske om att han bedömde mig som påläst eftersom jag ställde frågor om en del av biverkningarna, dvs att jag tog upp dem.
Jag har länge varit jätteskeptisk till p-piller. Har tyckt att det låtit obehagligt att stoppa i sig hormoner. Men. Efter att stänkblödningarna och de ömma brösten (som var de biverkningar jag märkte av) försvunnit när kroppen vant sig vid det här nya hormontillståndet (det tog typ två månader) här jag faktiskt trivts förvånansvärt bra med att äta p-piller. Den största anleningen är att jag som tidigare hade korta menscykler, blödde mycket och länge numera har så oerhört lite mens att det känns som om jag inte har mens alls nuförtiden. Det är som att ha börjat ett nytt liv! Jag har använt menskopp i flera år och tycker att den gjort livet lättare, men ville ändå aldrig simma i bassäng under de dagar jag blödde som mest och suckade över att behöva vara på resa sådana dagar (eftersom jag måste tömma menskoppen med max tre timmars mellanrum när det var som värst). Nu när jag inte har riktig mens utan bara p-pillrens ersättningsblödning kommer den faktiskt aldrig i vägen för något. Plus att jag har haft lättare att stå ut med vintermörkret den här hösten och vintern (men det är ju en mer komplex sak som kanske också påverkas av att jag är i ett fast förhållande med regelbunden närhet och beröring).

Ibland har jag lite dåligt samvete för att jag är så här pass förtjust i mina p-piller. jag vet att de inte är så bra för miljön. Jag vet inte hur de påverkar min kropp på sikt. Men det är så himla skönt att blöda så här lite och att slippa oroa sig för att ha blivit gravid (kondom fungerade jättedåligt för oss, så att jag övervann min skepsis mot p-piller berodde på att jag var i desperat behov av ett annat preventivmedel efter en angstig väntan på att få mens).
Hepp07.01.16 kl. 15:12
Inte tycker jag att du ska ha dåligt samvete för att du trivs med p-piller! Olika preventivmedel fungerar olika för människor. Det du beskriver låter ju faktiskt jättebra, du ska vara glad att det funkade för dig! Det där med miljöeffekter är ju naturligtvis jättetråkigt men jag hoppas och tror att dom någon gång ska kunna uppfinna bättre filtreringssystem för avloppscentralerna. Det är ju inte bara p-piller som ställer till det för vår natur, det är även andra mediciner. Desperationen var faktiskt också orsaken till att jag började med p-piller! Det funkade helt enkelt inte just då med kondom för min sexpartner så jag förstår precis vad du menar.
08.01.16 00:40
Jag hörde talas om menskopp när jag var 28+. Tänk alla dessa år som jag dragits med äckliga bindor som luktar skunk när jag hade kunnat ha en menskopp. Tamponger fick jag aldrig att funka och vågade knappt testa pga så skräckslagen att få tampongsjukan!

Efterfrågar också menskoppsreklam på tv och hörde heller ldrig talas om endometrios, vestibulit och dylikt i skolan. Det är sjukt stora brister i undervisningen.
Ystran goes No Poo07.01.16 kl. 17:10
Undervisningen är ju det som tar oss framåt! Blir så himla trött när jag tänker på bristerna den har :(
08.01.16 00:42
Super!! Älskar att ämnen som dehär tas upp mer och mer också i Finland, Sverige har varit lite före i tiden.
Jag har tänkt köpa en menskopp i ett antal år men det har inte blivit av. Igår efter jag läst detta inlägg så beställde jag en direkt, bara sådär. Hittade dessutom en meganajs sida som donerar en menskopp till flickor i Afrika för varje köp. Att de får menskoppen medför att de kan vara i skolan under mens. http://www.ruby-cup.com/ är sidan om det kanske är någon annan som också ska köpa :) Nu hoppas jag att den hinner fram till nästa mens! hihi
Alexandra07.01.16 kl. 17:21
Åh är superglad att jag lyckades inspirera till ett menskoppsköp! Hoppas hoppas hoppas du kommer gilla den lika mycket som jag gillat min!
08.01.16 00:45
Jaaa! Viktigt ämne att ta upp!
Jag har själv alltid varit snabb att ta reda på saker inom det här området och började använda menskopp som 16-åring, men det var nog inte sexualundervisningens förtjänst. Minns inte att vi någonsin i skolan skulle tagit upp något annat än teorin kring mensen och fortplantningen, och sedan om könsbobbor som kan bosätta sig i ens byxor om en inte är försiktig. Skamligt lite.
ett ritstift i din rumpa07.01.16 kl. 17:36
Wow, hardcore :) Minns att jag försiktigt kollade på menskoppar i Ruohonjuuri under mina tonår men var lite för blyg och osäker för att köpa en. Ja, vi snackade också bara om en massa könssjukdomar och om fortplantning och graviditet. Antar att allt evinnerligt prat om gonorré, klamydia, syfilis och what not var för att skrämma oss till säkert sex (vilket ju i sig är bra) men det tog liksom över hela undervisningen. Himla tråkigt att det blev så.
08.01.16 00:49
Så fiffigt inlägg Nanó!

Jag kommer ihåg att när jag hade min första pojkvän (alltså gick på 8an i högstadie) introducera skolhälsovårdaren mig till p-piller och tyckte att det var en bra idé att jag började äta trots att jag och min dåvarande pojkvän inte hade ett sexuellt förhållande. Nu i efterhand är jag besviken på hur systemet fungerar eftersom jag nu på senare år har läst på lite mer om det där med p-piller och kommit fram till att jag inte vill utsätta min kropp för onödiga hormontillskott (nu är ju dethär bara vad jag känner passar bäst för mig, tror nog att p-piller fungerar för vissa personer och kanske sämre för andra). När jag för drygt två och ett halvt år sedan gick till min gynekolog berättade jag till henne att jag gärna skulle sluta med hormoner (sade till henne att jag ju är i ett fast förhållande och inte ligger runt så känner att p-piller bara är onödigt för mig och min kropp), hon lyssnade men vad hon istället föreslog åt mig var en p-ring eller sen mini-piller. Jag blev lite konfunderad för jag hade ju sagt att jag helst av allt skulle sluta med hormoner men gav ändå den där ringen ett försök. Testade den 1 år ungefär och sen kom jag, och min sambo också för den delen, att den ringen bara var i vägen och bråkade. Så nu har jag varit utan hormoner i ett år och för mig har det fungerat jättebra! Tycker dock att skolorna borde ha bättre upplysning vad gäller hormonpreventiv.

När det kommer till mensskydd är jag en trogen menskoppsbärare since 2012. Köpte ifjol julas min andra menskopp åt mig själv som en julklapp till mig själv. Tycker känslan i underlivet är helt annan när man använder menskopp, tamponger torkar ut så sjukt mycket! Alltså ååå sku kunna skriva hur mycket som helst här! Men jag brukar ibland uppleva samma som du, att den läcker lite om den inte är helt på plats. Men tycker nog det är helt värt det, både för min egen vulva och ur miljösynpunkt :)
fia linnéa emelie08.01.16 kl. 09:34
Hej! Tack för bra inlägg. Jag har delat det till flera av mina vänner och propagerat för menskopp.
Angående nr 6, vill jag fråga ifall du har nån uppfattning om utsträckningen av inducerad ägglossning? Jag har hört om en som blev gravid vid helt fel tidpunkt på månaden och kvinnan har också många barn, bl.a. ett som hon fick i 44 års ålder (!). Mycket fertil med andra ord. Det finns en svag vetenskaplig grund för det, som är bevisad för kor, men inte människor (ännu). I artikeln framkommer att vissa ämnen i mannens sädesvätska tas upp i blodet hos kvinnan och kan orsaka ägglossning vid en ovanlig tidpunkt i menscykeln.
Anders19.01.16 kl. 14:41
Tack och fint gjort! Ja, säkert finns det en massa saker vi inte känner till om kroppen och fertiliteten ännu (t.ex. inducerad ägglossning som du nämner, mycket intressant!). Inte vet man ju heller direkt varför vissa blir gravida trots att de tar p-piller utan att slarva. Har även hört om vissa som använt NC och blivit gravida så man får se till att vara medveten om att det finns risker med samtliga preventivmedel (förutom kondom då möjligtvis) när man börjar med en ny preventivmetod.
19.01.16 18:04
Ursäkta missen. Här är artikeln: https://www.psychologytoday.com/blog/quilted-science/201208/surprising-stowaway-in-semen
Anders19.01.16 kl. 14:42

Sunday Blues


 

 

 

18.08.2017 kl. 13:39

12:34

 

 

every moment with you is a chapter of a big ass book

it's so memorable, even something simple like when we we're in the supermarket, you know?

and every page of this book contains so many of these moments, the pages are fucking full

 

 

11.08.2017 kl. 13:28

Jag vill bara kunna läsa igen

 

När jag började gå i kbt för ett halvår sedan frågade min terapeut vad jag vill få ut av terapin. Efter en stunds tänkande började jag, oförmögen att hålla någon form av röd tråd, svamla om minst tio olika saker samtidigt. Min enda konkreta tanke minns jag dock med klarhet.

Jag vill bara kunna läsa en bok igen.

Sedan hösten hade jag inte klarat av att läsa. Jag hade inte tillräckligt med ro för att sätta mig ner och ge mig själv tid, eller rättare sagt, fritid. Allt jag tänkte på var att jobba mig framåt, att jag måste vidare i livet, men min koncentration var lika med noll. Min hjärna var slutkörd.

Att läsa en bok är ingen effektiv syssla. Att läsa en bok är något man gör när man har tid, när man är ledig.

Jag var aldrig ledig. Jag hade blivit den typen som inte var ledig. Jag måste göra. Genom att göra fanns jag. Genom att producera fanns jag. Jag var inte värd någon fritid.

Det är inte första gången jag haft problem med det snabba tempot och de höga kraven jag brukar utsätta mig själv för. Detta var dock första gången det gått så långt att det kändes som att jag var som en guldfisk i ett akvarium fyllt av trögflytande vatten. Liksom tidigare började jag glömma bort siffror och koder, men nu var även ljud och röster svåra att lyssna på. Jag kunde inte alltid fokusera blicken. Det hade blivit svårt att läsa, svårt att ta in information. Mina texter hade plötsligt fler stavfel än förut. Destruktiva beteenden hos mig uppenbarade sig. Mina ätstörningar gjorde en comeback.

Jag skulle inte säga att jag direkt var utbränd men min hjärna hade bara antagligen väldigt svårt att bearbeta alla förändringar, alla människor som kommit och gått, alla projekt som avlöst varandra. 

Nu är det i alla fall dags att börja om, tänka om, göra om.

Det låter som ett riktigt bra mål med terapin, Nanó. Ska vi boka in en ny tid till nästa vecka?

Än är det inte dags att börja läsa böcker igen men en dag vet jag att jag kommer vara där. 

 

10.07.2017 kl. 17:19

Sovrumsprojektet

 

Är mitt i att inreda om mitt sovrum. Ville ha paus från mina mörkblåa lakan och få in vårigare färger. Visar mer bilder senare, nu måste jag rusa till jobbet  

 

29.06.2017 kl. 16:50

MIND OVER MTTR

 

+ Mind over Mttr-partyt i lördags som mina vänner från universitetet + min fd granne ordnade på en klubb i Antwerpen Noord. Ångrar lite i efterhand att jag inte hängde på när jag blev tillfrågad men jag är bara inte i det skicket just nu att jag skulle klara av att plötsligt börja ordna fester. Istället utnyttjade jag mina kontakter och såg briljanta vänner från olika kompisgrupper sammanstråla. Fick dock äran att bli MOM:s husfotograf.

+ Mina guldiga hoops. Är knappast hälsosamma och ger mig säkert nickelallergi och what not pga skitkvalitet från en skitaffär i Borgerhout men de passar till allt. Sassy & classy. Bar dem på festen i lördags med guldkedjor och svart lädertopp.

- Har heltidsjobbat 7 dagar av 8 på raken, även lördagar och söndagar. Fattar inte hur jag orkat. Det plus frilansjobb, möten och intervjuer.

+ En intervju ledde till en residensplats i De Oude Beurs här i Antwerpen. Fick nyckeln till min nya ateljé i förrgår och på onsdag hjälper Elias mig att köra mina grejer till min sommarstudio!!!

+ Tjejen jag delar ateljé med verkar sjukt najs. Hon känner till mig från tidigare pga ridiculously liten värld. Hon hörde mitt namn i en random bil hon fick skjuts med från Paris till Bryssel för ett halvår sedan. De som körde råkade vara mina vänner från Sverige. Och nu ska vi dela workspace. Vad är oddsen?

+ Har en massa överblivna blombuketter hemma från Iittalas morsdagserbjudande.

+ Dejten med Bagheera. Återkommer möjligen till detta en annan gång.

+ Idag var bästa söndagen på hela året. Hatar söndagar i övrigt. Åt middag med Elias och hans parenteser och degade under förmiddagen med en kompis.

 

29.06.2017 kl. 16:50

gladlynt +++++

 

- Var på ett gig med mina nya vänner från universitetet och träffade en knasig nattshopsägare efteråt som höll mig och min kompis hostage medan han tvingade oss dricka öl?

- Hade kul på Ikea med Oona

- Somnade och vaknade i någons armar

- Sov i nya lakan dessutom najs najs

- Julia kommer snart hit!!!

- Skickade bilden ovan till Elias och skrev att jag varit till IKEA och equippat oss så att han slipper kavla ut våra dumpling skins med en vinflaska nästa gång

- Fantastisk dag på jobbet med bara bra vibbar och trevliga kunder

- Efter jobbet cyklade jag och Eli till Fotomuséet var Valentina hade utställning. Var så himla bra allting bara. Vi planerade fler kulinariska upplevelser och när vi ska åka tillbaka till Kina

- Det var 24 grader och sol idag. Hallå??

 

 

Det bästa jag fick med mig hem från IKEA var den förbjudna gula kassen. Tänkte gå runt med den på stan medan alla avundsjukt kollar åt mitt håll B-)

 

29.06.2017 kl. 16:49

tidsbristen

 

Har lyckligtvis två lediga dagar från jobbet nu. Sedan kommer jag jobba 7 fulla dagar med endast en dags paus då jag kommer ha ett jurymoment för en grej jag har sökt till (som jag knappast kommer få, orkar inte tänka på det ens). Har hittills hunnit diska all disk, avboka terapin (p.g.a. tidsbrist, sämsta excusen ever men så kan det gå), städa, svara på mejl skura badrummet och tänkte nu föra mina 43 tomma vinflaskor till återvinning. Sedan står IKEA med en kompis på schemat. Tänker kolla in den nya JASSA-kollektionen, dricka cava och äta köttbullar. Sedan är det öppning av det stora pop up-projektet på driekoningenstraat med Thomas och Matthijs och sedan drar jag till Valentina för att sova. Imorgonbitti tar vi hennes pappas bil till Herentals tryckeri för att hämta upp hennes nytryckta böcker som jag designat! Spännis!!

 

29.06.2017 kl. 16:48

wrking grl

 

 

För dom som missat det så jobbar jag alltså för Iittala och Artek i Antwerpen. Vi har skittråkig dresscode och får bara bära svarta kläder. Då får man göra det bästa av silhuetten istället. Brukar köra chunky topp, tight underdel och har köpt svarta Nike Air Pegasus särskilt för jobbet. Pricken på i:et är blottade anklar. Minns att det fanns en tid då jag inte insåg hur snyggt det var. Nu blottar jag mina året runt p.g.a. bor ej i ett svinkallt land längre 


Vaknade hemma hos Vale i morse och cyklade sedan till jobbet var jag jobbade fram till kl 18 då jag hade ett möte med en f.d. lärare som peppade mig i mitt senaste projekt. Nu är klockan halv ett på natten och jag har liksom varken hunnit uppdatera Ratatas framsida, laga lunchboxen till jobbet eller skriva färdigt en ansökan som ska lämnas in i morgon. Håller dessutom på att somna sittandes nu. Score.
 

 

29.06.2017 kl. 16:46

detaljer

 

Fixade om lite i mitt vardagsrum/jobbrum. 

 

29.06.2017 kl. 16:45

vappenrave

 

 

Efter pannkakor och cava i tjejernas nya lägenhet i Royal Palace vid centralstationen gick vi två trappor upp till grannarna för att fira vappen med lite hederligt rave.

 

 

 

Brukar vara extremt dålig på att ta bilder på fester. Var dock mer eller mindre nykter efter bara två glas rosébubbel och hade redan dödsbakfylla från festen kvällen innan. Borde vara testa vara alkoholfri oftare på fester.

 


 

Babette fixade mina ögonbryn.

 

 

 

 

 

♩ ♪ ♫ ♬ ♭

 

16.06.2017 kl. 01:08

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Finland för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången