jag har nåt som inte du har!!!

26.10.2011 kl. 20:29


Belgiskt id-kort!!!!!!!1111

Sen måste jag ännu berätta något min mamma började skratta av när hon fick höra. Jag är sjukförsäkrad vid Belgiens kristna försäkringsorganisation*. För att bo i Belgien måste man vara sjukförsäkrad vid någon av de tre försäkringsorganisationerna - den socialistiska, den liberala eller den kristna. Kristen är det jag minst är av dessa tre. Min fästman må vara katolik men, jaa-a...

*Varför? Jo, jag slapp pappersarbetet genom att gå med i den kristna varianten. Svärfar jobbar nämligen där.

Söndagens dos av feminism

 

Vill citera Fanny angående feminism:

"Det finns många aspekter i detta, många politiska tankar och ideologier som har format mig. Däribland kommunism och nykterism. Men det har framförallt varit feminismen. Feminismen har tagit mig längre i mitt personliga mående än vad något annan någonsin har gjort. Ingen självhjälpsbok, ingen psykolog, har kunnat hjälpa mig mer än vad feminismen har gjort. Feminismen har fått mig att inse att mycket av det jag innan skuldbelade mig själv för egentligen beror på det samhälle vi lever i, och det har också hjälpt mig att slutligen bli av med dessa beteenden. Att bli fri från skulden har gjort att jag kunnat fokusera på att bli fri från beteendena också, och detta kan ärligt talat vara något av det viktigaste och bästa som inträffat i mitt liv.

Med detta vill jag säga att feminism inte bara är en politisk ideologi utan att det även är ett förhållningssätt till sig själv. Det är ett sätt att se många av de problem en går omkring och bär på ur ett annat perspektiv, att söka efter orsakerna i samhället och inte i sin egen otillräcklighet. För mig har det varit omtumlande, smärtsamt men också otroligt frigörande. Det känns som om jag tagit ett jävla berg av skuld och skam och kastat iväg det från mina axlar. Som att all den ilska och frustration jag innan vände inåt nu kan uttryckas i en ilska mot samhället. Och denna ilska kan vara jobbig och smärtsam men den är aldrig självdestruktiv. För jag vet nu, att skulden är inte min. Och jag vet också att jag trots detta ska göra allt som står i min makt att förändra detta samhälle."

 

25.11.2012 kl. 16:09

Fredagkväll

 Läste för ett tag sedan en himla viktig sak.

Det är lättare att bygga starka barn än att laga trasiga människor.

Det är så mycket som gör så ont. Det räcker med att jag läser ordet, och händerna börjar skaka. Blodet blir kallt och jag känner ryggraden domna. Jag blir yr och illamående. Ögonvitorna svider. Går det någonsin om?

 

16.11.2012 kl. 23:02

verandering

 Av ingen specifik orsak så bestämde jag mig en torsdagseftermiddag att skaffa mig nåt jag inte haft sen dess det gamla goda 90-talet. Sen gick jag till centralstationen och träffade min man som inte kände igen mig. Gissa vad jag gjort?

 

26.10.2012 kl. 23:54

Vad gör er glada?

 Såna här veckor skulle det gärna få finnas färre av. Allting snurrar runt runt, fluktuerar upp och ner och jag känner mig inte närvarande alls. Den nya dyra målfärgen på väggen känns fel, vi har ännu inget matbord, allt här hemma är ett enda kaos av ogjorda saker och jag borde egentligen börja med mina skoluppgifter. Det är dessutom kallt eftersom jag inte har råd att höja termostaten och jag önskar mest jag hade ett par riktigt varma tofflor eftersom fötterna fryser i yllesockor. Jag saknar vänner, familj och hundar i Finland och vill bara boka en biljett hem eftersom jag vill tala svenska och redan att skriva ett blogginlägg är svårt när det känns som om jag inte hittar orden längre.

Jag försöker tänka på vad som är bra - jag har blivit god vän med en människa som har samma smak och åsikter som jag, jag lyckades pruta ner priset på en gammal kökshylla med förvaringsutrymme i porslin, min man har äntligen kommit fram till en kompromiss mellan studier och jobb som säkert gör honom gladare och årets blankettstress med Kela är avslutad och vunnen. Dessutom inhandlade jag exotiska smakkombinationer, kryddor och råvaror i Chinatown igår och köpte ett bibliotekskort.

Nu vill jag veta, vad gör er glada just nu?

 

14.10.2012 kl. 13:56

Herfst

 Jag kan inte komprimera mitt liv till en vikt på tio kilogram.

 

31.08.2012 kl. 20:29

VrijdagFredagspussar till er!
02.03.2012 kl. 14:21

21 år gammalSå mycket jag har att berätta, så mycket jag vill skriva om. Det finns oändliga mängder med små ord inuti mitt hjärta som bara väntar på att få komma ut och bilda texter om vad som skett inuti mitt huvud, vad jag sett runtomkring mig, vad jag levt med, vad som fått mig att gråta och vad som fått mig att skratta. Om allting jag gjorde fel, allting de andra gjorde fel. Om att jag gjorde en annan (visserligen ingen änglalik) människas liv till ett helvete bara för att mitt eget liv var ett. Om att jag var en egocentrisk, manipulativ, vidrig, liten människa som inte kunde kontrollera sina känslor och inte brydde sig om sig själv eller någon annan för att allting ändå var hopplöst. Om att jag inte hade något annat än stormvindar inuti och om min flykt. Om att jag under flykten lärde mig mer om livet än vad jag trodde var möjligt för en sådan som jag.

Och om att jag hoppas att jag aldrig behöver lära mig det pånytt.

Jag har brukat tänka att jag ska skriva om allting om tio år, för när jag är 30 spelar det ingen roll om någon får veta om vad som hände för tio år sedan. Det är svårt att skriva detaljerat om vad som händer och har hänt, det är för personligt. Det är lättare att skriva om vad som hände då, när man vad ung. Ung och dum.

Igår fyllde jag 21 år. När jag fyllde 19 var jag förvirrad, självupptagen, förtryckt och olycklig. När jag fyllde 20 befann jag mig någonannanstans och försökte strypa känslorna genom att dränka dem i beska droppar och jag grät tills tårarna slutade smaka salt. Nu är jag 21 och jag är närmare ett hem. Labil men lycklig, säker på min sak.

21. En etta efter den där tvåan.

Det är nio år kvar.
30.11.2011 kl. 15:11

Tiden och minnetTiden skrämmer mig. Jag är livrädd för att missa någonting, att förlora något betydelsefullt, att inte hinna och att jag inte kommer att ha tid att njuta av det jag gör eftersom jag har för bråttom.

Tiden påverkar min hjärna - den får mig att glömma det som hänt och det är kanske det värsta jag vet. Jag vill minnas och veta allt, jag vill komma ihåg vad som har hänt, jag vill kunna citera de ljuva orden du viskade i mitt öra just den dagen, den stunden, och att jag glömt de visdomsord min extramamma gav mig när vi var ute och promenerade gör mig kallsvettig.

Naturligtvis finns det även saker jag inget hellre vill än radera från mitt minne. I sin tur reflekterar jag mycket över detta och då minns jag varje detalj.
15.08.2011 kl. 15:09

 

 

Nanó

 

Ekonomerna kallar mig hipster med quarter-life crisis. Konststuderanden slåss om att få ha mig som deras mentor. Vännerna säger att jag måste dricka mera vin med dem och mindre vin framför min dator. Flydde Norden för att putsa Aalto-vaser i en affär i Antwerpen var jag inte har råd att köpa något av det jag säljer.
 

 

 


 

 

Arkiv

 

Favoritinlägg

☾  Mina bröst ser helt jävla fantastiska ut, svarar jag
☾  Sex saker jag lärde mig för sent om mens och preventivmedel
☾  Jag är alltid otillräcklig
☾  Det var en gång jag ville avsäga mig finlandssvenskheten
☾  Att jobba icke-prestationsinriktat
☾  I den västerländska kulturen existerar inget magfett
☾  Klänningar och klass
☾  Ta rosa tillbaka!
☾  Hem till Bornem
☾  Jag minns inte den sista ögonkontakten
☾  Älska mig
☾  Tårar rinner ner för Danfeis kinder
☾  Feminismen och kärleken
☾  Det stora inlägget om Kina
☾  Du, jag och trappuppgången