Kiasma

26.08.2016 kl. 11:26

 


Vill förresten tipsa om Choi Jeong Hwas utställning på Kiasma. Gillar också Kiasmas samlingsutställning som finns på våningen ovanför. Är som bekant inget stort fan av staden Helsingfors (no hate plz) men Kiasma är typ min favoritorsak till att ta bussen österut.

 

Om att göra slut

 

Det är alltid svårt att veta ifall man ska skriva om någonting i bloggen eller inte. Men ikväll känner jag för att skriva.

 

 

I tisdags flög jag till Åbo med en känsla i magen som sade att någonting var fel. Jag hade skjutit på att beställa biljetten till kvällen innan, var inte redo att lämna Antwerpen, hade inte haft aptit på veckor och allting kändes märkligt i allmänhet. Min tidigare enorma iver över att åka till Guangzhou var som bortblåst. Allt jag kunde tänka på var vad han skulle säga när jag skulle se honom på flygplatsen.

Jag fick varken en kram eller en kyss. Han bar min reseväska till bussen och när vi steg på förstod jag att jag nog aldrig kommer att bo i Åbo igen.

När vi kom hem till honom doftade det annorlunda. Han doftade annorlunda. Han var annorlunda. Sänglakanen var bytta. Han sa att jag också doftade annorlunda. Han hade rätt.

 

 

Vi hade samtalet vi båda hade bävat för i månader.

Sedan tog jag mina saker och åkte hem till Julia.

Nu funderar jag mest på vad som händer när man lämnar sitt livs största kärlek bakom sig.

Om någonting någonsin kan bli lika stort som det som en gång var det största.

Om någonting någonsin kan bli lika himlastormande vackert. 

 

 

En dag blir han någon annans du.

Någon annans ögongodis en söndagsmorgon då solljuset träffar hans ansikte där han ligger i sin spritluktande säng i en etta någonstans i Studentbyn.

Någon annans långa, gängliga drasut med sitt flirtiga leende, stadens stiligaste näsa, trygga ögon och ett långt, vågigt hår, tjockare än en hästman.

Någon annans eviga tuggmotstånd - envis som en åsna och stolt som ett fullblod.

Någon annans cigarettändare som kanske blir ett hett engångsligg. Flergångsligg om hon har tur.

Kanske till och med hennes orsak till att en dag skriva om den himlastormande kärleken.

 

21.10.2016 kl. 22:30

Lägesuppdatering

 

 

Vet inte varför men vaknar nuförtiden med såna påsar under ögonen (obs syns ej på bilden haha). Bidrar inte till att motverka min ålderskris liksom.

 

- Söker febrilt efter en 160cm madrass i Antwerpen men det är svårt att hitta i andra hand. Har varken lust eller tid att ta mig till Ikea när jag är tillbaka i Belgien liksom.

- Har börjat se på the OC nu. Var typ 13 när jag såg den bara för att alla i skolan kollade. Serien är faktiskt mycket bättre än vad jag minns.

- Brittans nya album Glory är ute och jag är överlycklig! Håller på med ett inlägg om det som troligen kommer upp i morgon.

- Är inte ens säker på att jag kan bära dessa kläder idag? Det är troligen för kallt.

 

 

31.08.2016 kl. 10:29

Var man oftast hittar mig

 

 

Internet:

1. Här såklart. Min blogg är mitt snurriga anteckningsblock och jag försöker gå tillbaka till att skriva i här en gång om dagen nu.

2. Instagram som Brabo_babe och nanowallenius. Och varför har jag två? Jo, Brabo babe gör jag på nederländska och funkar som storage för bloggbilder och där använder jag inga vita ramar. Det andra kontot är mera representativt och där gäller färgkoordinering och vita ramar. Ja ja hej hej jag är något obsessed med instagram.

3. Snapchat som nanowallenius. Älskar detta medium <3

4. Min kreativa portfolio på cargocollective, min hemsida som konstnär, och mina tre olika tumblrs; nanowallenius, Ouzhuang (överloppsbilder) & Ninetyninephotos (gammalt projekt).

5. Facebook såklart. Men skulle nog avsluta mitt facebookkonto om det inte vore för att jag bor utomlands och det är lätt att hålla kontakt med kompisar via fejjan.

6. Pinterest. Kan spendera ohälsosamt lång tid här.

7. Spottan. Har ytterst luddiga spellistor här men jag har haft mitt konto sedan 2008 då det lanserades och har delat det med två andra personer så det är väldigt rörigt här. Men om någon följer mig följer jag gärna tillbaka, gillar att se vad andra lyssnar på.

 

Åbo:

1. Studentbyn. Brukar bo här när jag är i Åbo och jag går en del promenader i området för jag tycker arkitekturen är jättehäftig.

2. Fabbes café. När jag är i stan går jag helst hit eftersom de har rimliga priser och det är supermysigt + mitt emellan studentbyn och stan.

3. Stadsbiblioteket. Brukar sitta på golvet i bibban och bara bläddra i böcker.

4. Frälsningsarméns lopptorg på universitetsgatan. Går hit jämt eftersom det råkar ligga intill mina föräldrars hem.

5. Yangtze på tavastgatan. Efter att mitt kinesiska favoritmatställe vid torget bytte ägare och blev sämre har jag en känsla av att jag kommer gå till Yangtze rätt ofta, de har autentisk kinesisk mat och lunchbuffén inkluderar också autentiska rätter. Är inte förvånad att Yangtze ligger på plats nummer 15 på Tripadvisors restauranger i Åbo.

6. Pho Ngon i forum. Pho är mitt knark.

 

Antwerpen:

1. Akademin och vad som finns i kvarteret där runt - caféet Tartine och caféet Normo särskilt.

2. MHKA & Fotomuséet. Gillar särskilt MHKA som har modern konst.

3. Park Spoor Noord & området kring Het Mas. Förr gick jag ofta här men nu när jag flyttar till Berchem tror jag jag kommer röra mig mer t.ex. på Statiestraat för att köpa råvaror & i Berchem i allmänhet. Lovar blogga massor om mitt nya område i Antwerpen!

4. Opnieuw & co i Mortsel. Hit brukar jag ta spårvagnen för att köpa billiga loppisgrejer. Hög fyndfaktor!

5. Min säng eller arbetsbord. Jag gillar att ha folk över och särkilt när nära vänner sover över.

 

23.08.2016 kl. 16:39

Den finska sommaren

Alltså. Jag önskar att augustinätterna kunde vara lika fina som ett fåtal av julinätterna var.

Genomlider vi verkligen en hel vinter för de där enstaka ljumma sommarnätterna som sedan i våra minnen får representera hela sommaren?

När det är höst lever vi fortfarande på minnena av de tiotal varmare dagarna då det inte blåste eller regnade under de tre sommarmånaderna. När det är vinter och iskallt tänker vi "men det blir ju vår snart". När det är vår och fortfarande iskallt tänker vi "men det blir ju sommar snart". När det är sommar och det bara regnar och blåser så tänker vi "men vi får ju i alla fall mycket blåbär i sommar". Blåbär som vi sedan fryser in för att återigen överleva en kolmörk vinter då ingenting kan växa. Blåbär som får representera ljusglimtarna av den finska sommaren som kom så oerhört långsamt och försvann lika snabbt som hösten kom tillbaka.

 

 

18.08.2016 kl. 22:11

Tillbaka till skärgården

 

 

Har återigen landat i skärgården. Den här gången har jag tänkt försöka göra en arbetshörna åt mig i soffan och skapa rutiner den sista tiden jag är här. Har insett att jag lätt börjar må dåligt när jag inte träffar människor, när jag saknar rutiner och när jag vistas i exakt samma miljö varje dag (allt detta går att applicera på skärgårdslivet). Det känns som att man ska njuta av lugnet på landet men varje gång jag är här är jag extremt rastlös, orolig och söker febrilt efter någonting att stimulera mig med. Det låter kanske konstigt men jag var väldigt mycket gladare och piggare under hela vintern/våren när jag var konstant upptagen än nu under sommaren när jag bara har sporadiskt jobb och spenderar tid i skärgården.

 

 

Jag hade hållit tummarna för indiansommar med tanke på hur kallt det var i juni och början av juli. Icke sa nicke. Istället har jag tänt en brasa och suttit i ett par timmar och jobbat.

 

 

Egentligen hade jag tänkt läsa Genier av Moa Gammel istället för att jobba i soffan men fick ett plötsligt ryck och började svara på en massa mejl och sedan rullade det bara på och nu är klockan 22. Får läsa den i sängen istället.

 

 

16.08.2016 kl. 21:32

Du får mig att se färger

 

Två brudar som kickar ass på väg till Maggio på Stadion.

 

Precis hemkommen från nattbussen och arbetsdagen i Helsingfors (samt Stockholmsbåten i morse) får jag för mig att det är en ypperlig idé att sammanfatta Stockholmsvistelsen i ett snabbt litet inlägg då jag ändå inte kan somna. Hoppas ni kan hantera detta spontana påhitt!

Mycket tacksam är jag iaf över att vi fick logera i min kusins lägenhet som låg på Liljeholmen. Detta kändes oerhört lyxigt. Då var det ju självklart att man kunde lägga ner pengar på lite annat istället, typ böcker och andra exotiska nödvändigheter som Quinoapuffar, prisvärt vaniljpulver och Muji-mappar som inte går att få tag på varken i Finland eller Belgien.

Egentligen tog jag inte så värst mycket bilder under resan (men det kan ju vara ett tecken på att man haft lite för roligt och levt i stunden istället?). Tillräckligt många bilder finns iaf för att jag ska kunna skramla ihop ett blogginlägg.

 

 

Först måste jag ju nämna #MaggioStadion. Herregud. Vi stod och skrikdansade med rysningar tillsammans med över 20.000 andra personer under två och en halv timme. Jag älskar allt med Veronica Maggio och den kvällen var vi med när hon skrev svensk musikhistoria. Hon är nämligen den första kvinnliga artisten EVER att ta sig an stadion. Mina favoriter var Ayahuasca (konfettiexplosion + den typiska Maggiokommentaren ”Man skulle vilja leva sitt liv i fucking konfetti” = like ), Låtsas som det regnar, Vi mot världen, Satan i gatan och Jag kommer.

 

 

Vad är en resa till Sverige utan att man köper böcker? På denna punkt gick jag bananas då jag inte kommer kunna köpa svenska böcker i Belgien/Kina under det kommande året. Dock köpte jag bara en enda ny bok (Genier av Moa Gammel), resten fyndade jag på antikvariat. Det var förresten Wiklands Boklåda på Kindstugagatan i Gamla Stan som jag fyndade loss i för något år sedan (inte Centralantikvariatet) och denna gång lämnade jag antikvariatet med hela sju böcker. Vi råkade även snava över Novellix-kontoret på Tjärhovsgatan var vi kollade läget och tips tips tips - rabattkoden från vårens Ratata-bloggträff gäller på köp från deras kontor! Då slipper man fraktkostnaderna som annars kommer när man beställer från Novellix på nätet.

 

 

 

Vi åt på båda Ki-mama-ställena jag nämnde i förra blogginlägget, d.v.s. ett ramenhak och ett sushiställe (som har mer än bra sushi!). Så sjukt sjukt sjukt gott. Måste lära mig laga ramen med mjölkig buljong nu.

 

 

Och idag då? Efter att ha vaknat sextiden vandrade två zombies med ohyggligt stela ben in mot stan. En tvåtimmarstupplur senare tog jag bussen till Helsingfors för att jobba på något ni kommer få se i Astra i slutet av året!

 

16.08.2016 kl. 00:10

19:20

 

 

Jag kommer på mig själv att åtminstone ett par tio gånger per dag fundera på olika saker jag måste planera ihop i höst. Det är intressant hur hjärnan inte tar ledigt trots att man själv bestämt att det nu är okej att lapa sol, äta stekt abborre och läsa böcker (och ta webcambilder av sig själv på sängen såklart). Samtidigt har jag typ dåligt samvete för att jag inte kollar jobbmejlen varje dag och jag har ont i magen över att jag borde betala elräkningarna min underhyresgäst skickat mig. 

Det slår mig att många av mina senaste blogginlägg innehåller bilder av mig själv och då börjar jag febrilt söka efter något annat att lägga upp än just en bild av mig själv.

 Då tänker jag att nej. Nu slutar jag tänka. Nu går jag ut i den sista kvällssolen istället.

 

25.07.2016 kl. 18:54

Update

Som bäst befinner jag mig i Åbolands skärgård var jag ska sommarjobba med att bygga trädgårdsmöbler för min famljs nystartade snickeriföretag.

Jag kan ännu inte sätta fingret på varför, men det känns lite ångestfullt att vara tillbaka i Finland, även om det bara är för ett litet tag. Antar att det tar tid att vänja sig. Btw, i början av september flyttar jag nämligen in till en fin (och billig!) tvåa på översta våningen i ett hus i Berchem = PEPPEN  

 

En lista på saker som slagit mig de två första dagarna i landet:

 

- Både Kimitoön och Åbo har ett digert utbud spelmässigt vad gällande Pokémon Go. Hitis däremot - not so much.

- Jag är väldigt avundsjuk på alla som klarar av att vistas länge i närheten av sin familj, mvh misslyckad dotter

- Att gå in på t.ex. S-market och kolla på matpriserna ger mig panik. Hur har folk råd att köpa mat någon annanstans än Lidl?

- Landsvägarna här är så himla tomma! När jag kör bil mellan olika städer i Belgien är det alltid fullt med bilar på körbanan oberoende tid på dygnet.

- Min hund har fått gråa tassar och min farmors bästa väninna har dessvärre gått bort. Känner mig som en desertör som inte kunnat vara där för de som betyder något. 

 

15.07.2016 kl. 23:56

What is home anyway?

 

 

 

Typ hela året har jag gått runt och haft ont i magen över att detta skulle bli mitt sista år i Belgien. Tanken på att åka tillbaka till Finland och börja om där lockar inte alls. Jag vill inte söka jobb jag aldrig kommer att få, vill inte leva med ett språk som min hjärna inte är kompatibel med.

Tycker inte heller att det känns bra att jag skulle flytta tillbaka för min partners skull trots att det är vad folk verkar förvänta sig. Ingendera av oss är intresserade av ett traditionellt vovve, villa & volvo-liv trots att det fanns en tid då vi trodde att det var just det livet vi ville ha. Idag vill vi leva på olika platser och då får det vara så. Just nu är jag lyckligare och allt känns klarare än vad det kanske någonsin gjort och att flytta hem då vore konstigt.

Det hela känns inte så dramatiskt om jag ska vara helt ärlig. Internet gör alla avstånd kortare och jag trivs så himla himla bra här borta. Ni fattar inte vilken tyngd som föll från mina axlar när jag kom fram till att jag inte behöver åka tillbaka bara för att det var min ursprungliga plan.

Njae. Jag blir kvar i Belgien ett tag till. Och det känns väldigt fint!

 

01.07.2016 kl. 19:36

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången