Sex saker jag lärde mig för sent om mensskydd och preventivmedel

05.01.2016 kl. 21:44

Ikväll tänkte jag gå in på ett ämne jag faktiskt aldrig tidigare skrivit om, nämligen menstruationsskydd och preventivmedel. Hej hej alla bekanta där ute i cybervärlden som nu kommer få lära sig allt om mina erfarenheter av tamponger, lukter, preventivmedel och vad som är bäst för just MIN fitta, men jag är så jävla trött på allt hyschandet av fitt- och mensprat. På grund av bristande sexualundervisning i skolan samt att min mamma tyckte det var pinsamt att snacka mens (fast hon var såklart bra på andra sätt) fanns det gap i mina kunskaper vilket ledde till att jag lärde mig en hel del om min kropp funkar först efter att jag fyllt tjugo. Är inte det ganska skevt för att vara Norden, 2000-tal?

Man hittar egentligen väldigt få texter här på nätet med temat menstruation med tanke på att de berörda ändå utgör hälften av jordens befolkning. Jag upplever att det snackas alldeles för lite om mensskydd och mens i allmänet. Att prata om preventivmedel och mensskydd är ju inte heller något man direkt börjar snacka om med vem som helst. Jag brukar tänka på det så här - ju snabbare man börjar prata om dessa ämnen med en ny person, desto större är chansen att den personen kommer bli din vän. Så låt oss alla bara dra ner våra sociala barriärer en stund och förenas i lite prat om mens, fittor och andra underbara ting.

 

För att gå tillbaka till de kroppsrelaterade saker jag lärde mig alldeles för sent, here we go:

 

1. Jag luktar egentligen inte under mens. Hela livet har jag gått runt och trott att det är helt normalt att jag luktat illa mellan benen under mensen. När jag började använda menskopp försvann dock lukten helt och hållet. I efterhand har jag kommit fram till att det var tampongerna som drog åt sig all fukt i vaginan och därmed skapade ett dåligt klimat som ledde till lukt. Det leder vidare till upptäckt nummer två:

2. Tamponger torkar ut fittan. Ja, det hade jag inte fattat förrän jag började med menskopp. Menskoppen var en riktig räddare på många sätt - både plånboken, planeten och min slida blev plötsligt mycket gladare platser.

3. Det finns tamponger i både syntet och bomull. De med syntetmaterial är de vanligaste (eller iaf de vanliga jag alltid köpt) och det är här vi kommer in på tampongsjukan, eller toxic shock syndrom (TSS) som det heter. Jag läste om en studie som visade att tampongerna i syntetmaterial är de största bovarna bakom TSS-fallen och att de i 100% bomull är mycket säkrare. Varför lärde vi oss inte detta i skolan?

4. Menskopp är inte så himla konstigt. När jag var yngre pratades det om menskoppen som om det var en produkt endast för hippies. Nej, menskoppen är inte för hippies, den är för dig och mig, den angår oss alla då den både är slidvänlig, miljövänlig och plånboksvänlig. Jag tror inte den nämndes en enda gång i sexualundervisningen i skolan. Idag använder många av mina vänner i Finland menskopp. Här i Belgien känner någon knappt till menskoppen, men fick en belgisk kompis intresserad idag (score!) och jag sprider ordet så gott jag kan!

5. P-piller är inte alltid svaret du letar efter. Jag körde själv med kondom tills jag var 20 då jag fick p-piller utskrivet för första gången. Jag fick dock ganska dåligt med information om biverkningar hos läkaren. Kan dock tillägga att detta skedde i Belgien, kan bra tänka mig att barnmorskor/gynekologer som skriver ut p-piller är bättre på att berätta om vad p-piller kan göra med din kropp och ditt humör. Själv blev jag ett hormonellt känslomonster de första två månaderna, jag gick upp 10kg och min redan jobbiga pms blev ännu värre. Dessutom lär det hålla på att bli ett stort miljöproblem med alla hormoner som kissas ut i våra vattendrag.

6. Jag kan bli gravid endast några dagar varje månad. Det var först när jag började med Natural Cycles (en app som funkar som en p-dator) som jag förstod hur fertilitetscykeln och menscykeln faktiskt fungerade. Herregud när jag tänker på alla de gånger mitt tonåriga jag gått runt och typ spytt av oro över att bli gravid när jag hade oskyddat sex eller när kondomen gick sönder! Ingen hade någonsin berättat att det endast handlar om ett par dagar per månad och jag i min naivitet trodde alltid att man kunde bli gravid när som helst. (obs obs vill i efterhand tillägga att det här inte är en rekommendation för NC trots att appen fungerat utmärkt för mig med regelbunden mens. Läs alltid på och överväg ev. risker innan du testar en ny preventivmetod!)

 

För tillfället använder jag dock bara kondom då jag inte har sex särskilt ofta (hej distansförhållande). Vad gällande mensskydd använder jag menskopp (och ibland tampong om jag är lat) och är ganska nöjd även om koppen kan läcka när jag lagt in den på fel sätt. Om det är något jag verkligen hatar av hela mitt hjärta är det bindor. De är sunkiga, svettiga och plastiga - bara hat från min sida rakt igenom. Jag blöder rätt mycket i början av mensen och brukar då ha både menskopp och binda nattetid. Snart är dock plastbindans tid förbi, för idag spontanköpte jag tygbindor med en kompis! Bästa spontanköpet någonsin, hoppas jag. Kanske jag återkommer med recension efter en månad eller två.

Är det förresten något viktigt någon annan som läser som lärt sig alldeles för sent när det gäller mensskydd och preventivmedel? Jag kan ju knappast vara den enda! Är genuint nyfiken. Ni kan naturligtvis vara anonyma om ni så önskar.

 

 

Kommentarer (15)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Jätte bra inlägg och det galna är ju att säkert hela vår generation har samma uppfattning om mens och bindor och sådant. Dvs det är inget en direkt öppnar en konversation med främlingar , föräldrarna bidrar inte med mycket information eller överhuvudtaget och att vi har vetat alldeles för litet under vår uppväxt! Det som jag också skulle vilja att infördes i undervisningen är just de supervanliga tillstånden som vestibulit, vaginism, vulvodyni och endometrios. Kvinnor har en massa besvär som hindrar användning av preventivmedel och mensskydd (jag kan ju varken använda tampong eller menskopp utan är tvungen att använda binda och kan inte äta p-piller eftersom östrogen halten ökar mina smärtor) som inte är könssjukdomar. Minns inte att jag en endaste en gång skulle ha hört om vanliga underlivssjukdomar som inte var sjukdomar man kunde få av samlag!
Amanda06.01.16 kl. 16:51
Ja herregud, vart försvann endometrios, vestibulit m.m. i sexualundervisningen? Helt galet med tanke pâ hur mânga som är drabbade! Beundrar själv dig för att du vâgar tala sâ öppet om dina erfarenheter och tänkte att "vâgar hon sâ vâgar jag!" när jag skrev detta. Och om jag känner mig själv rätt kommer mina ev. framtida ungar säkert tycka JAG är pinsam för jag kommer typ inte kunna sluta prata om allt detta med dom när dom kommer in i puberteten :`) Men bättre att dom lär känna sina kroppar än att de gâr omkring med helt fel information. Objektiv information och utbildning är det viktigaste vi har i samhället! Har du förresten testat tygbindor nâgon gâng?
06.01.16 18:25
Åh vilket fantastiskt inlägg! Har haft liknande erfarenheter. Brukade också tro att mensen luktade. Började med bindor vilket jag hatade. Hade sedan tampong några år men det var väldigt uttorkande. Nu har jag menskopp och älskar den!! Så himla bra att det börjar spridas mer nu, men önskar seriöst att det kunde komma reklam på tex. tv eller att den blir bättre omnämnd i sexualundervisningen så att ordet sprids! Ang. Natural cykles så är jag supernyfiken, jag visste inte heller innan jag hörde talas om det att det endast var vissa dagar man kunde bli gravid, eller knappt ens hur en menscykel fungerade. (Dålig sexualunvervisning från skolan eller vad?!) Jag har för tillfället inte behovet av preventivmedel, men är väldigt nyfiken då jag inte alls vill stoppa i mig massa hormoner. Dock är jag rädd att det ska vara osäkert då jag hörde någonstans om någon som ändå blev gravid? Jag tror att jag inte skulle klara av att göra en abort och därför har jag inte vågat mig på de ännu. Samt eftersom det tydligen inte är ett "godkänt" preventivmedel. (?) Men samtidigt så känns det ju som att det rent biologiskt borde fungera helt perfekt och vara säkert? Men som sagt, vilket toppen inlägg!
Anonym06.01.16 kl. 17:35
Ja, jag vill ocksâ se menskoppen i tv-reklamer! Visst är det knasigt att man bara lär sig om bindor och tamponger? Natural Cycles har ju faktiskt fâtt en hel del kritik för att inte vara en fullvärdig preventivmetod, men än sâ länge har det funkat för mig, men dâ vill jag tillägga att jag är supernoga med mätning och har en regelbunden mens. Tror att det är en osäker preventivmetod om man slarvar med mätning och har oregelbunden menstruation. Och under röda dagar eller om man är osäker är det ju bara att använda kondom. Jag förstâr att abort kan vara en helt fruktansvärt sak att gâ igenom men själv är jag inte särskilt sentimental när det gäller oönskade graviditeter dâ jag inte likställer ett foster med ett barn. Sâ ifall jag skulle veta att jag emotionellt inte skulle klara av en abort sâ tror jag att jag skulle skippa NC och använda kondom istället. P-piller är ju inte heller en helt säker preventivmetod! Och du, tack för de fina orden!
06.01.16 18:39
Bra inlägg! Jag använder själv delvis tygbindor och delvis vanliga. Borde övergå helt till tyg men har för tillfället bara tre stycken och de tar en evighet att tvätta, alltså jag snackar dagar. haha. Menskoppen tänkte jag skulle vara det bästa i universum med tanke på hur liten effekt den har på miljön men den passade inte mig alls och jag grät nästan av smärta då jag skulle ta ut den. kanske jag ger den en ny chans någon gång men just nu är jag bara rädd. bra skrivet!
Grön i Åbo06.01.16 kl. 19:55
Oj och ajaj! Tekniken är ju inte superduperenkel att lära sig med en gång. Och så finns det olika storlekar på menskoppar, fast det kanske du redan visste. Om inte annat så kanske du kan hitta en i en mindre storlek? Har också hört att olika koppar har olika mjukhet/hårdhet. Min kompis som hade varit på en föreläsning var dom berättade om återanvändbara menstruationsskydd berättade att dom på föreläsningen hade rekommenderat att man skulle ha 7 tygbindor, en för varje dag. Då behöver man inte tvätta som en tokig under mensen!
07.01.16 19:06
Jättebra inlägg! Det är superviktigt att prata om saker som dessa!
Jag tycker att jag själv knappt lärde mig någonting alls under sexualkunskapen i skolan. Mest av allt kändes det pinsamt just då, eftersom allt var så himla hysch hysch. Jag började söka upp information om olika preventivmedel när jag var äldre och gått ut skolan, eftersom det då blev mer aktuellt för mig.
Olika mensskydd har jag dock endast nyligen börjat söka mer information om. Jag skulle själv vilja prova menskopp, verkar bättre på alla sätt än bindor, vilket jag använder nu.
Charlotta / Den fnittrande filifjonkan06.01.16 kl. 22:27
Testa menskoppen vettja :) Rekommenderar! Vi hade inte så mycket "hysch hysch" i skolan kring sexualundervisningen men det enda vi pratade om heeeela tiden var sexuellt överförbara sjukdomar. Och så satte vi en kondom på en gurka. Typ så. En gång i lågstadiet hade tjejerna en lektion om mens men har inget minne av att man skulle ha pratat om tygbindor eller menskoppar.
07.01.16 19:08
Jättebra skrivet och superviktigt inlägg! Heja dig!
Louise07.01.16 kl. 09:31
Tack! Heja dig med, du skriver så fint!
07.01.16 19:08
Amen to that, kan skriva under typ alla punkter.

Det blev så mycket roligare, eller ja - trevligare kanske snarare, att ha mens efter att menskoppen gjorde entré i mitt liv. Blev riktigt irriterad i våras när jag skulle skaffa den och det inte gick att få tag på en från apoteken här i trakten (karis-ekenäs), utan fick vänta tills jag hittade en i Helsingfors. Borde ju finnas i alla apotek! Så lycklig över att få ta adjö till äckliga bindor och uttorkande tamponger. Blir riktigt upprörd när jag tänker på att jag säkert lagt ut typ 750 euro (sådär snabbt räknat) under åren på dessa då det mycket billigare/bättre alternativet menskopp alltid funnits :(

Är också frustrerade så här i efterhand över hur dåliga lektionerna i sexualkunskap (eller då "familjefostran" som det så fint hette i mitt högstadium) var, hade inte heller någon koll på att det bara är under några få daga per månad man egentligen kan bli gravid. Var ändå en ganska flitig elev så tvivlar på att det var jag som inte hade hängt med under lektionerna..

Har aldrig ätit eller velat äta p-piller, utan ägglossninsappen (qlue) är min bästa vän. Har på to-do listan att ladda ner NC också + skaffa termometer för ännu säkrare resultat, men min kropp är verkligen som en klocka, så hittills har bara appen funkat bra.

Bra skrivet inlägg Nanó!
Miilo07.01.16 kl. 12:31
Tack så mycket Miilo! Ja, i mina tonår när jag kollade på menskoppar för första gången fanns det endast i ekobutiken. Fast kanske det även fanns något apotek som hade av dem? Var ju inte i varenda apotek liksom. Familjefostran??? haha bästa namnet ever. Hos oss hette det hälsokunskap men familjefostran är väl att överdriva! Jag använder faktiskt också Clue + kondom just nu, känns lite väl surt att betala för NC ett helt år när man ser killen bara varannan månad!
07.01.16 19:21
Ja! Bra inlägg. Jag älskar också menskoppen. Och anledningen till att jag testade den var så klart inte för att den hade presenterats i skolan utan för att kompisar på senare år rekommenderat. Först tyckte jag det var kämpigt med både att sätta in och ta ut men med övning blev det lättare och lättare. Och nu känns det SÅ smidigt och bra på alla sätt.

Vill passa på och tipsa alla här om mitt och min väns projekt Menskligt.fi inom vilket vi samlar in mensberättelser (kan vara kort eller långt, stort eller litet). Målet är att kunna ge ut en bok med en massa olika, personliga mensberättelser (incidenter, tankar, erfarenheter, lärdomar). Alla är supervälkomna att bidra - mera info på www.menskligt.fi. Där finns också en del mensberättelser att läsa.

Hoppas det är ok att jag delar detta inlägg på Menskligts fb-sida? :)
/Hanna (Hannas Virrvarr-Hanna :))07.01.16 kl. 14:09
Ja, övning ger färdighet! Ooh har missat det där projektet, ska absolut blogga om det! Tack för tipset och såklart var det okej att du delade!
07.01.16 19:22
Amen! Plus att menskoppen är så himla BEKVÄM, så skönt att bara kunna stoppa in den hemma på morgonen och sen inte behöva tänka på saken innan till kvällen. Har hänt mig några gånger att jag helt glömt bort den eftersom den inte känns av alls, hehe... Innan jag prövade trodde jag det skulle vara ett stort problem att behöva tömma den på allmänna toaletter men i praktiken har jag nästan aldrig behövt göra det.

Håller verkligen med om att sexualundervisningen kunde förbättras på så många plan, kan tex. inte minnas att vi nånsin skulle ha fått info om svamp och urinvägsinfektioner fast det är väldigt vanligt (mvh en som sitter här med urinvägsinfektion just nu). Lärde mig också först när jag var 23 att man faktiskt kan minska sin mensvärk med att tex. undvika tamponger, socker, alkohol med mera som torkar ut kroppen, har hjälpt mig väldigt mycket. Så mycket man gärna hade vetat tidigare!
koltrast07.01.16 kl. 14:24
Dessutom har de flesta offentliga toaletter jag varit på i Finland ett handfat inne i toalettbåset. Så för mig har det inte heller direkt varit ett problem :) Fast här i Belgien är det tyvärr lite besvärligare på den fronten.... Ja, minns inte heller att vi skulle ha fått så himla mycket info om svamp och UVI. Det enda jag kommer ihåg är att vår hälsokunskapslärare sa åt oss att vi måste kissa efter sex. Och mer info om hur man minskar mensvärk vore också välkommet!
08.01.16 00:34
Jag tycker nte att jag fick speciellt mycket information om biverkningar när jag fick p-piller utskrivet av en gynekolog här i Finland. I och för sig handlade det kanske om att han bedömde mig som påläst eftersom jag ställde frågor om en del av biverkningarna, dvs att jag tog upp dem.
Jag har länge varit jätteskeptisk till p-piller. Har tyckt att det låtit obehagligt att stoppa i sig hormoner. Men. Efter att stänkblödningarna och de ömma brösten (som var de biverkningar jag märkte av) försvunnit när kroppen vant sig vid det här nya hormontillståndet (det tog typ två månader) här jag faktiskt trivts förvånansvärt bra med att äta p-piller. Den största anleningen är att jag som tidigare hade korta menscykler, blödde mycket och länge numera har så oerhört lite mens att det känns som om jag inte har mens alls nuförtiden. Det är som att ha börjat ett nytt liv! Jag har använt menskopp i flera år och tycker att den gjort livet lättare, men ville ändå aldrig simma i bassäng under de dagar jag blödde som mest och suckade över att behöva vara på resa sådana dagar (eftersom jag måste tömma menskoppen med max tre timmars mellanrum när det var som värst). Nu när jag inte har riktig mens utan bara p-pillrens ersättningsblödning kommer den faktiskt aldrig i vägen för något. Plus att jag har haft lättare att stå ut med vintermörkret den här hösten och vintern (men det är ju en mer komplex sak som kanske också påverkas av att jag är i ett fast förhållande med regelbunden närhet och beröring).

Ibland har jag lite dåligt samvete för att jag är så här pass förtjust i mina p-piller. jag vet att de inte är så bra för miljön. Jag vet inte hur de påverkar min kropp på sikt. Men det är så himla skönt att blöda så här lite och att slippa oroa sig för att ha blivit gravid (kondom fungerade jättedåligt för oss, så att jag övervann min skepsis mot p-piller berodde på att jag var i desperat behov av ett annat preventivmedel efter en angstig väntan på att få mens).
Hepp07.01.16 kl. 15:12
Inte tycker jag att du ska ha dåligt samvete för att du trivs med p-piller! Olika preventivmedel fungerar olika för människor. Det du beskriver låter ju faktiskt jättebra, du ska vara glad att det funkade för dig! Det där med miljöeffekter är ju naturligtvis jättetråkigt men jag hoppas och tror att dom någon gång ska kunna uppfinna bättre filtreringssystem för avloppscentralerna. Det är ju inte bara p-piller som ställer till det för vår natur, det är även andra mediciner. Desperationen var faktiskt också orsaken till att jag började med p-piller! Det funkade helt enkelt inte just då med kondom för min sexpartner så jag förstår precis vad du menar.
08.01.16 00:40
Jag hörde talas om menskopp när jag var 28+. Tänk alla dessa år som jag dragits med äckliga bindor som luktar skunk när jag hade kunnat ha en menskopp. Tamponger fick jag aldrig att funka och vågade knappt testa pga så skräckslagen att få tampongsjukan!

Efterfrågar också menskoppsreklam på tv och hörde heller ldrig talas om endometrios, vestibulit och dylikt i skolan. Det är sjukt stora brister i undervisningen.
Ystran goes No Poo07.01.16 kl. 17:10
Undervisningen är ju det som tar oss framåt! Blir så himla trött när jag tänker på bristerna den har :(
08.01.16 00:42
Super!! Älskar att ämnen som dehär tas upp mer och mer också i Finland, Sverige har varit lite före i tiden.
Jag har tänkt köpa en menskopp i ett antal år men det har inte blivit av. Igår efter jag läst detta inlägg så beställde jag en direkt, bara sådär. Hittade dessutom en meganajs sida som donerar en menskopp till flickor i Afrika för varje köp. Att de får menskoppen medför att de kan vara i skolan under mens. http://www.ruby-cup.com/ är sidan om det kanske är någon annan som också ska köpa :) Nu hoppas jag att den hinner fram till nästa mens! hihi
Alexandra07.01.16 kl. 17:21
Åh är superglad att jag lyckades inspirera till ett menskoppsköp! Hoppas hoppas hoppas du kommer gilla den lika mycket som jag gillat min!
08.01.16 00:45
Jaaa! Viktigt ämne att ta upp!
Jag har själv alltid varit snabb att ta reda på saker inom det här området och började använda menskopp som 16-åring, men det var nog inte sexualundervisningens förtjänst. Minns inte att vi någonsin i skolan skulle tagit upp något annat än teorin kring mensen och fortplantningen, och sedan om könsbobbor som kan bosätta sig i ens byxor om en inte är försiktig. Skamligt lite.
ett ritstift i din rumpa07.01.16 kl. 17:36
Wow, hardcore :) Minns att jag försiktigt kollade på menskoppar i Ruohonjuuri under mina tonår men var lite för blyg och osäker för att köpa en. Ja, vi snackade också bara om en massa könssjukdomar och om fortplantning och graviditet. Antar att allt evinnerligt prat om gonorré, klamydia, syfilis och what not var för att skrämma oss till säkert sex (vilket ju i sig är bra) men det tog liksom över hela undervisningen. Himla tråkigt att det blev så.
08.01.16 00:49
Så fiffigt inlägg Nanó!

Jag kommer ihåg att när jag hade min första pojkvän (alltså gick på 8an i högstadie) introducera skolhälsovårdaren mig till p-piller och tyckte att det var en bra idé att jag började äta trots att jag och min dåvarande pojkvän inte hade ett sexuellt förhållande. Nu i efterhand är jag besviken på hur systemet fungerar eftersom jag nu på senare år har läst på lite mer om det där med p-piller och kommit fram till att jag inte vill utsätta min kropp för onödiga hormontillskott (nu är ju dethär bara vad jag känner passar bäst för mig, tror nog att p-piller fungerar för vissa personer och kanske sämre för andra). När jag för drygt två och ett halvt år sedan gick till min gynekolog berättade jag till henne att jag gärna skulle sluta med hormoner (sade till henne att jag ju är i ett fast förhållande och inte ligger runt så känner att p-piller bara är onödigt för mig och min kropp), hon lyssnade men vad hon istället föreslog åt mig var en p-ring eller sen mini-piller. Jag blev lite konfunderad för jag hade ju sagt att jag helst av allt skulle sluta med hormoner men gav ändå den där ringen ett försök. Testade den 1 år ungefär och sen kom jag, och min sambo också för den delen, att den ringen bara var i vägen och bråkade. Så nu har jag varit utan hormoner i ett år och för mig har det fungerat jättebra! Tycker dock att skolorna borde ha bättre upplysning vad gäller hormonpreventiv.

När det kommer till mensskydd är jag en trogen menskoppsbärare since 2012. Köpte ifjol julas min andra menskopp åt mig själv som en julklapp till mig själv. Tycker känslan i underlivet är helt annan när man använder menskopp, tamponger torkar ut så sjukt mycket! Alltså ååå sku kunna skriva hur mycket som helst här! Men jag brukar ibland uppleva samma som du, att den läcker lite om den inte är helt på plats. Men tycker nog det är helt värt det, både för min egen vulva och ur miljösynpunkt :)
fia linnéa emelie08.01.16 kl. 09:34
Hej! Tack för bra inlägg. Jag har delat det till flera av mina vänner och propagerat för menskopp.
Angående nr 6, vill jag fråga ifall du har nån uppfattning om utsträckningen av inducerad ägglossning? Jag har hört om en som blev gravid vid helt fel tidpunkt på månaden och kvinnan har också många barn, bl.a. ett som hon fick i 44 års ålder (!). Mycket fertil med andra ord. Det finns en svag vetenskaplig grund för det, som är bevisad för kor, men inte människor (ännu). I artikeln framkommer att vissa ämnen i mannens sädesvätska tas upp i blodet hos kvinnan och kan orsaka ägglossning vid en ovanlig tidpunkt i menscykeln.
Anders19.01.16 kl. 14:41
Tack och fint gjort! Ja, säkert finns det en massa saker vi inte känner till om kroppen och fertiliteten ännu (t.ex. inducerad ägglossning som du nämner, mycket intressant!). Inte vet man ju heller direkt varför vissa blir gravida trots att de tar p-piller utan att slarva. Har även hört om vissa som använt NC och blivit gravida så man får se till att vara medveten om att det finns risker med samtliga preventivmedel (förutom kondom då möjligtvis) när man börjar med en ny preventivmetod.
19.01.16 18:04
Ursäkta missen. Här är artikeln: https://www.psychologytoday.com/blog/quilted-science/201208/surprising-stowaway-in-semen
Anders19.01.16 kl. 14:42

Syrlig söndag

 

Idag har inte särskilt mycket hänt då det spöregnar ute. Pannkaksfrukost, städning, organisering av köksskåp och tvätt har stått på schemat. Sedan kom vi på att vi kanke kunde pickla lite grönsaker och laga ingefärsshots. Så fick det bli!

 

 

Att pickla grönsaker är ju inte samma sak som att syra grönsaker (vilket jag också nån gång vill göra). Så vad är skillnaden då? Att syra grönsaker går mer eller mindre att jämföra med fermentering och det tar längre tid, men resulterar i mjölksyrebakterier som är väldigt bra för oss att äta. Att pickla med en snabb 1-2-3-lag resulterar inte vad jag vet i några duktiga bakterier, men gott är det ändå. Om du vill läsa en mer ingående förklaring mellan de olika begreppen rekommenderar jag denna läsning!

 

Så vad är en 1-2-3-lag? Jo, du har en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Du löser upp sockret enklast genom upphettning av blandningen och låter den sedan svalna lite. Steg tre är att fylla en tät glasburk eller liknande med dina favvogrönsaker (tunt skivade) och hälla över lagen. Sedan sätter du på locket och förvarar burken i kylen. Godast är det efter att det ha fått stå och dra någon dag. Jag älskar pickles på varma ostmackor och pasta med mycket ost, det tar fram umamismaken i osten så himla bra.  Det är även supergott i sushi bowls och poké bowls! Eller i sallad. Eller var som helst nästan.

Idag picklade vi lite ingefära, vitkål och morot. I kylen står redan en burk picklad rödlök till vårt förfogande. Ingefärsshotsen tog jag ingen bild på, snubben lagar det på fri hand med riven ingefära och kokande vatten, tillsatsfri äppelmos för bebisar, lime, citron och sedan smakar han av med lite honung. Sedan är vi hurtbulliga och dricker av det varje morgon innan kaffet i en vecka!

 

 

 

23.09.2018 kl. 18:40

Skitsnack om konstvärlden och andra överlevnadsstrategier

 

Sov extremt dåligt inatt p.g.a. något tråkigt som hände igår kväll men lyckades ändå skriva ihop en artikel till framsidan innan lunch. Visst följer ni artiklarna som dyker upp där två gånger i veckan? Det är så himla kul och intressant att skriva dem!

 

Här är länkar till artiklarna som ligger uppe på framsidan just nu:

 

Foto:Theo Elias

 

Skitsnack om konstvärlden och andra överlevnadsstrategier

 

Pinfärsk intervju med konstnären och konstkritikern Helen Korpak om hennes tankar om konst och övriga aktualiteter. Håller så med Helen om problemen i konstvärlden. Så sjukt att en värld som ska slå ett slag för kreativiteten ändå är precis lika gubbsjuk, rasistisk och kapitalistisk som resten av världen. En av orsakerna till att jag tagit paus från konstvärlden.

 

Foto: Staffan Sundström för Mannström Jewellery

 

Yrket med den mytiska auran

 

Jag bad den otroligt talangfulla smyckesdesignern Matilda Mannström berätta om sitt mytomspunna yrke. Den här tjejen, hon vet exakt vad hon vill göra och hon gör det så himla snyggt. 

 

 

En låt om den krympande människan

 

Poeten och musikern Rickard Eklund har nyligen släppt en himla vacker singel. Förresten - aå himla befriande med människor som testar crowfunding för sina projekt! Tror själv jag är för blyg för att våga en sådan sak.

 

 

"Jag satt ett halvår med uppspärrade ögon och undrade vad jag missat. Varför är alla så arga?"

 

Jag kollade läget med författaren Anna Lindholm. En artikel om att upptäcka feminismen på en arg, feministisk kurs i högskolan. Och vad blir bok nummer två efter Projekt Ines?

 

 

Finlandssvensken som jobbade med Vogue

 

Rubriken säger allt! Vem vill inte veta hur det är att jobba med så tunga namn inom modeindustrin? Plus att Henrika verkar vara en himla trevlig person.

 

 

Jag skulle förpassa mig själv i kategorin mikroinfluencer

 

En snabb koll med vad Ratatas grundare Karin Lindroos håller på med! Hon pratar om sommaren som gått, hösten som kommer emot och lite bloggar såklart!

 

 

20.09.2018 kl. 14:05

Köket

Det är dags att visa glimtar från köket i den nya lyan! Ifall jag måste välja en plats i lägenheten jag känner mig mest nöjd är det nog det öppna köket. Jag gillar att kunna sitta på soffan och samtala med den som lagar mat och vice versa, att det är så enkelt att hålla rent, att vi hittat en bra kompromiss mellan vad som ska stå framme och vad som ska vara undangömt, att det finns en tydlig struktur och att vi har en diskmaskin och stor lavoar. Något som är viktigt för oss är att det både är funktionellt men också fint, d.v.s. sånt vi använder varje dag får stå framme så man inte behöver öppna skåpen jämt. Det i sin tur leder till att vi investerat i det som syns. För min kille är det dessutom viktigt med mycket öppna, fria, ljusa ytor och för mig är det viktigt att vardagsföremålen som syns inte är fula. Jag tycker vi lyckades rätt bra i vår kompromiss, inte för mycket grejer, men samtidigt väldigt mycket öppna ytor.

 

Här börjar köket. Vårt stora köksbord till höger står mycket praktiskt nära köket. Som bäst är vi på jakt efter svarta köksstolar. Stolen i bild har vi endast ett exemplar av (har fått den gratis av tjejen som bodde i min förra lya) men vi vill gärna ha lite mer massiva stolar.

Köket har alltså ett eget fönster och den svarta dörren som är målad med svart kritvänlig färg leder till badrummet. Kuben som hänger från taket är fläkt + spots för när man lagar mat. Sorry att bilden är sned men orkar inte ta en ny.

 

Om man går ett steg närmare ser det ut så här.

 

Här är vår koffeinhörna (samt två glasburkar med pasta för att dölja den långa sladden från vår espressomaskin...). Kökets viktigaste plats, här lagar vi cappuccino varje morgon. Vi har ingen vanlig kaffebryggare så vi dricker endast italienskt kaffe. Man kunde kanske tro att espressomaskinen var dyr, men det är mitt livs Lidl-fynd! Bra är den också. Vet inte ifall Lidl i Finland säljer maskiner men jag rekommenderar denna starkt. Runt 70€ tror jag den var.

Den svarta förvaringsburken för kaffe har jag fått av mamma och intill den har vi en glasburk med kokossocker (som borde fyllas på, hehe).

 

Vänder man sig åt andra hållet ser man detta. Den gröna metalldosan med halvöppet lock är perfekt för vitlök, ingefära och färsk chili och den bruna tvättbara papperspåsen brukar vi lägga avfallet i medan vi lagar mat, för att sedan tömma den när vi städar efteråt. Mycket bra system. Skåpet undertill är kylskåp.

 

Åt höger ser man detta. Min fina Peugeot-pepparkvarn som jag fyndade på loppis samt olja, salt, hushållspapper och sånt. Hushållspappret är nog kökets fulaste pryl ever. Har precis diskat våra vattenflaskor så de torkar fortfarande och torkar. Vi har även lyckats med konststycket att köpa en för stor soptunna (nere i högra hörnet) som inte ryms in i vårt sopskåp, så hur vi ska lösa den situationen har vi inte kommit fram till riktigt ännu.

 

Här är den största diskhon som jag någonsin haft. Allt går att diska där, t.o.m. ugnsplåtar. Livets diskho <3

 

I högra hörnet av köket har vi en vattenkokare, två lådor (ena med kosttillskott och andra med bröd inuti) samt ett par glasburkar för allt som behövs för att laga gröt.

 

Den gröna skålen fick jag som en del av ett erbjudande i Iittala-affären i våras men vi har inte lagt något i den än. Den får bara stå där och lysa lite.

 

Som jag redan nämnde, man tittar alltså mot soffan när man lagar mat i vårt kök! Det gillar jag så himla mycket. Att laga mat blir så himla socialt då.

 

Har precis hällt upp en kanna te så det får avsluta detta inlägg. Jag föredrar dessa muggar med min marimekko-kanna iställe för marimekkos egna muggar, tycker i allmänhet det är mysigt att dricka från små koppar, kanske det beror på det?

Det är första gången jag någonsin har ett modernt, nyrenoverat kök. Vår hyresvärd berättade att hon anlitat en inredningsarkitekt för att renovera lägenheten och det märks verkligen. Yta är ju inte allt, men jag älskar att Antwerpen är en så pass chic stad att det är relativt enkelt att hitta snygga, nyrenoverade lägenheter till bra priser. Vår hyra är mycket mindre än vad vi skulle betala för samma i Åbo, kanske t.o.m. hälften så billigt. Sen finns det en massa andra tråkiga saker med att bo i Belgien såklart, men för mig som visuell person kan jag offra vissa saker för att leva lite finare, iaf just nu.

 

18.09.2018 kl. 13:48

Eldstaden

 

Det är dags för de utlovade inredningsinläggen! Jag är helt galen i inredning och har haft de mest tokiga stilar och möbler i mina hem genom åren. Borde nästan sammanställa ett inlägg med throwbacks till mina tidigare hem någon gång.

Liksom de flesta andra lägenheter i äldre hus i mellaneuropa har vi en eldstad som är satt ur funktion. Hur vi ska dekorera den är dock fortfarande ett frågetecken. Den är rätt stilig med sin röda marmor, de mjuka arkitektoniska stödelementen under skivan och sin enkelhet. Jag är inte överförtjust i antik flådighet som syns i många välinredda hem även om det såklart också har sin charm. För att betona de runda formerna i stödelementet vill jag helst ha mjukt rundade dekorationer, eller föremål i blandade former att stå där. Just nu har vi några ljuslyktor, en (smutsig) vas av Gunnel Nyman och min finparfym ståendes där.

Vad vi nu är på jakt efter är en stor spegel. Problemet är dock att de största speglarna man hittar är med mycket ornament, något jag kanske inte är så jättesugen på. Helst ska spegeln vara svart och ganska enkel. Typ den här, den här eller den här (fast högre). Just nu har vi en tillfällig liten pyttespegel som jag hittat på ett sopflak på gatan.

Det känns som att man måste ha så himla mycket tålamod när det gäller inredning. Vi vill inte ta några förhastade beslut och vi har dessutom inte särskilt mycket tid över till att söka i affärer för inredning. Vi har många idéer och tankar men det är en annan sak att faktiskt leta fram den perfekta spegeln, de perfekta stolarna, et cetera.

 

 

Även den lilla Ivar-hyllan med monsteran högst upp ska säljas när vi hittat en snyggare hylla som inte är gjord i trä. Var vi nu sen hittar den. 

 

13.09.2018 kl. 10:09

Struktur

 

Jag gillar att vi har fått en sådan tydlig struktur hemma, både i vår livsstil, mat, interiör (som dock kommer ändras med tiden) och jobb. Om det är någonting jag mår bra av så är det just strukturering. Jag växte upp väldigt oorganiserat och ingenting hade någonsin en tydlig plats, och jag var själv rätt kaosartad tills jag blev vuxen. Viljan att organisera och lugnet som infinner sig när allting är på sin plats är dock något jag haft hela livet, men det blommade först ut efter att ha bott själv ett tag.

Just nu vaknar vi vid 7, tar på våra morgonrockar och tofflor. Jag går upp till övrevåningen var jag gör äggröra och brygger espresso medan Bagheera tränar i nedrevåningen. Sedan äter vi frukost ihop. Sedan städar vi undan och klär på oss, och han går till reklambyrån vid 8:20. Jag jobbar hemma - jobb, lunchpaus och sedan mera jobb. Vid 18 kommer Bagheera hem och då har jag oftast lagat maten medan han är på väg hemåt så att vi har mera tid att chilla istället. Sedan kanske jag träffar en kompis medan han går till gymmet eller till fysioterapeuten. Vi somnar tidigt och sen upprepas proceduren följande dag. Låter kanske astråkigt men det är SÅ SKÖNT. Det enda jag skulle vilja ändra på var att jag önskar jag hade någonstans jag kunde gå och jobba då jag lätt blir stressad av distraktioner hemma. Men vi ska se.

Idag måste jag dock avvika från våra nya vanor eftersom jag mådde apa när jag vaknade. Tog ett par timmar innan migränen gick om och nu känner jag mig lite lullig i huvudet av alla mediciner. Dessutom har jag tid senare i stadshuset för att få ett nytt id-kort, så jag känner mig stressad över att jag knappt hinner jobba idag.

Hoppas ni där ute har en fin tisdag!

 

11.09.2018 kl. 11:16

En hälsning från en ny plats

 

Mardrömsflytten är över. Alla har sagt åt mig att det löser sig, att det kommer gå bra, men hur mycket folk än har försökt lugna mig så har det bara inte gått att omprogrammera hur jag tänker. Tror aldrig jag har känt så mycket ångest, panikkänslor och stress i hela mitt liv. Jag mer eller mindre grät konstant i tre dagar och nätter och mitt sovkonto stod på noll under hela den perioden. Mitt ansikte fylldes av gråtrynkor som inte hann försvinna mellan gråtattackerna. Det kom så himla mycket problem emot under flytten - ägare som inte gick att nå, skåpbil som inte gick att boka, ovisst flyttdatum, kompisar som i vanliga fall skulle hjälpa mig hade jobb just den dagen etc. Jag ville hellre dö än att flytta. Jag kände mig så otrygg och isolerad i mina otrygghetskänslor. Det kändes ungefär likadant som när jag fick panikångest på flyget till Kina första gången, samt varje gång jag skulle åka tåg där borta. Det är en fruktansvärd känsla. I just den stunden känns det verkligen som att döden är tryggare än det man går igenom. Sorry för deppig text, jag vet liksom inte hur jag ska resonera kring detta. Kanske det är de snabba förändringarna som jag är dålig på att hantera, att förflytta sig från plats A till plats B, eller har det att göra med att jag inte har kontroll över situationen? Så skrämmande att det finns sådana starka känslor inom en. Och att de dyker upp så lika snabbt som de försvinner. Jag förstår inte varifrån det kommer.

Nu är det i varje fall över och jag sitter i mitt nya vardagsrum och jobbar. Har liksom inte kunnat jobba med nåt på en vecka på grund av flytthelvetet. Så himla skönt att för första gången kunna sätta på sig rena, snygga kläder, sminka sig, föna håret, sätta på tevatten och sätta sig ner och koncentrera sig på nåt annat än på att överleva. Bagheera gick till praktikplatsen på reklambyrån så jag kan dessutom jobba ostört här hemma.

Ännu saknas det en del möbler och det råder kaos i alla skåp, men det tar jag itu med en annan gång.

 

 

03.09.2018 kl. 11:42

5 recept jag tänker prova i höst

(Ifall ni tycker just den här nudelsoppan såg god ut så har jag skrivit ut receptet här!)

 

Jag älskar asiatisk mat. Föga förvånande är det mest asiatiskt inspirerade recept jag tänkt laga i höst. Ser framför mig hur typ allting som kommer att lagas i det nya köket kommer smaka godare än i det gamla köket. Visst är det konstigt att det känns som att typ alla ens problem bara kommer försvinna med en flytt? Det kommer knappast bli så men nu med flyttstressen är det den känslan som gör att man överlever och över huvud taget orkar.

  • Poké bowl. Detta är en hawaiiansk rätt som är helt fantastiskt god! När jag smakat har det funnits en del pickles i det och det är väl det som gör att det känns annorlunda än sushi bowl. Recept här.
  • Vietnamesisk nudelsallad. Lagade detta en del i vår och ser fram emot att äta det igen hela vintern igenom. Glasnudlar är mina favoritnudlar och tillsammans med färska, tunt skivade grönsaker, syrlig och umami:ig sås, mängder av koriander, mynta och hackade jordnötter blir det även utmärkt som lunchlåda följande dag. Recept här.
  • Mapo Tofu. Min älsklingsrätt från Kina som fick mig att gråta första gången jag åt det. Det handlade dock inte om några glädjetårar, utan det var helt enkelt för starkt för mig just då! Nu fem år senare har jag vant mig vid ordentlig hetta i mat och Mapo Todu är bland det mest värmande som finns under kyliga höst- och vinterkvällar. Har tänkt testa göra det veganskt nästa gång, receptet hittar du här.
  • Pizza på grönsaksbotten. Såg i våras att min näraffär i Antwerpen säljer pizzabottnar gjorda på rödbeta och sötpotatis. Vi gillar att äta pizza när vi är lite trötta så det kommer säkert bli en favorit! Recept här.
  • Bibimbap. Hade en bibimbap-period för två-tre år sedan och glömde sedan bort hur gott det var. I höst tänker jag återuppliva denna koreanska maträtt! Recept här.
  • Sist men inte minst - Elsas asiatiska laxsallad. Påminner säkert lite om Poké bowlen, men så vackert upplagd som den är så blir jag riktigt sugen på det i den här versionen också. Länk här!
26.08.2018 kl. 15:54

Tipsa mig!

 

Efter en supertrevlig get-together igår med ett gäng Åbokompisar känns det återigen trist att lämna det fina man har här. Samtidigt vet jag att det säkert kommer kännas hur bra som helst att vara tillbaka i Antwerpen igen bara vi fått allting flyttat, fått alla våra papper i ordning och fått mitt vårt hemmakontor klappat och klart. Jag är redo för hösten!

Visst har ni sett att jag uppdaterat layouten både på Ratatas framsida samt här inne? Tyckte det var dags att fräscha upp allting inför hösten (obs syns bäst på laptop!). Kan dessvärre inte börja bygga om och fixa till i den utsträckning som jag önskar vore möjligt eftersom det kostar. Men man gör så gott det går. Artiklarna  på framsidan kommer fortsätta dyka upp under hösten! Har många intressanta intervjuer på lut. Ifall du inte vill missa dom rekommenderar jag att börja följa Ratata på Bloglovin så dyker dom upp i din feed. Och jag tar fortfarande tacksamt emot tips på intressanta personer att intervjua. Kommentera fast detta inlägg med tips!

24.08.2018 kl. 09:57

Höstlistan 2018 och var jag står just nu

 

Lätt inspirerad av Andrea (som nyss startat en helt ny blogg för att hon inte är samma person som när hon började sin förra blogg), känner jag mig inspirerad att inviga hösten med att skriva lite om var jag ser mig själv just nu, år 2018. Jag skulle säga att jag är extremt olik den människan jag var när jag startade den här bloggen för åtta år sedan. Tack vare de finaste vännerna, en depression, studier utomlands, jobb på en främmande kontinent, ett par hjärtesorger och en massa osubventionerad och dyr (men livsviktig!) terapi har jag lärt mig så himla mycket om mig själv under de här 8 åren. Jag har studerat konsthistoria, mandarinkinesiska, bildkonst och pedagogik. Jag har jobbat som städare, butiksbiträde, museumguide, skribent, eftistant, lågstadielärare, högstadielärare, universitetslärare, kontorsarbetare, barista, konstnär, redaktör och grafisk designer. Ja, ni hör ju själva hur spretigt det här låter. Ingen rak väg direkt, ingen trygghet. Mitt liv har varit rätt kaosartat ibland, men också extremt roligt i perioder.

Nu är jag 27! Jag bor fortfarande i Antwerpen i Belgien var jag studerat och sedan jobbat. Under hösten 2018 är mitt stora mål att hitta fokus. Efter att ha jobbat med design på olika sätt under två års tid känner jag att jag börjat hitta rätt karriärsmässigt. Jag har jobbat i en designaffär och lärt mig massor om kommunikation och marknadsföring som jag kommer ha stor nytta av i framtiden.

Just nu formgiver jag två böcker och kommer ha fullt upp med det fram till mitten av oktober ungefär. Sedan tänker jag börja söka ett nytt jobb. Tänker mig någonting inom design/kommunikation istället för på säljsidan. Vi får se vad som händer. Ett annat spännande projekt som jag håller tummarna för att blir av är att designa och utveckla en app under vintern/våren! Men mer om det senare. Ifall det blir av innebär det en enorm puff i rätt riktning vad gällande arbetsutsikter eftersom appen skulle innehålla en kombination av exakt allt jag är bra på.

Eftersom jag verkligen vill fokusera på att göra rätt val och därmed få ner min spretighetsnivå en aning, och samtidigt bli bättre på att hushålla med min energi, tänker jag ta en paus från mina pedagogikstudier. Jag är inte den som hoppar av saker och ting men ibland kan man inte göra allt samtidigt, särskilt efter att ha varit sjuk i ett år. Jag måste bli bättre på att göra rätt val och vara snäll mot mig själv.

 

Vad är dina mål i höst?

Att hitta fokus och trygghet i mig själv. Börja i terapi igen. Fortsätta skala bort sånt som skaver (Instagram var en bra start). Hitta ett lugnt stammisställe att jobba i Antwerpen på. Kanske ett co-working space? Fortsätta vara selektiv med vänner och hänga mer med dom som betyder mest.

 

Vad ser du mest fram emot?

Att inreda och bo i vår nya lägenhet!

 

Känner du dig klar med sommaren?

Definitivt. Det är kyligare och jag vill flytta. NU.

 

Hur såg din höst ut för ett år sedan?

Jag hade börjat känna av mononukleosen och hade ingen aning om vad det var som gjorde mig så trasig och sjuk. Kände inte igen mig själv, hade noll energi. Fortsatte ändå att åka till jobbet varje dag och byggde en hel jävla utställning och tillverkade böcker vid sidan om. Sedan kändes det som att min kropp fick en kortslutning och jag kunde inte röra mig ur sängen på flera månader. Inte ens att sova hjälpte. Har nog aldrig sovit så mycket i hela mitt liv som hösten 2017/vintern 2018.

 

Hur såg din höst ut för fem år sedan?

Bästa hösten i mitt liv. Hösten 2013 åkte jag på ett halvårs utbyte till Guangzhou i Kina. Det var det absolut roligaste jag gjort i hela mitt liv.

 

Vad var bäst och sämst med sommaren?

Sämst - att jag inte haft så mycket energi och har haft mycket ångest. Bäst - att jag har kunnat vila.

 

Vad för kultur har du tänkt konsumera i höst?

Väntar som på solens uppgång att Terrace House -  Opening New Doors Part 4 släpps på Netflix. Är totalt beroende Terrace House OND, det är en japansk realityshow om sex unga främlingar som bor ihop i ett vackert hus på landsbygden var de bara lever sina vanliga liv och pratar om vardagliga saker.  Annars vet jag inte om jag tänker pressa mig själv att läsa så mycket. Musikmässigt kommer jag fortsätta lyssna på citypop, hiphop och lo-fi.

 

Vad blir ditt mest använda plagg i höst?

Mina gröna favoritbyxor från Arket, mina vita Fila-sneakers och min vita loppiskimono när jag är hemma.

 

 

20.08.2018 kl. 23:42

Att bygga ett immunförsvar - uppföljningen

 

 

Detta är kanske inte det mest spännande blogginlägg jag skrivit, men jag skriver detta för att dela med mig av erfarenheter av att ha fått dåligt immunförsvar som följd av utdragen mononukleos och hur jag blev bättre. Nu har nämligen två månader av kosttillskott, hälsosamt mycket jobb och vila passerat.

När jag var i Stockholm kände jag en morgon hur det stack till i halsen. Fuck, tänkte jag. Jag känner ju min kropp. Det är ett tecken på att en förkylning/influensa har hittat till mitt system.

Innan jag blev sjuk i mononukleos var detta no big deal. Jag kunde alltid lita på att mitt immunförsvar skulle ta hand om det och jag kom oftast undan med den där känslan i halsen under en dags tid, sedan var det borta. Efter mononukleosen blev det annorlunda. Varje litet stick i halsen utvecklades till en förkylning eller influensa. Jag var sjuk mer än var trettionde dag. Förutom förkylningar fick jag även infektioner på olika ställen. En av infektionerna, som hamnade intill en i övrigt frisk tand, ledde till att jag var tvungen att opereras då infektionen blev kronisk och inte gick bort. Och som the cherry on top utvecklade jag för första gången i mitt liv allergier. Solallergi (i början kunde jag inte ens vistas i skuggan utan att få eksem), någon slags gräsallergi samt allergi mot något i min dusch som jag fortfarande inte lyckats lista ut vad det egentligen var.

Så vad hände med sticket i halsen för två veckor sedan? Det bara försvann, mitt immunförsvar tog hand om det, precis som innan mononukleosen! Jag kan inte beskriva lättnaden, men jag hade anat att jag redan var på väg i rätt riktning eftersom jag inte längre får eksem av solen. Det känns som att ett års kamp kanske börjar leda mot sitt slut. Det är verkligen min högsta önskan. Att jag ska bli helt återställd.

Så vad är min status just nu?

Soleksemen har jag inte sett på en månad, men ännu känner jag inte riktigt igen min hud. Den blir lättare rödflammig än tidigare. Angående gräsallergin är det svårt att säga ifall den fortfarande är där eller inte då gräsen blommar i perioder och det gräset som hade sin blomningsperiod i juni har antagligen blommat ut. Har inte heller under de föregående två månaderna blivit sjuk varesig i förkylningar eller infektioner. Det är alltså den längsta perioden jag varit frisk på ett år.

Min energinivå är fortfarande inte vad den var innan. Jag blir lätt dränerad på energi både av oro, ångest, stress, fysisk aktivitet, för mycket tankeaktivitet och social aktivitet. Ibland är jag rädd för att jag aldrig kommer ha samma energi som innan. Jag liksom levde på energirus från dag till dag, har till och med haft lite svårt att somna pga mina energinivåer. Jag hoppas innerligt att energin kommer att återvända någon dag. Jag har liksom aldrig behövt lära mig fördela min energi jämt över dagen osv och aldrig behövt vila i någon större utsträckning eftersom det tidigare varit svårt att få slut på min energi öht. Min kille säger att det inte var hälsosamt hur jag levde innan, men jag vet inte. Jag saknar det varje dag. Jag saknar att känna mig aktiv, jag saknar att känna mig pepp, motiverad och oövervinnerlig. Det gjorde även att jag mådde bättre mentalt.

Okej, så vilka kosttillskott har jag tagit varje dag? Vad jag tagit är en blandning av vad min läkare rekommenderat mig baserat på en blodundersökning samt egna efterforskningar.

- Omega-3 med högt innehåll av EPA&DHA
- 25 milligram betakaroten
- D-vitamin
- C-vitamin
- Probiotikatillskottet Lactobacillus Reuteri Protectis

Kostmässigt har jag fortsatt äta mycket grönsaker och mycket fullkornsprodukter, men har under sommaren minskat ännu mer på köttkonsumtionen. Vanligtvis brukar jag äta kött då det bjuds hemma hos mina föräldrar men det har jag skippat. Nu har jag bara ätit kött när jag ätit ute eftersom det känns som man betalar på tok för mycket för vegetarisk mat på restaurang. Jag ogillar att betala mycket för något som egentligen kostar väldigt lite.

Det var min uppföljning angående att bygga ett immunförsvar. Verkligen världens tråkinlägg men om det hjälper någon så är det ju kul. Mononukleosen är det värsta som någonsin hänt mig, jag har aldrig varit så sjuk!

 

 

06.08.2018 kl. 12:16

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången