Vintergatan

29.11.2012 kl. 14:36

 

 
Under stjärnklara nätter kan jag stâ ute pâ en äng och titta upp pâ vintergatan och känna att jag tappar balansen. Det är sâ övermäktigt. Himlen nästan faller ner pâ en. Tänk att man dâ i denna stora värld har hittat sâ mycket som gör livet innehâllsrikt. Som liten unge tog jag med mig mammas självlysande stjärnkarta ut i mörka natten och sökte upp alla stjärntecken och lärde mig dem utantill. Alla mina skolarbeten handlade om rymden, jag önskade mig böcker om rymden i julklapp och jag skrev egna böcker om rymden.
 
"Vintergatan" mâste vara bland de vackraste orden jag vet, bâde av nostalgiska skäl och för hur jag visualiserar ordet i mitt huvud. En mörk, nordisk gata med ârets första snö, som snart smälter bort. Kvällsbelysningen lyser upp de blöta snöflingorna som virvlar i vinden.
 
Vilka är era vackraste ord?
 
Kommentarer (2)
Jag är lika fascinerad av stjärnhimlen. Så mäktig och mystisk. jag har svårt att sätta ord på alla känslor och tankar som börjar flöda när man står där ute i vinterkylan och näsan i vädret. Jag tycker om ordet förtjusande. Jag tycker om hur det ser ut och hur och av vem det används. Jag föreställer mig att milda, vänliga och entusiastiska människor använder sig av det.
Maggie29.11.12 kl. 21:14
Förtjusande! Det är också fint! Tänker mig också att det är vänliga och milda människor som använder ordet!
05.12.12 17:05
Måste säga att vintergatan är ett väldigt vackert ord och står högt upp på min lista. Annars kan jag fortsätta på temat och säga stjärnhimmel. Eller morgonrodnad. Tror att jag också, känner någon sorts dragning, och nästan förtröstan ibland i att titta upp mot himlen. (inte på ett religiöst sätt, men man får perspektiv bara, av det oändligt stora)
Nina02.12.12 kl. 01:11
Jag förstår vad du menar, känner likadant. Tycker också om vissa stjärnnamn, som Castor & Pollux. Kanske enbart på grund av min fascination för just rymden?
05.12.12 17:18

.
 

Alles komt goed.
 
14.09.2013 kl. 13:57

Det perfekta barnet

 

Min jury är över och jag är snart i Finland igen.

Jag tänkte berätta om ett av mina fem arbeten i min jury.

Bokens tema är överdiagnosticeringen av mentala avvikelser (ADHD, diagnoser inom autimspektrumet osv.) i Flandern.

Jag finner psykiatri och psykologi oerhört intressant eftersom vänner och bekanta, och även jag själv, har tampats med diverse problem livet igenom. Jag upplever dock psykiatrin i allmänhet som ett problematiskt kapitel i det västerländska samhället. Enligt mig är vår psykiatri väldigt sårbar eftersom utvecklingen går på tok för snabbt och misstag görs alldeles för lätt på grund av vårt hastiga och kostnadseffektiva samhälle. Man söker hellre kortsiktiga lösningar än långsiktiga, det görs inte tillräckligt mycket forskning och många grundläggande psykologiska aspekter glöms lätt bort.

Det är lätt hänt att ens egen ståndpunkt i en fråga får mycket plats när man forskar om något som man verkligen brinner för - det tänker jag inte förneka. Vad som dock var viktigt för mig var fakta. I månader har jag gjort research - läst böcker om psykiatrin på nederländska (!), läst diagnosticeringsmanualer, grävt fram artiklar, statistik och mycket mer.

Det som beskrivs i boken har hänt på riktigt. Den handlar om en pojke som av olika orsaker mycket tidigt introduceras till den psykiatriska världen. Det görs tester, antaganden, undersökningar och lite flera tester. Det är svårt att hitta en diagnos, men till slut, efter mycket blod, svett och tårar - hittar man en som passar. Mediciner sätts in och pojken växer upp med en sjukdomsidentitet.

Senare i livet upplever han att han egentligen inte alls har någon mental avvikelse.

Boken är ett ihopkok av korta texter, beskrivna scener från pojkens liv, bilder av pojken som barn och porträtt jag fotograferat av honom.

Historien stöds av Paul Verhaeghes (psykoanalytiker, professor, författare och föreläsare) teorier om diagnosställande inom modern psykiatri, samt Stijn Vanheules (professor & psykolog) uttalanden. Dessa går att hitta i bokens epilog tillsammans med lite statistik.

Av respekt för pojkens känslor tänker jag än så länge inte publicera boken öppet på nätet (men kanske i framtiden). Ni kan dock se lite av den i bilden ovan - jag har printat, bundit och limmat den för hand.

15.06.2013 kl. 00:26

Du gör ont, men hålet efter dig gör ännu ondare

 

 

 

06.05.2013 kl. 00:16

Trampar vatten

 

Förra året, samma tidpunkt, samma land var det 25 grader tryckande varmt, sol och löv i alla träden. Idag är det grått, nära noll grader och sorgliga kvistar.

 

Det är inte bara jag som står still.

05.04.2013 kl. 19:25

17:02


 

Firar in fredagen med vispgröt.

08.03.2013 kl. 18:02

Vrijdag

 


 

Firar fredag med att ladda upp ett stilleben från min senaste jury.

08.02.2013 kl. 13:16

Kollektivet Mabels Julkalender

 

Jag är dagens lucka i Kollektivet Mabels julkalender! Vad jag blev smickrad av att Laura och Amelie tog med mig. Ni kan läsa en kort intervju var jag avslöjar lite om mina pågående konstprojekt samt bläddra i en bok jag gjorde förra året, en bok jag aldrig visat på min blogg! Klicka här!

 

12.12.2012 kl. 12:43

Zondag

 


 

Ett av mina favoritbildpar från förra året. Paret kommer från min bok om min belgiska familj och på bilderna ser ni Jeroens bror och en av alla de möss som bodde i vårt hus.
 
09.12.2012 kl. 17:46

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången