De senaste dagarna

09.03.2016 kl. 13:23

 

 

Öppningen av Sketch & Sound i Vinterträdgården i Akademin. Mera info om utställningen samt en film från denna installation/performance finns att beskåda på Ratatas instagram.

 

 

Gillar skulpturdepartementets neonskylt.

 

 

Det var ett sånt konstigt blått ljus en dag att jag måste knäppa ett kort utanför porten till Akademin.

 

 

Min snabbmat - stekt selleri, vitlök och aubergine toppat med veganska nudlar med koriander, vårlök och god sojasås & röd vinäger från kinabutiken.

 

De valde den fegaste vägen ut

 

Tre självmordsbombare tar den lättaste vägen som finns och vandrar helt sonika in i ankomsthallen i Zaventem, flygplatsen i Bryssel. Två spränger sig själva till döds. Den tredje självmordsbombaren antingen fegar ur eller så fungerar inte bältet - ett intakt tredje bombbälte har nämligen hittats på flygplatsen. Det finns alltså troligen en tredje person på flykt.

Det gör mig så fruktansvärt äcklad att dessa personer tog den absolut fegaste vägen ut - en terroraktion som nästan känns som en slags hämnd efter gripandet av Salah Abdeslam i Molenbeek förra veckan, en kille som är född i Bryssel och är endast ett år äldre än jag. Självmordsbombarna vandrade in i ankomsthallen, ankomsthallen där jag vandrat in hundra gånger. Ankomsthallen där jag vinkade hejdå till min belgiska pojkvän med gråten i halsen efter första gången vi hade träffats. Där jag sprang in i hans armar fyra månader senare för att vi skulle spendera vårt första sommarlov tillsammans. Där min nya familj alltid väntar på oss varje gång vi kommer hem till Belgien. Där till och med lillebror stod när jag kom hem från Guangzhou för två år sedan.

Man kan inte hindra människor från att vandra in i en ankomsthall.

För mig står Zaventems ankomsthall för kärlek och återförening. Nu ligger flygplatsens tak nere på golvet på grund av några fega personer vars blod kokat av hat.

Idag är dagen då Zaventem blev en symbol för sorg och förlust.

 

 

22.03.2016 kl. 15:31

Explosion på Bryssels flygplats

 

För en timme sedan smällde det till på Bryssels flygplats. Hela taket föll ner var jag stod för 16 timmar sedan. Åtminstone elva är döda i nuläget.

Jag såg soldaterna som stod där innan vi kom, tänkte inte på det mera än så.

 

22.03.2016 kl. 10:06

Het Mas

 

 

Efter förra lördagens festnatt tog jag en lugn söndag i eget sällskap och promenerade omkring med min bok och satte mig ner och läste på olika platser. Fick för mig att åka upp för de hundra rulltrapporna i Het Mas och tog mobilbilder i solnedgången. Måste erkänna att jag saknade en partner just i det ögonblicket eftersom det bara var en massa förälskade par på toppen av Het Mas. Ringde Jeroen och satte mig ner på golvet och pratade en timme med honom på nästöversta våningen där det var varmt. Angstade av mig om allt möjligt - bland annat att se en massa föräldrar ta bilder av sina kids i rulltrapporna och tänka "så där vill jag också ha det om tio år" och sedan tänka "nej just det, Jeroen vill inte bo i Antwerpen... Och kommer vi ens någonsin att ha råd att ha barn om Finlands regering förblir blå?".

Önskar det var mindre avstånd mellan Finland och Europa, att man inte alltid behövde ta kostsamma flyg. Önskar det bara var att ta bilen och sedan köra till Belgien på tio timmar. Det är nämligen hur länge det tar att köra mellan Malmö och Antwerpen. Vi har funderat lite på hur det skulle vara att bo i Malmö just av den anledningen, faktiskt. Jag vill inte att det ska vara svårt att röra sig inom Europa. Finland känns väldigt isolerat för mig som bor i ett tåg- och bussparadis. Men att flytta till Sverige skulle kräva att jag byggde upp en helt ny social circle där borta och jag vet inte om jag är så sugen på att bygga upp ett liv nummer fyra i stad nummer fyra.


Tittar man mot öst ser man Borgerhout och Merksem från Het Mas.


Mot nordväst ser man lite av hamnen. Allra längst bort ser ni kärnkraftverken Doel 1 och Doel 2. De är inte så jättemysiga att ha så nära men Belgien är superlitet, så det får man bara leva med.


Tittar man mot väst ser man Linkeroever (direktöversatt betyder det ungefär "Västerom"). 

 

 

Här är Het Mas. Det är ett sjukt snyggt konstmuseum kombinerat med Michelinrestaurang och en massa annat. Högst upp finns en panoramabalkong. Jaja, vet att många hipsterfinländare som älskar gamla pastellhus i sten kommer kissa på sig av obehag när jag säger att Het Mas är en snygg byggnad, men jag älskar nutidsarkitekturen i Belgien/Nederländerna och hur man kombinerar den med de gamla miljöerna.

 

19.03.2016 kl. 19:18

Masterclass i programmering -

 

 

 

(här är vi mitt i att skriva javascript som förändrar webbkamerans bild)

 

Nu är min superintensiva masterclass i programmering över och endast några follow up-lessons återstår. Så här ser man tydligen ut när man stirrar på olika skärmar lite för länge. Masterclassen var iaf sjukt nyttig och kul och jag fick ett rejält lyft i mina avsomnade kunskaper om html, css & javascript samt en massa nya webbidéer. Lärarna var genierna bakom NodeBox som för övrigt organiserat en massa workshops vid Aaltouniversitetet och designinstitutet i Lahtis. NodeBox är en mjukvara som använder Python för att generera lätthanterliga visuella verktyg, för att designers i sin tur lättare ska kunna skapa grafik, animation och text. Sinnessjukt bra.

De flesta på min masterclass studerade grafisk design och jag var rätt förvånad över att knappt någon av dem hade jobbat med webb förut. Jag har gått runt och trott att grafisk design också innebär webbdesign och att alla som studerar grafisk design vet skitmycket om hur man gör snygga grejer på webben, men tydligen är det inte alltid så (obs, i Belgien). Känner mig mindre "efter" i mina kunskaper nu. Har själv studerat noll grafisk design och endast fine arts men har jobbat med både lite design och webb. Har dock en känsla av att jag borde fortsätta lära mig mer på egen hand för att vidga mina kunskaper om jag någonsin ska kunna få ett riktigt jobb (hello karriärspessimismen my old friend). För mig känns det naturligt att förstå hur design fungerar i kombination med webb fungerar år 2016. Vill bemästra båda två.

Kursen hette iaf Actually Useful och jag tycker det var en lite rolig titel på en kurs vid ett konstuniversitet. För om man är lika pessimistisk som jag så är det ju typ sant. Jag älskar att studera konst och har fått unika verktyg att se människor, samhälle, bild och form som ingen annan utbildning kunde ha gett mig, men om jag just nu var 18 år och skulle välja utbildning skulle jag alla gånger välja något mera normalt som skulle ge mig ett fast jobb. Jag med all oro och ångest inkluderat är inte riktigt frilansartypen. Går runt och mår rätt dåligt över vad jag gett mig in på.

 

19.03.2016 kl. 13:39

Sömntips emottages

 

bild från Mollys Instagram

 

Kroppen är dödstrött och jag har varit igång hela dagen men kan såklart inte sova. Hur typiskt?

 

16.03.2016 kl. 00:34

Busybusybusy

 

 

Jag kommer vara så ofantligt upptagen de två följande veckorna att jag inte ens fattar det själv. Bloggen blir dessvärre lidande men börjar få minnessvårigheter av all stress och det brukar vara ett tecken på att jag måste dra ner på tempot.

Ytterligare en intensiv masterclass började idag och vi lär oss om html, css, javascript, audio, video och robotics. Har skrivit html/css sedan jag var barn så det var inte supermycket nytt på den fronten och javascript är jag bekant med, men resten ser jag fram emot. Utöver detta har vi en utställning som ska byggas i Akademins vinterträdgård i morgon och jag måste dessvärre ränna mellan masterclassen (som alltså går i en annan konsthögskola, Sint Lucas Antwerpen) och Akademin hela veckan. Är ändå lite pepp på denna vecka men är inte lika pepp på veckan efter om jag ska vara helt ärlig. Orsakerna är flera men vi är alltså på väg till Budapest med departementet och inte en enda av mina egentliga vänner är påväg och jag har redan betalat för flyg/hostel. Även om jag gillar min skola och folket där betyder det ju inte att jag kommer överens med alla. Är rädd för att jag kommer att få väldigt mycket social ångest nästa vecka, särskilt eftersom jag varit galet stressad hela vintern. Ska ta med mig ett gäng böcker och tänka på att fota och skriva istället. Vi var i Budapest förra året också och då var alla mina finaste med mig och den resan blev verkligen ett minne för livet. Finns inte en chans att denna resa ens kommer att hamna i närheten av förra årets resa. Borde försöka tänka positivt men skulle inte orka fara alls.

(bilderna i detta inlägg är från Sint Lucas och inte Akademin)

 

 

14.03.2016 kl. 22:47

Min andra vinter i Belgien genom instagram

 

 

Hit flyttade jag som 21 år gammal, hösten 2012. Mortsel heter stadsdelen och det är Belgiens andra mest tätbefolkade stadsdel om jag inte minns fel.

Jag såg ut så här. Använde inga byxor det året eftersom dom jag hade i garderoben hade blivit för små efter att jag gått upp ca 10kg i vikt av p-piller. Använde kjolar och klänningar hela året istället för jag orkade inte med byxångest.

 

Fotade mycket i skogen. Flamländsk höst <3
 

 

R.I.P. Mujiryggsäcken. Här hade jag precis stigit av spårvagnen för att gå hem med Jeroen som knäppte bilden.

 

 

Här var vår lägenhet från gatan.

 

 

När vi flyttade in var jag helt sjukt pepp på att inreda dessa gamla skorstenar som det fanns tre stycken av.

 

 

Vi hade ett sånt fint burspråk! Saknar att ha stora fina fönster mot gatan.

 

 

Hade mycket fina växter det året. R.I.P på växterna med, de dog såklart också i branden.

 

 

Typ alla bilder på min instagram från den vintern är inredningsbilder från vår lägenhet. Älskade att inreda och vi hade ett jättestort loppis nära oss med snorbilliga möbler.

 

 

Mera inredning.

 

 

En bild på någon slags scrapbook jag höll på med.

 

 

Detta var för övrigt den vintern jag blev vegetarian. Höll sig fram till sommaren. Idag äter jag kött kanske en gång i veckan.

 

 

Blir nästan ledsen av att kolla på dessa bilder för jag tänker på alla saker som förstördes. Å andra sidan blev jag mindre fäst vid materiella saker efter branden eftersom en stor del av mina grejer förstördes och nu tycker jag det är jobbigt att äga för mycket, och särskilt att äga saker jag inte använder!

 

 

Mysiga sovmorgonar.

 

 

Hade fortfarande obligatorisk modellteckning detta år.

 

 

Var bland annat i Gent för att hälsa på min skandinaviska syster i Belgien, Frida!

 

 

Sprang runt med min nya digitalkamera.

 

 

Våren kom i mars och jag och min douchebag låg på en filt i parken intill var vi bodde.

 

 

Vår gata hade en miljon körsbärsträd och hade naturligtvis sett fram emot detta instagramögonblick hela året!

 

 

 

Jag och gulle åkte till Budapest för att fira vår årsdag.

 

 

På våren flyttade vi också vårt middagsbord till burspråket för maximal vårkänsla när vi åt middag.

 

 

12.03.2016 kl. 21:30

Våren är här

 

 

Våren är äntligen här och det är sol och varmare grader. Här är kvällssolen en kväll jag gick hem från mataffären.

 

 

Min illaluktande trappuppgång.

 

 

Och en tomatsoppa med mandel jag gjorde i veckan. Nu ska jag stupa i säng.

 

12.03.2016 kl. 00:57

10 fun facts om Antwerpen

 

Antwerpens centralstation.

 

På väg från Grote Markt till Akademin. I huset i slutet av gatan har konstnären Albrecth Dürer bott.

 

Grote Markt vid stadshuset.

 

Jag har på känna att Antwerpen är en rätt så okänd stad för många och jag tänkte att det kanske skulle vara kul att samla ihop lite fakta för en summering av staden. Skrev ju i ett tidigare inlägg om konsten och modet i och med att min konstakademi är världens fjärde äldsta av sitt slag, så denna lista har inga inslag av konst. Här kommer i alla fall tio punkter som summerar Antwerpen i ett nötskal:

 

1. Upp till 90% av världens råa diamanter samt 50% av världens slipade diamanter köps och säljs i Antwerpen varje år. Antwerpen går även under namnet Diamanthuvudstaden och distriktet runt Centralstationen kallas "The Diamond District". Det finns såklart även ett diamantmuseum i stan.

2. Antwerpen har Europas andra största hamn - bara Rotterdam (inte långt från Antwerpen!) har en större hamn. Den stora hamnen leder också till en hel del droghandel och maffiaverksamhet. Med jämna mellanrum sker det razzior i hamnen och enorma mängder med kokain beslagtas. Förutom diamanthuvudstad kallas Antwerpen också för Europas "kokainhuvudstad" då priset på kokain är billigast i Europa och stadens avloppsvatten har mer kokainrester i sig än avloppsvattnet i t.ex. New York. Ni kan läsa mer i denna artikel i The Guardian; Welcome to "boring" Belgium where even pigeons are on cocaine.

3. Antwerpens centralstation anses vara en av de vackraste tågstationerna i världen. Man gäspar åt Bryssels centralstation i jämförelse!

 

En gammal bild på Antwerpens centralstation.

 

4. Antwerpen delas i två delar av floden De Schelde. Dock finns det inte en enda bro som förbinder dessa två delar - istället finns det fem tunnlar. Sint-Annatunneln byggdes 1931-1933 och är den enda fotgängar/cykeltunneln. Sint-Annatunneln har dessutom unika rulltrappor i trä, en verklig nymodighet på 30-talet.

5. Antwerpen har Europas äldsta skyskrapa, Boerentoren (övers. "bondetornet").

6. Världens första tryckta dagstidning publicerades i Antwerpen för ungefär 400 år sedan.

 

 

 

7. Många nederländska miljonärer flyttar till Antwerpen för att slippa undan höga förmögenhetsskatter i Nederländerna. Samma gäller för Bryssel, dit många miljonärer från Frankrike flyttar.

8. Antwerpen är Flanderns huvudstad och det finns en stereotyp om att många Antwerpenärer tycker staden är viktigare än alla andra städer i Belgien. "Allt utanför Antwerpen är bara parkering" brukar folk skämtsamt säga.

9. Stadens officiella språk är nederländska även om de flesta pratar "Antwerps", en nederländsk dialekt som även är en variant av flamländska. Flamländskan skiljer sig från nederländskan genom ett mer ålderdomligt uttal (jämför t.ex. finlandssvenska med modern rikssvenska) samt många egna ord som är lånade från franskan (merci, veló, ca va, chauffage etc etc). Flamländare varken "gurglar" eller "harklar" när de pratar (såsom man gör i Nederländerna) och flamländskans uttal är mycket mjukare och har inte lika starka diftonger. Flamländare använder också ett artigare och mer respektfullt språk än nederländare vilket gör att flamländare ofta tycker nederländare är oartiga, plumpa och jobbiga. Å andra sidan är det vanligt att nederländare tycker flamländare pratar "som bönder".

10. Antwerpen är en väldigt internationell stad med över 170 nationaliteter på sina 500.000 invånare. Staden har bland annat ett judiskt kvarter med ca 15.000 ortodoxa judar och även ett officiellt kinesiskt kvarter. Nederländare är den största utländska befolkningsgruppen, följt av marockaner, polacker och turkar.

 

 

 

 

 

09.03.2016 kl. 17:58

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången