Instagram

08.03.2016 kl. 01:27

 

 

 

Vill för övrigt tipsa om att jag instagrammar en vecka från Antwerpen på Ratatas instagram. Första gången jag gjorde det var det direkt efter terrordåden och det var terroristjakt på gång i Belgien just då, men nu har läget lugnat sig och allting är nästan som vanligt igen. Kommer skriva om stan som gör mig levande, konst och lite annat.

 

Who Are Our Heroes This Year?

 

 

Är så trött att jag håller på gå i bitar. Vaknade med migrän och skyndade sedan iväg till en föreläsning på MHKA (muséet för nutidskonst i Antwerpen, är där alldeles för sällan). Var tvungen att gå tidigt pga möte på Akademin som gick över förväntan. Veckans stora stressmoment, dvs min dummy, drog jackpot hos min mest svårflörtade lärare. Nu gäller det bara att göra samma bok fast i större format, i bättre material och nogrannare  design till nästa veckas presentation som sker inför ett juryteam.

En timme senare var det redan kväll samt öppning av magisterutställningen "Who Are Our Heroes This Year?" var jag sprang runt och hjälpte kuratorn med namnlappar en god stund. Visade upp dummyn offentligt och fick bra kommentarer som jag ska ta i beaktande när jag trycker och binder nästa bok. Babblade med folk, drack gratis vin och drog för att äta falafel med Oona och Babette. Nu sitter jag och väntar på Valebaby som kommer hit för att sova.

Känner mig som världens tristaste bloggare just nu. Har blivit en av dom där bloggarna som bara radar upp händelser på ett tråkigt sätt. När jag började blogga aktivt i höstas lovade jag mig själv att inte bli sån. Vad tycker ni? Vilka inlägg gillar folk egentligen? Jag är nyfiken!

 

09.03.2016 kl. 00:20

Måndagsplågor

 

 

Jag har bundit min bok hela dagen och mått riktigt jävla dåligt som aftermath till ett migränanfall jag fick när jag jobbade igår kväll. Har ett par grejer att slänga upp på Ratatas framsida men det går knappt att kolla på en skärm just nu, inte så kul. Kul att först vara megaförkyld i en vecka (utan att ta paus från skolan), sedan få ett jättemigränanfall och om någon dag får jag mens vilket betyder att jag kommer må ännu sämre. Huvudvärk, magplågor, ångest, hela köret. Köpte i alla fall painkillers i förväg och ska koka menskoppen när jag kommer hem ikväll. Den här och förra veckan har jag spenderat över 50 euro på mediciner. Okej, nu ska jag sluta gnälla.

Skulle inte klarat dagen i skolan utan Meriton och läraren Peter (som inte ens känner mig) som hjälpte mig att binda min dummy i ett par timmar. Den blev verkligen över förväntan tack vare dessa två herrar. Älskar hjälpsamma människor. I morgon på vernissaget till utställningen ska boken visas upp för första gången. Kanske jag filmar en preview till bloggen?

 

 

Efter att jag fått hem mitt arbetsbord har jag flyttat om lite saker i rummet, och numera har jag en klädhörna under stegen som går upp till min loftsäng. Så fort jag ordnat klart min arbetshörna ska jag fota den med. 

 

07.03.2016 kl. 18:29

Blåprickigt

 

 

Igår tog jag spårvagnen till det stora loppiset i Mortsel för att leta efter en bordslampa till mitt nya arbetsbord. Och jösses vad glad jag blev när jag kollade genom deras porslin!

 

 

Jag hittade nämligen fem av mina favoritkoppar (hade tre från förut, en sprack i branden) samt sex tilhörande djupa tallrikar, 50 cent styck per del. Hoppas på att hitta flera delar i framtiden. Har ingen aning om hur jag ska lyckas skeppa hem alla skatter jag hittar här men tur att det finns plats på svärföräldrarnas vind. Till mina tallrikar och koppar har jag en vit basic kanna & gräddsnäcka från HEMA. De ser väldigt dyra ut (typ fake-Iittala) men kostade knappt något heller.

Tycker om när inte allting matchar perfekt, blir ibland lite prillig när någon dukar med precis allting från samma märke/serie. Där är min gamla klasskompis Charlotte min inspiration. Hon mixar loppisgrejer och får ändå allting att se så naturligt och fint ut. Om man tittar tillräckligt långt bak i hennes blogg hittar man även mig med på ett par hörn ;)

 

06.03.2016 kl. 15:48

Min första vinter i Belgien genom Instagram

 

Började på skoj gå igenom mitt instagramkonto och tyckte att det skulle vara kul med en throwback. Här är hur min instagram såg ut första vintern jag bodde i Belgien, vintern 2011-2012 då jag gick från 20 till 21 år gammal.

 

 

Jag såg ungefär exakt likadan ut nu som då om man bortser från gapet jag hade mellan framtänderna. Mitt gulliga gap! Det försvann när jag fick visdomständer. Tyckte obviously det var mycket underhållande att Antwerpen fortfarande hade telefonkiosker på den tiden.

 

 

Herregud, minns ni dom där ramarna man satte på sina bilder då i instagrams begynnelse? Jag undvek dom oftast men diggade denna hipstriga. Jeroen var 18 år gammal på den tiden (lammkött) och hade dille på färgstarka stickade tröjor. Idag är hans stil mer som en manlig Sandra Beijer (I'm not kidding!).

 

 

Jag hade läst någonstans att Belgien är landet med Europas sämsta husisoleringar. Var inte särskilt förvånad.

 

 

Jag bodde i Bornem på den tiden och svärfar köpte en ung höna som värpte det minsta ägget jag någonsin sett.

 

 

Jag hade obligatorisk nakenmodellteckning 2011-2013. Här är en akvarell.

 

 

Jag och Jeronimo gick varje helg på promenad till hästarna som bodde närmare Wintams centrum. Saknar dessa hästar! De började känna igen oss efter ett tag och blev lite tassiga och hoppiga och sprang liksom närmare oss så fort jag skrek "paaaarjdes" (övers: små hästarna) på långt håll.

 

 

Den vintern var det galet vackert i Finland. När jag var i Finland i januari tog pappa och jag bilen norrut och vi stannade varje gång jag ville fota något. Vi hade inget mål, vi bara körde runt och letade saker jag kunde fota. Fint minne.

 

 

I januari åkte även jag och min mamma till Gdansk!

 

 

Otroligt gullig stad men det var såklart rekordköld just den vintern. Det var runt -30 grader och en massa hemlösa människor dog av kölden.

 

 

Det heta 18-åriga lammköttet rökte (och smygröker fortfarande?). Voivoi.

 

 

I mars blev det plötsligt jättevarmt i Flandern (i motsats till just nu, brrr). Vi adopterade även en gammal schäfer som skulle avlivas ifall ingen tog hand om honom. Kané hette han. 

 

 

Jeroen läste mycket på den tiden. Här hade han nyss upptäckt Murakami och sträckläste bok efter bok i solen på vår gård. Ni vet, heta män som läser böcker? Uuh mama. Pluspoäng i hotness för hans ringa lamköttsålder.

 

 

Här var vårt rum. Det var kaos men mysigt. En gång när jag var gnällig, pms:ig och sur blev Jeroen skitarg på mig och sprejade texten "Happy Times" på sitt klädskåp som en högst otippad reaktion (röda skåpet uppe i högra hörnet). Vet inte ännu heller varför han gjorde det.

 

 

Vårt liv var väldigt rutinerat på den tiden. Vakna 6 på morgonen för att göra sig i ordning, ta bilen, tåget och sedan spårvagnen för att hinna fram till skolan som började kl 9. Här sitter Jeroen på tåget och är het i sitt vågiga flamländska hår.

 

 

Utsikten från vårt rum.

 

 

Vet ej varför, men instagrammade tydligen ett foto av min mamma när hon var i min ålder. Vid pianot såklart.

 

 

Den här är från Jeroens instagram, den får komma med som bonus. Vi har nog alldeles för många bilder från tåget mellan Bornem och Antwerpen. Har för mig att mina glasögon var nya då och när jag ser bilden saknar jag även min muji-ryggsäck i laxfärg. Den förstördes tyvärr i branden i vår lägenhet i Mortsel.

 

05.03.2016 kl. 21:45

Tomheten

Mitt kvarter nattetid.

Ikväll slog det mig för första gången. Det kommer vara så otroligt tomt när jag flyttar härifrån. Inga exhibition openings, inga lektioner, inga galna fester, ingen granne som knackar på för att kolla läget, inget konstnärligt kontaktnät och mina vänner, kommer de ens märka att jag åkt?

Träffade en kille som studerat klart i Antwerpen och nu studerar vid HISK i Gent (Hoger Instituut voor Schone Kunsten) och han underströk att vänner kommer och går och allting är flyktigt och definieras av stunden. Iofs vet jag att vissa vänskaper är för evigt, men resten då? Trots att jag vet att jag kanske inte kommer underhålla alla bekantskaper på avstånd gör det ändå så himla ont när jag tänker på alla människor jag inte kommer träffa längre.

 

03.03.2016 kl. 22:57

Hur går det egentligen med min finska?

 

Jag har ju nämnt att jag fått mina första finskspråkiga vänner här i Belgien. Ni vet att jag klagat på att man bara lärde sig rabbla gramatik och vokabulär i skolan och att man aldrig lärde sig prata eller föra en vardaglig diskussion? Kan meddela att konversationerna i alla fall går framåt med stormsteg.

 

 

03.03.2016 kl. 15:18

Veckans outfitta

 

 

Som utlovat svängde jag förbi studion för att fota tröjan som min mother-in-law köpte åt mig.

Hela dagen har jag känt mig som en överkörd igelkott, sjuk som jag är. Min babe ringde mig också vid midnatt eftersom hennes chef förlängde hennes arbetspass till klockan halv två och stackarn missade sitt sista tåg. Totalt ansvarslöst av hennes chef (blir sjukt arg varje gång hon berättar historier från sitt jobb) men jag tycker bara det är mysigt när hon sover hos mig. På morgonen cyklade hon snabbt som attan iväg till följande arbetspass och jag masade mig genom regnet till konsttillbehörsaffären och sedan till skolan. På vägen hem spanade jag in ett bord som stod på gatan och en kille stannade och frågade ifall han skulle hjälpa mig att bära hem det. Ja, gärna svarade jag eftersom jag faktiskt behöver ett bord. Dock visade det sig att han ville ha något av den mer sensuella sorten i utbyte och det var jag väl inte direkt med på. Han får väl leta efter någon annan tjej att hjälpa bära hem ett bord från gatan. Only in Antwerp.

Imorgon bitti kommer Vale och hämtar mig eftersom vi ska till Aalst för att gå på fotokonstnären Charlotte Lybeers disputation. Ser inte fram emot att stiga upp tidigt men det blir intressant att se min första disputation på nederländska.

 

02.03.2016 kl. 22:35

The Bad Girls Club

Idag gick inget riktigt som planerat. Vaknade sjuk, det har ösregnat hela dagen och det hindrade mig från att köpa foam (vad heter det ens på svenska?) i konstmaterialsaffären. Behöver en skiva som är runt 1,5 meter bred för att montera foton på till en utställning nästa vecka och det är rätt lång väg att transportera den till fots. Har även dåligt samvete för alla pengar jag spenderat. Blev så frustrerad av faktumet att jag alltid måste be andra skriva ut mina dokument och köpte därmed en egen printer (har varit utan sedan jag flyttade hit) samt två block fantastiska fotopapper, spraylim och en skalpell. Trots pengaångesten ser jag fram emot att på egen hand kunna experimentera på olika papper för dummyn jag ska hinna binda denna vecka. Tar printern med hem till Finland så det var inte bortkastade pengar i alla fall.

Är dock glad att tipsfunktionen på Ratatas framsida lockat folk att tipsa mig! Var ju inte så jättekul att läsa delvis anonyma kommentarer i diverse kommentarsfält om att jag inte "anstränger mig" tillräckligt (jo tack bara) och skulle ha föredragit e-mail om saken istället (vilket jag har uppmuntrat folk till men inga surisar vågar ju mejla!). But don't worry, bönerna är hörda and I still love you guys  Trots att jag tycker framsidan är typ lika varierad nu som tidigare (bortsett från att jag försöker undvika bilder på smoothies vilket också är rätt absurt). Om man vill se mer annorlunda innehåll får man väl blogga lite aktivare om absurda saker så är det lättare för mig att hitta innehållet. Kastade ju mig som en hungrig varg över citatet om "mormors sexliv" på framsidan och tänkte "JA!!!!" när jag hittade det. Men nu har vi ju tipsfunktionen så jag litar på att ni använder den aktivt!

Sitter som bäst och pysslar med Ratata men tror jag ska ta en paus för middag strax. Drack nyss en hel kanna med citron, salvia, grönt te och ingefära för att kurera förkylningen men känner inte så stor skillnad om man bortser från att jag blev otroligt kissnödig.

 

 

 

 

 

01.03.2016 kl. 18:40

1 mars

 

 

Lagom kul att vakna upp med täppt näsa, ont i huvudet och en hals som gör ont. Den första mars är här och jag väntar på våren.

 

01.03.2016 kl. 12:08

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången