Det nya året

22.01.2019 kl. 23:33

 

2019.

Jag är så taggad för det är i år som allting ska bli bättre. Det. Måste. Bli. Bättre.

2016 var mitt sista studieår, men även hjärtesorgens år som dock snabbt förvandlades till en blandning av vilt singelliv, rebound och jobb i Kina.

2017 började med mera singelliv men är även året jag träffade min andra halva Bagheera (som fortfarande inte svarat på mina intervjufrågor till denna blogg!!). Och sen blev jag ju sjuk.

2018 var jag fortfarande sjuk, men vilade och blev friskare. Jag började jobba med grafisk design och fokuserade främst på vad kunderna var ute efter.

 

Nu bestämmer jag att 2019 blir året då jag:

  • börjar jobba deltid på ARKET i Antwerpen
  • startar mitt egna företag
  • fortsätter springa varannan dag (är så glad att det äntligen går att göra igen, första gången efter mononukleosen)
  • fortsätter dansa ballet (bästa dansen som kommit in i mitt liv, älskar det)
  • fortsätter utveckla min näsa och mitt parfymintresse. Vill också göra min första parfym i år!
  • utvecklar min egen stil vad gällande design
  • fortsätter gå i KBT
  • tar upp kameran igen, den har vilat färdigt nu
  • släpper en fotobok jag gjort med en kollega
  • fortsätter teckna

 

Kommentarer (1)
Skriv jättegärna ett inlägg om parfymer!
Alexandra27.01.19 kl. 19:07
åh vad kul! Det gör jag gärna. Tänkte du då mer på vad just jag tycker om parfymer och parfymindustrin eller vad en parfym är och hur den är uppbyggd?
29.01.19 12:23

Summering av 2018

 

Hej. Det har varit rätt tyst här. Det har sina orsaker. Främst var det en kombination av att jag jobbade ett par månader otroligt intensivt med ett två kunder och så insjuknade två nära familjemedlemmar allvarligt, varav ena, min älskade farmor, dog dagen innan julafton. Det gjorde ont och det gör fortfarande ont. Jag har ändå varit med om en del dödsfall i min familj men man vänjer sig verkligen aldrig.

Det känns så märkligt att skriva igen. Det känns som att min skrivförmåga rostat lite? Men nu är jag här igen. Och det är nytt år och allt.

Så vad förde 2018 med sig?

Jag var megasjuk (mononukleos), överstressad p.g.a. skolan och fick en drös med allergier. Jag bodde vägg i vägg med en komplett galning och fick ringa polisen för första gången här. Jag var för första gången också rädd i mitt eget hem. Jag fick även en slags tyngre ångestattack som varade tre-fyra dagar. Har seriöst inte mått så dåligt sedan det tog slut med min första pojkvän när jag var 19! Hade inte trott att det gick att må så dåligt som vuxen men tydligen är det mycket här i världen som är möjligt. Hela vintern-våren-sommaren är som en dimma. Jag var ju bara sjuk jämt och fick opereras också. Min läkare ordinerade vila över sommaren för att min immunförsvar skulle kunna repa sig, så jag vilade.

Alltså gud vad deppigt det här låter? Som tur hände lite roligare saker också. 

Jag fick ett beställningsjobb på en större mängd skräckillustrationer som var kul att göra och som jag lärde mig mycket av. Jag formgav tre böcker och fick beställningar på två böcker till som jag formger 2019. Jag lärde känna Egil, min inofficiella mentor här i Antwerpen. Det var sommar fram till oktober typ. Jag fick flytta in i världens bästa och lyxigaste lägenhet i Antwerpen Zuid. Jag känner att jag kommit lite närmare vad jag verkligen vill göra i och med bokformgivningen. Jag har hittat mera hem vad gällande min stil på både kläder och inredning. Jag blev friskare efter mononukleosen. Jag började teckna igen. Jag fann ett nytt intresse i nischade parfymer. Jag fick vara mycket med min älskade Bagheera 

Nästa år kan inte bli värre tänker jag, för 2018 var verkligen ett skitår alltså.

 

03.01.2019 kl. 16:14

Februari 2016

 

Februari var en ganska ljummen månad med en del självreflektion, ännu en kort visit till Finland och synnerligen aktiv bloggning!

I februari funderade jag också kring att jag faktiskt känner mig hundra gånger mer självsäker på engelska, språket jag levt på i snart 6 år.

"Det var också första gången jag insåg att folk som lärt känna mitt engelska jag de senaste åren har en uppfattning av mig som en väldigt självsäker och målmedveten person trots att jag känner mig som raka motsatsen, särskilt på svenska. Ibland önskar jag att jag kunde leva resten av livet på engelska/nederländska. Jag är mycket roligare, mer pratsam och mycket mera ALLT på engelska. Jag blev liksom vuxen på det språket."

 

 

Jag åt alldeles för mycket Bibimbap när jag upptäckte hur gott och enkelt det var att laga en fuskversion själv och resultatet av överdosen är att jag inte har ätit rätten på flera månader. Det här var definitivt min "perusmåltid" när jag bodde vid Paardenmarkt, asiatiskt med min hemmagjorda chiliolja och kokosvatten. Mygod, hur mycket pengar satte jag inte på kokosvatten den våren!

Skrev också följande om min kollega Valentina. Inget har förändrats och vi åkte äntligen till Kina för att dra kursen vi jobbat på att förverkliga i flera år (!).

"Nu är jag tillbaka och så är även den här bönan och hon är så kick-ass för hon peppar mig till grejer jag egentligen kanske inte annars skulle våga göra. Hon är den som skrattar högst vid bordet när jag säger att min tygbinda feels like having a teddybear in my pussy, hon är tjejen som vill tillbaka till Kina med mig och hon har även tagit hand om mig när jag varit i värsta möjliga skick men också lyft mig när jag vågat stråla."

 

 

Hade mycket snygga kläder i februari eftersom det inte var särskilt kallt.

 

 

Publicerade ett "En dag i Antwerpen"-inlägg. Detta ska jag definitivt göra igen när jag har mer tid! Mina dagar ser en aningen annorlunda ut nu.

 

04.01.2017 kl. 14:07

Januari - Årsresumé 2016

 

 

Dags för årsresumé på bloggen. Förhoppningsvis är det också ett bra sätt att starta om med bloggningen.

 

 

Bild - Sara Nguyen

 

Januari var lite vemodig. Jag var ett tag i Finland och funderade väldigt mycket på hur jag ville leva. När jag läser igenom vad jag bloggade om hittar jag mycket text om förhållandet jag var i och skulden jag kände över att ha bestämt mig för att sätta mig själv i första rummet och frivilligt bo på annan ort. Detta eviga gissel som nu är borta. Det om något är befriande - att äntligen inte känna skuld.

 

"Jag hänger med killen som numera har axellångt, smålockigt hår och jag äter alldeles för mycket eftersom det finns alldeles för få saker jag måste göra. Vi äter ute lite för många gånger, köper ett plagg för mycket på rean bara för att det är från favoritaffären och ser på ett avsnitt för mycket varje natt istället för att lägga oss i tid."

"Både i Guangzhou och nu i Antwerpen är jag gladare och mer produktiv än någonsin. Just nu mår jag bäst och har roligast när jag bor själv. Tror dock att detta är en period som jag är i behov av och inte nödvändigtvis hur jag vill leva resten av livet. Jag tror alla behöver ensamtid i en viss mån."

"Det känns alltid som att det är vår i luften när jag kommer tillbaka till Belgien. Strumplös med ett par tunna tights, sneakers och jacka spatserade jag till mataffären för att inhandla grönsaker, frukt och marinerade tofubitar. Den varma vinden smekte mitt ansikte på ett hemtrevligt sätt och gatorna doftade precis som förr. Jag kan inte sätta fingret på det men något med doften av den här stan gör mig så lugn inombords. Den finska vintern doftar ingenting och luften är kall, torr och hård. Belgiska vintern doftar mustigt och sött, den doftar av tvättmedlet de putsar gatorna med, den doftar nystekta våfflor, gräs från de unga killarna i gatuhörnet och fett från fritöskioskerna.​"

 

 

 

27.12.2016 kl. 12:56

Mina 10 mest lästa blogginlägg 2015

 

Liksom Miilo och Sandra hade jag tittat lite på min statistik och här kommer de tio mest lästa/klickade inläggen på bloggen min år 2015. Bloggade knappt nåt i början av året så de flesta är ganska nya inlägg.

 

1. Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten - Om hur jag har vantrivats med att vara "finlandssvensk" och hur jag idag definierar finlandssvenskhet.

2. Studentbladet behövs! - Efter Åbo Akademi var det Helsingforsiska Hanken som hotade lämna SSI som ger ut Studentbladet (vilket nu tyvärr har skett). Jag tycker det är konstigt att Svenskfinlands studerande inte ens ska kunna ha en gemensam tidning utan att anklagelser om att "humanister" skulle styra Studentbladet - kanske någon hankeit själv någon gång skulle våga skriva och skicka in en artikel till tidningen?

3. Kläder och klass - Ett inlägg om vilken plats finklänningen haft hos min mormor och farmor. Detta skrev jag som någon slags reflektion kring att jag använder könade kläder som en del i mitt magisterprojekt.

4. I den västerländska kulturen existerar inget magfett - Om mina magtröjor och att jag vägrar skämmas över att visa att jag har fett på min mage.

5. Ingenting - Denna listas kortaste inlägg! Vet inte vad som lockat folk att klicka på detta inlägg förutom nakenbilden på en trött man, möjligen.

6. En födelsedagspresent från mig till er - För att fira min födelsedag i höstas bestämde jag mig för att ge Ratataiter möjligheten till en navigationspanel högst uppe på Ratatabloggarna. I detta inlägg kan man läsa om hur man ska gå till väga.

7.  Ratata, en kärleksförklaring - Om när jag tog över som innehållsansvarig på Ratata.

8. Mina favoritbloggar på Ratata del 3 - Den tredje delen av mina favvobloggar på Ratata. Del 4 kommer snart, måste bara samla motivation till att sitta och peta ihop inlägget.

9. Om den nya layouten - I början av hösten gjorde jag en helt ny layout till Ratatas framsida. I det här inlägget kommenterade jag förändringen.

10. Mitt hjärta förblir hos Ratata - Ett inlägg om vad som gör Ratata till en speciell portal att blogga på. Kommer ihåg att jag skrev detta inlägg efter att ha läst om Sevendays samarbete med ÅU. Kändes lite väl likt denna artikel om jag ska vara helt ärlig.

 

29.12.2015 kl. 15:07

Årsresumé 2014 - Mars

Scheveringen, once again. Månaderna smälte rätt mycket ihop med varandra under den här tiden. Enligt instagram åkte jag i alla fall till Nederländerna två gånger till - en andra gång till Den Haag och en gång till Amsterdam. 

Den här bilden får symbolisera all jävla migrän som jag fick när jag kom tillbaka till Belgien. I Kina var jag migränfri.

Efter branden i vår lägenhet förstördes precis varenda en millimeter textilier i vår fina lägenhet, bland annat min favoritstol som jag köpte året innan. Svärmor var världens gulligaste och sydde ett nytt tyg OCH fyllde den med ny skumgummi! Hon är världens gulligaste!

Om det är något jag inte saknar så är det frituur-maten. Ändå gick vi dit hela tiden! 

Jag åkte med mina vänner till Knokke. Så sjuuuukt bra trip. Kommer aldrig glömma denna lilla resa! 

Sedan drog vi till Amsterdam. Vi åt kroket-uit-de-muur, fyyyy! Nederländerna i ett nötskal. 

Denna resa alltså. Går till historien. Hahaha. 

<3 <3 <3 <3

 

 

06.01.2015 kl. 19:21

Årsresumé 2014 - Februari

 

 

 

 

Min familj i Belgien införskaffade Sabbah. Extremt känslig och gullig hund, men väger ett halvt ton!

Jag började träna och köpte mina första nya träningskläder på kanske 8 år. Nu ligger dom i källaren då jag varken har råd med gymkort eller vill springa i kyla.

 

 

 

 

 

Antwerpen var sitt vanliga snöfria vinter-jag.

 

 

Mina föräldrar kom och hälsade på! Vi gick massor av promenader och jag räknade jag steg med Moves på min telefon. Jag slog nog rekord i promenader den veckan!

Vi åkte även till Nederländerna, rättare sagt Den Haag. Scheveringen var så himla vackert och vi cyklade längs med de kilometerlånga stränderna.

 

 

 

 

24.12.2014 kl. 23:58

Årsresumé - Januari 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitt livs konstigaste nyår. Jag och du stod vid Canton Tower tillsammans med minst en miljon andra förväntansfulla. Alla hade blickarna mot Operatorget (eller ja, fiffin på kartan). Resultatet av vår väntan var absolut ingenting! Inte en enda raket. När vi väl var hemma efter en vild taxijakt smög vi försiktigt förbi damen som vaktade elevhemmet och sen somnade vi skedandes i mitt 8-gradiga rum. Dagen efter fick vi höra att myndigheterna hade förbjudit raketavfyrning året innan.

 

  

 

 

 

Nu vågade jag mig äntligen på eldkoppning, akupunktur och moxibustion. Vi gjorde även en dagsresa till Baiyun Songtao. Dum som jag var hade jag inte tänkt på hur varmt det skulle bli (25 grader och sol!). Fick en snilleblixt och knöt scarfen över övrekroppen - räddade dagen! Utsikten var dock smog, smog och lite mera smog.

 

 

 

 

 

 

 

 

Med dig tog jag mig äntligen till business-centrumet av Guangzhou. Det var extremt folktomt. Ghost city vibes mitt bland alla  splitternya skyskrapor.

 

 

  

 

 

 

När jag inte hängde med Candy, Danfei, Sunmeng eller någon annan så slog Tjarda och jag våra hungriga magar ihop och drog till Bussiness center, Nanting eller GZU food street. Våra sista turer dit kändes så himla ihåliga eftersom vi visste att det var över nu. Den sista kvällen gick jag själv. Köpte dumplings på gatan och satte mig ner på en sten bland med alla andra ungdomar medan jag betraktade dem. Lämnade platsen illa kvickt då en kackerlacka började cirkulerade runt trädet intill.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tio kort blev det sammanlagt. Jag skrev på baksidan av mina egna bilder och gick runt från dörr till dörr. Varje kort fick färdas in i en sovsal genom springan mellan dörr och golv. Innan avfärden blev det en hotpot i Nanting med kinesiska kompisar som ännu inte åkt hem över vinterlovet. Hemma i lägenheten väntade tomhet och röklukt. Dom två sista veckorna av januari levde jag som i ett vakuum. Antwerpen kändes inte längre som ett hem och största delen av mina ägodelar var smutsiga av sot eller helt förstörda i branden.

 

Gräl och skrik, tårar och smuts.

 

Månadens + : Få börja det nya året i Kina. Ordna stormiddag för mina Antwerpen-girls och alla mina nya kinesiska vänner i Antwerpen. 

Månadens - : Lämnade Kina. Fittstim sändes på SVT. Allt kändes rätt tomt och jobbigt.

20.12.2014 kl. 14:35

Årsresumé 2012 - Juli & Augusti

 Frihet.

Vi hamrade, sågade, målade, spottade och pärklade. Men vi renoverade en del av vårt sommarhus tillsammans! Det var inte det enda vi gjorde. Du ville göra allting hela tiden, du ville inte låta en sekund gå förlorad.

"Kan vi inte anlägga en trädgård här?"
"Kan vi inte ta båten och åka ut till någon ö?"
"När ska du hjälpa mig att tömma uthuset?"
"Jag vill gå på loppis!"
"Är det okej om jag bygger en kompost av de här gamla dörrarna?"
"Titta vilka snygga plåtburkar jag hittade i skjulet!"
"När ska vi tälta på toppen av det där berget?"
"Kommer du med i bastun?"
"Jag går och simma nu."

"Fungerar eldstaden? Men då behöver vi ju ved!" utbrast du, och sen spenderade du en hel månad i skogen på att hugga ner ett trettiotal stora träd trots att det är slitsamt utan motorsåg, släpa dem upp till vår kulle och sen högg du ved tills vi hade ved så det kom ut genom öronen. Det blev en hel vägg av ved utanför köksdörren.

Sommaren innan var vi upptagna med att vara nyförälskade och gjorde inte så mycket annat än att känna varandras varma andedräkter på huden, kyssa ömt, ömt, ömt och dela kokosnötter medan vi tittade ut mot havet.

Nu var det upp till bevis - var livet utanför förälskelsens tjocka dimma lika underbar som den var när man stod mitt i den tillsammans med sin älskade?

Dina ord är inte tomma, när du håller om mig så håller du hårt, hårt och jag kommer nog aldrig någonsin att ha tråkigt så länge jag hänger med dig.

"Nästa år vill jag anlägga ett potatisland här. Vi borde dra ner delar av den överväxta skogen där borta också. Och borra ett hål i berget så att vattenpölen vid huset töms för all framtid. Inte ska väl våra barn bo i ett hus som riskerar att börja mögla?"

 

31.12.2012 kl. 23:21

Årsresumé 2012 - Maj & Juni 
Maj & juni var en enda ihopknycklad tid av stress, stress, stress.

I Belgiska universitet måste man första året visa att man förtjänar sin studieplats och jobba häcken av sig för att få en fast plats på universitetet. I och för sig ett mer rättvist system än det nordiska, för man får en chans att utvecklas samtidigt. Man får en chans att visa att man kan, på riktigt, att man är hängiven. Det gjorde jag med råge. Det är en av de saker jag är stoltast över i mitt liv. Att jag orkade igenom det. På inte endast ett, men på två andra språk dessutom! Jag var verkligen i full gång från morgon till sent på kvällen, varje dag i hela maj och juni. Sov knappt på nätterna av nervositet. När juryn kom gjorde jag den största betygshöjningen i klassen och fick ett vitsord jag är väldigt stolt över.

Nu kände jag mig trygg. Så trygg att det var overkligt. Fantastisk känsla - en känsla jag inte känt sedan barnsben.
 

 

30.12.2012 kl. 16:39

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången