Installationsbilder 2

23.06.2016 kl. 22:28

Installation shots, Dress For Success / Take It Like a Man by Nanó Wallenius, Antwerp Tower 20th floor, 17.06-24.06

 

Här är mitt andra utrymme. Rummet är L-format och det mest kritiska momentet här var när jag klistrade fast de största bilderna på väggarna. Perfektion är nyckeln till ett bra vitsord och när jag satt på golvet och smetade ut innehållet ur en stor burk klister över mina bilder funderade jag en god stund på vad fan jag hade gett mig in på så nära inpå juryn. Som tur gick allt som det skulle.

I överlag är jag inte lika nöjd med miljön nu som jag var förra veckan. Jag börjar känna att utsikten och de distraherande elementen i utrymmet jobbar emot verket. Jag är nöjd med hur jag placerat bilderna men gillar inte känslan av att det syns att det inte är ett galleri. Som jag nämnde tidigare fick jag departementets enda pris samt två nomineringar för utomstående priser som avgörs av två helt andra juryn. Den första juryn tror jag att jag har en väldigt liten chans att övertyga så den får faktiskt bli av här i Antwerp Tower. För den andra nomineringen, vars jury blir av den 5 juli, bestämde jag mig dock för att bygga upp allting på en helt annan plats eftersom det är en så pass stor summa pengar som står på spel. Att vara nominerad för detta pris är redan något jag aldrig trodde skulle hända mig och då vill jag verkligen att mitt arbete ska kännas 100% rätt och då är inte detta rätt miljö.

Vet egentligen inte vem som är intresserad av att läsa om hur det fungerar när man blir magister vid en konstakademi utomlands, men om inte annat så kan det vara intressant för mig själv att titta tillbaka på senare. Vid Akademin är det i alla fall en massa tävlingar när man blir magister (alla nyblivna magistrar är automatiskt med och tävlar om priser och nomineringar). Vad jag har förstått är det dock inte lika i alla konstakademier i Belgien utan endast Akademin i Antwerpen eftersom den är "viktigast".

Tänker dock inte förklara verken här eftersom jag tycker de ska upplevas på plats och inte läsas om! Det tar liksom bort 70% av spänningen. Jag föredrar att låta verken tala för sig själva.

 

Kommentarer (3)
Jag tycker det är intressant att läsa om! Har aldrig nånsin tänkt på att det är SÅ mycket jobb som ligger bakom en utställning bortsett från själva bilderna, eller jo såklart på att utrymmet påverkar upplevelsen men inte att det verkligen är sådär petnoga. Harmar så att jag inte kan komma och titta :'(
julia24.06.16 kl. 00:54
Jag har faktiskt aldrig tidigare satt så mycket tid på miljön när jag haft någon utställning men det ändrades faktiskt totalt i år :o Känns bara trist att det är extremt svårt att bli 100% nöjd när man väl börjar sätta sig in i saken!
24.06.16 12:09
Skulle gärna veta lite mer om juryn, vad är det för personer, är de jury för andras verk också eller endast dina, eller hur fungerar det riktigt?
Gillar verkligen hur du framställt dina två helheter och är särskilt imponerad av installationsutrymmet för Only last year I started wearing pink. Utrymmet ser ut som en bra plats att reflektera, analysera och ta in verken och jag gillar hur den grå/monokroma utsikten framhäver de pinka nyanserna. När de visuella elementen är så få distraherar inte utrymmets icke-cleanea ytor. Dock funderar jag om att upplevelsen av Dress For Success / Take It Like a Man utrymmet beror på hur "skadad" man blivit av att se allt i gallerier och att det egentligen är väldigt bra att utmana betraktaren med lite mindre konventionella utställningsutrymmen. Tanken att rucka på släta, vita galleriväggar känns uppfriskande! Så tycker jag bildspråket passar bra in i miljön, att upplevelsen av dina verk blir en annan när utrymmet är lite mer krävande? Porträtteringen av normativa strukturer kanske behöver ett icke-normativt utställingsutrymme?
Amanda25.06.16 kl. 15:42
Det är olika juryn för olika saker. För mitt magistervitsord var det en jury bestående av en kurator från fotomuséet i Antwerpen, en gallerist för ett nytänkande galleri i Antwerpen och en känd belgisk konstnär. Under kandidatåren består juryn av lärarna men när det är magisterexamen så kopplas en ny extern jury in för att personerna som bedömer inte ska känna en från tidigare eller känna till ens bakgrund. Bedömningen ska vara så objektiv som möjligt. I och med nomineringarna jag fick för priserna så kommer två helt nya juryn in i bilden, bestående av konstnärer och "viktiga" personer... har inte så bra koll på dom andra juryna faktiskt! Och intressant tanke kring utställningsutrymmen men jag föredrar att ha en distraktionsfri vit bas att leka med eftersom jag är lite av ett kontrollfreak. Tror jag är mer skadad av att se folk ställa ut i caféer och andra platser där det är rörigt, när jag ser någons arbete vill jag inte tappa koncentrationen. En annan sak är det såklart om man gör en installation som kräver en viss typ av miljö, då är jag med på noterna :) Men kul att höra att du tyckte om mitt utrymme ändå då jag själv börjat tvivla.
25.06.16 19:37
Megagrattis till priset och nomineringarna!! Håller tummarna att du vinner! :D
Caroline27.06.16 kl. 17:30
tack massor!!
01.07.16 19:26

Var man oftast hittar mig

 

 

Internet:

1. Här såklart. Min blogg är mitt snurriga anteckningsblock och jag försöker gå tillbaka till att skriva i här en gång om dagen nu.

2. Instagram som Brabo_babe och nanowallenius. Och varför har jag två? Jo, Brabo babe gör jag på nederländska och funkar som storage för bloggbilder och där använder jag inga vita ramar. Det andra kontot är mera representativt och där gäller färgkoordinering och vita ramar. Ja ja hej hej jag är något obsessed med instagram.

3. Snapchat som nanowallenius. Älskar detta medium <3

4. Min kreativa portfolio på cargocollective, min hemsida som konstnär, och mina tre olika tumblrs; nanowallenius, Ouzhuang (överloppsbilder) & Ninetyninephotos (gammalt projekt).

5. Facebook såklart. Men skulle nog avsluta mitt facebookkonto om det inte vore för att jag bor utomlands och det är lätt att hålla kontakt med kompisar via fejjan.

6. Pinterest. Kan spendera ohälsosamt lång tid här.

7. Spottan. Har ytterst luddiga spellistor här men jag har haft mitt konto sedan 2008 då det lanserades och har delat det med två andra personer så det är väldigt rörigt här. Men om någon följer mig följer jag gärna tillbaka, gillar att se vad andra lyssnar på.

 

Åbo:

1. Studentbyn. Brukar bo här när jag är i Åbo och jag går en del promenader i området för jag tycker arkitekturen är jättehäftig.

2. Fabbes café. När jag är i stan går jag helst hit eftersom de har rimliga priser och det är supermysigt + mitt emellan studentbyn och stan.

3. Stadsbiblioteket. Brukar sitta på golvet i bibban och bara bläddra i böcker.

4. Frälsningsarméns lopptorg på universitetsgatan. Går hit jämt eftersom det råkar ligga intill mina föräldrars hem.

5. Yangtze på tavastgatan. Efter att mitt kinesiska favoritmatställe vid torget bytte ägare och blev sämre har jag en känsla av att jag kommer gå till Yangtze rätt ofta, de har autentisk kinesisk mat och lunchbuffén inkluderar också autentiska rätter. Är inte förvånad att Yangtze ligger på plats nummer 15 på Tripadvisors restauranger i Åbo.

6. Pho Ngon i forum. Pho är mitt knark.

 

Antwerpen:

1. Akademin och vad som finns i kvarteret där runt - caféet Tartine och caféet Normo särskilt.

2. MHKA & Fotomuséet. Gillar särskilt MHKA som har modern konst.

3. Park Spoor Noord & området kring Het Mas. Förr gick jag ofta här men nu när jag flyttar till Berchem tror jag jag kommer röra mig mer t.ex. på Statiestraat för att köpa råvaror & i Berchem i allmänhet. Lovar blogga massor om mitt nya område i Antwerpen!

4. Opnieuw & co i Mortsel. Hit brukar jag ta spårvagnen för att köpa billiga loppisgrejer. Hög fyndfaktor!

5. Min säng eller arbetsbord. Jag gillar att ha folk över och särkilt när nära vänner sover över.

 

23.08.2016 kl. 16:39

Växttipsa mig!

 

 

 

Det är väl mer eller mindre klappat och klart att jag flyttar in i en tvåa i Berchem i början av september och jag kan knappt vänta! Lägenheten är inte särskilt välisolerad (inget dubbelglas) och värms på gas men jag hoppas att jag själv ska kunna isolera det lite bättre med hjälp av isoleringstejp, skumgummi för dörrarna och andra diverse isolation-hacks. Sedan tänker jag mig mycket mjuka material överallt, en stor mysig soffa, mycket kuddar, puffar och så.

Enda problemet är väl kanske att jag inte vet hurudana växter som klarar av kallare temperaturer och temperaturskiftningar. Och vem vill bo utan växter? Inte jag! Jag drömmer om succulenter, monstera, en stor kaktus och hängande växter.  Är det någon växtkännare här som vet något om saken, hojta till!

 

21.08.2016 kl. 20:25

Hösten och framtiden

 

Typ så här proffsig kan jag se ut ibland.

 

Just nu funderar jag mycket på framtiden. Kanske inte särskilt märkvärdigt med tanke på att jag precis tagit magisterexamen.

En av mina största farhågor angående beslutet att stanna i Antwerpen ett tag till var att jag skulle gå runt sysslolös med ett tråkigt deltidsjobb (för att finansiera mina första projekt) utan att bli uppmärksammad för det jag egentligen gör. Det låter kanske egoistiskt att säga rakt ut att man vill synas, men uppmärksamhet leder till att det är lättare att hitta finansiering och att folk inom branschen tar kontakt med en och vill samarbeta på olika sätt. Om man syns tillräckligt kan man alltså i slutändan dumpa det där servitrisjobbet och jobba med konsten på heltid. Jag och min kollega brukar skämta ganska rått om våra totalt värdelösa magisterpapper. Ingen anställer en konstnär för att skapa konst - det är ju tur att restaurangerna anställer oss som servitriser i alla fall.

Sedan finns det ju hela det där kapitlet med stipendier, men ibland funderar jag på vem dessa människor egentligen är som beviljar pengar till vissa men inte till andra. Det hela känns lite för gåtfullt för att jag ska känna mig helt bekväm med att ett sådant system ska finansiera framtidens konstnärer. Känner dessutom ett omedelbart behov av frihet när jag inser att jag måste anpassa mig efter vissa ramar och planera varenda liten detalj i förväg när jag läser vad fonderna önskar veta om vad jag vill göra.

I alla fall - det gick snabbare än vad jag trodde att fylla hösten helt utan krångliga stipendieansökningar. I september pendlar jag till Nederländerna för att jobba med fotofestivalen i Breda. I oktober planerar jag ett boksläpp och en gemensam utställning med min kollega. I början av november ska jag bygga en utställning med en del av mitt magisterprojekt i Mayer van den Bergh-muséet och sedan ska jag åka till Guangzhou Academy of Fine Arts (samma universitet där jag var på utbyte för några år sedan) för vara lärare i fem veckor! Att dra en kurs vid GAFA i Kina är någonting som jag och min kollega tillsammans har försökt förverkliga i snart två år. Just idag fick jag faktiskt äntligen beskedet om att vi får finansiering. Jag har inte riktigt smält det ännu men känner ett fantastiskt pirr i magen! December månad hade jag tänkt spendera i Guangzhou för att förverkliga ett eget projekt men vi får se hur det blir, skulle gärna fira jul hemma i Europa.

Dessutom smider jag och Oona planer på att fortsätta samarbeta som en duo med henne som illustratör/grafisk designer och jag som författare. Ps ni MÅSTE kolla hennes nyuppdaterade tumblr, hon är SÅ bra!

Vill tillägga att jag känner mig äckligt effektiv och prestationsprinsessig när jag läser igenom detta blogginlägg. Samtidigt är jag så himla glad att jag faktiskt kommit till en punkt där jag inte längre är rädd för mig själv eller rädd för framtiden. För några år sedan låg jag på min säng i föräldrarnas lägenhet i Åbo och fyllde i ansökningsblanketter helt fel* till olika konsthögskolor och förstod inte hur jag någonsin skulle komma någon vart utan kontakter och ifall jag någonsin skulle våga flytta utomlands helt själv. Idag har jag skapat mitt eget kontaktnät och jag tar tag i saker och tror alltid på mig själv.

Det kan faktiskt till och med vara den bästa känslan jag vet.

 

*hur man fyller i en ansökan till en konsthögskola fel? Jo, man läser inte igenom instruktionerna alls utan skickar bara in en inträdesuppgift när de egentligen ville ha fem...

 

17.07.2016 kl. 17:14

absolut ingenting

 

 

Detta är första veckoslutet på ett halvår då jag har absolut ingenting att göra. Jag medger motvilligt att dessa två dagar känns en aningen meningslösa men försöker övertyga mig själv om att man behöver dagar då man inte gör någonting alls trots. Det enda jag planerat göra är att tappa upp ett bad, lägga ansiktsmask och sysselsätta mig med porrengöring. Totalt onödiga saker som ändå känns väldigt nödvändiga en söndag utan sommarväder.

På tisdag har jag min sista jury.

Vad händer sedan?

 

03.07.2016 kl. 16:52

Second hand-utmaningen

 

 

Är sen med att hänga på second hand-utmaningen jag fick av Julia eftersom jag varit alldeles för upptagen de senaste månaderna. Igår när jag byggde inför min sista jury råkade jag dock ha på mig mestadels andrahandskläder. Det får bli mitt bidrag! Hängselbyxor, magkort topp och sneakers med rosa detaljer.

Hängselbyxorna är årets bästa andrahandsfynd! Kommer ha dom hela sommaren. Mycket bekvämare än vanliga jeans och varken skaver eller spänner när min mage sväller upp på grund av mens eller matkoma.

02.07.2016 kl. 17:32

What is home anyway?

 

 

 

Typ hela året har jag gått runt och haft ont i magen över att detta skulle bli mitt sista år i Belgien. Tanken på att åka tillbaka till Finland och börja om där lockar inte alls. Jag vill inte söka jobb jag aldrig kommer att få, vill inte leva med ett språk som min hjärna inte är kompatibel med.

Tycker inte heller att det känns bra att jag skulle flytta tillbaka för min partners skull trots att det är vad folk verkar förvänta sig. Ingendera av oss är intresserade av ett traditionellt vovve, villa & volvo-liv trots att det fanns en tid då vi trodde att det var just det livet vi ville ha. Idag vill vi leva på olika platser och då får det vara så. Just nu är jag lyckligare och allt känns klarare än vad det kanske någonsin gjort och att flytta hem då vore konstigt.

Det hela känns inte så dramatiskt om jag ska vara helt ärlig. Internet gör alla avstånd kortare och jag trivs så himla himla bra här borta. Ni fattar inte vilken tyngd som föll från mina axlar när jag kom fram till att jag inte behöver åka tillbaka bara för att det var min ursprungliga plan.

Njae. Jag blir kvar i Belgien ett tag till. Och det känns väldigt fint!

 

01.07.2016 kl. 19:36

Proklamation + Amsterdam

Idag var jag av och an till Amsterdam med den här bönan.

Två timmar.

Två timmar tog det att åka från Antwerpen till Amsterdam. Typ Åbo-Helsingfors fast mycket billigare biljettpris. Borde helt klart åka till Nederländerna oftare. Varje gång jag är i Amsterdam känns det lite som när man som finländare åker till Stockholm. Folket i Amsterdam är lite längre, lite snyggare och lite gladare än folket hemma i Antwerpen.

Hade proklamationen igår kväll och nu börjar det kännas som att jag faktiskt är färdigstuderad trots att det känns underligt att lämna skolan och börja med nästa kapitel.

I morgon släpper jag en liten nyhet på bloggen. God natt <3

 

01.07.2016 kl. 00:59

Capital M

 

Alla nyblivna magistrar i Antwerpen deltar i någon slags gemensam massutställning vid namn Capital-M i Park Spoor Noord här i Antwerpen. Enligt mig ser det mer ut som något slags gigantiskt jippo för att göra reklam för konstutbildningarna som Sint Lucas och Akademin har att erbjuda snarare än att erbjuda en professionell plats för de nya magistrarna att ställa ut seriöst med tanke på de dåliga förutstättningarna (fuktig gammal hangar med ojämna, lutande väggar). Igår var öppningen av Capital-M och jag hade t.o.m. investerat i mer professionella kläder för liknande evenemang då jag inför öppningen av Deep End insåg att jag inte hade några passande kläder alls. Igår kände jag mig riktigt fin. Annars sportar jag mest färgglada sneakers och yoga pants.

 

 

 

 

25.06.2016 kl. 23:32

+ / -

 

 

+ blev godkänd i juryn & fick bra betyg
+ vann pris!!!!! (PENGAR)
+ blev nominerad till två andra pris som avgörs om några veckor
+ Milia var här!
+ bloggläsare hittade till Antwerp Tower (hej Anne-Carine!)
+ Veronica Maggio i Stockholm i augusti med koltrast!!!

 

- person som betedde sig rätt dåligt idag och jag fick vara den där jobbiga ledarfiguren som sätter ner foten och berättar vad som är okej och inte är okej. Känner mig aldrig bekväm när detta händer.
- inte så mycket mer minus faktiskt!

 

Nu ska jag sova.

 

20.06.2016 kl. 00:20

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången