Måndagslänkar

15.02.2016 kl. 15:48

 

BreakUpSupportTeamet 

 

Nu är jag tillbaka i ett soligt Antwerpen och huvudet håller på att sprängas av sömnbrist och mensmigrän. Ligger på loftsängen och väntar på att medicinerna ska kicka in och som vanligt känns allting tomt när jag anlänt till min studentrum. När vänjer man sig? 

 

Här är mina måndagslänkar:

- Den här artikeln om varför inte alla feminister kan relatera till Femen. Jag har aldrig varit ett fan av Femen och är trött på att länkas ihop med rörelsen gång på gång när jag pratar om feminism i Belgien. Här är nämligen Femen de enda feministerna media skriver om.

- Three Surprising Questions About Periods. Vad innehåller mensblod och varför blir tarmen extra aktiv när man har mens? Om ni är lika nyfikna på mensens hemligheter som jag kommer ni gilla denna video.

- Den här lägenheten finns på högsta våningen i ett femtiotalshus i Åbo, har mintgrönt kök och ett realistiskt pris. Vill bara bona, renovera och leva där nu nu nu. Vet att det är att pina mig själv att kolla på lägenheter när jag ändå inte kan köpa nåt.

- Sara Nguyen fotade min nya profilbild här på bloggen! Kolla in fler bilder av henne här. Stort tack!

 

Virus i Paris

 

 

Virus och brist på röst till trots åkte jag och Bagheera ett par dagar till Paris. Vi bokade en lägis via Airbnb och billiga tågbiljetter med Izy (dotterbolag till Thalys). Älskar med att bo på kontinenten att man bara kan ta tåget eller bussen till Paris för ett överkomligt pris typ när man vill. Har varit i Paris ett flertal gånger men upptäcker nya saker varje gång.

Jag har nyligen haft (och har egentligen fortfarande) en virusinfektion på stämbanden som till och med tvingade mig att ställa in en del av min praktik som konstlärare, men bokat är bokat. Vi åkte ändå till Pais. Tji fick jag då åkte på en förkylning på köpet. Nu har jag alltså både något slags virus på stämbanden plus förkylning. Score!

Plus och minus med Paris:

- Folk klär sig inte lika snyggt som jag kom ihåg. Typ alla bär bara svart och grått?! I Antwerpen klär sig folk mycket mer varierat, medvetet och framförallt i mer färg. Kan i och för sig ha att göra med att de flesta populära klädmärken baserade i Antwerpen använder sig av mycket färg och färgmatchning.

+ Folk i Paris är däremot mycket trevligare än folk i Antwerpen. Håller uppe dörrar och ler mer och så. Obs att jag stöter på rätt mycket otrevliga människor i Antwerpen eftersom jag servar folk från överklassen i en designeraffär. Borde skriva ett separat inlägg om det någon gång, det är rätt intressant men också vidrigt jobbigt ibland. Man får ha mycket skinn på näsan. Kanske jag iofs också skulle tycka att folk i Paris var otrevliga ifall jag jobbade i Printemps eller Le Bon Marché eller nåt sånt. Upplevde iaf Parisarna betydligt mer uppmärksamma på folk i sin omgivning, de ger mer plats åt en i kollektivtrafiken och står ogärna i vägen.

+ Paris metrosystem slår alla metrosystem i alla andra städer jag någonsin besökt. Snabbt, effektivt, stort och extremt lättnavigerat. Blir lika förbluffad varje gång.

- Cappucino i Paris är fortfarande vedervärdigt. De håller fast vid sin Café au lait trots att man beställer en cappucino.

- Colette hade stängt! 

+ Merci-affären i Marais. Skulle kunna ta med hela affären hem. Upptäckte även att belgiska Serax har gjort en kollektion som främst riktar sig in på tapas och sushi för Merci. Köper kanske ett set senare, de finns såklart även till salu i Antwerpen. Öht känns det inte så speciellt att köpa saker i Paris längre då nästan allt ändå finns i Antwerpen.

+ Maten. Franska croissanter. Franska bakelser. Fransk baguette. Franskt smör. Franska ostar. Croque madame. Confit de canard. Allt detta får ett stort plus. På alla hjärtans dag åt vi Bo La Lot på Bistro Indochiné vilket iofs inte alls var franskt men fy fan vad gott. Rekommenderar. Paret som ägde krogen var också himla trevliga.

 

 

Här är en bild från Airbnb-lägisen. Hare bäst! xx

 

16.02.2018 kl. 23:14

Veckans musiktips

 

 

Queen Bs syrra Solange Knowles har förresten släppt en grym platta <3

 

 

05.10.2016 kl. 16:19

Böcker + publikationer på senare tid

 

 

God morgon från mitt hemmakontor! Idag tänkte jag visa lite publikationer och böcker som jag inhandlat på senare tid. Dessvärre handlar det inte om litteratur men dessbättre handlar det om konst!

Först ut är böckerna från BredaPhoto festival - Tilt, Songs from the heart och Homo empathicus. De var på rea i Breda eftersom de är från tidigare festivaler. De innehåller mängder av info om projekt av både toppfotografer och ung talang.

Sedan har jag såklart köpt katalogen från Unseen i Amsterdam. Är så himla glad att jag åkte dit även om jag faktiskt inte hade någon energi alls pga hade gått ut kvällen innan och planerade gå ut igen samma kväll #yolo

 

 

På Unseen köpte jag även denna lilla läckerhet. Namnet är lite väl pretentiöst för min smak men kolla innehållet.

 

 

 

Det är konstnären Marta Bisbal som fotograferat ljuset i ett rum under 24h och tillverkat en publikation som jag närmast skulle beskriva som ett objekt snarare än en bok. Det var troligen därför jag drogs till den, jag tycker om konstnärer som experimenterar med bokmediumet utanför de klassiska "bokramarna" eftersom jag själv gör det.

 

 

 

Tyckte bara den var så sjukt fin. Det får bli min nya coffee table book istället för New Horizons av Bruno van den Elshout som jag petat på i PhotoQ bookshop i Breda. Den kostade liksom en tiondel av New Horizons också. Ps om ni någonsin ser New Horizons, ni MÅSTE bläddra i den. Den är ett litet mästerverk i grafisk design.

Nu ska jag skriva en massa jobbmejl och sedan gå ut och ta mig an utmaningen att testa tvätta på ett self-service tvätteri för första gången i mitt liv.

 

27.09.2016 kl. 10:48

Veckans länktips

 

Brev till en krigerska av Athena Farrokzhad på Sveriges Radio

Farrokzhad gör tillsammans med ett par medsystrar 44 minuter om beättelserna hon ska berätta och varför hon inte har några släktklenoder att ge sitt ofödda barn. Lyssnade på denna igår morse och uppskattade den.

 

My fire ants are planning an escape

Det är något otroligt tillfredsställande i att se på videos av folk som har myror som husdjur på youtube. Tydligen kan man leta rätt på en drottningmyra och om man behandlar henne rätt kan man bygga upp en hel myrstack hemma i sitt terrarium. Definitivt min nya youtube-addiction.

 

Emmy Eats - Jailhouse Recipes

Den här spellistan på youtube är så fascinerande. Emmy testar olika recept som är utbredda i amerikanska fängelser gjorda på vad man nu kan få tag på när man är inlåst - snabbnudlar, chips, tabasco och Kool-aid.

 

 

 

21.09.2016 kl. 09:40

And you don't gotta say it, I know that I'm worthy

 

 

Houston, I know there's a problem here
Must be a hole in the atmosphere
Baby, I wanna be closer to love

 

Britney Spears kom ut med sitt nya album Glory för några dagar sedan och jag har lyssnat på den på repeat. Känns som att Britney följt med mig hela livet och jag har knarkat intervjuer med henne och hennes live performances på youtube så länge jag kan minnas. Baby One More Time spelades om och om igen på min cd-spelaren i mitt flickrum och även om min mamma inte tyckte att jag borde lyssna på henne har hon ändå alltid varit min grej. Det är något med henne som är så himla trashy, mediasexigt och fel men samtidigt rätt. Ett popfenomen kryddat med Hollywood-filosofi (sex säljer) och en skamlös ambition (att sälja så mycket som möjligt). Typ allt jag inte gillar i ett paket. Då kan man ju inte göra annat än att älska det!

 

Innan Glory trodde jag att jag aldrig skulle kunna gilla ett splitternytt Spears-album. Både Circus, Femme Fatale och Britney Jean var lite av besikelser för min del med tanke på vilket nytt sound hon skapade med Blackout och att albumet ekade över musikindustrin i flera år framöver. Många av låtarna på Glory har i och för sig generiska beståndsdelar som jag känner igen från one-hit-wonder-artister som spelas ute i världen just nu men det gör den också väldigt trallvänlig och nästan alla låtar funkar hemma hos mig. Äntligen får vi också höra Spears använda och leka med sin röst i helt nya typer av låtar, något vi Britney-fans är svältfödda på sedan mitten av 2000-talet. Det florerar teorier om varför Spears inte sjunger som förr och varför hon aldrig sjunger live på sina konserter - allt ifrån att hon hellre dansar (och därmed inte kan sjunga samtidigt) till att hon förstört sin röst genom dålig röstcoaching.

 

 

Budskapsmässigt är Glorys textmaterial inte särskilt annorlunda än Spears mest framgångsrika hits. Nästan samtliga låtar på plattan handlar om sex. För att vara helt ärlig har jag alltid föredragit Spears sånger med temat sex & kärlek än hennes personliga låtar. Det är dessa låtar hon gör bäst och så länge hon känner sig bekväm med att göra det hejar jag på henne. Musiken innehåller massor av nya influenser (bland annat hiphop) och jag hoppas jag i höst får dansa till Do You Wanna Come Over mer än en utekväll!

 

Favoritlåtar:

Invitation, Make Me, Just Luv Me, Do You Wanna Come Over, Slumber Party, Coupure Électrique*

 

*denna enbart för att Spears sjunger den på franska och för att texten är så sjukt simpel ("jag glömmer världen när jag har sex med dig, det är som ett ett strömavbrott") att det nästan känns som att hon sjunger den på franska för att det ska bli mer speciellt :') Gotta love it.

 

ps, Britneys stil på 90-talet är seriös klädinspiration. Kolla här, här, här, här, här, här och här

 

10.09.2016 kl. 23:07

Min smyckesfilosofi

 

Jag har tidigare nämnt att jag föredrar äkta smycken framför costume jewellery. Samtidigt som det känns lite snobbigt att prata om något som är dyrt och egentligen rätt onödigt (vi använder ju smycken endast av estetiska skäl, inte för att vi verkligen behöver dem) så känner jag att det är fånigt att sitta och tänka att jag inte alls kan skriva om ämnet. Anyway, här kommer ett litet inlägg om hur jag tänker kring smycken.

Att endast ha smycken av ädelmetall håller ens smyckessamling liten (vilket jag eftersträvar) eftersom det kräver mera eftertanke och är kostsammare. Äkta smycken går sällan sönder, ändrar färg/form och ger inte missfärgningar eller utslag på huden. Jag tycker inte heller om att tröttna på "trendiga" smycken som ingen vill köpa efter en säsong. Om man däremot köper färre smycken men satsar på silver och guld och sedan tröttnar så kan man ändå sälja vidare eller till och med smälta ner och göra om. Sen är det ju en annan sak att alla inte har råd att köpa äkta smycken (egentligen har jag inte heller råd!) men jag har haft privilegiet att få ett antal smycken i gåvor och jag kollar ofta efter smycken i andra hand vilket sänker priset drastiskt.

Guld är min favoritmetall och jag har ett par guldsmycken som liksom alltid hänger med mig. Det är mina kvinnosymboler i guld (örhängen) från feministsmeden, en guldring jag köpt på en utförsäljning för ett par år sedan, två guldringar från en avliden släkting och en diamantring jag fått i studentgåva. V-ringen på bilden är i oäkta metall från & Other stories och jag ångrar verkligen att jag köpte den då den efter bara några månader började tappa färgen. Men den var ju så fin! Tills den började ändra färg, alltså...

 

Några tips till dig som funderar på var man ska börja ifall äkta smycken låter intressant:

- Utförsäljningar. När en guldsmed/smyckesaffär flyttar sänker dom ofta priset på sina smycken kraftigt. Det är då det lönar sig att kolla på basic-smycken.

- Smycken i andra hand. När du köper äkta metall i andra hand betalar du oftast endast för materialet och inte för designen. Nästan alla äkta smycken jag köpt själv har jag köpt i andra hand på antikmässor och liknande. Ibland har även guldsmeder en sektion med begagnade smycken.

- Kolla med släktingar. Ibland vet man inte vilka skatter som ligger i någon låda och skräpar hemma hos farmor. Har du tur kanske en släkting har gamla ringar som blivit för stora som du kan ta över.

 

01.09.2016 kl. 15:56

Måndagslänkar vecka 9

Vecka nio är här och det är dags att publicera några länkar jag tog tillvara på under föregående vecka.

Mon Dieu - Johanne har den absolut snyggaste bloggen jag vet just nu. När jag ser hennes bilder från Hong Kong är det nästan smärtsamt nostalgiskt.

Vad är det första du tänke på när någon säger den svenska arbetarklassen? - Kolumn av Bilan Osman om Sveriges nya arbetarklass. Bara läs! Så bra.

Tiina Rosenberg hos Malou efter tio - Förra veckans tema hos Malou var "sprickor i systerskapet". Jag liksom Tiina Rosenberg föredrar att prata om solidaritet än om systerskap och det kändes väldigt skönt att få ord på mina tankar jag inte riktigt kunnat formulera. Väldigt intressant intervju.

*

Veckans frågetecken - Liv & Horace i Europa. Samhällskritiska serietecknaren Liv Strömqvist och litteraturvetarpampen Horace Engdahl åker på "bildningsresa". Måste erkänna att jag såg fram emot en sådan otippad duo men tyckte det kändes en aningen släpigt och orkade inte se klart första avsnittet. Har läst rätt negativa recensioner och funderar på ifall jag kommer ge serien en chans till eller inte. (veckans random fact - träffade herr Engdahl för några år sedan i Sveriges Riksdag. Han kom fram till mig vid buffén och sa att jag var tuff. Detta var precis efter att vi framfört varsitt tal på samma ceremoni. Skryteliskryt.)

Veckans humorlänk - Eigen Kweek (finns på belgiska Netflix). Det var Jeroen som övertygade mig om att börja se denna flamländska satiriska tv-serie. Jag föll för den direkt, allting är så igenkännbart men ändå totalt parodiskt. En bondefamilj från östra Flandern blir av med alla sina besparingar och börjar odla och sälja marijuana. Samtidigt importerar ena sonen en fru från Filippinerna, hans exflickvän som är polis börjar ana oråd och hela familjen kämpar med att översätta flamländska metaforer till engelska men det går inte så bra. Trots att det är satir är karaktärerna genuina, serien är snyggt filmad och manuset är hysteriskt roligt. Dessvärre kan inte serien nå mycket längre än möjligen till Nederländerna eftersom man verkligen måste kunna flamländska för att förstå 95% av skämten. När jag tänker efter är detta ett ganska värdelöst tips åt svenskspråkiga.

 

29.02.2016 kl. 16:12

Lördagstipsen

 

Här kommer veckans internettips om ni liksom jag sitter hemma och njuter av tystnaden en lördagkväll. Eller okej, jag funderar faktiskt på att gå upp till grannen och kolla på när han spelar tv-spel men vi ska se om jag hittar något vettigt på youtube först.

- Vaginal Weighlifting på Buzzfeed. Istället för "Beach 2016" tycker jag detta kroppsprojekt låter betydligt hälsosammare.

- HBL ringde Elaine Eksvärd för en analys av President Niinistös katastroftal. Lysande idé! Förresten, herregud vad jag skämdes när jag läste om talet. Och tillbaka till detta land ska jag flytta?

- "Här sitter jag och duger" av Amanda. Mera om utseendefixering. Läs läs läs!

- Bibimbap är en av mina stora matförälskelser i livet men denna maträtt verkar inte finnas i autentisk form varken i Finland eller Belgien. Det är dessutom svårt att göra en autentisk variant själv när man behöver diverse syrade eller inlagda grönsaker då maträtten egentligen är ett hopkok av koreanska matrester. Testade iaf att göra en fejkad, vegansk snabbversion som var ohyggligt god. Receptet hittar du här. Om du liksom jag inte är vegan så kan man lägga till ett stekt spegelägg ovanpå. Koriander och kimchi är också gott att lägga i! Och slösa inte med sesamoljan.

 

Veckans besvikelse:

- Annika Bengtzon-serien på Netflix. Ytlig, dålig och bara tråkig. Tyvärr. Var som fastklistrad i Liza Marklunds deckare om kriminalreportern Annika Bengtzon i början av 2000-talet men kan konstatera att böckerna var bättre än filmatiseringen. Har dock dugit gott att ha på i bakgrunden när jag diskat och städat. Liza Marklund är för övrigt en kick-ass power woman och förstår inte hat-kulten kring henne.

 

06.02.2016 kl. 21:04

Min vårlista på Spotify

 

För att komma över hur arg och ledsen jag var i mitt förra inlägg tänkte jag peppa med att dela min vårlista på Spotify för att balansera känslorna lite. Har lyssnat på nästan bara svensk musik sedan hösten. Medan jag sitter här och lyssnar ska jag försöka ta tag i att översätta några texter och sedan ska jag försöka få ett par timmars sömn innan jag cyklar iväg till nästa lektion av min master class. Idéerna bubblar verkligen i mig just nu.

 

 

01.02.2016 kl. 22:53

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången